liftaus liftaaminen
Matkailu

Onko liftaus turvallista? – 10 vinkkiä liftarille

Teksti: Miia Siistonen Kuvat: iStock

Liftaaminen on taas trendikästä, mutta miten liftata mahdollisimman turvallisesti? Neljä vuotta maailmaa liftaten kiertänyt Tomi Astikainen jakaa parhaat vinkkinsä.

 

Parin vuosikymmenen hiljaiselon jälkeen tien pientareilla näkee taas ihmisiä peukalo pystyssä. Liftaaminen onkin järkevää sekä ympäristön että oman rahakukkaron kannalta.

liftaus liftaaminen

Modernit peukalokyytiläiset pitävät toisiinsa yhteyttä sosiaalisen median kautta. Esimerkiksi kansainvälisessä Hitchgathering-ryhmässä on jo liki 9000 jäsentä, jotka jakavat toisilleen tietoa parhaista liftauspaikoista.

Lue myös: Kokeneen reppureissaajan vinkit Aasiaan

Miten elää ilman rahaa -kirjan kirjoittanut Tomi Astikainen kiersi maailmaa neljän vuoden ajan ilman matkakassaa. Tässä hänen parhaat vinkkinsä liftareille.

1. Valitse seurasi tarkkaan

Yleensä naiset saavat miehiä nopeammin kyytejä, kun taas miehille liftaaminen on turvallisempaa. Siksi tyttö-poikapari on yleensä paras ratkaisu.

Yksin liftatessa sinun ei tarvitse tehdä kompromisseja, vaan voit mennä minne, milloin ja miten huvittaa. Saat aikaa ajatella, mutta joudut ratkomaan ongelmia itseksesi.

Porukassa matkanteko on yleensä hauskempaa, kunhan kumppani on oikea. Pystytte jakamaan liftausvastuuta ja voimavaroja. Samalla voitte pitää toisistanne huolta.

Lue myös: Reissussa rakkaan kanssa – paratiisi vai painajainen?

2. Minimoi kantamukset

Jos kapsäkkejä on useampia, niistä joku voi unohtua autosta poistuttaessa. Ensikertalaisia neuvotaan pitämään reppu visusti sylissä turvallisuussyistä, mutta monesti se on tarpeetonta ylivarovaisuutta.

Lue myös:
Pakkaajan ABC
100 parasta matkalaukun pakkausvinkkiä – Älä runno, vaan rullaa ja rutista!

3. Pukeudu sopivasti

Siistit vaatteet ja pienehkö reppu tai rinkka luovat kuvan luotettavasta matkaajasta. Värikäs asu saa sinut erottumaan tien vierellä.

4. Valitse liftauspaikka oikein

Asetu liftaamaan paikkaan, jossa autot eivät aja liian lujaa ja jossa on turvallista pysähtyä, esimerkiksi bussipysäkille ennen moottoritien alkua.

Katsekontakti, leveä hymy ja kaikki humoristinen venkoilu, joka saa ohi ajavat hyvälle tuulelle, on plussaa: jonglööraa, soita ukulelea tai taiteile vesipulloa pääsi päällä. Kyytejä saa helpommin, jos itsellä on kivaa.

5. Varustaudu kyltillä

Kirjoita paksulla mustalla tussilla valkoiselle kartongille määränpääsi tai toivomasi kyydin pituus, esimerkiksi 20 km. Pitkälle reissulle aikova voi koota A6-kokoisista muovitaskuista ”haitarin”, johon ennalta kirjoitetut kirjainkortit sujautetaan.

Jos oikeaan suuntaan menevää autoa ei näytä löytyvän, pyydä kyytiä pienemmän tien varteen tai seuraavalle huoltoasemalle.

6. Älä odotuta kuskia

Kun auto pysähtyy, kiiruhda paikalle reippaasti. Esittele itsesi ja kerro, minne olet menossa. Jos etupenkki on vapaa, kuskin vieressä lienee paras paikka istua.

Ennen kuin nouset kyytiin, kysy, minne reppu kannattaa laittaa: takapenkille, syliin vai takakonttiin. Kuski voi kavahtaa, jos avaat takaoven kysymättä.

7. Katso, kenen kyytiin nouset

Naisia varoitellaan usein nousemasta rekkojen kyytiin. Rekat ovat kuitenkin yleensä turvallisimpia kulkupelejä myös naisille. Kuski on töissä, eikä hän voi töppäillä ellei halua menettää työpaikkaansa. Kuskin ja apukuskin välillä on myös isompi rako kuin henkilöautossa.

Käytä tilannetajuasi. Jos ensivaikutelmassa jokin mättää, älä ota tarjottua kyytiä vastaan.

Testaa: Oletko tilanteen tasalla?

8. Kuulostele kuskin mielialaa

Yleensä kuskit arvostavat juttuseuraa, vaikka yhteistä kieltä ei aina löydykään. Liftatessa joutuu usein vastaamaan samoihin kysymyksiin: ”Mistä olet tulossa ja minne menossa?” ”Miksi liftaat?” ”Mitä teet?” Ainakin näihin kysymyksiin on hyvä opetella vastaamaan auttavasti monella eri kielellä.

Älä lörpöttele turhia, jos kuski kääntää radion kovemmalle. Jos lämpimässä autossa iskee väsy, voit kysäistä kuskilta kohteliaasti: ”Haittaako, jos nukun?”

9. Luottamus on paras henkivakuutus

Mieti, miten varmistat turvallisuutesi. Pippurisumute lienee harmittomin väline, jos väkivaltaan haluaa välttämättä varautua. Jos otat uhkaavassa tilanteessa esiin veitsen, kuski saattaa riuhtaista sen kädestäsi ja käyttää sinua vastaan.

Lue myös: Nainen, näillä vinkeillä voit parantaa turvallisuuttasi

10. Muista käytöstavat

Tien päällä edustat kaikkien liftareiden mainetta. Hymyile ja ole kohtelias! Vaikka et saisikaan kyytiä, saattaa ohi ajaneelle kuskille jäädä positiivinen muistijälki kiinnostavan näköisestä tyypistä. Ehkä hän seuraavan tilaisuuden tullen päättääkin ottaa liftarin kyytiin.

Testaa: Kuinka hyvin tunnet käytöstavat?

Lue lisää:

Hanki halpa majoitus – Näin Airbnb toimii
Äkkilähdöt – Lomailua pienellä budjetilla
Halpa ja hauska kesäloma ei ole mahdottomuus
Halvasti lomaillen

X