Matkailu

Palermo – Sisilian elinvoimainen pääkaupunki

Teksti: Peter Forsberg Kuvat: Peter Forsberg

PalermoSisilian suurin kaupunki on värikäs, äänekäs ja eläväinen vierailupaikka. Saaren paras ravintolavalikoima, mieleenpainuvat nähtävyydet ja mukava tunnelma kaupungin vanhalla puolella ovat hyviä syitä lähteä käymään Palermossa, ja suuren osan vuodesta kelit pysyvät kuumina ja aurinkoisina. Palermoon on hyvä tulla päiväretkelle muualta Sisiliasta, mutta se on yksinäänkin yhdistettynä läheisiin rantaresortteihin erinomainen lomakaupunki viikoksi pariksi.

Matkustaminen Palermoon

Ainakin Finnmatkat, Kaleva Travel, Lomamatkat ja Tjäreborg tekevät järjestettyjä matkoja Sisialiaan. Suomesta Sisiliaan pääsee parhaiten lentämällä, ja Palermon lentokenttä on noin 30 kilometrin päässä keskustasta. Hintoja ja aikatauluja voi helposti tarkastella esimerkiksi Poptravelin sivuilta.

Muualta Sisiliasta on hyvät liikenneyhteydet Palermoon, etenkin saaren pohjois- ja länsipuolelta. Cefalusta, Trapanista ja Agrigentosta on 1-2 tunnin matka Palermoon bussilla tai junalla. Itärannikon Messinasta, Taormista ja Cataniasta on 2-3 tunnin matka Palermoon. Bussi saattaa joillakin yhteyksillä olla nopeampi kuin juna, etenkin saaren itäpuolelle matkustettaessa. Cefalusta ja Agrigentosta juna on kätevin matkustusmuoto Palermoon tultaessa.

Rautatieasema ja eräänlainen bussiasema ovat kummatkin vierekkäin kaupungin keskustassa lähellä satamaa. Palermosta lähtee myös lauttoja ja katamariineja mm. Genovaan ja Napoliin.

Liikkuminen Palermossa

PalermoPalermon lentokentältä tulee puolen tunnin välein busseja keskustaan. Matka kestää noin 50 minuuttia, liput maksavat noin kuusi euroa ja ne ostetaan bussissa.

Rautatieaseman ja kentän väliä kulkee Trinacria Express –juna puolen tunnin välein, matka kestää noin vartin kauemman kuin bussi ja maksaa suurinpiirtein samat kuusi euroa. Viikonloppuisin junat kulkevat vain tunnin välein.

Taksilla voi tulla kentältä keskustaan myös, mutta monet kuskit vaativat vähintään 50 euroa kyydistä, ja tämä on muuten edullisessa Sisiliassa kiskurihinta.

Palermo on melko suuri kaupunki, mutta nähtävyydet, ravintolat ja shoppailupaikat sijaitsevat kaikki kävelyetäisyyden päässä toisistaan. Mikäli busseja haluaa käyttää, maksaa 24 tunnin lippu neljä euroa, yksi matka 1,20 euroa. Kätevä bussi on rautatieaseman edestä lähtevää Via Romaa pitkin kulkeva 109, joka suuntaa kohti Piazza Indipendenziaa, Palermon toista pääaukiota.

Mikäli mielii rantaresorteille, ovat Mondello ja Monreale hyviä vierailupaikkoja. Mondelloon pääsee hyvin Palermon Piazza Sturzo –aukiolta bussilla 806 ja Monrealeen Piazza Indipendenzialta bussilla 389 – etenkin jälkimmäisessä bussissa kannattaa arvotavaroista pitää erityisen hyvää huolta. Kumpaankin rantapaikkaan pääsee normaalilla matka- tai päivälipulla.

Majoitus

Petien ja huoneiden hinnat ovat Palermossa alhaisempia kuin monessa muussa Italian suuressa kaupungissa, ja hotellien ja hostelien taso yllättää monet. Edullisista majapaikoista Palazzo Savona, joka sijaitsee aivan Quattro Canti –kulmauksen naapurissa, on hulppea majapaikka pienellä budjetilla matkassa oleville. Toinen edullinen majapaikka, Hotel Firenze, jossa on myös yhteismajoitushuoneita, ei ole aivan yhtä tasokas mutta kuitenkin hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät halua tuhlata rahojaan majapaikkaan.

