Matkailu

Osaka ja Kioto – Japanilaisia helmiä

28.3.2009 Teksti: Anna.fi

Aivan Honshu-saaren etelärannalla sijaitsee Japanin kaksi tunnettua helmeä. Osaka on neonvalaistu vilkas metropoli, josta löytyy myös runsaasti historiaa. Vieressä sijaitseva Kioto puolestaan on Japanin kulttuurin ehdoton kehto, josta löytyy hulppeat 17 Unescon maailmanperintökohdetta. Molemmat helmet ovat aikoinaan olleet myös Japanin pääkaupunkeja.

Osaka on vilkas, kolmen miljoonan asukkaan kaupunki, joka melkeinpä vuorokauden ajasta riippumatta muistuttaa muurahaiskekoa. Neonvalojen vilinässä ei aivan ensimmäisenä tule mieleen, että se tunnetaan erityisesti Japanin keittiönä. Osakassa kannattaa käyttää tilaisuus hyväkseen ja tutustua Japanin rikkaaseen ruokakulttuuriin. Osaka on myös Japanin taloudellinen keskus ja sanonta ”osakalaiset syntyvät taskulaskin taskussaan” on yhä voimassa.

Ruokapaikkoja kaupungissa on luonnollisesti vaikka millä mitalla, mutta aloittelijalle suositellaan usein Dotonborin kävelykadun varrella sijaitsevaa Osaka Food Theme Parkia. Nimi kertonee jo olennaisen: täällä jos missä voi kokea erilaisten makujen huvipuiston. Osakan omia erikoisuuksia ovat muun muassa takoyaki (mustakalapallot) ja yakitorit (kanavartaat). Legendaarinen fugu, pallokala, tunnetaan Osakassa nimellä tessa.

Historiallinen metropoli

Historiaa Osakassa riittää. Kaupungista tuli keisarillinen pääkaupunki 600-luvulla, ja asutusta alueella on ollut satoja vuosia sitä ennenkin. Museotarjonta kattaa historian lisäksi tieteen ja taiteen, ennen kaikkea kannattaa tutustua japanin kulttuurin klassikoihin: keramiikkaan ja itämaiseen teatteriin, sekä tietenkin sumopainiin.

Osakassa on runsaasti temppeleitä, joissa itämainen uskonto tulee tutuksi. Kuuluisin näistä on Shitennō-ji, tiettävästi Japanin ensimmäinen buddhalainen temppeli, ja Sumiyoshi Taisha, yksi ensimmäisiä shinto-pyhättöjä. Shitennō-jissä järjestetään myös suuri kirpputori jokaisen kuun 21. päivä.

Kaupungin yksi näyttävimpiä rakennuksia on Chūō-kun kaupunginosassa sijaitseva Osakan linna, Ōsaka-jō. Alun perin 1500-luvulla linna on kokenut kovia vuosisatojen saatossa ja välillä rakennustyöt on jouduttu aloittamaan kokonaan alusta. Satuhenkinen linna on tuoreudestaan huolimatta juuri sellainen kuin mielikuva itämaisesta arkkitehtuurista lupaa, mutta on vieläkin vaikuttavampi paikan päällä. Viimeksi 1930-luvulla rakennetun linnan sisällä on museo.

Olennainen osa linnaa on myös sen upea puutarha, joka on edustavimmillaan keväällä kirsikkapuiden kukkiessa. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että suosittu kohde voi olla täynnä niin matkailijoita kuin paikallisiakin. Osakasta löytyy myös muita kauniita puutarhoja, kuten kaupungin vanhin puutarha, Sumiyoshi.

Parhaiten koko kaupungin näkee Shin-Umedan tornista, jossa kannattaa käydä erityisesti illalla, kun kaupunki kylpee neonvalossa. Erinomaisen näköalan vuoksi se onkin lähes yhtä pakollinen vierailukohde kuin Osakan linnakin.

Tarjontaa myös lapsille ja lapsenmielisille

Mikäli tiedemuseot ja historian oppitunnit eivät houkuttele, Osakassa voi mennä vaikkapa Tennōjin eläintarhaan, jossa riittää ihmeteltävää koaloista norsuihin. Eläintarhan vieressä oleva samanniminen puisto on suosittu paikka viettää piknikkiä. Vedenalaista elämää näkee puolestaan Kaiyukan merimaailmassa ja aivan merimaailman vieressä seisoo suuri maailmanpyörä, josta voi ihailla kaupunkimaisemaa.

