Matkailu

Pariisin Le Marais – Sunnuntaishoppailua ja nautintoja

17.10.2011 Teksti: Anna.fi

Pariisin 3. ja 4. kaupunginosien alueella sijaitseva Le Marais, eli tuttavallisemmin Marais, on jo pitkään kuulunut Pariisin trendikkäimpien alueiden joukkoon. Se on tunnettu 1600- ja 1700-luvuilla rakennetuista palatseista, huippuluokan museoista ja tyylikkäistä katunäkymistä. Alue on erinomainen shoppailupaikka keskellä Pariisia. Täällä useat kaupat ovat avoinna myös sunnuntaisin. Katuja reunustavat kahvilat ja ravintolat tarjoavat erinomaisia ruokia. Tunnelma näillä Marais’n pienillä kujilla on kuin vastakohta suurten bulevardien Pariisille.

Pariisin Le Marais

Upeita aukioita ja viehättäviä katuja

Marais rajoittuu pohjoisessa vilkkaaseen Place de la République’in aukioon, etelässä aina tapahtumien keskipisteessä olevaan Place de la Bastille’n aukioon ja lännessä le Centre Pompidoun taidekeskukseen, joka sijaitsee Les Halles -alueen kävelykatujen naapurissa. Kaupunginosan monet aukiot ovat kaupungin kuuluisimpia, ja sen keskuksena pidetään symmetristä Place des Vosges -aukiota, joka on Pariisin vanhin suunniteltu aukio 1600-luvun alkuvuosilta. Täällä voi edelleen tuntea historian lehtien havinaa. Aukiolla on asunut paljon suuria kuuluisuuksia. Kirjailija Victor Hugoon museoitu kotitalo, Maison de Victor Hugo, sijaitsee numerossa 6. Aukion laidalla syntyi kuuluisa Marcel Proustiinkin vaikuttanut kirjeiden kirjoittaja, Marquise de Sévigné. Place de Vosges on edelleen hintava ja haluttu asuinpaikka. Kansainvälisen valuuttarahaston maineensa menettänyt entinen johtaja Dominique Strauss-Kahn asuu aukion laidalla.

Place des Vosges sijaitsee Marais’n keskellä, 3. ja 4. kaupunginosien välissä, ja monet sen läheiset kadut ovat tutkimisen arvoisia. Kun lähtee kohti Pompidou-keskusta, tulee vastaan toinen toistaan upeampia katuja, joiden joukossa on Pletzl-juutalaiskaupunginosan hienoimpia kujia ja upeimpia rakennuksia. Mikäli haluaa siirtyä suoraan juutalaiskaupunginosan ytimeen, on rue des Rosiers siihen mitä parhain reitti. Katu on kohonnut yhdeksi pariisilaisen muodin näyteikkunaksi ja sen varrella voi shoppailla niin sunnuntaisin, kuin juhlapyhinäkin. Sunnuntaishoppailu onkin nykyisin yksi Marais’n vetonauloista. Rue des Rosiers’in varrelta löytyy paljon minimalistiseen tyyliin sisustettuja muotiliikkeitä, jotka ovat tulleet vanhojen pikkuputiikkien tilalle. Täällä saa nopean läpileikkauksen muodin viimeisimmistä tuulista. Muodin ja kauniiden kävelykatunäkymien lisäksi rue des Rosiers on erinomainen paikka aterialle. Kansainvälistä huomiota New Yorkista asti on saanut ravintola L’as du Fallafel (34, rue des Rosiers). Sen falafelit ovat kaupungin parhaita. Paikka on hyvin vilkas kaikkina muina päivinä paitsi lauantaisin, jolloin se on kiinni.  

Marais, sunnuntaishoppailua

Rue des Rosiers’in poikkikatu rue Vieille du Temple on toinen hyvä erimerkki juutalaiskaupunginosan viehättävistä kaduista. Sen värikkäät putiikit vetävät puoleensa. Muutamia hyvä ostospaikkoja ovat mm. lasten erikoispuoti BonTon (18, rue Vieille du Temple), ranskalaistakin ranskalaisempi APC-muotiliike (112, rue Vieille du Temple) ja miesten paitoihin, kravatteihin ja kalvosinnappeihin erikoistunut Nodus (22, rue Vieille du Temple). Kauppojen lisäksi kadun varrella voi tutustua taiteeseen Yvont Lambert’in galleriassa (108, rue Vieille du Temple), jonka kokoelmat ja ajoittain vaihtuvat näyttelyt esittelevät uutta installaatioita ja valokuvia. Kadun varrella on mahdollista tutustua Ranskan historiaan Marais’n ehkä upeimmassa palatsissa Hôtel de Rohanissa, jossa on nykyisin Musée d’Histoire de France -museo (87, rue Vieille du Temple).

Marais'n museot

Rue des Francs-Bourgeois on kolmas erinomainen Marais -henkinen katu, jonka varrella vanha ja uusi elävät rinta rinnan ja joka nykyisin on erikoistunut muotiin ja kaikenlaiseen huippuluokan muotoiluun. Kadun renessanssiajan talojen pohjakerroksissa on toinen toistaan parempia putiikkeja. Uusimpia virtauksia voi käydä katsomassa kohtuuhintaista pariisilaista muotia myyvässä Zadig & Voltairessa (42, rue des Francs-Bourgeois). Kadun varrella voi myös käydä ilmaiseksi hienossa Musée Carnevalet’ssa (23, rue de Sévigné), Museoon tutustuminen kannattaa, sen kauniissa rakennuksissa on 140 huonetta, jotka kertovat tarinaa Pariisin historiasta. 1500-luvulta peräisin olevien huoneiden kokoelmiin kuuluu renessanssiajan huonekaluja ja taidetta aina vuoteen 1789 asti. Jatkoa seuraa miltei nykypäivään saakka viereisessä Hôtel Le Peletier de St Fargeau -palatsissa.

Centre Pompidou ja muita huippuluokan museoita

Marais’n länsilaidalla sijaitseva Centre Pompidou on hyvä vierailupaikka kiireisten shoppailukatujen naapurissa. Tämä kulttuurikeskus pitää sisällään Euroopan suurimmat nykytaiteen kokoelmat, joiden joukosta löytyy niin nykytaidetta, kuin Matissen koko uran kattava kokoelma ja Picasson erikoisia luomuksia. Pompidou-keskuksessa on usein elokuvaesityksiä. Maaliskuussa järjestetään Cinema du Réel -festivaalit, jotka tuovat huippuluokan dokumenttielokuvan Pariisin ytimeen. Vain kaupunkiin shoppailemaankaan tulleiden ei kannata jättää Pompidouta väliin, sillä sen pohjakerroksen Librairie Flammarion -kauppa on yksi kaupungin parhaita kirjakauppoja. Sen valikoimiin kuuluu kaikenlaisia kirjoja, kuten taide-, arkkitehtuuri- ja valokuvakirjoja. Valikoimissa on myös valtavat määrät postikortteja ja taidelehtiä.

Centre Pompidou

Pompidou-keskus sijaitsee aivan Les Halles -kortteleiden vilkkaiden kävelykatujen vieressä. Tämä alue on nykyisin tunnettu nuorille suunnatusta muodista ja kaikenlaisesta krääsästä. Centre Pompidouta ympäröiviltä kaduilta löytyy musiikkiin, DVD-elokuviin, postikortteihin, julisteisiin ja kirjoihin erikoistuneita kauppoja.

Pompidou keskuksen lähettyvillä, Marais’n puolella sijaitsee useita erinomaisia museoita, joissa kannattaa ehdottomasti vierailla. Picasson ystäville löytyy  Musée National Picasso (5, rue de Thorigny). Museossa esitellään kattavasti Picasson vaiheita taiteilijana. Siellä on esillä osa hänen kaikkein kuuluisimpia töitään mm. sinisen kauden ja kubismin ajoilta. Museossa on esillä myös hänen vähemmän tunnettuja mutta varsin ilahduttavia veistoksia.

