Le Comptoir Général on kaupungin kiehtovimpia tapahtuma- ja tapaamispaikkoja.
Matkailu

Pariisin oikealla rannalla – parhaat ravintolat ja kahvilat Bastillen, Marais’n ja Canal Saint-Martinin kulmilla

Unohda Eiffel. Unohda Champs-Élysées. Unohda vasemman jokirannan pilviin hinnoitellut turistipaikat. Pariisin herkullisin tunnelma on joen oikealla puolella Bastillen, Marais’n ja Canal Saint-Martinin kulmilla.
Teksti: Sanna Pöyry Kuvat: Antoine Doyen

Parisataametrinen monumentti piirtyy talvitaivasta vasten Bastillen aukiolla. Mutta kun sukeltaa syvemmälle 11. kaupunginosan uumeniin, luvassa on jotain parempaa. Iloista puheensorinaa, kiihkeitä väittelyitä.

Terassit ovat täynnä lämpölamppujen katveessa surutta sauhuttelevia paikallisia. Tunnelmallisia katuja flaneeraisi loputtomiin, mutta kookkaassa kaupunginosassa sitkeinkin kulkija väsähtää ilman ravintoa. Siispä Oberkampfille!

Hittiravintolat ja vanhat bistrot sovussa

Tällä kadulla samoin kuin läheisellä Charonnellakin hittiravintolat, trendikkäät viinibaarit ja ajan hampaan hellästi kalvamat bistrot elävät sovussa. Iltaisin on syytä olla ajoissa, jos haluaa mahtua sekaan.

Lounasaikaan pääsee helpommalla. Esimerkiksi korealaista ja ranskalaista keittotaitoa yhdistelevä Pierre Sang tarjoaa fine dining -tasoisia annoksia pikaruokamaisessa miljöössä Oberkampfilla. Kolmen ruokalajin lounas irtoaa 20 eurolla.

Samalla kun kokit vitsailevat asiakkaiden kanssa, he loihtivat pata negra -possusta makuelämyksen, jonka muistan pitkään.

Myös ranskalaisen bistroruoan ystävä löytää mieleisensä. Aux Deux Amis tarjoaa raikkaita versioita klassikkoannoksista. Bistrossa saa herkutella kylki kyljessä paikallisten kanssa ja tilata annoksen toisensa perään, jos siltä tuntuu.

Laseittain tarjoiltavat, maltillisesti hinnoitellut viinit houkuttaisivat aperitiivillekin, mutta ruokailijat ovat etusijalla. Jos mielit vain lasillista, tule mahdollisimman myöhään. Yötä kohden tunnelma muuttuu rattoisammaksi, ja paikan omistaja ja sielu David on sanaseppo ja charmööri vailla vertaa.

Pierre Sang, 55 Rue Oberkampf
Aux Deux Amis, 45 Rue Oberkampf.
Metro: (1, 5) Oberkampf / (3) Parmentier.

Pariisilaiset hankkivat mieluusti raakaaineensa torilta. Marché des Enfants-Rouges on yksi parhaista.

Café Charlot on Marais’n suosituimpia kahvittelu- ja aperitiivibaareja.

Eläväisessä 11.kaupunginosassaon myös rauhaisia sivukatuja.

Jumalaisen kaunis Le Marais

Aristokraattisia rakennuksia, kivijalkaputiikkeja ja mukulakivikujia. Kapuan jokirannasta Pont Louis-Philippe -katua ja ajattelen, että jos Pariisin kauneimmasta kaupunginosasta äänestettäisiin, ääneni saisi Marais.

Etenkin vanhin, joenpuoleinen osa, on suvanto hektisen miljoonakaupungin keskellä. Myös kaupungin vanhimman aukion, Place des Vosges’n puisto hurmaa vuodenajasta riippumatta.

Mutta Marais on kaikkea muuta kuin muumioitunut ulkoilmamuseo. Täällä viihtyvät yhtä hyvin taiteilijat ja liikemiehet sekä tyylikkäät pariisittaret ja homomiehet kuin kumaraselkäiset papatkin koirineen.

Ihana pariisilaisaamu alkaa kaupungin vanhimmalta katetulta torilta, Marché des Enfants-Rouges’lta. Tungeksin patonkeineni ja kahvikuppeineni paikallisten seassa.

