Matkailu

Orvieto – Kaupunki kukkulan huipulla

Teksti: Hanna Näsänen Kuvat: Hanna Näsänen

OrvietoOrvieton kaupunki Umbriassa Keski-Italiassa seisoo korkealla tuhkakivestä muotoutuneiden jyrkänteiden harjalla. Sen vanhoilta muureilta voi ihailla henkeäsalpaavan kauniita maisemia alla levittäytyvään vehreään laaksoon.

Alunperin Orvietoa asuttivat etruskit ja erityisesti 700-300-luvut e.a.a. olivat vaurasta aikaa, kun kaupungista tuli merkittävä kaupankäynnin ja taiteen keskus. Kaupungin sijainti ja luonnollinen linnakemaisuus varmistivat myös sotilaallisen menestyksen.

Orvietossa voi edelleen ihailla etruskien yli 2000 vuotta sitten rakentaman muurin jäänteitä ja monia muita tästä jännittävästä kansasta jääneitä merkkejä. Kaupungin juurella on säilynyt etruskien nekropoli, Necropoli Crocefisso del Tufo, eli hautaluola, jossa hautakammiot on sijoitettu kuin pienen kaupungin taloiksi.

OrvietoOsa hautalöydöistä on siirretty arkeologiseen museoon, Museo Archeologico Nazionale, joka sijaitsee 1200-luvulta peräisin olevassa Palazzo Papalessa eli Paavin palatsissa (PiazzaDuomo). Täällä voi ihailla etruskien taidokkaasti koristemaalaamaa keramiikkaa tai vaikka pronssista haarniskaa. Upein nähtävyys ovat kuitenkin kaksi seinämaalauksilla koristeltua hautakammiota, joiden freskot kertovat matkasta tuonpuoleiseen. Toinen Orvieton arkeologisia aarteita esittelevä museo on Museo Claudio Faina e Museo Civico.

Museo Claudio Fainan verkkosivut (vain italiaksi)

300-luvulla e.a.a. Orvietosta tuli osa Rooman valtakuntaa. Myöhemmin kaupunkia hallitsivat niin gootit kuin langobarditkin. 900-luvulta vallan kahvassa olivat piispan alaisuudessa työskentelevät konsulit. Keskiaikaisen Orvieton asukasluku oli noussut jo 30 000 ja se oli tärkeä pysähdyspaikka Firenzen ja Rooman välillä. 1200-luvulla kuuluisa skolastista koulukuntaa edustanut teologi Tuomas Akvinolainen eli ja opetti Orvietossa.

Maanalainen kaupunki

Chiesa di San GiovanniEtruskien hautakammioiden lisäksi Orvieton alla on kokonainen maanalainen labyrintti. Tuliperäiseen kiveen kaivetuissa käytävissä ja luolissa on tehty mielenkiintoisia löytöjä ja ne ovat nykyään auki myös matkailijoiden kierroksille.

Orvieto laajeni maan alle monesta syystä. Luolissa säilytettiin viiniä, valmistettiin öljyä, keramiikkaa ja työstettiin rautaa. Tavanomaisempien kellareiden lisäksi Orvieto piilottelee allaan portaikkoja, kaivoja, kivilouhimoita ja tietenkin hienomman väen suosimia salakäytäviä, joiden avulla saattoi paeta turvaan kauas kaupungin ulkopuolelle esimerkiksi piirityksen aikana.

Uskonnollista taidetta

Pienestä koostaan huolimatta Orvietossa on monia pieniä kirkkoja, kuten herttainen Chiesa di San Giovanni 900-luvulta. Se on yksi kaupungin vanhimmista kirkoista ja se rakennettiin roomalaisen teatterin jäänteiden päälle. Barokki-tyylinen kellotorni on peräisin vuodelta 1928.

DuomoKaupungin kukoistaessa keskiajalla kirkkojenkin rakentaminen lisääntyi ja niistä merkittävin oli tietenkin Orvieton katedraali eli duomo. Duomon peruskivi muurattiin vuonna 1290, mutta kirkon nykyisen loiston saavuttaminen kesti yli 200 vuotta. Goottilaistyylisen kirkon seiniä koristavat jännittävät valkoiset ja mustanvihreät vaakaraidat, jotka toistuvat myös sisäpuolella. Komean julkisivun jokainen senttimetri on koristeltu veistoksilla, kaakelikoristuksilla ja muilla kuvioinneilla. Lorenzo Maitanin pikkutarkat reliefit 1300-luvulta kertoivat raamatun tarinoita lukutaidottomillekin kirkossa kävijöille.

Duomo on kuitenkin kuuluisin mestarimaalarien Fra Angelicon ja Luca Signorellin taidonnäytteistä San Brizion kappelissa. Kappelin seiniä peittävä Signorellin  Viimeinen tuomio -freskoteos (1449-51) kuvaa elävästi maailmanlopun, kuolleiden ylösnousemisen sekä Taivaan ja Helvetin.

DuomossaTeknisesti kirkon rakennustyöt ovat edelleen kesken. Uusin osa ovatkin julkisivun suuret pronssiovet, jotka sisilialaissyntyinen kuvanveistäjä Emilio Greco sai valmiiksi vasta vuonna 1970. Museo Emilio GrecoPalazzo Solianossa (Piazza Duomo) esittelee Grecon pronssiveistoksia ja grafiikkaa.

Muita nähtävyyksiä

La Fortezza dell’Albornoz – Paavin joukoille rakennettu linnake
Palazzo Comunale – Orvieton keskiaikainen ”kaupungintalo”
Palazzo del Capitano del Popolo – Kaupungin maallisen vallan tyyssijana toiminut palatsi
Chiesa di San Giovenale – kirkko
Tempio del Belvedere – Ainoa Orvietossa säilynyt etruskien temppeli

Kulkuyhteydet Orvietoon

Orvietoa lähimmät suuremmat kaupungit ovat Rooma (120 km) ja Firenze (160 km), joista kummastakin pääsee perille autolla ja junalla. Orvieton juna-asema sijaitsee vanhan kaupungin kukkulan alapuolella eikä autollakaan pääse ajamaan huipulle asti. Auton voi jättää alakaupungissa sijaitsevaan pysäköintitaloon, jonka luota kulkee hissikin yläkaupunkiin.

Lisää tietoa

MatkamuistojaOrvieton ostoskadut pikkuisine liikkeineen sijaitsevat kaupungin keskiaikaisessa keskustassa duomon lähistöllä. Matkamuistoksi Orvietosta voi ostaa esimerkiksi hienoja keramiikkaesineitä. Herkuttelija löytää Orvieton liikkeistä juustoja, säilykkeitä, oliiveita, tryffeleitä ja seudun viinejä.

Orvieton kaupungin verkkosivut (vain italiaksi)
Orvieto Umbrian seudun matkailusivustolla
Orvieto Online – Orvietoa esittelevä sivusto
Orvieto-Info – Orvietoa esittelevä sivusto
Orvieto Wikipediassa
Orvieto Wikitravelissa

Amerikkalaisen Chris Kuzneskin jännitysromaani Sign of the Cross (2006) tapahtuu osaksi Orvietossa ja on tuonut uusia matkailijoita kaupunkiin.

X