Marais ikkunaostoksilla

Marais’ssa kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa huippuluokan valokuvataiteeseen. La Maison Europeenne de la Photographie -valokuvagalleria (5-7, rue de Fourcy) on omistautunut nykyvalokuvalle. Sen kokoelmat ovat valtavat ja sen suojissa pidetään myös erityistilaisuuksia ja kilpailuja, jotka tietyin väliajoin tuovat uutta huippuluokan nähtävää galleriaan.

Marais’n hienoista palatseista tunnetuin lienee Hôtel de Ville eli kaupungintalo (29, rue de Rivoli). Tämä on hyvä paikka paitsi tutustua Pariisista kertoviin näyttelyihin myös itse rakennukseen, jota prameampaa saakin hakea. Näyttelyt pidetään Salon d’accueil –salissa. Mikäli haluaa päästä näkemään palatsin sisäosia enemmänkin, pitää ottaa osaa opastetuille kierroksille, joista voi kysellä lippukassalta ma-su klo 10-19.00.

Ruokailua ja illanviettoa

Shoppailu ja museoihin tutustuminen vaativat veronsa, ja niiden lomassa onkin mukava piipahtaa Marais’n upeissa kahviloissa tai ruokapaikoissa, joita löytyykin laidasta laitaan. Kahviloita Marais’ssa on pariisilaiseen tyyliin siellä täällä. Kannattaa pitää mielessä, että kahvin tai muun juoman hörppääminen tiskillä on edullisempaa kuin se, että tarjoilija kiikuttaa tilaukset pöytään tai terassille. Monet Marais’n kahvilat ovat trendikkäitä ja vapaamielisiä. Niissä voi hyvin syödä lounasta, juoda viiniä tai haukata illallistakin. Mikäli Le Marais’ssa haluaa tunnelmoida kunnolla klassisessa Pariisin ilmapiirissä, kannattaa suunnata Le Dôme du Marais -bistroon (53bis, rue des Francs-Bourgeois), joka on avoinna vain lounas- ja illallisaikaan. Siellä voi yhtä hyvin istua drinkillä kuin syödä kokki-omistaja Pierre Lecoutren vuodenaikojen mukaan vaihtuvia aterioita.

Marais kahvilaelämää

Marais’n kaduilta ei ole vaikea löytää etenkään lounaspaikkaa, sillä valtaosa ravintoloista mainostaa ”formule du midi” tai ”plat du jour” -tarjouksia, joista jälkimmäiset ovat hintalaatu-suhteeltaan hyviä illallisaikaankin. Marais on varsin kansainvälinen paikka, josta löytää useiden maiden keittiöiden ruokia. Etenkin rue de Rosiers -kadun ja sen liepeiden juutalaisleipomot ja muut kosher-ruokia myyvät kahvilat ovat hyviä vierailupaikkoja. Hyvä tärppi etenkin kesäaikaan Marais’ssa on rue de Bretagne -kadun varrella sijaitseva markkinapaikka, Le Marché des Enfants Rouges, josta voi ostella luomuelintarvikkeita. Tämän kadun varrella on myös monta etnistä ravintolaa ja kahvilan tyylistä paikkaa. Jos aterian jälkeen haluaa kahville tai drinkille paikallisten sisustussuunnittelijoiden ja mallien kanssa, kannattaa siirtyä kadun toiselle puolelle Le Progrés -bistroon (1, rue de Bretagne).

Marais - formule du midi

Marais on hyvä paikka heittäytyä vapaalle milloin tahansa viinilasillisen kanssa. Hyvin toimeentulevien, vapaamielisten kolmikymppisten pariisilaisten suosiossa on mm. La Perle -baari (78, rue Vieille du Temple). Illan pimeinä tunteina myös marokkolaistyylisesti sisustettu Andy Wahluu (69, rue des Gravilliers) on värikäs paikka Marais’in yössä. Mikäli mielii juhlia enemmänkin tai ainakin katsella kaupunginosan ja sen viereisen Oberkampfin yöelämää kannattaa suunnata rue Jean Pierre Timbaud’lle. Sen varrella on monia hyviä paikkoja joka makuun, kuten nuorekas Au P’tit Garage (63, rue Jeanne Pierre Timbaud).

Lue lisää:
ParisMarais.com

Teksti ja kuvat: Peter Erik Forsberg

Lue myös

Suosittelemme