Matkailu

Pietari häikäisee matkailijan

Teksti: Peter Forsberg Kuvat: Peter Forsberg

Asukasluvultaan miltei Suomen kokoinen Pietari on yksi Euroopan unohtumattomampia vierailupaikkoja. 1700-luvun alussa perustettu kaupunki on maanosan historiassa uusimmasta päästä, mutta sen palatsit kuuluvat maailman hienoimpiin ja sen museot ovat jo puitteiltaan omaa luokkaansa.

Kaupungin kauniit rakennukset, Nevajoen häikäisevät rannat, valtavat mittasuhteet ja energinen elämänmeno tekevät Pietariin suuntautuvasta lomasta ikimuistoisen kokemuksen. Vain kolmen ja puolen tunnin junamatkan päässä Helsingistä sijaitseva Pietari on kaupunki, jota ei kenenkään kannata jättää näkemättä.

Pietari

Matkustaminen Pietariin

Pietariin matkustamaan aikovan suomalaisen kannattaa muistaa, että Venäjän matkoille vaaditaan toistaiseksi viisumi. Kaiken tarvittavan tiedon viisumin omatoimisesta hankkimisesta konsulaatin kautta saa Venäjän konsulaatin verkkosivuilta. Mikäli homma tuntuu vaikealta, voi viisumia anoa suoraan kotimaisen matkatoimiston kautta. Kätevä paikka anoa viisumia Helsingissä on Lähialuematkojen toimisto Venäjän konsulaattia vastapäätä Vuorimiehenkadulla, mutta myös monet muut matkatoimistot järjestävät viisumeita. Viisumin hankkiminen matkatoimiston kautta on aina helpompaa ja usein jopa edullisempaa kuin sen hankkiminen konsulaatin kautta.

Mikäli viisumin hankkii konsulaatin kautta, täytyy Venäjälle olla kutsu. Omatoimimatkailija saa kutsun monista majapaikoista joko ilmaiseksi tai maksua vastaan, ja mikäli tätä mahdollisuutta ei ole, voi sen hankkia internetin avulla tähän hommaan erikoistuneilta operaattoreilta. Get Russian lähettää kutsun parissa minuutissa sähköpostiin 35 euron maksua vastaan, ja myös Visa to Russia lähettää kutsun nopeasti luottokortilla tapahtuvaa maksua vastaan.

Kutsun lisäksi omatoimista viisumia kuten myös matkatoimiston viisumia hakiessa pitää olla voimassaoleva matkavakuutus, josta saa todistuksen englannin kielellä vakuutusyhtiöltä. Hakemukseen, joka on hyvä täyttää ennen konsulaattiin menemistä, tulee myös liittää yksi normaali passikuva ja passikuva tulee olla myös matkatoimiston kautta anottavassa viisumihakemuksessa mukana.

Monille houkuttavinta on matkustaa Pietariin järjestetylle matkalle, sillä moniin matkoihin kuuluu viisumi mukaan. Hyviä matkanjärjestäjiä ovat Lähialuematkat, Aikamatkat, Matka-majuri, Kymenmatkat ja Russian Expert. Kannattaa huomata, että kaikkiin matkoihin ei kuulu viisumia automaattisesti mukaan, vaan siitä voidaan periä lisämaksu. Kannattaakin tarkkaan tutkia, onko järkevää lähteä järjestetylle vai omatoimimatkalle.

Omatoiminen matkustaminen on muodostunut yhä helpommaksi ja paremmaksi vaihtoehdoksi, sillä edullisimmillaan kertaviisumin saa 55 eurolla. Siirtyminen Allegro-junila tapahtuu 3½ tunnissa Helsingistä ja majapaikkoja Pietarissa on valittavana nykyisin valtava määrä ja ne sopivat minkälaiselle matkakassalle tahansa.

Nopein ja ympäristöystävällisin tapa siirtyä Helsingistä Pietariin on Allegro-juna. Junat ovat kalliita mutta nopeita, ja nykyään Helsingin rautatieasemalta voi hurauttaa Pietarin Finljandski-asemalle 3½ tunnissa neljä kertaa päivässä klo 06-19, joskin matkan päälle tulee vielä aikaerosta lisätunti. Juna pysähtyy myös mm. Lahdessa ja Kouvolassa, mistä matkustaminen Pietariin on Helsinkiä edullisempaa.

