Matkailu

Pietari – Nevski prospekt on Pietarin sydän

2.4.2012 Teksti: Anna.fi

Pietarin pääkatu eli Nevan valtakatu on yksi Euroopan tunnetuimpia valtaväyliä. Sen reilun viiden kilometrin matkalle on kerääntynyt ainutlaatuinen kokoelma nähtävyyksiä, shoppailumahdollisuuksia ja ravintoloita, jotka käyvät niin aterioille kuin illanviettopaikoiksikin.

Kadun varrella voi päivittäin tavata koko Pietarin elämän kirjon, ja elämää sen varrelta löytyy ympäri vuoden, miltei vuorokauden ympäri. Lyhyellä Pietarin matkalla Nevski prospektin varrelta löytyy kaikki tarpeellinen, ja useamman päivän vierailullakin olevien on aina hyvä tutustua ensin Nevski prospektin häikäisevään menneisyyteen ja värikkääseen nykypäivään.

Pietari - Nevski prospekt on Pietarin sydän

Unohtumattomia nähtävyyksiä

Nevski prospektin nähtävyydet sijaitsevat kätevästi melko lähellä toisiaan kadun alkupäässä sen länsipuolella, ns. Amiraliteetin lähettyvillä. Amiraliteetin puisto ja bulevardi ovat pakollisia vierailupaikkoja kaupungissa. Alue sai alkunsa kaupungin perustajan, Pietari Suuren toimesta 1700-luvun alulla. Aluksi tämä kolmen pääkadun risteyksessä oleva alue oli telakka, mutta klassista tyyliä edustava Amiraliteetti-rakennus torneineen saatiin nykyiseen muotoonsa vuonna 1823. Tornin huipun korablik-vaskilaiva on kaupungin symboleja, ja rakennus onkin tarkoitettu symboloimaan paitsi Pietaria myös koko mahtavaa Venäjää. Sen julkisivu on yli 400 metrin pituinen ja torni 73 metriä korkea.

Rakennuksen lisäksi kannattaa tutustua Amiraliteetin 10 hehtaarin kokoiseen puistoon, jota alettiin rakentaa 1800-luvun alussa. 1800-luvun loppupuolelta lähtien sinne ilmaantui suihkulähde ja muistomerkkejä paikallisille kuuluisuuksille, kuten kirjailijoille Gogol ja Lermontov. Kenties unohtumattomin paikka puistossa on suuren pronssisen ratsastajapatsaan tienoilla, joka löytyy läheltä Nevajoen rantoja. Tämä onkin Amiraliteetin uusin osa 1900-luvun alusta, jolloin sieltä annettiin näkymät Nevski prospektille. Pietarin uuden nousun merkkejä oli koko puiston peruskorjaus 2000-luvun alussa.

Amiraliteetin puolella Nevan valtakatu on monumentaalisine rakennuksineen ja vilkkaine katuineen nyky-Venäjää omimmillaan. Täältä on mukava alkaa kävellä kohti itää ja kadun muita nähtävyyksiä. Talvipalatsi ja Palatsiaukio ovat lähettyvillä, ja siellä tietenkin aina kannattaa viettää aikaa, mutta itse kadun varrella seuraava kohokohta on Moika-kanava ja sen rannalla oleva Stroganovin palatsi. Tämä barokkityylinen rakennus valmistui vuonna 1754, ja nykyisin se on osa suurta Venäläisen taiteen museota. Rakennus on silmiä hivelevää nähtävää, ja muutenkin Moika-kanavan rantoihin on hyvä tutustua ainakin niitä hetken sillalta katsellen. Kanavaan voi tutustua lähemminkin vaikkapa risteilyaluksen kannelta, ja Nevski prospektin ja Moikan risteyksessä voi nousta kiertoristeilylle, jollainen on aina hyvä Pietarin matkalla tehdä.

