Matkailu

Portugali – Lämpöä ja kauniita maisemia

Teksti: Peter Erik Forsberg Kuvat: Peter Erik Forsberg

PortugaliPortugali on monille tullut tutuksi jalkapallosta, Algarven rantalomakohteista ja portviinistä, mutta tämä Euroopan läntisin kolkka tarjoaa paljon muutakin. Algarven lisäksi maan suurimmat kaupungit Lissabon ja Porto ovat upeiden rantojen ympäröimiä, ja maan historia, kahvilat, yöelämä ja kulttuuri tekevät siitä yhden Euroopan, paitsi lämpimimmistä, myös mielenkiintoisimmista matkakohteista. Naapurimaataan Espanjaa tuntemattomampana Portugali yllättää kenet tahansa hintatasollaan, epäkaupallisuudellaan ja ystävällisyydellään.

Kulkuyhteydet Suomesta

Miltei kaikki, niin suuret kuin pienimmätkin, matkatoimistot järjestävät matkoja Portugaliin ympäri vuoden. Suosituimpia ovat pakettimatkat Algarveen ja kaupunkilomat Lissaboniin. Tjäreborg järjestää joustavia matkustusmahdollisuuksia muuallekin maahan, ja monet matkatoimistot tekevät matkoja myös Portoon, maan toiseksi suurimpaan kaupunkiin. Talvisin suosituin kohde on Madeira, Portugalin autonominen osa lähellä Kanarian saaria. Azoreille tehdään erityisesti keväällä ja syksyllä paljon matkoja, joista monet ovat golfmatkoja. Niin Hispania, Finnmatkat, Kaleva Travel, Ok-Matkat, Etumatkat kuin monet muutkin järjestävät erilaisia matkoja maahan.

Omatoimimatkailijalle Portugali on Suomesta hankalan ja usein kalliin matkan päässä. Yksi edullisimpia vaihtoehtoja on lentää Ryanairilla Tampereelta Lontoon Standsteadin kentälle, jolta on päivittäisiä lentoja Portoon ja Faroon. Helsingistä KLM, Finnair ja Lufthansa lentävät Lissaboniin.

Liikkuminen Portugalissa

RaitiovaunuPortugalin kaupungeista Lissabonissa ja Portossa saattaa joutua turvautumaan julkisiin liikennevälineisiin, joskaan se ei lentokenttämatkoja lukuunottamatta ole kaikille välttämätöntä. Suurten korkeuserojen Lissabonissa monet kuitenkin mielellään nousevat vaikkapa Alfaman vanhaankaupunkiin historiallisella raitiovaunulla, ja myös Belemiin matkaavat ottavat sinne raitiovaunun. Ratikan lisäksi metro kulkee Lissabonissa luotettavasti, asemat ja junat ovat äärimmäisen siistejä ja lippujen hinnat kotimaan hintatasoon nähden pilkkahintaisia.

Portossakin metro ja raitiovaunu ovat niiden mieleen, jotka eivät pidä mäkien ylös ja alas kävelemisestä, ja raitiovaunulla pääsee kätevästi Vila Nova de Gaian kaupunkiin, jossa portviini valmistetaan. Myös Porton rannoille pääsee kätevästi raitiovaunulla. Lissabonissa paikallisjuna vie parhaiten Estoriliin ja muihin rantalomakohteisiin. Veneet ja lautat ovat nekin jokien hallitsemassa Portugalissa usein kätevä tapa matkustaan, ja lautalla on paras käydä Lissabonissa vaikkapa Kristo rei -patsaalla. Taksi on sekin Portugalissa käypä vaihtoehto, sillä kuten monen muunkin asian kohdalla hinnat ovat itäeurooppalaista tasoa ja vartin matka ei paljon viittä euroa enempää maksa.

Algarvessa ja syrjäseuduilla on paras matkustaa busseilla, mutta muuten suuremmista kaupungeista toiseen liikkuminen tapahtuu parhaiten Portugalin erinomaisilla junilla. Upouudet junat ovat mukavia, nopeita ja edullisia – matka Lissabonista Portoon kestää nelisen tuntia ja maksaa vain reilut 15 euroa suuntaansa.

Viime vuosina erityisesti Algarve on muodostunut maastopyöräilijöiden suosimaksi kohteeksi. Hyvin merkityt polut, jotka tarjoavat haasteita kokeneimmillekin pyöräilijöille, upeat maisemat, hyvät palvelut ja edulliset vuokraamohinnat vetävät maastopyöräilyn harrastajia puoleensa erityisesti Brittein saarilta vuosi vuodelta enemmän.