Yksi ehdoton hitti on Universal Studion elokuva-aiheinen huvipuisto (Yunibāsaru Sutajio Japan), joita on maailmalla yhteensä kolme: Japanin lisäksi Hollywoodissa ja Orlandossa. Puisto on jaettu yhdeksään erinimiseen alueeseen, joita ovat mm. Jurassic Park, Terminator 2: 3-D ja Hollywood. Nimet luonnollisesti kertovat, mitä kohteesta löytyy. Hieman epämääräisenä Hollywood tarjoaa monipuolisimman kattauksen, kuten Shrekin 3-D- ja E.T.-aiheiset esitykset.

Osakan viralliset matkailusivut

Perinteisen Kioton ensivaikutelma voi hämätä

Noin miljoonan asukkaan Kioto on Japanin kulttuurikeskus, mutta ensivaikutelma Kiotosta saattaa olla kulttuurishokki: kehutusta kaupungista moni näkee ensimmäisenä betonista rakennetun keskustan, josta matkaoppaat eivät puhu, korkeintaan varoittavat. Kaupungin parhaimmisto on hieman etäämmällä, joten ei kannata pelästyä.

Perinteiset kuvat Kiotosta ovat usein kirsikkapuiden kukkimisen aikaan, mutta jos keväällä ei pääse matkaan, kannattaa harkita myös syysmatkaa – ruska saa kaupungin uudelleen kylpemään väreissä. Kioto on kuitenkin näyttävä kaikkina vuodenaikoina ja näyttävien kevään ja syksyn huonoja puolia ovat tietenkin runsaat turistivirrat.

Temppelien luvattu kaupunki

Kiotossa on runsaasti perinteisiä temppeleitä. Yksi tunnetuimpia näistä on Kinkaku-ji, Kultaisen paviljongin temppeli, joka rakennettiin alun perin Ashikaga Yoshimitsu -nimiselle shōgunille. Kinkaku-ji paloi 1950-luvulla, mutta jälleenrakennettiin alkuperäisen mallin mukaiseksi.

Otagi Nenbutsu-ji on puolestaan vähemmän tunnettu buddhalaistemppeli, jonka perusti jo 700-luvulla keisari Shōtoku. Temppeli on historian saatossa kokenut kovia: sen tuhosi milloin tulva, milloin taifuuni, milloin sisällissota. Se on kuitenkin sinnikkäästi rakennettu uudelleen ja tarjoaa edelleen oivan katsauksen perinteisiin ja historiaan. Temppelin sisältä yli 1200 hauskaa pientä rakan-patsasta.

Erityisen suositeltu kohde on Nonomiyan pyhättö ja perinteitä edustava Okochi Sanso-talo, joiden luokse vie bambumetsän ympäröimä polku. Toinen luonnonläheinen kohde on Iwatayaman apinapuisto, jossa herttaisia ihmisenserkkuja voi ruokkia paikallisilla pähkinöillä. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että edessä on pienimuotoinen ylämäki, sillä puisto sijaitsee vuoren päällä.

Muita maininnan arvoisia temppeleitä ovat muun muassa kauniin zen-puutarhansa ansiosta Ryōan-ji, Japanin vanhin zen-temppeli Kenninji ja kettujumalalle omistettu Fushimi Inari Shrine.

Nijō, shōgunien päämaja

Nijō-linna oli shōgunien, Japanin hallitsijoiden kahden sadan vuoden ajan, asuinsija. Tänään se on yksi Kioton merkittävimpiä historiallisia muistomerkkejä, joka pitää sisällään kahden palatsin lisäksi myös upean puutarhan. Linnan tunnetuin erikoisuus on Ninomarun palatsiin rakennettu ”satakielilattia”, joka laulaa lintujen lailla käveltäessä. Mestariteoksen alkuperäinen tarkoitus ei kuitenkaan ollut taiteellinen, vaan sillä haluttiin suojella linnanherraa, shōgunia, salamurhaajilta.

Geishojen lumousta

Perinteisemmän arkkitehtuurin kehto edustaa Kioton näyttävintä osaa. Täällä on myös suurin todennäköisyys nähdä aitoja geishoja. Vanhahtavissa taloissa ja teetuvissa geishat ovat viihdyttäneet niin entisaikojen samuraita kuin nykypäivien liikemiehiäkin. Tässä yhteydessä lienee syytä muistuttaa, varmuuden vuoksi, että geishoilla ei ole mitään tekemistä prostituution kanssa.

Erityisen edustettuna Gion on huhtikuussa Miyako Odori-juhlan eli ”kirsikankukkatanssin” aikaan. Juhla on myös erinomainen tilaisuus nähdä geishojen tanssi, nihon buyōta. Toinen tunnettu juhla, Gion matsuri, järjestetään heinäkuussa. Gion matsuri esittelee Japanin koristeellista kulttuuria paraatien ja kimonojen muodossa.