Keskitason kohtuuhintaisia hotelleja keskustassa on paljon, eikä juuri mikään vuodenaika Palermossa ole liian kiireistä matkustusaikaa. Hotelleissa ja hosteleissa on toki eniten tilaa ja pedit ovat edullisimpia talvikaudella (marras-maaliskuu), ja kaikkein hienoimmatkin hotellit saattavat puolittaa hintansa hiljaisina aikoina. Kiireistä aikaa löytää majapaikka on lähinnä pääsiäisviikko, ja elokuussa myös kaupunkiin ilmaantuu normaalia enemmän vierailijoita.

Hotelli on Palermossa hyvä hoitaa läheltä rautatieasemaa ja kaupungin keskustan vanhoja osia, jotka ovat Quattro Canti –risteyksen ympärillä. Valinnanvaraa riittää, ja esimerkiksi Hotel del Centro on kohtuuhintainen, keskeinen valinta. Hotel Gallery House on keskikastin hotellien kärkipäätä, ja mikäli mielii yöpyä vanhanajan tyylillä, on Grand Hotel et des Palmes siihen lyömätän vaihtoehto – kannattaa tarkailla hotellin verkkosivuja hyvien tarjousten varalta etenkin vähän hiljaisempina matkustusaikoina.

Booking.com – Suomenkielinen hotellien varauspalvelu
Hostels.com – Varausmaksuton hostelien ja muiden edullisten vaihtoehtojen varauspalvelu

Ruoka ja ravintolat

Ruokailu on Sisilian matkalla yksi sen kohokohtia, ja tuoreista aineksista valmistetut ruoat ovat hyvin tarjolla suurella hintahaitarilla kaupungin keskustassa. Katuruokien suhteen Palermo on erinomainen paikka, ja siellä on myös runsaasti edullisia, rentoja ruokapaikkoja, jotka tarjoavat tyypillisiä paikallisia ruokia. Hienoja ravintoloita sieltä löytyy jonkin verran, ja kaupungin keskihintaisten ravintoloiden ruokien taso on yleensä korkea. Ruokia myydään myös monissa kahviloissa, ja markkinoiden yhteydessä on paljon hyviä kahviloita ja katuruokia.

Palermo

Palermon oma ykkösruoka on Pasta con le sarde eli sardiinipasta, jota on höystetty fenkolilla, kapriksella ja paprikalla. Muutenkin erilaiset pasta-ateriat ovat hyviä ja usein vähän erilaisia muualla Italiassa tarjottaviin pastaruokiin nähden, mutta vanhoja tuttuja tyypillisiä italialaisia spaghetti- ja pasta-annoksia on niitäkin hyvin tarjolla kaupungin trattorioissa ja muissa ravintoloissa.

Kalaruoat ovat Palermossa hyviä mutta eivät kovin edullisia. Insalata di Mare eli eri kaloista ja äyriäisistä kasattu salaatti on yleensä hyvää, ja sitä on hyvin saatavilla paitsi ravintoloista myös markkinoilta. Merisuolassa uunissa paistettu tonnikala on yksi suosituimpia kalaruokia, ja liharuoista Farsumagru eli viidestä eri lihasta valmistettu rulla, joka paistetaan uunissa viinin ja juuston kera, on hyvä tapa maistella yhdellä aterialla useampia paikallisia herkkuja.

Katuruokien (buffetieri) joukosta löytyy kaikkea täytetyistä voileivistä mitä erilaisimpiin upporasvassa keitettyihin ruokiin, kuten aranciani siciliani – upporasvassa keitettyjä riisipalloja, joissa on erilaisia lisiä ja höysteitä.

Markkinapaikat, etenkin Ballaro, Capo ja Vucciria, tarjoavat hyvän mahdollisuuden nähdä ja maistella erilaisia paikallisia ruokia. Näiden yhteydessä on myös paljon katuruokia, halpoja ruokapaikkoja ja jonkin verran ravintoloita.