Toiseksi nopein keino päästä Pietariin nykyisin on lentokone, jolla matkustamisesta valtaosa kuluu kentän ja keskustan välillä siirtymiseen ja lentokentällä istuskeluun. Tietoa lennoista saa Ebookersin tai PopTravelin sivuilta suomeksi.

Helsingin linja-autoasemalta ja muualtakin Suomesta kulkee Matkahuollon alaisuudessa toimivia yhtiöitä Pietariin. Esimerkiksi Savon Linja kulkee Helsingistä, Jyväskylästä ja Lappeenrannasta Viipurin kautta Pietariin. Helsingistä kulkee myös minibusseja Tennispalatsin takaa (Eteläinen Rautatienkatu 8) puoliltapäivin ja alkuillasta, ja näillä Pietariin matkustaminen on melko edullista (15-25 euroa), lippu ostetaan ennen matkaa kuljettajalta ja matka kestää koko päivän tai yli yön.

Viisumivapaalle matkalle mielivät voivat nykyään ostaa risteilyn, johon kuuluu viisumi ja joka on melko vaivaton tapa matkustaa kaupunkiin. Risteilyt ovat kuitenkin saaneet ristiriitaisen vastaanoton, ja monet ovat valitelleet, että passijonot ovat edelleenkin hitaita ja matkanteko kestää huomattavasti kauemmin kuin junalla Pietariin saapuminen. Lisätietoa viisumivapaista risteiluistä saa vaikkapa Nordic Ferry Centerin ja Lähialuematkojen sivuilta.

Suomen ulkoministeriön ohjeita Venäjälle matkustaville

Liikkuminen Pietarissa

Pietarin Finljanski-rautatieasemalta pääsee parhaiten metrolla etenemään kohti ydinkeskustaa ja majapaikkaa, eikä minibusseja tai muita maan päällä liikkuvia matkustusmuotoja suositella jatkuvien ruuhkien takia. Ainoastaan viikonloput ovat Pietarissa suhteellisen ruuhkattomia.

Pietarin Pulkovo-lentokentältä pääsee terminaalista 1 bussilla 39 ja terminaalista 2 bussilla 13 Moskovskajan-metroasemalle, jolta pääsee nopeasti minnepäin kaupunkia tahansa ja sinisellä metrolinjalla numero 2 suoraan Nevski Prospektille. Liput bussiin ja metroon ovat edullisia, reilut 50 senttiä, ja matkalaukkua varten pitää ostaa toinen samanhintainen lippu. Metrossa matkalaukulle ostetaan erillinen poletti lippupoletin lisäksi, ja laukkua kannattaa lippukassalla näyttää, jotta saa oikean poletin.

Lentoasemalta pääsee taksilla nykyisin kiinteällä 600 ruplan eli noin 15 euron maksulla Nevski Prospektille, ja lisäksi hintaan saattaa tulla vähän lisää matkatavaroista. Kummankin terminaalin taksit noudattavat kiinteätä taksaa, mutta kannattaa muistaa, että muulloin kuin viikonloppuisin ja myöhään illalla Pietarissa on melkoisia ruuhkia.

Pietarin metro on paras tapa liikkua kaupungissa, joskaan se ei ole kovin kätevä lyhyillä matkoilla, sillä laajassa Pietarissa ei ydinkeskustassa ole montaakaan pysäkkiä. Toisaalta Nevski Prospekt yksinään on sen verran pitkä katu, että sen varrella ja etenkin päästä päähän on kätevää siirtyä metrolla.

Iisakin kirkkoMetro on oiva matkustusmuoto, mutta ma-pe aamulla ja iltapäivällä (noin klo 16-19) ruuhkat metrossa ovat yleensä sellaisia, että näinä aikoina metron käyttämistä kannattaa mahdollisuuksien mukaan vältellä. Metroon ostettava poletti, joka vuonna 2011 maksaa 25 ruplaa, syötetään automaattiin portista sisään, ja metrolla voi matkustaa niin kauan kuin haluaa ja vaihtaa niin monta kertaa kuin haluaa, kunnes poistuu joltain Pietarin metroasemalta. Metrossa asemien nimet on kirjoitettu myös latinalaisin aakkosin ja monien metroasemien nimet on kaikkialla käännetty englanniksi.