Majoitus

Portugali on harvinainen maa Länsi-Euroopassa hotelliensa hintatason suhteen. Lissabonin keskusaukion lähettyviltä tai jopa laidalta voi saada kahden hengen hotellihuoneen jääkaappeineen ja televisioineen 25-35 eurolla yö. Portossa hinnat ovat tätäkin edullisempia, samoin kuin Portugalin pienemmissä kaupungeissa, joihin suuret turistivirrat eivät yllä. Algarvessa ja Lissabonin läheisillä rantaresorteilla hinnat ovat 35-50 euroa per yö kahdelta hengeltä, ja hotellit ovat yleensä siistejä, hyvin varusteltuja ja viehättävän vanhanaikaisia.

Hosteleihin mieltyneet saavat helposti varattua niin petejä kuin huoneitakin jonkin internetin varauspalvelun kautta. Telttailu on Portugalissa suosittua ja teltta-alueita on paljon; paras tapa tutustua niihin on ostaa reilut viisi euroa maksava Roteiro Campista, jossa on informaatiota monella eri kielellä. Hinnat ovat hyvin alhaisia, mutta monet teltta-alueet ovat suljettuina hiljaisena aikana marraskuulta maaliskuulle.

Ruoka ja ravintolat

Vaikka Portugali ei Espanjan tavoin ole herkkusuun paratiisi, ovat paikalliset ruoat silti maittavia, täyttäviä ja kohtuuhintaisia. Pitkään eristäytyneenä maana Portugalista puuttuvat joitain poikkeuksia lukuun ottamatta miltei täysin muiden maiden keittiöt, ja jopa Lissabonissa kiinalaisen ruoan, saati jonkin eksoottisemman ruoan, löytäminen on työn takana.

Portugalin ruoat muodostuvat lihasta ja kalasta, joista sardiinit ovat suosituimpia. Algarve on tunnettu grillatusta kalasta ja kanasta, ja täällä maan keittiö onkin parhaimmillaan. Pluspuolena maan kokonaisuudessaan yksipuolisessa keittiössä on se, että Portugalin ruokatottumusten opiskeluun ja ruokien maisteluun on runsaasti mahdollisuuksia, ja kansainväliset pikaruokapaikkat puuttuvat maan katukuvasta miltei totaalisesti.

Yksi edullisimpia aterioita on prato do dia eli päivän ateria, joka on täyttävä vaihtoehto ja jonka koostumus vaihtelee seudun ja ravintolan mukaan. Kannattaa muistaa että lisukkeet – leipä, voi, juusto, oliivit (couvert) –  joita monessa ravintolassa tuodaan pöytään, eivät kuulu aterian hintaan vaan niistä voidaan erityisesti Algarvesta joskus laskuttaa miltei yhtä paljon kuin pääruoasta. Tippiä annetaan yleensä 10 prosenttia mikäli palvelu on pelannut mieleisellä tavalla.

Paahdetut kastanjatKeitto kuuluu maan aterioihin olennaisena osana. Caldo verde on suosittua, ja tähän keittoon kuuluu lehtikaalia, perunaa ja maustettua makkaraa. Kalaruoat (peixe) ovat maan suurin ylpeys, ja näistä erityisesti bacalhau, kuivattu turska eli suomeksi kapakala tulee vastaan ravintolassa kuin ravintolassa. Suosittuja kaloja ovat myös meriantura, sardiinit ja lohi. Kalaruokien kanssa kannattaa nauttia Portugalille ja Espanjalle tyypillistä valkoviinin versiota, vinho verde -vihreää viiniä.

Kasvisruokailijat eivät klassisesta portugalilaisesta keittiöstä juurikaan pidä, mutta erityisesti Lissaboniin ja Algarveen on ilmestynyt kasvisruokaan keskittyviä ravintoloita ja myös perinteisissä ravintoloissa on salaattipöytiä ja muita lihattomia vaihtoehtoja. Perinteinen välipala on paahdetut kastanjat, joita on erityisen paljon kaupan syksyisin. Tämä maistuva herkku tarjotaan yleensä sanomalehteen käärittynä, ja iso rulla maksaa euron paikkeilla.

Perinteiset ravintolat Portugalissa ovat lounasaikaan kiireisiä, ja ne myyvät kotiruokatyyppisiä aterioita suuren osan päivää. Iltaisin kalaruoat maistuvat erityisesti suurempien kaupunkien huvittelukeskuksissa kuten Porton Ribeirassa, Lissabonin Bairra Altossa ja kaikkialla Algarvessa. Ravintoloiden lisäksi kahvilat toimivat myös ateriointipaikkoina, ja usein nämä myös korvaavat baarit, joita Portugalissa ei kaupunkien keskuksia lukuun ottamatta ole yhtä paljon kuin vaikkapa Espanjassa.

KahvilaPortugalilainen kahvi hakee vertaistaan, ja se maksaa Lissabonin hienoimmissakin paikoissa alle euron pöytään tuotuna. Maitokahvi café com leite ja sen kanssa pastel de nata -torttu ovat lyömätön herkutteluyhdistelmä, ja kaikkein parhaana paikkana nauttia sitä pidetään Lissabonin Belemin kaupunginosassa sijaitsevaa Antiga Confeitaria de Belem -kahvilaa (Rua de Belem). Täällä valmistetaan joka päivä 16 000 torttua, ja 170-vuotiasta reseptiä varjellaan kuin suurinta valtiosalaisuutta: vain kolme ihmistä kerrallaan tuntee sen salat.

Kahvilat ovat auki usein puoleen yöhön, ja maassa ne toimivat sosiaalisen elämän keskuksena. Lissabonissa Baixa on täynnä viehättäviä auntenttisia kahviloita, joissa voi nauttia hyviä mutta vahvoja oluita kuten SuperBock ja Sagres, jotka hienoissakin kahviloissa ovat edullisia. Pääkaupungin lisäksi Porto ja Faro ovat täynnä erinomaisia klassisia kahviloita, joita parempia paikkoja lepuuttaa jalkojaan tai istua iltaa tuskin on olemassakaan.

Nähtävyydet

Lissabonin suuret nähtävyydet sijaitsevat ympäri kaupunkia, ja näistä mielenkiintoisimpia ovat vanhakaupunki Alfama ja sen vieressä oleva linna-alue, Belemin kaupunginosa, Kristo rei -patsas ja tietenkin kaupungin monet museot ja taidegalleriat. Lissabonin lähellä sijaitseva Sintra on upealla luonnollaan ja arkkitehtuurillaan ollut niin Portugalin kuin Englanninkin kuninkaallisten suosiossa jo vuosisatoja. Myös rantalomakohteet Cascais ja Estoril ovat luonnonkauniita nähtävyyksiä, joille pääsee paikallisjunalla Cais do Sodre -asemalta.

Lissabon: Pyhän Vinsentin patsasPorton kaupungin suurimmat nähtävyydet eli portviinitehtaat ja portviiniä myyvät ja tarjoavat ravintolat sijaitsevat itse asiassa Douro-joen toisella puolella Vila Nova de Gai –kaupungissa, jonne pääsee nopeasti Ribeirasta kävelemällä tai keskustasta raitiovaunulla. (kuva 7) Uskomattomat näkymät joelle tarjoaa Jardim do Palacio de Cristal -puisto, ja kaupungin museot kuten Serralvesin nykytaiteen museo hakevat maasta vertaisiaan.

Venematkat Douro-joella ovat nekin suosittuja, ja joenlaakso, joka kulkee mereltä aina Espanjan puolelle on huikeaa nähtävää. Maaliskuulta lokakuulle yhden ja kahden päivän risteilymatkat ovat varteenotettava vaihtoehto, mutta niiden, jotka mieluummin pysyvät maan kamaralla, kannattaa kulkea historiallisella raitiovaunulla 1E Ribeirasta Foz do Douroon. Uudella metrolla pääsee myös nopeasti rantalomapaikkoihin kaupungin pohjoispuolella.

Algarve tarjoaa rantojensa lisäksi paljon historiallista ja kaunista nähtävää kuten Tavira, yksi maan vanhimmista kaupungeista, ja Sagres, Euroopan lounaisin kolkka. Algarve on suurelta osilta pakettimatkalaisten luvattua maata, mutta lyhyet bussimatkat mahdollistavat vaikkapa kaupunkikulttuurista nauttimisesta museoineen ja kahviloineen Farossa.

Kaikkialla Portugalissa soi surumielinen fado-musiikki, jossa hienosti pukeutuneita laulajia säestävät kitaristit ja joita nykyään tarjotaan paketteina, joihin kuuluu illallinen, juomat ja usean tunnin mittainen musiikkiesitys, yleensä 15-50 euron hintaan. Lissabon, Porto ja Coimbra ovat täynnä fadoon keskittyneitä ravintoloita, mutta tarjontaan kannattaa tutustua tarkoin ennen lipun ostamista, sillä erityisesti kalliimmat paikat ovat turistirysiä, joiden tarkoitus on vain rahastaa ja esitysten laatu ja kesto eivät ole parhaasta päästä. Musiikkikaupoista fadoa on helppo hankkia, ja monissa liikkeissä ei muuta musiikkia olekaan; suosituimpia esittäjiä ovat Amalia Rodrigues ja Dulce Pontes.

MadeiraPortugalin autonomiset osat Madeira ja Azorit ovat sijaintinsa takia vaikeammin saavutettavissa kuin maan muut osat, mutta erityisesti rauhallisten lomien ystäville nämä eksoottiset, trooppiset kohteet sopivat mainiosti. Keskellä Atlantin valtamerta sijaitseva Azorien saariryhmä tarjoaa erityisen hyvät golf-mahdollisuudet ja saarten luonto on silmiä hivelevää. Madeiran pääkaupunki Funchal antaa mahdollisuuden nauttia hyvistä ravintoloista, ja korkeista lämpötiloista huolimatta talviaika on hiljaista ja edullista aikaa vierailla saarilla – lukuun ottamatta joulunaikaa, jolloin Madeiran hotellit täyttyvät.