Pietari – Nevski prospekt on Pietarin sydän

Monista Nevan valtakadun kirkoista on Kazanin katedraali merkittävin, ja koko sitä ympäröivä aukio on pylväskäytävineen mukava tutustumispaikka. Katedraali valmistui vuonna 1811, ja se on vaikuttava rakennus, jonka oli tarkoitus muistuttaa Rooman Pietarinkirkkoa. Kirkon historia on värikäs, sillä se oli kaupungin pääkirkko aina lokakuun vallankumoukseen asti, mutta se suljettiin vuonna 1929 ja paria vuotta myöhemmin sen sisään perustettiin Uskonnon ja ateismin historian museo. Rakennus kuitenkin palasi kirkoksi 1990-luvulla, ja nykyisin tämä Kazanin Jumaläidin katedraali on taas Pietarin pääkirkko. Kirkkoon on mukava tutustua niin sisä- kuin ulkopuoleltakin, ja myös sitä ympäröivät Gribedojevin kanavan rannat ja muut kadut ovat mielenkiintoisia.

Nevski Prospektin vilkkaimmat osat niin liikenteen kuin liikkeidenkin osalta ovat Kazanin katedraalin ja Moskovan rautatieaseman välisessä maastossa. Varsinaisia huippunähtävyyksiä tällä pätkällä on muutama, joista Ostrovskogon aukio on yksi huomionarvoisimpia. Aukio on tunnettu valtavasta Katariina Suuren monumentista. Sen laidalla on Venäjän kansalliskirjasto, kuten myös Aleksandrinskin teatteri, ja sen laidalta lähtevät myös bussikiertoajelut, joille tosin ruuhkien takia ei kannata ottaa osaa muulloin kuin viikonloppuisin.

Katariina Suuren vuonna 1795 perustama Kansalliskirjasto on mielenkiintoinen rakennus, sillä harva tietää sen kokoelmien perustuvan Voltairen ja Denis Diderot’n kirjakokoelmiin, jotka aluksi olivat 250 000 teoksen kokoiset. Alusta lähtien kuitenkin jokaisesta venäläisestä teoksesta ilmestyi kirjastoon yksi kappale, ja näin siellä jo 1970-luvulla laskettiin olevan yli 17 miljoonaa kirjaa.

Pietari – Nevski prospekt on Pietarin sydän

Nevski prospektilla on erityisen paljon hienoja palatseja ja historiallista nähtävää juuri näillä tienoin, ja seuraava kadun kohokohta on Anitškovin silta. Tämä Fontanka-joen ylittävä silta rakennettiin alun perin puusta, mutta nykyinen vaikutuksen tekevä silta valmistui vuonna 1842. Tämä reilut 50 metriä pitkä silta on tunnettu kunkin päädyn hevospatsaistaan, ja siltä avautuvat näkymät jäävät varmasti mieleen. Fontanka-joen varrella palatsit Nevskin kulmassa olevan Beloselski-Belozerskin palatsin johdolla ovat eräitä kaupungin hienoimpia, ja etenkin auringon laskiessa joenrannat pääsevät parhaiten ominaisuuksiinsa. Mikäli aikaa riittää, kannattaakin joenrantoihin tutustua kävelylenkillä tai ottamalla osaa risteilylle, joka käyttää ainakin osan ajasta Fontakalla risteilyyn. 

Nevski prospekt koostuu kahdesta eri osasta, jotka kohtaavat Moskovan rautatieaseman vieressä olevalla vilkkaalla Ploštšad Vosstanija -aukiolla. Moskovan rautatieasema on Venäjän vilkkaimpia, ja sen yhteydessä on kaksi eri linjan metroasemaa. Liikenne aseman edessä on vilkasta eikä aukion laitamilla ainakaan vilkkaana viikonpäivänä kovin kauan viihdy.