Muuta hyvää Kiotosta

Historiallisena kaupunkina Kiotosta löytyy luonnollisesti lukuisia museoita, joista kiinnostavin lienee Kioton kansallismuseo. Modernimman kirjallisuuden ystävät puolestaan löytävät herkkuja Kioton kansainvälisestä manga-museosta.

Aivan lähistöllä sijaitseva Daimonji-vuori, tai ennemminkin kukkula, tarjoaa hulppeat näkymät kaupungin yli. Pitkähkö kävely saattaa mennä jo kuntoilun puolelle, mutta on sen arvoista, jos maisemat kiinnostavat.

Kioton sivut

Kivenheiton päässä

Jos aikaa riittää, myös Osakan ja Kioton lähiseudulla riittää nähtävää. Osakan länsipuolella on Himejin linna, maan ehkäpä upein linna ja kansallisaarre, joka löytyy myös Unescon maailmanperintölistalta. ”Valkoisen haikaran linna” koostuu yli 80 rakennuksesta ja siellä voi myös tutustua erilaisiin puolustusmekanismeihin, joista tunnetuin on labyrintti. Himejin rakentaminen aloitettiin 1300-luvulla, ja nykyiseen muotoonsa se valmistui muutama sata vuotta myöhemmin. Matka Himejiin kestää junalla puolisentoista tuntia.

Koya-vuori tunnetaan ennen kaikkea shingon-buddhalaisuuden kotina ja pyhiinvaelluskohteena. Luostarin ympärille on rakentunut kokonainen kaupunki, jossa on muun muassa 120 temppeliä ja uskontotieteisiin erikoistunut yliopisto. Shingon-buddhalaisuuden perustaja Kūkai on haudattu tänne. Shingon on esoteerinen buddhalaisuuden lahko, johon kuuluu nykyään arviolta 12 miljoonaa ihmistä.

Kioton maakunnan pohjoispuolella on puolestaan Amanohashidate, taivaallinen silta. Tämä kolmen ja puolen kilometrin pituinen metsäinen suikale, joka kulkee Miyazu-lahden poikki. Perimätiedon mukaan oikea tapa katsoa siltaa on läheiseltä kukkulalta ylösalaisin, jolloin silta näyttää leijuvan taivaissa ja tuo näkijälleen hyvää onnea. Silta on rankattu yhdeksi Japanin kolmesta kauneimmista paikoista – tosin listaus tehtiin jo yli kolme sataa vuotta sitten. Pelkästään luonnonsillan vuoksi ei Kioton maakunnan pohjoispuolelle kannata matkustaa, mutta jos maaseutumatkailu kaupunkien ulkopuolella houkuttelee, on Amanohashidate toki hyvä vaihtoehto.

Biwa-järvi makaa Kioton koillispuolella ja on Japanin suurin. Se on hyvä paikka käydä uimassa ja lähistöllä on lisää pieniä kaupunkeja nähtävyyksineen. Järvi on saanut nimensä biwa-luuttusoittimesta, jota se muodoltaan muistuttaa. Biwan seudulla on myös hyvät paikat lintujen bongailuun sekä historiallisia kaupunkeja, kuten Hikone, jossa on yksi Japanin alkuperäisistä linnoista, joita koko maassa jäljellä tusinan verran.

Illaksi ulos

Illan viettomahdollisuuksia riittää, kuten modernilta miljoonakaupungilta sopii odottaakin. Perinteinen tapa istua ystävien kesken alas on mennä izakayaan, jota voisi verrata tapas-tyyppiseen ravintolaan. Siellä voi syödä erilaisia, pieniä ruoka-annoksia ja juoda, sekä jutella ja viettää mukavaa iltaa.

Karaoke on puolestaan kaikille tuttua puuhaa, mutta kannattaa huomioida, että Japanissa ei ole kovinkaan yleistä kailottaa koko ravintolan kuulleen – sen sijaan seurue vuokraa oman ”karaokeboksin”, jossa iltaa vietetään syöden, juoden ja laulaen.

Klubeja on pilvin pimein, perinteisemmistä diskoista teemabileisiin. Varsinkin nämä viimeksimainitut voivat olla kokemisen arvoisia tapahtumia, sillä japanilaiset jos ketkä panostavat roolileikkeihin viimeisen päälle. Myös keikkoja on runsaasti tarjolla, jos haluaa tutustua japanilaiseen musiikkiin.

Suoralla lennolla Helsingistä

Saapuminen Osakaan ei vaadi kovin kaksisia vippaskonsteja, sillä Finnair lentää sinne suoraan muutaman kerran viikossa. Myös Tokion ja Nagoyan kautta pääsee helposti junalla sekä Osakaan että Kiotoon. Kioton ja Osakan välinen matka kestää nopeimmillaan puolisen tuntia, junasta riippuen.

Kommentit (3)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *