Matkailu

Tuliaiset Suomesta: Yksi Nato-lippu ja hylkeennahkahanskat, kiitos! 9 oudointa esinettä turistikaupoissa

Minkälaisia ovat Suomessa matkailevan turistin tuliaiset? Välillä kummallisia, selvisi Annan matkamuistokauppakierroksella!

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Anna Ferrante, iStock

Porotuotteiden lisäksi suomalaisissa matkamuistomyymälöissä on valikoimissaan yllättäviäkin asioita.

Minkälaisia ovat Suomessa matkailevan turistin tuliaiset? Välillä kummallisia, selvisi Annan matkamuistokauppakierroksella!

Tuliaiset kuuluvat ulkomaanreissuihin ja monet vähintään vierailevat matkamuistomyymälöissä lomamatkoillaan. Suomessa turistit ostavat eniten magneetteja, villavaatteita, porotuotteita, keramiikkaa ja tyypillisiä suomalaisia herkkuja kuten lakkaa ja mustikkaa.

Mutta mitä muita tuliaisia suomalaisista matkamuistomyymälöistä löytyy turistien iloksi?

Kierros helsinkiläisissä matkamuistomyymälöissä osoittaa, että valikoimiin kuuluu joitakin odottamattomia ja yllättäviä tuotteita.

Mitkä ovat oudoimmat esineet ja tuliaiset, joita matkamuistomyymälöistä voi ostaa? Listasimme.

1. Kansalliseläin kattilaan – karhunlihakebab

Tyypillisen suomalaisen matkamuistomyymälän hyllyjä täyttävät perinteiset tuliaiset kuten neljäntuulenhatut, poronsarviesineet ja villavaatteet. On muumia, Suomi-snapsilasia ja Helsinki-magneettia.

Riipisen Riistaherkut kauppakeskus Triplassa kuitenkin yllättää, sillä siellä myydään magneettien, Lappi-pipojen ja perinteisten riistaherkkujen lisäksi astetta erikoisempaa riistaa eli karhunlihaa.

Tarjolla on karhua niin pateena, käristyksenä kuin kebabina. Myymälästä kerrotaan, että menekki on tasaista, joskaan ei hirven- tai varsinkaan poronlihan myynnin tasolle yltävää. Karhuja ei lihan vuoksi tapeta, vaan liha otetaan talteen kannanhoidollisista syistä kaadetuista otsoista.

Karhusäilyke kestää pitkään.

2. Lämmittävä tuliainen – karhunrasvavoide

Levittäisitkö kynsinauhoille tai kantapäillesi karhunrasvaa? Miksikäs ei! Sellaista myydään Riipisen Riistaherkuissa turisteille erittäin hyvänä voiteena kuiville ja ihottumaisille käsille, kantapäille, (palo)haavoihin, revenneille kynsinauhoille, pakkasihottumaan.

Lisäksi karhunrasvavoiteella on ihoa lämmittävä vaikutus, joten sitä suositellaan levitettäväksi flunssan aikana rintaan ja selkään ja nivelkipuihin saunan jälkeen.

Ulkomaalaisille turisteille niin karhunliha kuin -rasva ovat todella eksoottisia matkamuistoja. Mutta emme me suomalaisetkaan niitä juurikaan käytä. Varsinkin kansalliseläimemme karhun syöminen voi monesta suomalaisesta tuntua todella oudolta.

3. Sulkakoristeiset unisiepparit – tuliainen Suomesta vai Pohjois-Amerikasta?

Unisieppari on alun perin Pohjois-Amerikan alkuperäisasukkaiden taikakalu, mutta se ei estä esinettä kuulumasta suomalaisten matkamuistomyymälöiden valikoimiin. Perinteinen unisieppari on tehty pajunoksista ja höyhenistä, mutta näiden lisäksi on olemassa muovisia versioita.

Joissakin myymälöissä myydään unisiepparin Lappi-versiota eli poronluusta ja -karvasta valmistettuja hyvän unen turvaajia.

Useimmat unisiepparit ovat kuitenkin ehtaa intiaanityyliä. Miksi niitä myydään suomalaisissa matkamuistomyymälöissä? Vastaus on, että niillä on menekkiä. Erityisesti suomalaiset tykkäävät ostaa unisieppareita.

Höyhenistä tehty unisieppari on osa Pohjois-Amerikan alkuperäisasukkaiden kulttuuriperinnettä. Sen uskotaan sieppaavan pahat unet verkkoonsa ja päästävän vain hyvät unet nukkujan ajatuksiin.

4. Nato-lippu liittoutumisen kunniaksi

Neljän myymälän voimin Helsingissä toimivassa Reindeer Souvenirs Shopissa on mahdollista bongata suomalaisten matkamuistomyymälävalikoimien tuore tulokas: sotilasliitto Naton lippu. Myyjä avaa siististi myyntipakkaukseen taitellun lipun ja kertoo, että lippuja on myyty ”muutamia” sen jälkeen kun se Suomen jäsenyyden varmistuttua otettiin valikoimiin.

Epätyypilliset Suomi-tuliaiset top-3 -listaan mainiosti mahtuva lippu ei liene kuitenkaan hittituote. Suomen, Saamen ja Ukrainan lippujen lukumäärään verrattuna niitä ei hyllyllä kovin monta myyntikappaletta makaa. Tai sitten ovat menneet kuin kuumille kiville!

Nato-lipun voi nykyään ostaa suomalaisista matkamuistomyymälöistä.

5. Kuumavesipullot – Suomi-kamaa?

Suomalaiset ovat tunnetusti ylpeitä asianmukaisesti lämmitetyistä asunnoistaan, joissa ei talvisin tarvitse palella. Siihen nähden on yllättävää, että monessa turistikaupassa myydään kuumavesipulloja – Suomessa kun niiden käyttö ei ole mitenkään yleistä.

Matkamuistomyymälöiden kuumavesipullojen päällys on toki suomalaisuutta huokuva: poronkarvaa tai lampaanvillaa, Lapuan Kankureiden pellavaa tai muuta designia.

Niillä kelpaa muidenkin kuin ulkomaalaisten turistien lämmitellä kylminä talvipäivinä tai vaikkapa mökillä, jonka lämmitys vie aina talviolosuhteissa oman aikansa.

Erityisesti kylmällä mökillä värjöttelyyn suomalaisetkin voivat ostaa kuumavesipulloja, kerrotaan matkamuistomyymälä Kankurin Tuvasta Pohjois-Esplanadilta.

Lue myös: Lukijat äänestivät, mikä on Suomen paras kesäkaupunki – pikkupaikkakunta pesi kesäpesät Savonlinnan, Hangon ja Naantalin

6. Viikinkilaivat, ei niin suomalaiset tuliaiset

Viikingit olivat kotoisin Skandinaviasta eli Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta. Suomi ei maantieteellisesti edes kuulu Skandiaviaan, puhumattakaan että meiltä olisi lähtenyt viikinkejä ryöstöretkille. Silti suomalaisissa matkamuistomyymälöissä näkee viikinkirekvisiittaa, kuten lasisia viikinkilaivoja ja muovisia viikinkihattuja.

Selitys juontuu tietenkin maantieteellisellä ja kulttuurisella läheisyydellä maihin, joilla on oikea viikinkimenneisyys. Monet turistit itse asiassa niputtavat Suomen, Ruotsin ja Norjan sujuvasti yhteen eivätkä ole niin turhan tarkkoja siitä, missä maassa ollaan ja kuuluuko matkamuisto oikeaoppisesti kyseisen maan historiaan tai kulttuuriin.

Matkamuistoissakin kuluttaja etsii ja arvostaa estetiikkaa, mutta myös käytettävyyttä. Mikä miellyttää silmää tai mille arvelee löytyvän käyttöä, päätyy todennäköisemmin ostoskassiin – vaikka sitten viikinkihattu.

7. Poronkarvapostikortti – tuliaiset kortilla

Poroa hyödynnetään suomalaisissa matkamuistoissa ehtymättömällä mielikuvituksella. Poronsarvien ja -luun lukemattomien käyttökohteiden lisäksi myös karvasta on moneksi. Yksi erikoisimmista poronkarvatuotteista on ehdottomasti poronkarvapostikortti.

Useiden senttien paksuinen kortti on pehmeää kuin – niin, poronkarva. Kirjoittaminen nahkapuolelle vaatii hyvin toimivan kynän, mutta muuten kyse on aivan tavallisesta, lähetettäväksi tarkoitetusta postikortista. Tai melkein tavallisesta.

Poronkarvasta tehdään postikorttien lisäksi esimerkiksi istuinalustoja, kuumavesipullon päällysteitä ja unisieppareita.

8. Hylkeennahkahansikkaat viluisille käsille

Karvatuotteiden joukossa katse kiinnittyy erikoisiin hanskoihin: niiden karva on lyhyttä, siniharmaata, harvakseltaan laikukasta. Valtavalla koollaan ne herättävät kysymyksiä käyttötarkoituksestaan. Grillaushanskat, ehkä?

Kankurin tuvan myyjä rientää apuun ja kertoo, että kyseessä ovat hylkeennahkahanskat. Isokokoiset hanskat on tarkoitettu tavallisiksi talvihansikkaiksi. Kätevät ne voivat olla myös pilkkireissuilla tai moottorikelkkaillessa.

Viluisille käsille ne ovatkin passelit, sillä sisäpuolelta ne ovat lampaanvillaa ja varret yltävät puoleenväliin käsivartta. Jos näillä ei erotu talvisessa katukuvassa, niin ei sitten millään!

Käyttötarkoitus selittää siis oudon ulkonäön, mutta materiaali ihmetyttää. Suomi toki on kuuluisa saimaannorpastaan ja harmaahylkeitä elelee Itämeressä, mutta nahka ei ole peräisin suomalaisista harmaahylkeistä. Hylkeennahka ei noin muutenkaan ole Suomessa erityisen käytetty materiaali.

9. Nollaeuroseteli – arvoton seteli kiinnostaa turisteja

Euroopassa vallitseva matkamuistovillitys eli nollaeurosetelit on levinnyt Suomeenkin. Nollasetelit ovat nimellisarvoltaan nollan euron arvoisia, mutta turvatekijöitä myöten oikean setelin kaltaisia. Niitä painetaan keräilykappaleiksi turisteille ja joka euroalueen maalla on omat setelinsä.

Nollaeurosetelin hinta vaihtelee painetun kuvan ja sen keräilyarvon mukaan.

Suomen nollaeuroseteleihin on painettu muun muassa Maisema Kolilta, Paavo Nurmen, Temppeliaukion kirkon ja Joulupukin talon kuva. Helsinkiläisessä matkamuisto- ja lahjatavaramyymälä Anneshopissa nollaeurosetelit ovat kysyttyjä tuotteita ja niiden hinnat vaihtelevat 5–8 euron välillä.

tuliaiset: nollaeuro
Nollaeuroseteleitä painetaan muissakin euroalueen maissa. Turistien lisäksi niitä keräilevät numismaatikot.

Nämä tuliaiset ovat lähes hävinneet matkamuistomyymälöistä

  • Poronpapanat. Nykyisin myydään suklaapäällysteisiä rusinoita poronpipanoina, mutta menneinä aikoina myymälöistä löytyi aitoja poronpapanoita.
  • Kansallispukutyttö puulusikkapesässä. Menneiden vuosikymmenien matkamuistohitti.
  • Kuparituotteet Finland-tekstillä. Näitä päätyi runsaasti ostoskasseihin ennen kuin magneetit valloittivat tuliaismarkkinat. Pitkään alalla olleet käyttävät menneisyyden hitistä luonnehdintaa ”karsea.”
  • Postikortit. Jos niitä (muita kuin poronkarvaisia) vielä löytää, ovat valikoimat taatusti pienemmät kuin takavuosina. Syy: korvaantuminen somen matkapäivityksillä.

Juttua varten on haastateltu Helsingin vanhimman matkamuisto- ja lahjatavaramyymälä Annensopin omistajaa Anne Forsströmia.

X