Pietarissa on paljon marshrutkoja eli minibusseja sekä linja- ja johdinautoja, mutta etenkin ydinkeskustan alueella, eli lähinnä sellaisten katujen kuten Nevski Prospektin, Sadovajan ja Litejnin varrella, esiintyy jatkuvasti niin pahoja ruuhkia, että bussit saattavat matkata kilometriä tunnin verran. Näin ollen näiden käyttämistä ei keskustan alueella voi suositella, mutta Pietarin muissa osissa näillä liikkuu joutuisammin.

Marshrutkassa liput ostetaan kuskilla sisään noustessa, ja ne maksavat yleensä noin 30 ruplaa. Linja- ja johdinautoihin ostetaan bussit lipunmyyjältä, ja nämäkin maksavat 30 ruplan paikkeilla. Bussilipuilla ei ole vaihto-oikeutta.

Takseja Pietarissa on nykyisin paljon, ne ovat luotettavia ja melko edullisia. Taksin käyttämistä ydinkeskustassa viikonpäivisin ei ruuhkien takia kannata harrastaa, mutta taksi on oiva kulkuneuvo öisin vaikkapa ravintolaillan jälkeen hotellille palatesssa. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että Pietarin saarelta toiselle ei öisin pääse siltojen nostamisen takia noin klo 02-05 välisenä aikana.

Majoitus

Pietarin majoitusmahdollisuudet ovat viime vuosina saaneet runsaasti laadukkaita lisäyksiä niin hostelien kuin hotellienkin muodossa, ja nykyisin sieltä on helppo löytää majapaikka aivan ydinkeskustasta. Kiireisiä matkustusaikoja kaupunkiin ovat toukokuun Pietarin vuosipäivät ja kesäkuun valoisat yöt. Muina aikoina mitään valtavia ryntäyksiä ei majapaikkoihin ole odotettavissa. Kesällä varaukset etenkin hosteleihin kannattaa tehdä hyvissä ajoin.

Majapaikkaa kannattaa aina katsella Nevski Prospektin lähimaastosta, ja etenkin alueelta, joka on Kazanin katedraalin ja Talvipalatsin hallitsemalla alueella. Täältä on kätevä siirtyä kahdella eri suuntaan kulkevalla metrolinjalla Kazanin katedraalin vierestä minnepäin kaupunkia tahansa, ja täältä on kävelymatka päänähtävyyksille, hyviin ravintoloihin ja illanviettoon. Mikäli haluaa yöpyä jossain muualla, on Sadovajan aukion tienoo varsin kätevä paikka, ja Vasilinsaari, etenkin kävelymatkan etäisyydellä Vasileostrovskajan metroasemalta, on varteenotettava vaihtoehto.

Pikkurahalla voi yöpyä Cuba Hostelisssa (Kazankaja 5), josta löytyy paitsi yhteismajoitushuoneita myös kahden hengen huoneita. Sennaja-aukion eli Heinätorin lähellä sijaitseva sijaitseva Crazy Duck (Moskovski prospekt 4) on hyvin varusteltu hostel, joka on kalliimpi kuin Cuba. Kohtuuhintaisista varsinaisista hotelleista Art Hotel Trezzini (Bolshoi Prospekt 8) on Vasilinsaarella sijaitseva tyylikäs hotelli, ja kaupungin hienoimpiin hotelleihin kuuluu Grand Hotel Evropa, joka sijaitsee Nevski Prospektin parhaalla paikalla Talvipalatsin ja Verikirkon naapurissa.

Saint Petersburg.com – Pietarin hotelleja varausmahdollisuudella (englanniksi)
Booking.com – Hotellien varauspalvelu
Hostels.com – Hosteleita ilman varausmaksua (englanniksi)

Ruoka ja ravintolat

Pietarissa on erinomaiset ruoat, joita voi syödä monissa erilaisissa, kaikille kukkaroille sopivissa ravintoloissa. Edullisia paikkoja Pietarissa on Nevski Prospektia myöten kaikkialla, ja nämä ovat yleensä itsepalveluravintoloita, jotka ovat keskittyneet joko blineihin tai muihin tyypillisiin venäläisiin ruokiin, jotka ovat varsin monipuolisia. Joillain ravintoloilla on sekä itsepalvelu- että tarjoilupuoli, ja ravintoloita, joissa palvelu pelaa monella eri kielellä, on niitäkin kaikkialla keskustassa.

Trendikkäimmät ravintolat ovat nykyisin usein aasialaisia, etenkin sushia tarjoavia paikkoja. Myös tasokkaita ja hintavia italialaisia ja ranskalaisia ruokia tarjoavia ravintoloita löytyy keskustasta. Muualta entisen Neuvostoliiton alueelta tulevat ruoat ovat nekin yleisiä, ja varsin helppo on löytää uzbekistanilaisia ja georgialaisia ruokia, joista jälkimmäiset ovat oivia myös kasvissyöjille. Kasvissyöjät viihtyvät hyvin kaikissa ravintoloissa, sillä itsepalvelupaikoista löytyy ruokia kaikille, ja kaupungissa on kasvisruokiin erikoistunut kahvila-ketjukin.

Pietari

Blinit eli letut ovat Pietarissa hyviä, ja niitä voi ostaa monesta eri paikasta, sillä niitä myydään paitsi kojuissa kadulla syötäväksi myös itsepalveluravintoloissa, joita löytyy ympäri kaupungin keskustan. Ketjut ovat hyviä, sillä niillä on pisteitä eri puolilla kaupunkia, ja suuri osa parhaita letturavintoloista pitää majaa Nevski Prospektin varrella tai Sennajan eli Rikoksesta ja rangaistuksesta tutuksi tulleen Heinätorin laitamilla.

Tsaimaja Lozka on hyvä lettuja, keittoja, salaatteja ja kymmeniä teelaatuja tarjoava ketju, ja jatkuvasti avoinna oleva itsepalveluravintola osoitteessa Nevski Prospekt 44 on erinomainen ruokapaikka. Teremok on yksi kuuluisimpia ketjuja, jolla on kojuja ympäri kaupungin ja hyvä itsepalveluravintola osoitteessa Nevski Prospekt 66, ja yksittäisistä letturavintoloista Samovar (Ulitsa Gorohovaja 27, metro: Sennaja) on niittänyt mainetta kaupungin parhaita blinejä tarjoavana itsepalveluravintolana. Kaikissa näissä syöminen on edullista, kojuista saa mukaansa lettuja alkaen eurolla ja itsepalvelupisteissä saa vatsansa täyteen helposti 3-5 eurolla ruokajuomineen. Edullisimpia ovat tyypillisiä venäläisiä aineksia, kuten hapankaalia sisältävät blinit, kalleimpia kaviaaria ja yleensäkin kalaa tai lihaa sisältävät. Monet ottavat blinipaikoissa sekä suolaisia että makeita blinejä, mikä onkin hyvä yhdistelmä.

Erilaisia tyypillisiä venäläisiä ruokia tarjoavia itsepalveluravintoloita (stolovaja), jotka ennen olivat Pietarin ravintolakulttuurin kulmakiviä, löytyy yhä vähemmän ydinkeskustasta, ja lettupaikat ja muut vastaavat ketjut ovat selvästikin vallanneet alaa siisteillä ravintoloillaan, joiden hintalaatu-suhde on erinomainen ja joissa on ystävällinen, usein englanniksikin taittuva palvelu. Itsepalveluravintoloita, jotka tiskin takaa myyvät kaikenlaisia herkkuja grillilohesta hapankaalisalaattiin ja alkoholijuomiin, on kuitenkin edelleenkin, etenkin Kazanin katedraalin lähettyvillä ja niitä tulee vastaan Nevski Prospektillakin. Nämä ovat hyviä ruokapaikkoja, sillä ruoan saa heti, niitä voi vain osoittaa vitriinin takaa ja muutenkin tämä on varsin miellyttävä tapa käydä haukkaamassa lounas tai illallinen. Monet itsepalveluravintolat ovat hienosti sisustettuja ja hinnat pidetään niissä tarjoilijoiden puuttumisen takia alhaisina. Nämä ovat myös oivia paikkoja nauttia olutta ja muita alkoholijuomia aterian päätteeksi, ja niistä puoli litraa olutta saa 1-2 eurolla.

Ruokajuomana olut on suosittu varsinaisissa ravintoloissa ja itsepalveluravintoloissa, viini on harvinainen ja kallis ruokajuoma. Mors-punaviinimarjamehu on paras ruokajuoma silloin, kun sitä on saatavissa, yleensä ainakin lettupaikoista ja itsepalveluravintoloista. Tee on suositttu ruokajuoma sekin, ja nykyisin vihreät teet ja muut kuin tyypillisesti venäläiset teet ovat kaikkein suosituimpia.

PietariVarsinaisia ravintoloita Pietarissa on nykyään joka lähtöön, mutta nämä tuppaavat etenkin Nevski Prospektin varrella ja liepeillä olemaan melko hintavia paikkoja; tosin usein sisustus on upea ja ruoat hyviä. Tällaiset paikat tarjoavat joskus venäläisiä ruokia, mutta nykyisin monet tarjoavat italialaisia, japanilaisia tai muita trendikkäiksi katsottuja ruokia.

Tällaisia ruokapaikkoja on pilvin pimein Nevski Prospektin varrella, ja varsin hyviä paikkoja bongata minkälainen ravintola tahansa on Kazanin katedraalin tienoo, kuten myös Vosstanija-aukion seutu ja monet muut osat Nevski Prospektia, etenkin Talvipalatsin puoleisessa päässä. Muualla kaupungissa Sennaja-aukio, Teatralnaja-aukio Jusupovin palatsin naapurissa ja Vasilinsaari, Vasileostrovskajan metroaseman lähettyvillä ovat paikkoja, joista voi valita ravintolan useankin joukosta. Myös monissa luostareissa on hyvä kanttiini, jossa voi käydä lounaalla tai iltapäiväkahvilla, eikä ruokapaikan löytämisestä tule ongelmaa Pietarissa.

Nyrkkisääntönä laadun ja hinnan suhteen voidaan pitää sitä, että paikalliset nauttivat parhaasta hintalaatu-suhteesta, kun taas turistien ja liikeihmisten kansoittamat ravintolat ovat hintalaatu-suhteeltaan heikoimpia.

Kasvissyöjät tulevat toimeen varsin hyvin Pietarissa. Monet edulliset ravintolat myyvät kasvisruoka-annoksia, ja onpa kaupungissa Troitski Most –ketjukin, joka myy pelkästään lihattomia ruokia ja jonka pisteitä on mm. osoitteissa Zagorodni Prospekt 38 lähellä Nevski Prospektia ja Moika 30.  Legandaarinen kasvisruokapaikka, joka on myös baari, on Cafe Idiot (Moika 82), lähellä Teatralnaja-aukiota ja Jusupovin palatsia.

In Your Pocket -opas esittelee kattavasti kaupungin ravintoloita (englanniksi)
HappyCow – Kasvisruokia tarjoavia ravintoloita (englanniksi)
Wikipedian artikkeli venäläisistä ruoista

Nähtävyydet

Pietarissa on enemmän nähtävää kuin monessa maassa, ja kaupungin valtava koko hidastaa huomattavasti nähtävyysien katselua. Turistin onneksi Nevski Prospekt –valtakadun varrelle ja liepeille on ilmaanunut vuosisatojen saatossa merkittävien nähtävyyksien suma aivan Kazanin katedraalin tienoille, Talvipalatsin ja Ostrovskogon aukion väliseen maaastoon.

Täältä löytyy Talvipalatsi, jonka suojissa on Eremitaasi, valtava taidemuseo, josta löytyy kaikkea egyptiläisistä muumioista van Goghiin ja Picassoon. Talvipalatsin tienoilla on mukava harhailla vaikka ei menisi museoon sisään, ja sen edessä oleva Palatsiauki, kuten myös kaikki Talvipalatsia ympäröivät kadut, aukiot ja puistikot, ovat turistien suosikkimaastoa kaupungissa. Tunnelma on kesäaikaan leppoisa ja kansainvälinen ja paikalla on myös kaikenlaisia viihdyttäjiä maitoa lutkuttavista pikkukarhuista Tsaarinaikaisiin asuihin pukeutuneihin esiintyjiin.

Eremitaasi

Talvipalatsin lähettyvillä sijaitsee yksi kaupungin hienoimmista kirkoista eli Verikirkko, ja heti sen vieressä lyömätön Venäläisen taiteen museo, jonka ympäröimät Mihailovin puutarhat ovat yleisölle avoimia. Verikirkon takana sijaitsevat markkinat ovat oiva paikka katsella tuliaisia, ja Verikirkon vaiheilla on täälläkin mukava viettää aikaa leppoisina kesä-iltapäivinä. Lisäksi kauniina kesäiltoina kannattaa tästä edelleen jatkaa ns. Kesäpuutarhaan, joka auringonlaskun aikaan on lyömätön paikka.

Nevski Prospekt –katu on nähtävyys tietenkin jo itsessään, ja tämä reilun 5 kilometrin pituinen valtaväylä on täynnä kauppoja, ravintoloita ja kaikenlaista mielenkiintoista, aamusta iltaan. Ruuhkat kadun varrella jatkuvat kesäaikaan aina iltayhdeksään asti, ja monet liikkeet ovat avoinna myöhään, osa 24 tuntia vuorokaudesta. Myös monet ravintolat pitävät oviaan auki tauotta, ja Nevski Prospekt elää ympäri vuorokauden.

Nevski Prospekt on turhan pitkä katu käveltäväksi päästä päähän ainakaan normaalin loman aikana, ja metrolla kannattaakin tehdä pidempiä matkoja, etenkin jos aikoo vierailla Aleksanteri Nevskin luostarissa (metro: Alexandra Nevsgogo), jonka vieressä on Lazaruksen hautausmaa. Luostariin on nimellinen pääsymaksu, ja siellä voi seurata ortodoksisia kirkonmenoja ja katsella kaikenlaista mielenkiintoista. Hautausmaa on erillinen vierailupaikka ja vaatii erillisen pääsylipun. Upeiden hautojen joukosta löytyvät Dostojevskin ja Tsaikovskin haudat.

Dostojevski on yksi kuuluisimpia pietarilaisia, ja hänen viimeinen kotitalonsa, joka sijaitsee reilun kilometrin päässä luostarilta, on vierailun arvoinen. Se on Vladimirskajan metroaseman ja upean kauppahallin naapurissa, ja näillä seuduin on kätevät tutustua paikalliseen autenttiseen elämänmenoon. Tienoo on mielenkiintoinen paikka jonkin aikaa vaellella, ja Dostojevskin taloon pääsee sisään parin euron maksua vastaan. Dostojevski asui talossa kuolemaansa saakka, ja täällä oppii, että hän saneli öisin vahvan teen virkistämänä teoksiaan ja että hänen vaimonsa seuraavana päivänä kirjoitti ne puhtaaksi.

Dostojevskin kotitalon lähettyvillä sijaitseva Vosstanijan aukio on tuttu liiikenteen solmukohta ja Moskovaan suuntaavien junien asema, ja monet joutuvat täällä ainakin vaihtamaan metrolinjaa. Täällä sijaitsee myös yksi kaupungin erikoisimmista taidetiloista, Pushkinskaja 10, joka on värikäs ja anarkistinen taidetila, ”epämuseo”, jossa on ollut kaikenlaista taidetta ja luovaa vuodesta 1988 lähtien. Sen tiloissa on myös pari musiikkiklubia, kuten Fish Fabrique. Kannattaa huomata, että sisäänmeno ei ole osoitteessa Pushkinskaja 10 vaan osoitteeessa Ligovski Prospekt 53, ja että taidetila pitää pitkän kesäloman aina kesäkuulta syyskuun alkuun.

Muualla Pietarissa riittää valtavasti nähtävää, ja yksi suuri suosikki on Iisakinkirkko ja koko ns. Admiraliteetti, jonka upeassa puistossa on Pietarin kuuluisin ratsastajapatsaita ja näkymät täältä Nevalle ja Vasilinsaarelle ovat unohtumattomat.

PietariMikäli haluaa nähdä lisää unohtumattomia jokimaisemia, kannattaa siirtyä Nevan toiselle puolelle, Vasilinsaarelle, jonka pitkä Universitetskaja-rantakatu tarjoaa upeat näkymät ja paljon nähtävyyksiä. Suuri osa nähtävyyksistä sijaitsee heti Dvortsovin sillan toisella puolella, kuten Kunstkamera eli antropologinen ja etnografinen museo ja Mensikovin palatsi, joka on Eremitaasin sivumuseoita.

Yksi parhaita vierailupaikkoja sijaitseekin aivan Vasilinsaaren naapurissa, Pietari-Paavalin linnoitus, joka vuodesta 1703 on pitänyt kaupungissa vahtia, ja sen alueelta löytyvät hieno, huhtikuusta lokakuuhun auringonpalvojien käyttämä hiekkaranta, vaikutuksen tekevät muurit ja muurien sisältä upea kirkko. Linnoituksen ulkopuolella ja muurien sisällä on mukava viettää aikaa, ja sinne on muuten melkoinen matka esim. Talvipalatsilta, vaikka kartalla matka ei kummoiselta näytä.

Pietari-Paavalin linnoitukseen tutustumiselle kannattaa varata useita tunteja, ja mikäli aikaa riittää, kannattaa vierailun yhteydessä tutustua sen takana sijaitsevin puistoihin ja kortteleihin, joista löytyy mm. Pietarin moskeija, erikoinen Gorkovskajan metroasema ja Aleksandrovskin puisto, jonka keskellä on saari. Lisäksi tästä eteenpäin, ns. pienen Nevan rannalla sijaitsee suuri Petrovskin puistoalue, jonka stadionilla Venäjän kenties suosituin jalkapallojoukkue Zenit pelaa ja jota ympäriöivät laajat ja upeat puistoalueet.

Pietarissa ollessa hyvällä kelillä kannattaa harkita laivakierrokselle osallistumista. Laivakierroksia mainostetaan megafoneilla ympäri Pietarin, laivat kiertävät laitureita jatkuvasti ja laitureita on paljon ympäri kaupungin, mm. Universitetskajan rantakadun varrella Vasilinsaarella ja Pietari-Paavalin linnoituksen takana. Viikonloppuisin, jolloin Pietarin armottomat ruuhkat helpottavat, voi myös harkita osallistumista linja-autolla tehdylle kiertoajelulle. Kiertoajelulle pääsee hyvin Nevski Prospektin vierestä, Ostrovskogon aukiolta, jolta lähtee jatkuvasti kiertoajelubusseja.

Shoppailu

Kuin varkain Pietari on kohonnut erinomaiseksi shoppailukaupungiksi, ja tuntuu erikoiselta, että vielä muutama vuosi sitten paikalliset tulivat Suomeen ostoksille. Pietarin pääostoskatu on Nevski Prospekt, jonka varrelta voi löytää mitä tahansa, 24 tuntia vuorokaudessa. Liikkeet ovat joko tauotta tai suuren osan aikaa avoinna, sunnuntai on aivan normaali kauppapäivä ja muutenkin kauppa käy ilman taukoja pitkin vuotta.

Hintataso on nykyään varsin hyvä, ja joidenkin tuotteiden, kuten elektroniikkatuotteiden, osalta houkuttelevan hyvä. Vaatteet ovat jonkin verran erilaisia kuin länsimaissa eikä paikallinen muoti välttämättä saa yhtä paljon ystäviä kuin Milanossa, mutta kaikenlaisia vaatteita kaupungissa on nykyään kaupan. Elintarvikkeet ovat alkoholijuomien johdolla hyviä ostoksia, ja vaikka viinan hintaa Venäjällä tämän tästä nostetaan, on edelleenkin mahdollista ostaa puolen litran vodkapullon 2-4 eurolla. Kannattaa kuitenkin huomata, että hinnat vaihtelevat melkoisesti kaupasta toiseen etenkin alkoholijuomien osalta, ja nykyisin vodkaa lukuun ottamatta harvat alkoholijuomat ovat täysin pilkkahintaisia.

Pietari

Nevski Prospekt on hyvä shoppailukatu ympäri vuoden, sillä sen varrelta löytyy lukuisia kauppakeskuksia, joissa voi sisätiloissa tehdä kätevästi ostoksia vaikka koko päivän. Ostoskeskusten rypäs on muodostunut ”maailman ensimmäisen ostoskeskuksen” eli Gostini Dvorin viereen. Tämä vanha ostospyhättö on edelleenkin hyvä vierailupaikka, ja kadun toisella puolella uusia kauppakeskuksia ovat Grand Palace ja Passazh.

Markkinat ja kauppahallit ovat erittäin hyviä vierailupaikkoja kaupungissa. Harvat markkinat sijaitsevat aivan ydinkeskustassa mutta keskeisimpiä ovat Vladimirskajan metroaseman vieressä oleva kauppahalli, joka sijaitsee Dostovjevskin kotitalon vieressä, ja Vasilinsaarella 6-7. linjan ja Bolshoi Prospektin kulmassa oleva kauppahalli ja tori. Kummatkin ovat avoinna joka päivä, myös sunnuntaisin, ja tuotteet tulevat usein kaukaa etelästä ja antavat eksoottisen tuulahduksen usein koleaan Pietariin. Eksoottisuuden lisäksi kaiken hygieenisyys hätkähdyttää niitä, jotka vierailevan pietarilaisilla markkinoilla ensi kertaa, ja ystävälliset, tuotteitaan tuputtavat myyjät ovat mukava uusi tuttavuus.

In Your Pocket -opas listaa Pietarin kauppoja ja muita ostospaikkoja (englanniksi)

Yö- ja kulttuurielämä

PietariPietarin yöelämää on totuttu pitämään villinä ja vapaana ja sellaista se kai onkin niille, joilla ei ole pikkurahan puutetta. Pietarissa voi todellakin juhlia olan takaa ympäri vuorokauden millä tavalla sitten haluaakin, mutta kaikki tavallisuudesta poikkeava juhliminen on täällä kallista puuhaa.

Paikalliset eivät ole tottuneet istuskelemaan baareissa, ja näin kaupunkikuvasta puuttuvat edulliset ja jopa keskihintaiset baarit. Niiden tilalla on runsaasti brittiläisiä ja irlantilaisia pubeja, jotka usein ovat täysin ryöstöhintaisia (tuoppi Guinnesia 6-10 euroa).

Ainoita todella edullisia vaihtoehtoja turistille anniskelupaikkana ovat terassit, joita löytyy Nevski Prospektin varrelta ja liepeiltä huhti-lokakuussa melkoisesti, erittäin paljon vaikkapa vain Talvipalatsin ja Kazanin kirkon väliseltä alueelta. Näissä tuoppi paikallista Baltika-olutta maksaa 2-4 euroa, terassit ovat katettuja ja siistejä ja palvelu ystävällistä.

Myös muita edullisia anniskelupaikkoja on, mutta nämä ovat usein ruokapaikkojen yhteydessä ja ovat usein nimeltään Bistro tai Pectopah (ravintola). Näissä voi syömisen ohella tai sijasta ottaa olutta tai muita juomia, ja nämä maksavat yleensä vähän, 1,50 eurosta ylöspäin per puoli litraa olutta.

Pietarissa on valtava määrä erilaisia ravintoloita ja muita hyviä illanviettopaikkoja, mutta näistä ei välttämättä pääse kovin hyvin selville lyhyen loman aikana ja näiden löytäminenkin saattaa kaupunkia tuntemattomalle olla aikaa vievää puuhaa. Niinpä on hyvä pysytellä Nevski Prospektin lähettyvillä, tai mikäli mielii juhlia enemmänkin paikallisten kanssa ja edullisemmin Vasilinsaaren 6-7 linjojen kävelykatu on tähän varsin hyvä paikka ja hintataso on Nevski Prospektia edullisempi.

Yökerhoja, klubeja ja kaikenlaista muuta viihdettä on tarjolla Pietarissa joka makuun. Pääsymaksut saattavat olla korkeita ja myös drinkit monissa trendikkäissä klubeissa ovat lähes tähtitieteellisissä hinnoissa. Mikäli mielii klubeihin tai diskoihin, kannattaa tutustua alla mainittuihin verkkosivuihin kunnolla.

Pienellä budjetilla matkassa olevat ja miksei muutkin voivat aina kuitenkin juhlia paikallisten suosimalla tavalla, eli käydä hakemassa kaupasta juomaa ja juoda se kanavan rannalla, puistossa tai jollain muulla julkisella paikalla. Tätä harrastavat kaikki kaupunkilaiset, ja olutta ja muita alkoholijuomia myydään joka korttelissa, niin kioskeissa kuin kaupoissakin.

Pietari

Kulttuurielämä Pietarissa on vilkasta, mutta kannattaa pitää mielessä, että heinä-elokuussa esitysten määrä vähenee huomattavasti. Erilaisia musiikkiesityksiä on valtava määrä, lippujen hinnat ovat kohtuullisia ja monet esityspaikat ovat puitteiltaan uskomattoman hienoja. Paras tapa hakea lippuja on mennä joka kadun kulmassa olevaan ”Teatralna Kassa” –kioskiin ja katsella minkälaisia esityksiä on lähipäivinä luvassa. Yksi upeimpia konserttitaloja on Pietarin filharmoniatalo (Mihailovski 2), joka sijaitsee Venäläisen museon vieressä, ja myös filharmoniaorkesterin pieni sali (Nevski Prospekt 30) on hieno paikka kuunnella klassista musiikkia.

In Your Pocket -opas kertoo lisää Pietarin yöelämästä (englanniksi)

Lue lisää:
In Your Pocket -opas Pietariin (englanniksi)
Pietarin viralliset matkailusivut (englanniksi)
Pieni Matkaopas Pietariin
Pietarin tapahtumia
(englanniksi)

X