Matkailu

Ranska on huippuluokan matkakohde

Teksti: Peter Erik Forsberg Kuvat: Peter Erik Forsberg

RanskaRanska kuuluu maailman suosituimpiin matkakohteisiin – eikä syyttä. Pariisin huippunähtävyyksien lisäksi maasta löytyy sellaisia upeita kaupunkeja kuin Lyon ja Strasbourg, Rivieran paratiisimaiset rannat ja Alppien laskettelumahdollisuudet. Lisäksi opiskelijakaupungit kuten Toulouse ja Bordeaux sekä tietenkin maaseutu viinitiloineen ovat paikkoja, joissa jokaisen on kerran elämässään käytävä.

Oli sitten nuori tai vanha, köyhä tai rikas, Ranska tarjoaa aina ajankohtaisen huippuluokan vierailukohteen mihin vuodenaikaan tahansa!

Kulkuyhteydet Suomesta

Miltei kaikki kotimaiset matkatoimistot järjestävät matkoja Ranskaan. Pariisin lisäksi matkoja tehdään mm. Rivieralle, Bordeaux’hon, Strasbourgiin ja Toulouseen. Tarkempaa tietoa matkakohteista ja matkanjärjestäjistä

Monet lentoyhtiöt lentävät Helsingin ja Pariisin väliä. Matka kestää noin kolme tuntia ja Pariisin kautta on tietenkin jatkoyhteys minne tahansa Ranskassa niin lentäen kuin junallakin. Lentoja on paras katsella Ebookersin ja Poptravelin suomenkielisiltä sivuilta.

Liikkuminen Ranskassa

Ranska on pinta-alaltaan EU:n suurin maa, ja välimatkat siellä saattavat olla melkoisia. Tästä syystä Air Francen lisäksi mm. Airlinair, Air Corsica, Twinjet ja halpislentoyhtiö EasyJet lentävät tiuhaan tahtiiin niin pienten kuin suurtenkin kaupunkien väliä.

Ranskan joukkoliikenteen ylpeys on nopea TVG-rautatie, joka vuosi vuodelta ulottuu kauemmas ja kauemmas, eikä vain Ranskaan vaan muuallekin Eurooppaan. Varaukset nopeisiin pitkänmatkan juniin ovat pakollisia. Lippujen hinnat ja aikataulut

Myös yöjunia on pidemmillä matkoilla, ja lippujen hinnat ovat kauttaaltaan jonkin verran kotimaan hintoja alhaisempia. Alle 26-vuotiaat ovat Ranskan rautateillä oikeutettuja yleensä 25 prosentin alennukseen. Tietoa erilaisista alennuskorteista

RanskaRanskan kaupunkien joukkoliikenne on hyvin toimiva ja melko edullinen tapa liikkua. Pariisissa metron käyttäminen on suorastaan pakollista, sillä etäisyydet ovat pitkiä ja metro vie aina lähelle määränpäätä. Métro liikkuu viikolla klo 5-1:30 välisenä aikana, viikonloppuisin klo 5-2:30. Pariisin maanalaisella on 16 linjaa, ja lisäksi lähijunajärjestelmä RER vie viidellä linjallaan ihmisiä keskustasta kaupungin laitamille. Lipuista carnet-sarjalippu maksaa vain 11,10 € per 10 lippua, yksi lippu maksaa 1,50 €. Mobilis-päiväkortin saa edullisimmillaan hintaan 5,60 € ja sitä voi käyttää kahden vyöhykkeen alueella, joka kattaa Pariisin keskustan. Metron ja lähijunien lisäksi samoilla lipuilla voi liikkua busseilla ja keskustan laitamilla liikkuvilla uusilla raitiovaunuilla.

Lyonissa, Ranskan toiseksi suurimmassa kaupungissa on neljän linjan metro, kolmen linjan raitiovaunujärjestelmä ja liput ovat Pariisin hintoja vastaavia. Strasbourgissa liikkuessa raitiovaunut ovat nopea tapa liikkua ympäriinsä, ja kaupungissa vieraillessa kannattaa käydä myös Kehlin viehättävässä kaupungissa Saksan puolella, joka on vain vartin matkan päässä ja jonne bussi 21 vie Gutenbergin aukiolta. Myös Ranskan muissa kaupungeissa raitiovaunu ja bussi vievät melko edullisesti ja ympärivuorokautisesti paikasta toiseen. Taksit ovat hivenen kotimaan pirssejä edullisempia, ja kannattavia silloin kun liikkuu pakaasien kanssa asemalta hotellille.

