Matkailu

Pafos – Kuutamouinnilla

Teksti: Anna.fi

PafosOn ilta. La Rochen kuohuviini on tehnyt tehtävänsä ja syventänyt pimeyden samettiseksi. On käveltävä Zaran kiilakorkokengissä laiturille ihmettelemään peilityyntä merta. Laiturilta on lyhyt matka mereen. Vesi on kirkasta ja ihmeellisen lämmintä. On kahlattava syvemmälle ja halveksittava kenkien pilaantumisen mahdollisuutta, sillä joitain asioita on vaan tehtävä.

”Oi kristallimeri, sinä olet kaikki. Oi huikaiseva sini sinä olet kaikki.” Kuutamouinti marraskuussa ei onnistu Espanjassa, ei Italiassa eikä Ranskassa. Sitä varten on lähdettävä Pafokseen.

Elysium-hotellille palatessa tajuan, mihin lapsuuteni heinäsirkat ovat kadonneet. Ne ovat vaeltaneet tänne, kolmen mantereen väliin Elysiumin hulppeisiin puutarhoihin. Nämä ovat tuttuja sirkkoja. Ne viihtyvät kuivuudessa ja kuumuudessa, jasmiinin ja villitimjamin tuoksussa. Sirkkojen orkesterin solisti kunnostautuu iltaisin. Sooloa kuunnellessa voisi kuvitella, ettei ihminen ole ainoa melko yksinkertaisella sielulla varustettu olento.

PafosKyproksen yö on lämmin, mutta aamu on kuuma. Ilma on 27, vesi 25 asteista. Hotel Elysiumin ulkopuolella pöllyää sora ja arki, mutta viiden tähden hotellissa laavan mustaksi värjäämä santa tuntuu sametilta jalkojen alla. Sinisen lipun alla välkehtivät vedet huuhtovat ihmisestä esille parhaimman: venäläinen babuska seisoo reisiään myöten vedessä aurinkolasit silmillä ja hymyilee niin että kultahampaat näkyvät, ja hänen kiireinen jätehuoltobisnespoikansa rakentaa tyttärensä kanssa hiekkalinnan. Espa-kylpylässä reiki-hoidossa maanneet brittileidit suojaavat pisamaisen ihonsa ja pakkaavat tennismailansa aamupäivän peliä varten.

Kuumana hehkuva aurinko on harvinainen vieras hyytävään talviaikaan siirtyneessä Euroopassa. Lento Thaimaaseen kestää yli kymmenen tuntia, Kyprokselle pääsee alle neljässä. Pafosta nimitetään Afroditen, kauneuden jumalattaren valtakunnaksi. Nykyajan nuoret jumalattaret viihtyvät hotellissa järjestettävissä häissä. Helleeniset ja itämaiset vaikutteet näkyvät perinnetansseissa. Heinäsirkat yhtyvät tanssiin.

Jaana Rinne

Kuvat: Ralf Örn

X