Tästä onkin hyvä jättää Nevski prospektin vähemmän tärkeä loppuosa väliin ja kulkea metrolla kadun loppupäähän Alexander Nevsgogo -asemalle asti. Tämäkin metroasema sijaitsee erittäin vilkkaalla aukiolla, ja sen maamerkkejä on ristiriitaisia tunteita herättävä Moskova-hotelli. Vilkkaalta aukiolta on mukava kuitenkin kulkea Aleksanteri Nevskin Lavraan eli luostariin, jonne on nimellinen pääsymaksu. Luostarin kirkossa on joka päivä ortodoksisia jumalanpalveluksia, joiden puitteet ja laulu ovat omaa luokkaansa. Kirkonmenoja on mukava seurata jonkin aikaa, joskin naisten on peitettävä hiuksensa eikä lastenkaan metelöintiä kirkossa juurikaan siedetä. Luostarin alueella on mukava kävellä ja katsella sen hautausmaata, jossa on monenmoista sosialismin aikojen symbolein koristeltua hautaa. Luostarin kanttiini on erinomainen, ja siellä kannattaa käydä ainakin teellä ja pullalla.

Täällä ollessa kannattaa ehdottomasti mennä myös Lasaruksen hautausmaalle, jonne on oma pieni pääsymaksunsa. Tämä pienehkö hautausmaa on tunnettu upeista haudoistaan, joista Dostojevskin ja Tšaikovskin haudat ovat varsin suosittuja ja säveltäjän hautaa pidetäänkin yleisesti yhtenä maan hienoimmista.

Pietari – Nevski prospekt on Pietarin sydän

Yksi Euroopan ainutlaatuisimpia ostoskatuja

Pietaria ei ole totuttu pitämään hyvänä shoppailupaikkana, mutta viime vuosina kaupungin ostosmahdollisuudet ovat nousseet muun maailman tasolle. Mielenkiintoinen seikka tässä entisessä sosialistisessa kaupungissa on se, että monet liikkeet ovat kirja- ja elintarvikeliikkeiden johdolla avoinna usein klo 24 asti, seitsemänä päivänä viikossa. Monet muutkin liikkeet, kuten elektroniikkakaupat ovat avoinna joko ympäri vuorokauden tai aina klo 22-24 asti, jokaisena viikonpäivänä.

Hintataso, joka ennen muun perustavaran kohdalla oli korkea, on nyt laskenut normaalille tasolle ja tämän kaupungin kalleimman kadunkin varrella voi tehdä elektroniikka- ja muita ostoksia yleensä kotimaan hintoja edullisemmin. Palvelu on joissain paikoissa edelleenkin jossain määrin passiivista ja välinpitämätöntä, mutta tämä on nykyään harvinaista ja monissa kaupoissa ollaan joskus turhankin ystävällisiä ja aktiivisia. Kielitaito rajoittuu monilla kaupustelijoilla vain venäjään, mutta monet nuoremmat myyjät osaavat saksaa ja englantia. Varmimmin englantia osataan kaikkein hienoimmissa liikkeissä ja ostoskeskuksissa.

Säät Pietarissa ovat tunnetusti viileitä ja oikukkaita, ja siksi siellä onkin hyvä tehdä ostoksia kauppakeskuksissa, joita on sopivasti kolme Gostini Dvor -metroaseman yläpuolella. Metroasema onkin nimetty Gostiny Dvor -kauppakeskuksen (Nevski 35) mukaan, joka oli kenties ensimmäinen maailmaan kauppakeskus. Kaupankäynti alkoi täällä 1700-luvulla, ja edelleenkin tämä on yksi Pietarin suurimpia ostoskeskuksia, jonka sisuksissa on kymmeniä muoti- ja muita korkeatasoisia liikkeitä. Katutasossa on tarjolla matkamuistoja, kenkiä, kaviaaria, musiikkia ja kosmetiikkatuotteita, yläkerrassa muodikkaita vaatteita, kuten turkiksia ja myös korkeatasoista uutta suunnittelua ja leluja.

Pietari – Nevski prospekt on Pietarin sydän

Aivan Gostiny Dvoria vastapäätä on parikin hyvää ostoskeskusta, joihin on hyvä Pietarin oikukkailla keleillä paeta paitsi ostoksille myös kahville ja muutenkin värikkäästä tunnelmasta nauttimaan. Passazh (Nevski 48) on monipuolinen ja tyylikäs ostoskeskus, jonka lasikatto peittää 180 metriä pitkän kauppakujan. Sen parhaisiin paloihin kuuluvat paitsi tuliaiset myös vaatteet, korut ja jalokivet sekä kosmetiikkatuotteet. Sen vieressä sijaitseva Grand Palace (Nevski 44) on enemmänkin kaupungin ylimmän kerman suosima ostoskeskus, jossa on kalliita design-tuotteita ja muotia, ja sen liikkeistä vastaavat sellaiset tunnetut nimet kuin Escada ja Vanity.