PalermoHyviä ravintoloita, joista osa on turistirysiä, on hyvin etenkin Piazza Giuseppe Verdi –aukion lähettyvillä, ja varsinaiset ravintolakadut löytyvät Piazza San Francesco d’Assisi –aukion liepeiltä – etenkin Via Alessandro Paternostro on hyvä katu hyvätasoiselle ravintolalle. Sen numerossa 58 sijaitseva Antica Focacceria di San Francesco on yksi kaupungin vanhimmista ravintoloista vuodelta 1834, ja sen ruoat ovat edullisia mutta erinomaisia – niin hyviä että kuuluisa mafiapomo ”Lucky” Luciano kävi täällä ahkeraan ruokailemassa. Tässä ravintolassa kiinteähintaiset ateriakokonaisuudet (6-12 euroa) tarjoavat hyvän mahdollisuuden maistella paikallisia ruokia jälkiruokia myöten – näistä herkullisimpia lienevät gelato eli jäätelö ja cannolo eli tuoreella ja makealla ricotto-juustolla täytetty leivonnainen.

Kaikkein hienoimpia ravintoloita Palermossa ovat Osteria des Vespri (Piazza Croce dei Vespri 6), jolla on Michelinin tähti, ja vähän huokeampi, sisilialaisia klassikkoaterioita tarjoava Cucina Papoff (Via Isidora la Lumia 32). Näitä edullisempi Les Amis (Piazza San Carlo 9) on hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat hyviä pasta- tai kala-annoksia kohtuuhinnalla.

Kahvilat ovat Palermossa hyviä, ja kahvi on edullista – cappuccino maksaa tiskillä juotuna 1-1,30 euroa. Hyvä klassinen kahvila, jossa voi käydä tunnelmoimassa 1800-luvun ilmapiirissä, on Antico Caffe Spinato (Principe di Belmonte 107) – sen kävelykadulla sijaitsevalla terassilla on hyvä nauttia paitsi kahvia, jäätelö ja cannoloa myös koktaileja.

Nähtävyydet

Palermossa on nähtävää monen päivän ajaksi, mutta suuri osa nähtävyyksistä on hivenen piilossa, ja kävely Palermon vanhojen osien viehättävillä kaduilla ja kujilla on suositeltavaa. Satama-alue on sekin merenrantapuistoineen (Terrazza di Mare) hyvä paikka kävellä ja nauttia hyvistä keleistä, ja rantapromenadin lähellä on lisäksi kasvitieteellinen puutarha.

Palermon katedraali

Palermon vanhoissa osissa on kaksi aukiota, jotka voidaan katsovan olevan kaupungin pääasiallisia aukioita. Quattro Cantin eli nelikulman vieressä sijaitseva Piazza Pretoria upeine suihkulähteineen on kaupungin hallinnollinen keskus, ja Piazza Indipendenza on aukio, jonka laidalla sijaitsee upea Palazzo dei Normani ja sen yhteydessä oleva Palermon turistimagneetti eli Cappella Palatina.

Palermossa on paljon upeita kirkkoja, joita on hyvä määrä Piazza Pretorian liepeillä – etenkin San Giuseppe dei Teatini ja Chiesa di San Cataldo ovat näkemisen arvoisia. Piazza Indipendenzian takana sijaitseva Chiesa di San Giovanni degli Eremiti on hyvä ilmainen vierailupaikka, ja Complessa di Santa Maria dello Spasimo on hyvä paikka nähdä vähän erilainen, goottityylinen kirkko lähellä satamaa, La Kalsa –kaupunginosassa.

Fontana PretoriaPalermon museot ovat hyviä vierailupaikkoja, ja taidemuseoista Galleria d’Arte Moderna on hyvä paikka tutustua taiteeseen 1800-luvulta nykypäivään upeassa 1400-luvulta peräisin olevassa palatsissa. Mikäli on kiinnostunut Palermon alueen rikkaasta historiasta, on Via Roma –kadun varrella sijaitseva Museo Archeologico Regionale (Piazza Olivella 24) oiva vierailupaikka, sillä tämä renessanssiaikaiseen luostariin sijoitettu museo esittelee etenkin kreikkalaisia ja roomalaisia esineitä, ja sieltä löytyy mitä ihmeellisimpiä aarteita Sisialian pitkän ja värikkään historian varrelta. Kolmas hyvä museo on Museo Internazionale delle Marionette eli nukketeatterimuseo, jonka suojista löytyy 3500 nukkea paitsi Italiasta myös Kiinasta, Turkista ja Afrikasta. Museossa on myös nukketeatterinäytöksiä joka perjantain klo 17:30.

Yksi Palermon parhaita nähtävyyksiä on Catacombe dei Cappuccini (Piazza Cappuccini), joka sijaitsee muutaman sadan metrin päässä Piazza Indipendenzialta. Hautakammioista löytyy useita tuhansia muumioituneita ruumiita ja luurankoja, ja nämä ovat peräisin 1600-1800-luvulta Palermosta. Muumioituneet ruumiit ja luurangot on puettu parhaisiin vaatteisiin, ja muutenkin tämä melko kammottava paikka kertoo paljon paikallisesta elämästä muutama sata vuotta sitten. Paikalle voi helposti tulla kävellen, mutta sinne pääsee myös linja-autoilla, jotka kulkevat pitkin Via Cappuccinia – jää pois Via Pindemonten kulmassa. Lapsia ei suositella tuotavaksi Cappuccinin hautakammioihin, ja jotkut aikuisetkin ovat alkaneet voida paikassa pahoin.

Shoppailu

Etenkin Palermon markkinat tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden nähdä, maistella ja ostella erinomaisia paikallisia elintarvikkeita. Hedelmät klementiinien johdolla ovat täällä hyviä, ja makujen ja tuoksujen tulva on yksi Palermoon suuntauvan matkan kohokohtia. Hyvät markkinat päiväretkellä muualta Sisiliasta tuleville ovat rautatieaseman vieressä sijaitsevat Ballaron markkinat, ja myös Capon markkinat ovat suuret ja eläväiset. Vuccirian markkinat lähellä Quattro Canti –risteystä ovat nykyään melko laimeat, mutta turistiystävälliset. Markkinoiden lisäksi ruokaostoksilla olevien kannattaa käydä suuressa Carrefour-valintamyymälässä, joka sijaitsee La Cala –sataman naapurissa Piazza Marina –aukion laidalla. Elintarvikkeiden hinnat ovat Palermossa edullisia, ja myös viinit ja muut alkoholijuomat tuntuvat suomalaisesta pilkkahintaisilta.

Palermo

Palermo ei ole mikään varsinainen shoppailukaupunki, mutta siellä on hyvä määrä kaikenlaisia putiikkeja ja kauppoja. Via Roma ja Via Vittorio Emanuelle ovat kummatkin vilkkaita katuja, joiden varrella on paljon mitä erilaisimpia liikkeitä.

Mafialla on Palermossa vielä nykyäänkin kovempi ote kuin muissa Sisilian kaupungeissa, ja monet paikalliset shoppailevat mielellään ”Pizzo Free” –liikkeissä, jotka eivät maksa mafialle suojelumaksuja tai ole muutenkaan näiden kanssa tekemisissä.

Addio Pizzo – ”Pizzo Free” – liikkeitä ja ravintoloita jotka eivät ole yhteydessä mafiaan
Lonely Planet -opas listaa Palermon liikkeitä (englanniksi)

Yö- ja kulttuurielämä

Palermo on hyvä paikka ottaa ilo irti, sillä suuren osan vuotta yöt ovat lämpimiä ja menoa on luvassa yleensä viikon jokaisena päivänä. Via Alessandro Paternostro –ravintolakatu on hyvää seutua löytää illanistumispaikka, ja myös Via Candelai ja Piazza Olivellan tienoo ovat oivaa tienoota yöelämälle. Näiden lisäksi Via Spinuzza ja Via Patania –kadut ovat tunnetuja menopaikoistaan.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että trendikkäät tanssi- ja drinkkipaikat ovat yleensä Palermon uudella puolella. Kaupungin vanhassa osassa on enemmän normaaleja baareja ja kahviloita. Kesäisin juhlat usein siirtyvät merenrannalle, missä etenkin Mondello on suosittu juhlimispaikka.

Palermo on erinomainen kulttuurikaupunki, jossa italian kieltä osaamatonkin voi hyvin seurata musiikkia, balettia ja oopperaa. La Spasimo (Via Spasimo) on nuorekas kulttuurikeskus, jossa on taidenäyttelyitä ja konsertteja toukokuulta syyskuulle. Teatro Massimo (Piazza Verdi) on upea rakennus, jossa voi seurata balettia, klassista musiikkia ja oopperaa lokakuusta toukokuuhun. Kesäaikaan Teatro della Verdura (Viale del Fante) –puutarhassa esitetään balettia ja klassista musiikkia.

Lonely Planet -opas kertoo lisää Palermon yöelämästä (englanniksi)

Lue lisää:
Palermo.com – Hyvä englanninkielinen sivusto Palermossa vieraileville
Palermon seudun viralliset matkailusivut

X