Shoppailu

Varkaiden markkinatVaikka Portugali ei ole mikään shoppailijan paratiisi, hyvät kävelykadut ja alhaiset hinnat vetävät kuitenkin monia puoleensa. Lissabonissa Baixa on ruutukaavallaan ja mukavilla leveillä kävelykaduillaan hyvä paikka tehdä ainakin ikkunaostoksia. Huvittelukaupunkiosa Bairra Alton kaupat puolestaan ovat auki vain iltaisin, monet yli puolenyön, ja niistä voi hankkia erityisesti viimeisintä muotia mutta myös paljon muuta kuten koruja, musiikkia ja käsitöitä. Yksi kaupungin erikoisuuksista ovat ns. varkaiden markkinat (Feira de Ladra), jotka tiistaisin ja lauantaisin pidetään klo 7-18 Alfaman kaupunginosassa Campo de Santa Claran varrella.

Portossa on runsaasti kävelykatuja, joiden varrella on miellyttävä shoppailla ja niiden keskeltä löytyy Bolhao-kauppahalli, josta löytyy viinejä, matkamuistoja, paikallista leipää, ruokia ja myös kahviloita ja ravintoloita.

Kauppojen aukioloajat ovat samoja kuin muuallakin, joskin sunnuntaisin miltei kaikki kaupat ovat kiinni ja lauantaisin pian puolenpäivän jälkeen ne alkavat yksi kerrallaan sulkea oviaan.

Yöelämä

Lissabonin Bairra Alto on eräs eteläisen Euroopan parhaita bailupaikkoja, ja täällä edulliset hinnat, rento meininki ja mielenkiintoiset baarit ja ravintolat pitävät kenet tahansa iloisena. Erilaisia paikkoja on joka makuun, ja täällä voi nauttia niin nuorisokulttuurista kuin vakavahenkisemmästäkin juhlimisesta. Aterioita myydään yömyöhään, ja monet baarit ovat auki aamuun asti.

Porton Ribeira on huomattavasti pienempi, mutta tämä joenrannan huvittelukeskus pääsee vauhtiin heti alkuillasta ja monet baarit ovat auki aamukolmeen. Kuten Lissabonissakin, olut on suosittua iltaisin ja hinnat ovat alhaisia, pari euroa puolen litran tuopista.

Muualla Portugalissa yöelämä pyörii turistikeskuksien ympärillä, ja Algarven paras juhlintapaikka on Faro. Pakettimatkalaisten suosiossa olevat diskot eivät ole kaikkien mieleen, ja hinnat Algarven turisteille suunnatuissa paikoissa eivät laatuun nähden miellytä kaikkia. Etsimällä paikkoja, joissa paikalliset käyvät, pääsee nauttimaan sekä edullisemmista hinnoista että autenttisemmasta meiningistä.

Lue lisää:
Visit Portugal
Portugal Info
Algarve Info
Portugal Travel Guide
Portugal Online

Portugali
Pinta-ala 92 400 km²
Maantiede Pohjois-Portugali on vuoristoista seutua, sisämaa puolestaan tasankovoittoista. Maan korkein kohta Pico Alto (2 351 m) sijaitsee Azoreilla. Maassa ei ole suuria järviä, mutta useita merkittäviä jokia kuten Tejo, Mondego ja Douro.
Ilmasto Yhtenä Euroopan lämpimimmistä maista Portugalissa on pitkät, kuumat kesät ja lyhyet, lämpimät talvet. Maan pohjois- ja eteläosien välillä on eroja, sillä pohjoisosien vuoden keskilämpötila on 13 c°, etelän 18 c°. Etelä-Portugalissa on lämmintä ympäri vuoden, mutta Pohjois-Portugalin vuoristoseuduilla saattaa esiintyä talvisaikaan lunta. Madeiralla ja Azoreilla on kesäistä läpi vuoden, joskin talvisin saattaa olla pitkiäkin sadejaksoja.
Valtiomuoto Tasavalta
Pääkaupunki Lissabon (565 000 asukasta)
Väestö 10.5 miljoonaa
Kieli Portugali
Aikaero Suomeen – 2 h
Raha Euro
Viisumit Euroopan unionin kansalaiset eivät tarvitse viisumia oleskeluun tai työskentelyyn Portugalissa. Maa kuuluu Schengen-alueeseen.
Rokotukset Suomessa tarvittavat rokotukset riittävät myös Portugalissa.
Portugalin lippu Portugalin kartta: Google Maps
Portugali-kuvia: Flickr
Portugali Wikipediassa
X