Majoitus

Ranska on hotellien luvattua maata, ja jopa Pariisissa yöpyminen vaatimattomassa hotellissa ei ole kovin kallista. Yhden hengen huoneen saattaa saada parillakymmenellä eurolla, kahden hengen kolmellakymmenellä. Näiden hotellien löytäminen ei kuitenkaan ole aivan helppoa, ja esimerkiksi Lonely Planetin opaskirjat antavat hyviä vinkkejä ja näistä edullisia vaihtoehtoja löytyy etenkin Europe on a Shoestring -oppaasta.

Hotelleja on joka lähtöön ja paljon, mutta erilaiset tapahtumat saattavat yhtäkkiä viedä viimeisenkin majapaikan. Esimerkiksi Strasbourgiin ei kannata mennä silloin, kun Euroopan parlamentti kokoontuu siellä kerran kuussa, ja Cannes ja suuri osa sen ympäristöä on buukattu täyteen noin vuotta ennen toukokuisia elokuvafestivaaleja. Hotellivaihtoehtoja suomeksi ja lisää tietoa myös Ebookersin sivuilla

Yhtenä maailman suosituimmista matkakohteista Ranskassa on tietenkin tuhottomasti hosteleja.
Hostel Bookers, Hostel World, Hihostels

Ranskassa on tuhansia leirintäalueita, joista osa on auki ympäri vuoden, osa vain kesäisin. Kaksi henkeä voi yöpyä pienen teltan kanssa yleensä noin 20 eurolla per yö. Tietoa leirintäalueista ja telttailusta suomeksi

Ruoka ja ravintolat

Ranskalainen keittiö on maailman arvostetuimpia, ja siitä on kirjoitettu valtava määrä kirjoja ja mitä erilaisimpia oppaita. Ranskassa nälän kurniessa kannattaa kuitenkin muistaa, että vain kävelemällä satunnaiseen ravintolaan on melkoista arpapeliä saattuuko juuri se ravintola olemaan huippuluokkaa vai gastronominen hukkareissu. Mikäli mielii päästä syömään todellisia paikallisia herkkuja, kannattaakin tutustua johonkin oppaaseen tai käydä läpi ranskan tai englanninkielisiä nettisivuja. Tietoa hyvistä ravintoloista englanniksi ja ranskaksi

RanskaYleisesti ottaen voidaan sanoa, että bistro- ja brasserie-tyyppiset ravintolat ovat usein melko hyviä ja yksinkertaisia ruokapaikkoja, joissa hinnat ovat ravintola-nimeä kantavia paikkoja alhaisempia ja valikoima on laajempi. Uudentyyppiset bistrot ovat mullistaneet erityisesti Pariisin ravintolaelämän, ja ns. bistronomique-suuntaus on tuonut kohtuuhintaisia lounas- ja illallispaikkoja, jotka usein ovat huippukokkien omistuksessa. Tällainen on Yves Camdeborden omistama Le Comptoir (Carrefour de l’Odeon 9, St-Germain), josta voi saada viiden lajin ns. pris fixe –aterian noin 40 eurolla juomineen kaikkineen.

Ranskalainen keittiö on muuttunut aikojen ja makujen muuttuessa, ja nykyään ruokapaikoista saa kaikenlaisia aterioita, jotka ovat usein fuusioruokia ja mitä mielikuvituksellisimmat yhdistelmät ovat melko tavallisia etenkin suurimmissa kaupungeissa. Takana ovat ajat, jolloin lounaaksi nautittiin parin kolmen tunnin aikana pari pulloa viiniä ja boeuf bourguignon, hitaasti kypsytettyä naudanlihaa kastikkeen kanssa. Nykyään nopeat kahden tai kolmen lajin ateriat ovat niin lounaalla kuin illallisellakin tavallisimpia. Lounas nautitaan klo 12-14 ja illallinen 19:30-22. Monissa paikoissa turistialueiden ulkopuolella pöytävaraus on pakollinen, vaikka suurta tungosta ravintolaan ei olisikaan.

Aterian voi tilata ruokalistasta (à la carte) ja monissa paikoissa on prix fixe -aterioita, jotka yleensä sisältävät alkupalat (entrées tai hors d’œuvres),  pääruoan (plat) ja makean jälkiruoan (dessert) tai juustoa (fromage). Aterian hintaan lasketaan aina arvonlisävero ja 15 prosentin tarjoilupalkkio, mikä tarkoittaa sitä, että mitään ylimääräisiä tippejä ei muutamaa lanttia lukuun ottamatta ole tapana jättää. Ateriakokonaisuuksien hintaan ei juuri koskaan sisälly juomaa, ja mikäli tarjoilija suosittelee kallista pullovettä, kannattaa pyytää carafe d’eau eli karahvillinen vesijohtovettä, joka Ranskassa on parempaa kuin monessa muussa maassa. Ranskalaiset nauttivat yleensä aterian kanssa lasillisen viiniä, joka tietenkin on Ranskassa erinomaista.

