Matkailu

Parhaat rannat Islannista Italiaan – Euroopan 7 ihaninta rantalomakohdetta

Puuterihiekkaa, turkoosia vettä ja luonnon rauhaa. Vai sittenkin paljon säpinää ja muodikkaita rantabaareja? Tai jylhien maisemien dramatiikkaa? Euroopassa on rantoja onneksi joka makuun.

Teksti:
Mira Jalomies
Kuvat:
Peppe Mancuso

Minne matka?

Puuterihiekkaa, turkoosia vettä ja luonnon rauhaa. Vai sittenkin paljon säpinää ja muodikkaita rantabaareja? Tai jylhien maisemien dramatiikkaa? Euroopassa on rantoja onneksi joka makuun.

Islanti – villiä luontoa

Atlantti vyöryy pitkänhuiskealle, tummanpuhuvalle laavahietikolle. Suolapärskeet kieppuvat ilmassa. Reynisfjaran rannalla seisoessa tuntuu, että maailmaan ei mahdu muuta kuin meren rytmikästä kohinaa ja tuulen huminaa – sekä suurenmoinen panoraama.

Selän takana kohoavat korkeat kalliojyrkänteet, ja merestä nousevat rosoiset basalttipylväät; kansantarujen trollit, jotka päivänvalo jähmetti kivipatsaiksi. Reynisfjaran rannalle ei tulla keskikesälläkään uimaan eikä ottamaan aurinkoa, vaan nauttimaan villistä luonnosta ja kolean meri-ilman raikkaudesta.

Ranta levittyy Islannin eteläisimmässä osassa, piskuisen Víkin kylän kupeessa, lähellä saarta kiertävää rengastietä.

Aivan rannan vieressä kohoaa Dyrhólaeyn suojelualue kuvauksellisine kalliomuodostelmineen ja jyrkänteineen. Nurmirinteiden koloissa ja kalliokuopissa pesivät söpöt kirjavanokkaiset lunnit ja muut merilinnut. Jos nousee jyrkänteiden päälle, näkee keltaisina ja vihreinä hulmuavat niityt ja rinteet, vuoret ja ikijäätikön.

Reynisfjaran rannalle kannattaa kesälläkin pukea tuulenpitävät vaatteet. Heinäkuussa on tavallisesti noin 10–15 lämpöastetta.

Barcelona – trendikkäitä rantabaareja

Aurinkoa ja merta, eloisia rantabaareja ja kesäaamuun asti jatkuvia bileitä – niitä riittää Barcelonan yli neljä kilometriä pitkällä hietikolla, joka on erotettu aallonmurtajilla useiksi uimarannoiksi. Hiekka on karkeahkoa ja osa palmuista kitukasvuisia, mutta suurkaupungin biitseiksi ne ovat aivan mainioita.

Leveä rantakatu on loistava baana kävelijöille ja lenkkeilijöille, rullaluistelijoille ja pyöräilijöille. Toiset hakeutuvat rannalle lähinnä syömään. Merellisiä ravintoloita ja kesällä auki olevia baareja on vieri vieressä ja joka lähtöön; perinteisistä paella- ja mereneläväravintoloista tyylikkäisiin klubeihin.

Monet matkailijat jäävät oleilemaan keskustan lähirannalle, Barcelonetan kaupunginosan edustalle. Sen kupeessa kohoavan W-hotellin Salt Beach Club on trendikäs paikka siemailla cocktaileja, haukata gourmet-burgereita ja ihailla hienoja rantanäkymiä. Kesäviikonloppuisin dj soittelee levyjä.

Paikalliset suuntaavat kauempana oleville hietikoille, joissa on rauhallisempaa ja vesi puhtaampaa. Bogatellin rannalla on suosittu Vai Moana. Rennon tyylikkääseen ravintola-baariin voi mennä varvastossuissa ja hiekkaa shortseissa. Se on loistava paikka syödä ja juoda hyvin, poiketa drinksulle auringonlaskun aikaan ja jäädä chillailemaan vaikka aamuyöhön asti.