Yksi uusimpia tulokkaita kaupunginostoskeskuksiin on kuin tehty suomalaisturisteille, sillä Nevsky Center (Nevski 114-116) on Stockmannin johtama kauppakeskus. Tämäkin ostospyhättö on lähinnä suunnattu kaupungin äveriäimmille, ja kaikenlainen glamour kuuluu sen tarjontaan niin vaatteiden, kosmetiikkatuotteiden kuin jalokivienkin muodossa. Sen tiloissa on myös kaikenlaista muuta, kuten kuntosali, valintamyymälä ja katolla sijaitseva korkeatasoinen ravintola. Nevsky Center sijaitsee Nevski prospektin puolessavälissä, Moskovan rautatieaseman lähellä.

Pietari – Nevski prospekt on Pietarin sydän

Nevsky Centerin Stockmannin ruokakauppa on hyvä paikka tehdä elintarvike- ja juomaostoksia, ja myös muiden kauppakeskusten yhteydessä on elintarvikeliikkeitä. Lähellä Talvipalatsia sijaitseva Jeliseejevin valintamyymälä on sekin varsin hyvä paikka tehdä ruokaostoskia, ja se sijaitsee Nevski prospektin numerossa 56. Myös Passazh-ostoskeskuksen elintarvikemyymälä on hyvä, ja se sijaitsee Gostiny Dvor -metroaseman vieressä.

Erilaiset tyypilliset venäläiset matkamuistot, kuten nuket, maalaukset, lasitavara ja monet muut tuotteet ovat hyvin nähtävilllä Nevsky Souvenir Shop -liikkeessä (Nevski 22-24), joka sijaitsee aivan Talvipalatsin vieressä. Tämä on korkeatasoinen myymälä, jonka valikoimat ovat kattavat, ja sieltä on mahdollista saada kaiken lisäksi lippuja konsertteihin ja kiertoristeilyille ja -ajeluille.

Huippumuotia on saatavilla nykyisin Pietarista hyvin, mutta sinne voi nykyään lähteä tekemään monipuolisia vaateostoksia. Retroa ja kaikenlaisia jänniä käytettyjä vaatteita niin Pohjoismaista kuin Venäjältä ja Aasiasta voi nykyisin katsella Banya Concept Storessa, joka sijaitsee Gribedojevin kanavan varrella lähellä Nevskin risteystä numerossa 20. Sen tarjontaan kuuluu kaikenlaista mahdollista, ja ylipäätäänkin siellä on mahdollista tehdä normaalia luovempia vaateostoksia.

Kirjakaupat ovat Nevskin varrella hyviä, ja monet niistä ovat avoinna pikkutunneille saakka. Dom Knigi (Nevski 28) on erinomainen kirjakauppa, josta saa paitsi englanninkielisiä kirjoja myös monilla muilla kielillä. Valikoimat ovat nimenomaan turistin näkökulmasta hyvät, ja kaupan on kaikenlaista nähtävyyksiä ja ikoneita esittelevistä opuksista klassisiin venäläisiin romaaneihin. Kirjojen hinnat ovat Pietarissa ilahduttavan alhaisia.

Kahviloita, ravintoloita ja baareja

Nevski prospektin varrelta löytyvät monet Pietarin hienoimmat ravintolat, mutta sen varrella on myös muita ruokailumahdollisuuksia, pikaruoista edullisiin ravintolaruokiin. Tarjolla olevien ruokien määrä on valtava, ja kadun varrelta on mahdollista löytää miltei mitä tahansa ruokia. Kalleimpia ovat hienojen venäläisten ravintoloiden lisäksi trendikkäät ravintolat, kuten japanilaiset sushi-paikat ja tyyriit ranskalaiset ja italialaiset ravintolat.