Ranskalainen keittiö on hyvin monipuolinen ja erilaiset paikalliset herkut antavat sille lisäpotkua. Kalaruokien ystävien mieleen on Rivieran seuduilla parhaimmillaan oleva bouillabaisse, jossa on runsaasti kalaa ja jonka korkea taso on taattu vain jos aterian hinta on noin 30 euroa per henki. Mielenkiintoisia ruokia on myös Alppien seuduilla, ja erilaiset juustot ovat tietenkin maailmankuuluja. Tarkemmin ranskalaisesta keittiöstä

RuokaostoksillaRanskaan on saapunut enemmän siirtolaisia kuin mihinkään toiseen Euroopan maahan, ja näin siellä on mahdollisuus nauttia myös eri puolilta maailmaa peräisin olevista ruoista. Pienibudjettiselle kiinalaiset ja vietnamilaiset ravintolat ovat erinomainen valinta, sillä ateriat ovat täyttäviä ja maistuvia eikä hinta ole usein paljon kuutta euroa enempää. Toinen pienibudjettisen henkireikä Ranskassa ovat kebab-paikat ja muut Lähi-idän antimet, joita saa edullisesti yömyöhäänkin miltei mistä tahansa.

Kasvisruokailijoita perinteiset ranskalaiset ravintolat eivät juuri ole ottaneet huomioon, mutta nykyään kasvisvaihtoehtoja löytyy monista ravintoloista. Maan kasvisruokatarjonnasta saa englanniksi lisätietoa Happy Cow -sivuilta. Kannattaa myös pitää mielessä, että markkinolta, ruokahalleista ja supermarketeista saa edullisesti hyviä välipaloja, kuten patonkia ja sen päälle maustettua voita tai mätitahnaa. Pienellä budjetilla seikkailevien ei kannata myöskään unohtaa, että lasillinen viiniä maksaa halvassakin ravintolassa tai baarissa yleensä enemmän kuin halpa viinilitra kaupassa.

Nähtävyydet

Pariisi

Pariisissa on paljon maailman kuuluisimpia nähtävyyksiä, jotka miltei kaikille ovat tulleet tutuksi elokuvista ja mainoksista. Eiffel-torni, Riemukaari, Champs-Élysées, Louvren taidemuseo ja Notre Damen kirkko ovat kaikki kaupungin päänähtävyyksiä, joihin kannattaa tututua. Myös sellaiset puistot kuin Luxembourg ja Jardin des Plantes ovat tietenkin ensiluokkaisia vieralukohteita. Erilaiset museot ovat Pariisissa huippuluokkaa. Näistä esimerkiksi Picasso-museo, Musée d’Orsay ja Centre Pompidou, jonka sisältä löytyy paitsi nykytaiteen museo myös paljon muuta, ovat hyviä paikkoja tutustua ensiluokkaiseen taiteeseen.

St-GermainKaupunginosista St-Germain on edelleenkin paikka, jossa kannattaa oleskella, mutta myös Le Marais upeine putiikkeineen, markkinoineen, museoineen, ravintoloineen ja baareineen on paikka, jossa viihtyvät niin nuoret kuin vanhatkin ja köyhät kuin varakkaatkin. Yksi parhaista tavoista tututustua Pariisiin ovat jokiajelut, joita tekevät mm. Batobus ja Bateaux Mouches ja joissa käteviä ovat kolmen päivän liput.

Pariisin turistitoimiston verkkosivut

Lyon

Ranskan toiseksi suurin kaupunki on yli 2000 vuotta vanha ja sen vanhakaupunki, Vieux Lyon, on mukulakivikatuinen sokkeloinen alue, jolle antavat mystiikkaa piilossa olevat käytävät, jotka tunnetaan nimellä traboules. Toinen pakollinen vierailupaikka on Fourvièren kukkula, jolla aikanaan sijaitsi roomalaisten rakentama Lugdunumin kaupunki. Nykyään sen päällä on Tour Métallique, Lyonin oma versio Eiffel-tornista, ja sen huipulta on kirkkaana päivänä hurjat näkymät Lyoniin ja parhaimmillaan myös Mont Blancin vuorelle.

Presqu’ilenkaupunginosa on kolmas välttämätön nähtävyys, ja sen alueelta löytyvät Bartholdin, New Yorkin Vapaudenpatsaan suunnittelijan, upea suihkulähde Place des Terrauxilla, Hôtel de Ville (kaupungintalo) ja Musée des Beaux-Arts -taidemuseo, joka on erikoistunut eurooppalaisiin veistoksiin ja maalauksiin, sekä useat muut museot, kuten silkkimuseo, sisustusmuseo ja kirjapainomuseo. Kaupungin vetonauloihin kuuluu myös Institut Lumière, joka on elokuvataiteen pioneereille Auguste ja Louis Lumièrelle omistettu.

