Matkailu

Ranska näyttää raukean puolensa

Teksti: Laura Parkkinen Kuvat: Riina Yrjölä

Unelias RanskaNormandian unelias maalaistunnelma, Välimeren kuhisevat jetset-paikat tai Provencen laventeli- ja unikkopellot. Nauti aamukahvista ja mehevistä voisarvista ilman kiirettä. Poikkea pikkuteille ja löydä palanen suloisen viatonta 1950-lukua. Ranskan Bed&Breakfastit tarjoavat leppoisaa maalaistunnelmaa kaukana valtateiden vilinästä.

Leppoisaa maalaislomaa

Kuka voi hallita maata, jossa on yli 246 juustolaatua, kysyi Charles de Gaulle. Gallian ylpeät kylät kaukana Pariisista elävät tavallaan, mutta toivottavat matkalaiset tervetulleeksi. Bed&Breakfasteissa saa tuntuman paikalliseen elämään, joka sujuu ilman turhaa venkoilua. Pariisilaisia pidetään täällä takakireinä ja huumorintajuttomina. Isäntä voi yllyttää matkalaisia ottamaan pienen ryypyn. Normandiassa kahviin lorautetaan tilkkanen calvadosta. Emäntä innostuu, jos ei näe matkalaisten sormissa sormusta ja vinkkaa tietävästi. ”Ah, l´amour!”

Herkuttelua viineilläBretagnesta kirjoittanut Outi Nyytäjä kertoo kylänsä juorujen kyllästämästä ilmapiiristä ja potuista. Normandiassa asuva Riikka Ala-Harja kirjoittaa myös omaperäisistä eläjistä ja pistävästä uteliaisuudesta. Englantilainen Peter Mayle kyllästyi Britannian sateisiin ja muutti lopullisesti leppeän Välimeren rannalle Provenceen, jossa tuoksuvat mausteet ja oliivit. Elämä helpottui, kun hän hellitti ja osasi nauraa pienille vastoinkäymisille. Bed&Breakfastit ovat  persoonallinen, kodikas ja edullinen tapa nauttia paikallisuudesta.

Normandia – linnoja ja merituulia

AurinkovarjojaNormandiasta löytyy vanhoja linnoja ja asuintaloja, jotka on remontoitu Bed&Breakfasteiksi. Ruusutapetit ja runsaat kukkakankaat ilahduttavat erityisesti englantilaisia turisteja. Deauville on korea karamellikuoriin pakattu rantapaikka, niille joita kansanvälinen filmitähtiluksus kiinnostaa.  Ikääntyneet filmitähdet kimaltelevat kilpaa Pariisin kauniiden ja rikkaiden kanssa.  Lähellä Cherbourgia ja Caenia Englannista tulevien lauttojen vieressä meren rannalla on idyllinen Le Manoir de Savigny, jossa yöpyminen maksaa kahdelta hengeltä 60-100 euroa huoneesta riippuen. Paikallisilla leipomoilla on oma omenainen erikoisuutensa. Breakfast on useimmiten patonkia, marmeladia, appelsiinimehua, kahvia ja tuoreita voisarvia. Iltapäiväkahveille voi kävellä tai pyöräillä pieniin leipomoihin. Trouville-sur-mer on rauhallinen paikka, jossa eläkeläiset viettävät aikaa totoamalla.

Picardian maakunnasta löytyy viehättävä Manoir de Beaumont, jossa yöpyminen maksaa kahden hengen huoneessa 47 eurosta ylöspäin. Huoneeseen voi pyytää television ja lainaamalla pyörän voi tutustua maalaismaisemiin tarkemmin. Paikka on erityisesti englantilaisten suosiossa. Majoituspaikoilla, kuten Le Moulin de Tigny, on kiintoisa historia. Intohimoisia taisteluja ja juonitteluja, muinoin kyse oli tietysti vallasta ja rakkaudesta.

Myyttisten druidien jäljillä Bretagnessa

Mont St. MichelBretagnessa  Mont Saint Michelin ja Saint Malon välillä on  rauhallinen La Morière, joka  tarjoaa avointa vieraanvaraisuutta. Maalaistalo on keskellä myyttisten druidien pyhiä paikkoja ja pyhät legendat elävät täällä. Druidi oli myös Asterixin luihupartainen tietäjä Akvavitix. Usvan laskeutuessa pelloille tunnelma tiivistyy. Maalaistalo on hyvä ratkaisu  erityisesti  niille, joilla on liikuntaongelmia tai jotka liikkuvat pyörätuolilla, eivätkä pääse helposti lomaa viettämään. Yöpyminen maksaa 15-60 euroa riippuen huoneen koosta ja sesongista. Erityistarpeista voi neuvotella. Lemmikkieläimen, kuten oman hevosen voi tuoda mukanaan.

Elsassissa voi tutustua paikalliseen elämään oluttuvissa ja brasserioissa. Myöskään majapaikoissa, kuten Kazenhalissa, ei turhia kursailla. Huoneet maksavat 45-60 euroa ja niillä on omat nimensä. Châteu de Manoncourt on bed&breakfastiksi entisöity linna, jossa kahden hengen yö maksaa 80-100 euroa.

Keski-Ranskassa Loiren laaksossa keskellä kukkeita viinimaisemia on myös suomalaisten omistama majapaikka La Rochelière, jonka historia ylettyy 1600-luvulle. Napoleonin vaimon Josephine Bonaparten hovineidon kerrotaan vaellelleen täällä. Lämpimällä ilmalla aamiaisen voi nauttia terassilla, vieraiden käytössä on mm. ilmainen internet-yhteys.

Provencen kukkia ja yrttejä

Somat talotRaikkaat Välimeren tuulet ja värien rikkaus tai Ranskan Rivieran jetsetin kimallus. Cotignac Monacon ja Marseillen välissä tarjoaa aurinkoa lähes vuoden ympäri. Cotignacista löytyy kauniita 1700-luvun ja 1800-luvun asuintaloja, jotka on kunnostettu majoituskäyttöön. Hollantilainen Cathy palvelee vieraita kuudella kielellä.  Cotignacissa on myös La Bastide Notre Dame, jossa kahden hengen huone maksaa 80 euroa.

Provenceen ovat useat jättäneet sydämensä. Sisustusta harrastavat viehättyvät pienistä kangaskaupoista ja perinteisistä sisustustekstiileistä. Kesällä päiväohjelmaksi voi järjestää piknikin kauniilla kukkuloilla tai niityillä.

Kesytön Korsika

Ylpeä itsellinen Korsika on tunnettu kesyttömästä luonnosta ja kauniista naisista. La casa di Cosan huoneet maksavat 40- 45 euroa yö kahdelta hengeltä. Chez Celinessä Bastiassa yö maksaa 38 euroa. Paikallisen menun saa 15 euron hintaan. Sininen meri, kauniit näköalat ja luksushuoneet maksavat 180- 200 euroa kahdelta hengeltä.

KylttiVarauksen voi tehdä etukäteen internetistä, mutta esimerkiksi Korsikalla huone piti varmistaa faksilla. Bed&Breakfasteja pitävät useimmiten monikieliset pariskunnat, joten palvelua saa myös englanniksi, hollanniksi tai saksaksi. Aamiaisaika on useimmiten kello 8-11, mutta kaikesta voi neuvotella. Jos huone varataan yli kolmeksi yöksi, hinta on useimmiten edullisempi. Menoir de Beaumont tarjoaa yli kolme yötä vuokranneille samppanjat. Hinnat vaihtelevat. Edullisimmillaan kahden hengen huoneen aamiaisineen saa n.35 eurolla. Lapsista ja lisähenkilöistä velotetaan jossain tapauksessa erikseen. Majapaikkojen pitäjät kertovat mielellään myös harrastusmahdollisuuksista ja paikan historiasta. Autolomalle aikovat  voivat  vuokrata auton myös Ranskasta.

X