Kohtuuhintaisia ruokia, joista parhaat ovat edelleenkin stolovaja-itsepalveluravintoloita, on niitäkin tarjolla kaikkialla kadun varrella. Nopeasti tai pienellä budjetilla syömään haluavien on kadun varrella paras suunnata Kazanin katedraalin tienoille, mistä löytyy kaikkea blineistä hampurilaisiin. Myös Ploštšad Vosstanija -aukio takaa alkavalle Nevski prospektin osalle, josta löytyy hyvin kaikenlaisia ravintoloita mutta myös venäläisiä ja kansainvälisiä pikaruokapisteitä.

Pietari – Nevski prospekt on Pietarin sydän

Kazanin katedraalin tienoilla on hyvä kokoelma lettu- ja muita paikkoja, joissa voi erittäin siistissä ympäristössä syödä erinomaisia ruokia. Tarjolla on monissa paikoissa niin makeita kuin suolaisiakin lettuja, ja teelaatuja on niitäkin lämmikkeeksi kymmenittäin. Palvelu on ystävällistä ja usein kielitaitoista, ja ruokalistat lyötyvät suuresta osasta paikoista englanniksikin. Luotettava, nopea ja viihtyisä lettupaikka Nevskin varrella on Tsainaja Lotska (Nevski 44), joka on miltei aina auki. Lettupaikka sijaitsee Gostiny Dvor -metroaseman tuntumassa, mistä löytyy muitakin vastaavanlaisia pisteitä, ja kannattaa aina pitää mielessä että Gostiny Dvor -kauppakeskuksessa on kaikenlaisia ruokapisteitä sielläkin.

Kahvilat ovat hyviä Pietarissa paitsi teelle tai kakkukahveille myös kevyille aterioille. Monet tarjoavat voileipiä ja salaatteja, jotka ovat suuressa osassa kahviloita aivan länsimaisia vastaavia. Erinomainen paikka lähteä maistelemaan borsch-keittoa ja muita venäläisiä ruokia on Singer-kahvila (Nevski 28), joka sekin on Kazanin tuomiokirkon vieressä. Lisää tyypillisiä venäläisiä ruokia loistokkaissa puitteissa löytyy Palkin-ravintolasta (Nevski 47), joka sijaitsee Fontankan kanavan takana. Sen ruoat eivät ole edullisia, mutta palvelu on ensiluokkaista, viineihin on toisin kuin monessa muussa Pietarin ravintolassa kiinnitetty erityistä huomiota ja sen ruoat ja juomat vaihtelevat vuodenaikojen ja teemojen mukaan.

Pietari – Nevski prospekt on Pietarin sydän

Pietari ei ole tunnettu baareistaan, joskaan Nevski prospektin varrella ei kenellekään jano pääse tulemaan. Kaikenlaisia juomia on tarjolla ympäri vuorokauden koko kadun varrella, ja erityisesti Kazanin tuomiokirkon ympäristössä on melkoisesti bistroja ja baareja, joissa on mukava ottaa olut tai lasi sampanjaa. Mikäli mielii viettää kunnollista ravintolailtaa hyvien ruokien ja oluen kera, on Paulaner (Nevski 89) siihen varma valinta. Tämä olutravintola on saanut niin juomiensa kuin ruokiensakin osalta runsaasti kiitosta, ja siellä viihtyvät kaikki. Lapsille on nimittäin ravintolassa oma menunsa, ja normaalit annokset ovat niin suuria, että sieltä lähdetään vain kylläisenä ja tyytyväisenä ulos takaisin Nevan valtakadulle.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg

Kommentit (2)

Vanhaa kamaa, niin kuin melkein kaikki kelvolliset jutut matkalaukussa, ellit haloo
00

Ompa hieno kirjoitus. Meidän on pitänyt lähteä isomman porukan kanssa jo montakertaa tutustumaan Pietariin, mutta nyt siitä varmaan tulee tosi.
00

Vanhaa kamaa, niin kuin melkein kaikki kelvolliset jutut matkalaukussa, ellit haloo
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *