Maailman yksi tunnetuimmista kävelykaduista, La Rambla, on täynnä ravintoloita, pieniä kioskeja ja katutaiteilijoita.
Matkailu

Parasta Barcelonassa nyt: historiaa, vegaaniruokaa ja auringonlaskuterasseja

Barcelona on ikisuosikki, josta löytää aina jotain uutta. Gràcian alueen kapeilla kujilla kävellessä voi aistia vielä pikkukylän tunnelmaa. Kun nälkä yllättää, tapasten lisäksi vastaan tulee moderneja kasvisherkkuja ja vegaanileivonnaisia.
Teksti: Pia Hagström Kuvat: Elina Simonen ja iStock

Vilkas La Rambla

Ensikertalaiselle helpoin tapa tutustua kaupunkiin on suunnata Barcelonan pääkadulle La Ramblalle. Ravintolaterassien ja katuesiintyjien täyttämä katu alkaa Plaça de Catalunya -aukiolta ja päättyy merenrannalle Port Vell -satamaan.

Osa yli kilometrin pituisesta, puiden reunustamasta kadusta on leveää kävelykatua. Sen varrelta löytyy myös kuuluisa La Boqueria -kauppahalli, jonka värikkäät myyntitiskit ovat täynnä mereneläviä, ilmakuivattuja kinkkuja ja vihanneksia paikallisilta tuottajilta. Lounasaikaan ruokatori täytyy ruokailijoista ja tapastiskien äärelle kerääntyy pitkiä jonoja.

Vilkkaan La Ramblan hälinän keskeltä voi pujahtaa kävelykadun kulmauksessa sijaitsevaan tasokkaaseen Hotel 1898 -hotelliin. Se toimi aikoinaan markiisin yksityisasuntona ja myöhemmin tupakkatehtaan pääkonttorina.

Historiallisen rakennuksen sisällä tunnelma on rauhoittava, ja tyylikäs sisustus huokuu levollista siirtomaatyyliä. Hissi vie seitsemännen kerroksen rennolle kattoterassille, jolta aukeavat huikeat näkymät yli Barcelonan kattojen.

Hotellin kattoterassin näköalabaariin ovat tervetulleita kaikki, mutta kattoterassin pieni uima-allas, sen houkuttelevat auringonottotuolit ja juuri uusittu sauna- ja spaosasto on varattu hotellin asukkaille.

boqueria.barcelona/home, hotel1898.com

Hotel 1898:n kattoterassilta aukeavat huikeat näkymät yli kaupungin. Tänne kannattaa tulla drinkille auringonlaskun aikaan.

Puisto kukkulalla

Ikoninen Antoni Gaudín suunnittelema Park Güellin puisto on parhaimmillaan varhain aamulla tai ilta-auringon valossa. Niihin aikoihin välttyy myös pahimmilta turistilaumoilta.

Vuoden jokaisena päivänä auki olevaan puistoon myydään lippuja kesällä kello 8–20.30 välillä, mutta moni ei tiedä, että puistossa voi vierailla myös ennen aamukahdeksaa ilmaiseksi. Gràcian kaupunginosassa Barcelonassa sijaitseva mosaiikkipuisto kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.

parkguell.cat

Mosaiikkeja ja piparkakkureunaisia taloja voi ihastella Antoni Gaudín suunnittelemassa Güellin puistossa.

Lehtikaalia ja muita herkkuja

Jo lähes neljänkymmenen vuoden ajan kokki Teresa Carles Borràs on halunnut kunnioittaa Katalonian alueen ruokaperinteitä ja modernisoinut mummolta perittyjä reseptejä käyttäen ruoanvalmistuksessa vain parhaita, läheltä tuotettuja aineksia. Idean ympärille on noussut ravintoloita, mehubaareja ja keittokirjoja. Nykytaiteen museo MACBA:n lähistöllä sijaitseva Teresan trendiravintola Fax&Kale tarjoilee vegeannoksien lisäksi kalaa. Sen yläkerrassa on vihreä, kasvien ympäröimä keidas, jossa voi nautiskella varjossa lounasta.

Toinen vegeruokaa tarjoileva ravintola löytyy läheltä Port Vellin venesatamaa. Kasvisravintola The Green Spot huokuu harkittua tyylikkyyttä kaikille aisteille. Sisääntuloaulassa on käytetty puuta sekä viherkasveja, ja huonekaluissa näkyvät orgaaniset muodot. Annokset ovat kohtuuhintaisia. Tämän kauneuden keskellä nauttii mielellään pitkän illallisen.

Flax&Kale/teresacarles.com, The Green Spot/encompaniadelobos.com, macba.cat

Kylä kaupungissa

Park Güellin puiston jälkeen kävelyretki voi jatkua rinnettä alaspäin pieniä kujia pitkin Gràcian alueelle. Sen tunnelma on säilynyt kylämaisena aina siitä lähtien, kun se yli sata vuotta sitten liitettiin Barcelonaan.

Gràcian aluella on useita pieniä aukioita, joiden ympärille niin vanhemmat asukkaat, hipsterit kuin lapsiperheetkin kerääntyvät syömään ja viettämään aikaa.

Sunnuntaiaamuna Plaça de Virreina -aukion kulmassa sijaitsevassa Chök-suklaapuodissa ovi aukeaa tiuhaan tahtiin. Aamiaiselle haetaan liikkeen avokeittiössä valmistettuja suklaadonitseja ja croissantteja. Jos rakastat suklaata tai himoitset vegaanimuffinsseja, suunnista siis tänne.

Suklaaholistin taivas on Chök.

Saman Astúries-kadun varrella on useita pieniä vaateputiikkeja ja luomutuotteita myyviä erikoisliikkeitä. Isoja ketjumyymälöitä tältä alueelta ei löydy.

Puuvillakankaasta valmistettuja, käsinpainettuja pöytäliinoja, pyyhkeitä ja tyynyliinoja kohtuuhintaan myy pieni Antoniona-liike. Sen vieressä on kodikas Olokuti lifestyle, joka myy paikallisten valmistamia tuotteita, vaatteita ja kierrätysmateriaaleista valmistettuja koruja. Liikkeen takaosassa on myös pieni puiden varjostama puisto puutarhatuoleineen.

Barcelonassa näkyy kaikkialla vegaanibuumi. Täysin vegaanisia kakkuja ja leivonnaisia myy esimerkiksi Gràciassa sijaitseva La Besnéta -leipomo. Sen hittituote on lasipurkkiin rakennettu porkkanakakku.

Uusin tulokas alueella on vanhaan autokorjaamoon rakennettu Mecànic. Pariisista muuttanut valokuvaaja Jean Letellier pyörittää vaimonsa Xenia Gasullin kanssa galleriaa. Se on rauhallinen keidas, johon voi piipahtaa kahville tai lukemaan kirjoja. Tilassa pidetään vaihtuvia valokuvanäyttelyjä ja workshoppeja.

Pitkän kävelyn jälkeen suunnista jollekin Plaça de Solin monista terasseista ja tilaa lasillinen paikallista olutta, katalaaniksi birra de barri.

chokbarcelona.com, antoniona.com, olokuti.com, labesneta.com, mecanic.eu

Nykytaiteen museo MACBA sijaitsee monikulttuurisella El Ravalin alueella.

Vinkki

Kun on tullut nautittua tapaksia ja vegeannoksia riittävästi, pihvin himo voi yllättää. Silloin kannattaa suunnistaa aivan Barcelonan keskustassa, Eixsamplen alueella sijaitsevaan argentiinalaiseen Patagonia beef & wine -pihviravintolaan. Puuhiilillä grillatut pihvit tuodaan pöytään täydellisesti kypsennettyinä chimichurrin eli mausteisen yrttikastikkeen kera. Viereisessä pöydässä juhlitaan syntymäpäiviä isolla joukolla. Sisäfilepihvin jälkeen jostain löytyy kummasti tilaa vielä suklaakakulle.

patagoniabw.com

Miten matkaan

Finnair lentää kaksi kertaa päivässä ja Norwegian kerran päivässä Helsingistä suoraan Barcelonaan. Kolmen tai neljän päivän kaupunkilomalle Barcelonaan pääsee muun muassa Aurinkomatkojen lento ja hotelli -yhdistelmämatkalla.

X