Matkailu

Queen Victorian matkassa Mustanmeren laineille

Teksti: Anna.fi

Venetsian satamassa on vilkas päivä. Laituriin on kiinnittyneinä viisi risteilijää. Yksi niistä, Cunard Linen ”Queen Victoria”, on oleva kotini seuraavien 12 yön aikana. Matkan aikana alus vierailee Turkin Kusadasissa ja Istanbulissa, Ukrainan Odessassa ja Jaltalla, Kreikan Pireuksessa (Ateena) sekä Italian Messinassa (Sisilia).

Queen Victoria

Tilava 23 neliömetrin terassillinen ulkohytti laivan kahdeksannella kannella on tasokkaasti sisustettu. Jo ensisilmäyksellä tiesin, että terassi tulisi olemaan ahkerassa käytössä matkani aikana. Vertailtaessa entisajan ja tämän päivän risteilijöitä, yksi silmiin pistävin ero on ulkoterassien kasvanut määrä laivoilla. Niistä on vuosien kuluessa tullut halutuin hyttikategoria matkustajien keskuudessa, ja syyn ymmärtää helposti. Mikä onkaan ihanampaa kuin tilata hyttipalvelusta aamiainen terassille, ja ihailla auringonnousun hyväilemiä maisemia aluksen saapuessa uuteen kohteeseen, oli kyse sitten Istanbulista, Sydneystä tai Kapkaupungista.

Queen Victorian hytti

Jos suinkin on mahdollista Venetsiaan kannattaa tulla pari päivää ennen risteilyä, tutustuakseen lähemmin tähän Italian yhteen romanttisimpaan kaupunkiin. Täällä on hyvä olla Marco Polo, ja tutustua myös Venetsian vähemmän tunnettuihin kanaaleihin, kujiin sekä aukioihin. Mitä syvemmälle Venetsian sydäntä menee, sitä aidoimman kaupungin löytää.

Venetsia

Risteilyn ensimmäisen illallisen jälkeen oli aika sanoa arrivederci Venetsialle. Queen Victoria seilaa hiljaa Pyhän Markuksen aukion ja Dogen palatsin ohi. Venetsian valot sulautuvat laguunikaupungin yöhön. Risteily on alkanut.

Hemmottelua laivan täydeltä

Lomaristeily on mitä rentouttavin tapa nähdä maailmaa. Ei jatkuvaa matkalaukkujen pakkaamisia ja purkamisia siirtyessä kohteesta toiseen, eikä pitkiä odotusaikoja lentokentillä. Risteillen kohteet tulevat matkustajan luo. Laivalta löytyvät kaikki ainekset todelliseen hemmottelulomaan; ravintolat, baarit, laajat vapaa-ajanviettomahdollisuudet sekä aurinkokannet uima-altaineen. Ja hyttikin siivotaan kaksi kertaa päivässä. Ei siis ihme, että ensimmäinen aamu kotona risteilyn jälkeen on monille vaikea. Hemmotteluun kun tottuu nopeasti. Peräti 85 % matkustajista, kerran koettuaan risteilyn, palaa seilaamaan uudelleen. Monet useammin kuin kerran vuodessa.

Queen Victoria

Lomaristeily on myös shoppailijan toivematka. Yhdellä ja samalla matkalla voi käydä shoppailemassa useassa eri kohteessa – sekä maassa. Matkaoppaiden hehkuttamien ostoskohteiden lisäksi, kannattaa kohteessa tutkailla myös muita paikkoja, koskaan ei tiedä mitä kivaa voi kotiin löytää. Amerikkalaisten risteilyvarustamoiden laivojen verovapaista myymälöistä voi hyvällä onnella myös löytää tuotteita, joita ei Europasta aina saa. Maailmanympäriristeilyillä, joiden kesto voi olla jopa 120 päivää, laivat tuntuvat olevan amerikkalaisten uivia tavarakuriireita, kun he laivalla tuovat tavaroita kotiin maailman eri kolkista. Reitistä riippuen, risteilijä voi vierailla näillä risteilyillä jopa 30 eri maassa.

Queen Victoria

12 matkustajakannen Queen Victorian matkustajakapasiteetti on 2014 henkeä. Henkilökuntaa laivalla on 1000 eli huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi 2800 matkustajan Ruotsin lautalla, jossa miehistöä on yleensä 200 – 260 henkeä. Ilmapiiri aluksella oli mitä kansainvälisin. Mustanmeren-risteilylle osallistui matkustajia 35 eri maasta, muun muassa Singaporesta, Uudesta-Seelannista sekä Argentiinasta.

Hyvä ruoka on osa risteilyä. Queen Victorialla on seitsemän ravintolaa. Pääravintola on kahden kannen Britannia Restaurant. Tämän lisäksi Princess Grill ja Queens Grill hemmottelevat sviiteissä ja kalleimmissa hyttiluokissa matkustavia. Ateriakokonaisuudet Britannia Restaurantissa olivat hyvin laadittuja ja monipuolisia. Illallislistalla oli valittavana viisi eri alkupalaa, kaksi salaattia sekä viisi pääruokaa. Makean ystävä ei pettynyt myöskään jälkiruokiin, joita oli tarjolla aina kuusi eri vaihtoehtoa.

Queen Victoria

Buffet-ravintola Lido oli suosittu etenkin aamiaisella ja lounaalla. Myös erilaiset teemaillalliset olivat suosittuja matkustajien keskuudessa. Lido on paikka, josta ruokaa saa halutessaan vaikkapa kellon ympäri. Välimeren keittiöön erikoistunut Todd English oli laivan teemaravintola. Siitä peritään erillinen lisämaksu. The Courtyard on vastaavasti Grill-luokan ulkoravintola. Lounasaikaan perinteistä englantilaista pubiruokaa tarjoaa Golden Lion Pub. Baareissakin löytyy valinnanvaraa. Niitä on kaikkiaan 12 erilaista. Ja englantilaisella risteilijällä kun ollaan, ei voi unohtaa iltapäiväteetä. Valkoiset hansikkaat kädessä tarjoilijat tarjoilivat pientä suolaista ja makeaa laivan kenties vaikuttavimmassa salongissa, Queens Roomissa.

Lomaristeilyllä voi halutessaan huolehtia myös kunnostaan. Laivan yhdeksänneltä kannelta löytyvät hyvin varustettu kuntosali ja kauneussalonki sekä kylpylä. Hytteihin jaettavasta päiväohjelmasta löytyy kaiken tarpeellisen laivainfon lisäksi myös kylpylän päivän erikoistarjoukset, joita kannattaa katsoa lähemmin.

Meripäivinä pidettävät asiantuntijaesitelmät keräsivät aluksen teatteriin väkeä. Muun muassa Englannin ja Yhdysvaltojen televisiota suurelle yleisölle tutuksi tulleen toimittaja Christoper Wilsonin esitelmä Venäjän Tsaarien elämästä keräsi teatterin täyteen kuulijoita.

Satamien kirjoa

Ensimmäinen satama, Kusadasi, saavutettiin kahden meripäivän jälkeen Venetsiasta lähdön jälkeen. Nämä rentouttavat meripäivät antoivat hyvän mahdollisuuden käyttää hyödyksi laivan monipuolisia palveluita. Kusadasi on portti Efesoksen muinaiskaupunkiin. Se on itäisen Välimeren eittämättä vaikuttavin historiallinen kohde. Sen marmorisilla kaduilla kulkivat aikoinaan niin Rooman keisarit kuin Kleopatrakin. Celsuksen kirjasto on postikortti-Efesosta parhaimmillaan. Se jätti jäljen monen matkailijan kameran muistikorttiin. Muinaiskaupungin läheisyydessä sijaitsee Neitsyt Marian koti, jossa Neitsyt Maria vietti viimeiset elinvuotensa. Topkapi-palatsin ja moskeijoiden, kuten Hagia Sofian, ääriviivat ilmestyivät näkyviin matkan viidentenä päivänä. Queen Victoria oli tullut Istanbuliin. Edessä oli lähes kaksi kokonaista päivää tässä Turkin väkirikkaimmassa kaupungissa, jonka historia muistaa nimillä Byzantion sekä Konstantinopoli.

Istanbul

Kahden mantereen Istanbul on kaupunki, joka ei jätä ketään kylmäksi. Vaikka Suuri Basaari onkin matkailuklisettä parhaimmillaan, on se silti käynnin arvoinen. Se käy myös mainiosti tinkimisoppitunnista. Oma suosikkiostopaikkani löytyy Istanbulin Aasian puoleisesta kaupunginosasta, Űskűdarista. Se on vähemmän turistinen, ja se näkyy muun muassa hinnoissa. Matkan taittaa kätevästi paikallislautalla. Illalla laivan teatterissa oli luvassa paikallisväriä napatanssin muodossa. Istanbulissa vietetyn yön jälkeen, Queen Victoria suuntasi seuraavana päivänä Bosporinsalmen kautta Mustallemerelle.

Euroopan ja Aasian välissä sijaitseva Mustameri sekä Ukrainan Odessa ja Jalta olivat monille laivan matkustajille risteilyn kohokohta. Laivalla oli muun muassa merkittävä määrä Yhdysvalloissa asuvia venäläisiä, jotka halusivat nähdä Ukrainan, joka aikaisemmin oli ollut Neuvostoliiton aluetta.

Paikallinen media oli jo hyvissä ajoissa kertonut Queen Victorian vierailusta Odessassa, niinpä satama-alueelle oli kertynyt sankoin joukoin ihmisiä vastaanottamaan laivaa. Moni halusi itse nähdä 294 metriä pitkän ja 54.5 metriä korkean ja yli 350 miljoonaa euroa maksaneen merten kaunottaren. Queen Victoria oli näillä mitoilla eittämättä suurin koskaan Odessassa vieraillut risteilijä. Laivan lähtöhetkellä koko kaupunki tuntui olevan vilkuttamassa meille matkustajille. Se oli yksi muistorikkaimpia satamasta lähtöjä, joita olen saanut kokea risteiltyäni eri puolilla maailmaa.

Queen Victorian vastaanotto Odessassa

Jaltalla juhlallisuudet jatkuivat. Laiturilla matkustajia oli vastassa oikein orkesteri. Bussit yksi toisensa jälkeen suuntasivat päiväksi kiertämään Jaltan kauniita maisemia ja sen hienoja palatseja. Krimin niemimaa oli Venäjän tsaarin suosimaa loma-aluetta ennen vallankumousta. Tsaari Nikolai II asui perheineen Livadian palatsissa, jossa myöhemmin Stalin, Roosevelt sekä Churchill pitivät tunnetun Jaltan konferenssin toisen maailmansodan aikaan.

Queen Victorian jäähyväiset

Ja risteilyn jälkeen vielä Roomaan

12 yötä ja monta mielenkiintoista kohdetta rikkaampana, Queen Victoria saapui Civitavecchian satamaan. Oli aika sanoa hyvästit laivan henkilökunnalle.  Matka oli kaikin puolin onnistunut. Risteilyn jälkeen ei suinkaan kannata kiirehtiä heti lentokentälle, vaan kohteessa, tässä tapauksessa Roomassa, kannattaa viettää pari päivää. Civitavecchian satamakaupungista pääsee Roomaan kätevästi junalla.

Rooma tarjoaa shoppailijalle mielenkiintoisen valikoiman liikkeitä ja tuotteita, joita ei Suomesta löydy. Muotimaana Italia kuuluu maailman huippuihin. Taiteen ystävä luonnollisesti käy Vatikaanissa ihailemassa Sikstuksen kappelin huikeita maalauksia. Ota matkalle mukaan minikiikari, niin näet Michelangelon ja muidenkin mestareiden maalaukset vieläkin yksityiskohtaisemmin. Jo pelkkä una passeggiata Rooman aukioilla ja kaduilla antaa tilaisuuden tutustua italialaiseen elämäntyyliin, josta ei väriä puutu. Ja ken haluaa taata paluunsa Roomaan, heittää pari lanttia Fontana di Treviin.

Teksti ja kuvat:Timo Kauppinen

Lisätietoja Queen Victorian risteilyistä.

X