Matkailu

Puutarhamatkalle Pietarsaareen

Teksti: Anna.fi

Alkukesästä kannattaa suunnata puutarhamatkalle. Erityisen hieno nähtävyys on pietarsaarelainen Rosenlundin puutarha, joka on perustettu jo 1700-luvulla.

Hyödyn aikakaudella 1700-luvun alkupuolella luonnontieteiden arvostus nousi ja kansaa kannustettiin hyötykasvien viljelyyn. Pietarsaarelainen lääninrovasti Gabriel Aspegren (1708-1784) perusti Rosenlundin alueelle puutarhan, joka on yksi vanhimmista pappilan puutarhoista.

Kivimuurien suojaamassa rinnepuutarhassa kasvatettiin aikoinaan ansiokkaasti vihanneksia, juureksia ja hedelmiä. Rovasti Aspegren kunnostautui muun muassa tuomalla perunan ja omenan viljelyn tunnetuksi alueella.

Nykyisin Aspegrenin puutarha on upea näytepuutarha, jossa voi tutustua vanhanajan hyötykasvilajeihin ja niiden viljelyyn. Puutarhan entisöinti alkoi reilut kymmenen vuotta sitten, ja paikka vihittiin uudelleen käyttöön vuonna 2003.

Vanhoista kasvivalikoimista ei löytynyt tarkkoja luetteloita, mutta puutarhan uudelleenrakentamisessa hyödynnettiin vanhoja piirroksia alueesta. Käytävät jakavat puutarhan lohkoihin, joissa esitellään aikakaudelle tyypillisiä kasveja. Puutarhaan rakennettiin myös kasvihuone, lavatarha ja yrttitarha.

Puutarhan keskustassa sijaitsee kahdeksankulmainen huvimaja, jonka ikkunoista voi katsella puutarhaa. Lasihuoneessa puutarhan koillisnurkkauksessa toimii kahvila Café Örtgården, joka on avoinna kesäisin. Alueella voi kulkea omatoimisesti tai ryhmät voivat tilata puutarhaopastuksia, joilla kerrotaan myös puutarhan historiasta.

Puutarhan tunnelma on aina yhtä viihtyisä ja kasvit hyvin hoidettuja. Näytealueiden kasveja saa maistaa, kun kasvin kohdalle ilmestyy lupalappu. Loivan rinteen alaosassa sijaitsevat kaupunkilaisten vuokrapalstat. Niitäkin voi katsella, mutta palstojen satoa ei saa syödä eikä kukkia poimia.

Kaupunkialueella sijaitsevaan Rosenlundin pappilan puutarhaan on vapaa pääsy ympäri vuoden aamuvarhaisesta iltamyöhään. Koirankin saa ottaa mukaan, mutta se tulee pitää kytkettynä. Alueella saa syödä myös omia eväitä.

Teksti: Paula Ritanen-Närhi
Kuva: Paula Myöhänen

Kotilääkäri 5/2014

X