Erään kojun jono jatkuu kulman taa. Koju on Chez Alain Miam Miamin, joka tekee kaupungin kookkaimmat voileivät, täytetyt patongit ja galetet, luomuraaka-aineista ja kiireettä. Jonotustani rytmittävät kokki-Alainin mimiikka, laulelmat ja kaskut. Kuin parastakin ravintolateatteria!

Illalla Marais tarjoaa tunnelmallisia terassibistroja. Aperitiivin jälkeen suuntaan Mary Celesteen, jonka inkiväärillä ryyditetyt paholaisen munat hurmaavat. Myös viinilista on oiva. Vaikka moni on ykkösissään, hauskaa osataan pitää. Jos pöydät ovat täynnä, voi syödä tiskillä.

Yökyöpeli jatkaa kivenheiton päässä sijaitsevaan Candelariaan. Tacoravintolan salaoven takana on baarin ja yökerhon yhdistelmä, joka sykkii riehakasta lattaritunnelmaa aamuun asti.

Chez Alain Miam Miam, Marché des Enfants-Rouges, 35–37 Rue Charlot.
Mary Celeste, 1 Rue Commines.
Metro (8): Filles du Calvaire.

Pierre Sangin lounas on hinta–laatu-suhteeltaan kaupungin parhaimmistoa.

Intiimin tunnelmallinen Joséphine tarjoaa kekseliäistä raaka-aineista taiten valmistettuja drinkkejä. Viikonloppuisin sisään jonotetaan.

Marché des Engants-Rouges-torilla on ruokapaikkoja joka makuun.

Suosittu Aux Deux Amis on loistovalinta niin rennolle lounaalle kuin illallisellekin.

Mutkaton 10. kaupunginosa

Tämän pariisilaisempaa tunnelmaa saa hakea: puluparvi lehahtaa lentoon riemukaaren juurella. Autojen kiivaat äänet säestävät tuoksujen ja värien sekamelskaa.

Saint-Denis’n riemukaariportilta alkavalla Rue du Faubourg St-Denis -kadulla sijaitsevat niin kebab-kojut, klassikkobistrot, etniset kaupat ja baarit kuin hipsterihenkiset luomupuoditkin. Täältä matkailija hankkii tuliaisherkut samalla kun tarkkailee pariisilaista arkea.

Etnisessä ja elämänmakuisessa kaupunginosassa on myös trendiputiikkeja. Moni merkkitietoinen shoppailee Rue de Marseille -kadulla, jolla ranskalaisvaatettajat Maje, Claudie Pierlot ja Les Petites kauppaavat edellissesongin tuotteitaan 50–70 prosentin alennuksin.

Canal Saint-Martinin kanava-alue on nykyään suosittu. Onneksi 10. kaupunginosa on säilyttänyt konstailemattoman
luonteensa – ja La Verre Volén kaltaiset bistrot. Kun ruoka on maukasta, kalustus veikeän värikästä ja viinihyllyt notkuvat luomua, ei tee mieli lähteä lainkaan.

Le Verre Volé, 67 Rue de Lancry. Metro (5):
Jacques Bonsergent.

 

Kanaalin toisella puolella Le Comptoir Général -kompleksin Le Petit Noir -kahvilassa au lait valmistetaan pieteetillä. Camptoirin tunnelma sähköistyy iltaa kohden, jolloin värikkäät afrikkalais- ja karibialaishenkiset baarit heräävät. Comptoirissa voi myös katsoa performansseja ja näyttelyitä sekä ostaa harvinaisia kasveja.

Leppeällä säällä paikalliset kerääntyvät kanaalin varteen viinipulloineen. Toisiinsa kietoutuneita pareja sekä ilakoivia kaveriporukoita katsellessa viimeinenkin tarve ahmia joen vasemman rannan perusnähtävyyksiä lipuu jonnekin horisonttiin.

Le Comptoir Général, 80 Quai de Jemmapes.
Metro (11): Goncourt.

Place de la République -aukiolla muistetaan yhä terroritekojen uhreja.

Le Petit Noir taitaa kahvin valmistuksen ja tarjoilun salat.

X