Barcelonassa on useita hiekkarantoja vieretysten. Yhdellä viihtyvät lapsiperheet, toisella nuoret ja kolmannella nudistit. Jos haluaa rentoutua rauhallisella rannalla, Nova Icària on passeli.

Gotlanti – erikoisuuksien etsijälle

Ihania rantoja on muuallakin kuin meren äärellä: Gotlannin erikoisuuksia ovat vanhat vedellä täyttyneet kalkkikivilouhokset, joista on tullut mainioita uimapaikkoja. Suosituin löytyy saaren pohjoisosasta, männikön kätköistä, pöllyävän hiekkatien päästä.

Matalien kallioiden rajaama Blå Lagunen näyttää lammelta tai pieneltä järveltä. Vesi välkehtii häkellyttävän sinivihreänä ja kirkkaana, sillä pohja on vaaleanharmaata kiveä eikä vedessä ole kasveja. Se syvenee nopeasti, mutta tuntuu paljon merta lämpimämmältä eikä kirvellä silmissä.

Siniselle laguunille kannattaa ottaa viltti ja eväät mukaan, niin muutkin tekevät. Nuoret tukholmalaismiehet kokkailevat retkikeittimellä pastaa.

Syvä ja turkoosivetinen Blå Lagunen sijaitsee luonnonsuojelualueella. Sen ympäristössä on kävelypolkuja.

Montenegro – ylellinen piilopaikka

Mieli lepää Sveti Stefanin punahehkuisen kivikkorannan hiljaisuudessa. Aurinkotuolit on aseteltu etäälle toisistaan, ja kirkas Adrianmerikin on tyyni ja vaiti. Olisi täydellinen hetki ummistaa silmät tai lueskella kirjaa, mutta ei millään raaski. Silmien edessä levittyy Montenegron lumoavin rantamiljöö: pengertiellä mantereeseen yhdistyvä täydellinen pikkusaari ja sille 1400-luvulla rakennettu kalastajien rustiikki kylä, jossa tuoksuvat sypressit ja oleanterit.

Vanhat talot ja kappelit on huolella restauroitu ja muutettu Aman-ketjun ylelliseksi hotelliksi. Romanttisempaa pakopaikkaa Välimereltä tuskin löytyy.

Saarelle pääsevät vain hotellin asiakkaat sekä hiljaisina aikoina myös ravintolaan pöytävarauksen tehneet muut ruokailijat. Yö saarella maksaa mansikoita, mutta lämpimästä merestä ja ihanista maisemista voi nauttia vuokraamalla lepotuolin päiväksi.

Luksuspäivää voi viettää myös hotellin toisella uimarannalla, Kuningattaren rannalla, pienessä syrjäisessä poukamassa, jonne voi astella rantatietä. Siellä ovat sviiteiksi muutettu vanha kuninkaallinen huvila, spa-rakennus sekä niitä reunustava setrien, mäntyjen ja oliivipuiden metsä.

Sveti Stefanin saaren edustalla on myös julkinen ranta, jossa voi oleilla ilmaiseksi tai vuokrata aurinkotuolin ja varjon huomattavasti halvemmalla kuin hotellin yksityisrannoilla.

Sisilia – vanhankaupungin tunnelmaa

Tuulenviri löyhyttää parvekkeelle ripustettuja pyykkejä. Avonaisesta ikkunasta kantaa keskustelunpätkiä ja astioiden kilahtelua. Valkosipuli tuoksuu. Cefalùn pienellä kaupunkirannalla saa fiilistellä loikoilun ja Välimeren lisäksi vieressä olevan vanhankaupungin kodikkuudella.

Sisilian pohjoisrannikolla sijaitseva Cefalù on yhdistelmä pikkukaupungin leppoisuutta ja italialaisen rantalomakohteen eloisuutta. Vanhojen kortteleiden vierestä alkaa useita kilometrejä jatkuva pääranta aurinkotuoleineen ja muine palveluineen.

Rantahiekalta on lyhyt matka sokkeloisille nupukivikujille herkuttelemaan. Trattorioissa on tarjolla pasta alla normaa, jossa maistuvat munakoiso ja ricotta-juusto. Baareista ja leipomoista saa uppopaistettuja arancino-pyöryköitä, joiden sisällä on riisiä ja jauhelihakastiketta tai kinkkua ja mozzarellaa.

Katedraalinaukion kahviloissa on väkeä aamusta iltamyöhään. Pieni Bar Duomo on täynnä paikallisia, ja sen leivonnaisvalikoima saa suun makeaksi.

”Coccooo, cocco bellooo”, kajahtelee kookoksenmyyjän hoilotus Cefalùn rannalla kesäpäivänä, aivan kuten millä tahansa italialaisella rannalla.

Korsika – luomurannan lumoa

Plage du Lotu on Korsikan houkuttelevin cocktail: hienoa valkoista hiekkaa, akvamariininsinistä merta ja huumaavalle tuoksuvia villiyrttejä, jotka peittävät vuoristoisen saaren rinteitä monessa paikassa.

Suojeltu ja täysin luonnontilaisena säilynyt Lotu-ranta levittäytyy Ranskalle kuuluvan saaren pohjoisosassa, sopivan syrjässä kaikesta. Helpoiten sinne pääsee venetaksilla, jotka liikennöivät Saint-Florentin pikkukaupungin satamasta. Matka kestää vain parikymmentä minuuttia.

Rannalla ei ole palveluita, mutta muutaman minuutin kävelymatkan päässä, vähän piilossa, on mainio merellinen rantaravintola Cabane du Lodu. Vaihtoehtoisesti voi ottaa eväät mukaan ja leiriytyä rantaa reunustavien mäntyjen katveeseen. Selän takana, heinikon peittämässä kalliorinteessä, säksättävät kaskaat unettavasti.

Lotu on yksi Korsikan idyllisimmistä rannoista. Sen pahin kilpailija on naapurissa, muutaman kilometrin päästä: Saleccia-ranta on samanoloinen kuin Lotu, mutta puolet pitempi.

Kuten monet muut Välimeren rannat, myös Plage du Lotu on suosittu lekottelupaikka heinä-elokuussa mutta liki autio suuren osan vuodesta. Sinne voi myös kävellä St Florentista noin viidessä tunnissa.

Mallorca – rentoilua lasten kanssa

Merenlahtea pilkuttavat sup-laudat, kirkkaan väriset polkuveneet ja uimapatjat. Hiekalla tehtaillaan kakkuja ja linnoja. Mallorcan pohjoisosassa sijaitseva Port de Pollençan hyvin hoidettu, yli kilometrin mittainen ranta on mainio rentoutumispaikka etenkin pikkulapsiperheille. Meri on usein tyyni, ilmapiiri on rauhallinen, ja rantakadun rennoista ravintoloista saa espanjalaisruokien ohella pizzaa, pastaa ja jäätelöä.

Kiire ja aikataulut karisevat, kun palvelut ovat lähellä. Pienessä rantakylässä on kävelymatka joka paikkaan, ja Hidropark-vesipuisto on pienen bussimatkan päässä.

Bonuksena ovat hienot maisemat. Rantakylän taustalla kohoaa mahtava Tramuntana-vuoristo.

Merenlahden toisella sivulla on pitkä, luonnonkaunis Formentorin kallioinen niemi komeine näköalapaikkoineen ja männyntuoksuisine poukamarantoineen – niihin pääsee bussilla ja veneellä.

Lahden toisessa päässä on muurien rajaama Alcúdian vanhakaupunki, jossa on hyviä ravintoloita. Ja jos suuntaa sisämaahan, päätyy yhteen saaren viihtyisimmistä pikkukaupungeista, Pollençaan.

Port de Pollençassa on säilynyt mukavan mallorcalainen ja rauhallinen tunnelma. Juhlijat valitsevat toisen kohteen.
X