Lyonin turistitoimiston verkkosivut

Côte d’Azur

Ranskan Riviera on miltei myyttinen paikka, jonne monet suomalaisetkin taiteilijat ja kirjailijat ovat vanhoina päivinä muuttaneet. Niin Picasso, Marc Chagall kuin Matissekin viihtyivät täällä. Nykyään taide tuntuu kuitenkin olevan taka-alalla ja alueesta on tullut lähinnä rikkaitten leikkikenttä, mikä on nostanut suuren osan hinnosta pilviin. Alueelta löytyy kuitenkin runsaasti nähtävää eikä kaikki ole kallista.

Nizza on Rivieran pääkaupunki, ja tämä Ranskaan vasta vuonna 1860 liittynyt kaupunki on erityisesti museoittensa osalta yksi maan parhaista: tarjontaan kuuluvat muun muassa Marc Chagall -museo, Matisse-museo, nykytaiteen museo ja arkeologian museo. Museoihin viehtyneet hankkivat täällä museopassin, jonkalaisia on päiväksi tai koko viikoksi. Nizzassa on myös hyviä tapahtumia kuten jazz-festarit heinäkuussa ja viini-festivaalit syyskuussa. Rivieralta löytyy pienempiä kaupunkeja kuten Cannes ja Saint Tropez, ja Ranskan etelärannikolla sijaitsevat myös Marseilles ja Monaco.

Nizzan turistitoimiston verkkosivut

Toulouse

Ranskan neljänneksi suurin kaupunki on yli 100 000 opiskelijan asuinpaikka, ja tämä takaa sen, että siellä on runsaasti edullisia ravintoloita ja baareja. Avaruuskaupunki Cité de l’Espace on planetaarioineen ja erikoisine laitteineen kenen tahansa mieleen, ja sinne pääsee bussilla numero 15 Allées Jean Jauresin varrelta. Yksi maailman parhaista valokuvamuseoista Galerie Municipale du Chateau d’Eau sijaitsee 1800-luvulta peräisin olevan vesitornin sisällä ja muista museoista Musée des Augustins omaa yhden maan parhaista taidekokoelmista. Illan hämärtyessä parhaat menopaikat löytää tutustumalla yhteen kaupungin monista ilmaisjakelulehdistä, joista Toulouse by Night -lehtistä saa turisti-infosta.

Toulousen turistitoimiston verkkosivut

Bordeaux

Bordeaux’n reilut 60 000 opiskelijaa pitävät kaupungin nuorekkaana, ja tämä viinikaupunkina tunnettu paikka on hyvä pysähtymispaikka vaikka matkalla Espanjaan. Kaupungin päänähtävyyksiin kuuluvat ensiluokkainen nykytaiteen museo, 1700-luvulta peräisin olevan englantilaistyyllinen puisto Jardin Public ja kaupungin upein aukio Esplanade des Quinconces. Aukion varrella, kuten muuallakin keskustassa, on upeaa arkkitehtuuria, ja erilaiset museot ja synagoga ovat myös hyviä vierailukohteita. Elokuvien ystävät viihtyvät Cinéma Utopia -teatterissa, jonka bistrosta saa edullisia aterioita. Kaupungin yöelämä on railakasta.

Bordeaux’ssa vieraillessa kannattaa tutustua myös sen 1000 neliökilometriin viinialueita, joilta löytyy yli 5000 viinitilaa (chateaux, domaine, crus tai clos), jotka tuottavat lähinnä punaviinejä ja joissa voi käydä viinimaistiaisilla. Yksi helpoimpia tapoja tutustua alueen viinitiloihin on marssia turisti-infoa vastapäätä sijaitsevaan Maison du Vin de Bordeaux -toimistoon, josta saa tarkkaa tietoa viinitiloilla vierailemisesta. Myös 40 kilometrin päässä kaupungista sijaitseva St-Émilion on hyvä vierailupaikka niin viininviljelystä kuin keskiaikaisista nähtävyyksistäkin kiinnostuneille. Junamatka keskustasta kestää 35 minuuttia.

Bordeaux’n turistitoimiston verkkosivut

Alpit

Ranskan itäosien vuoristoseudut ovat jo vuosikymmenien ajan olleet eräitä maailman muodikkaimpia lasketteluseutuja. Lyon ja Grenoble ovat kummatkin kaupunkeja, jotka sijaitsevat lähellä monia kaikkein parhaita laskettelupaikkoja, ja nähtävää rinteiden ja ravintoloiden lisäksi alueella riittää.

Strasbourg

StrasbourgMonien kansainvälisten yhteisöjen ja instituutioiden päämajana on Strasbourg Saksan rajalla, jonne matka nopealla junalla kestää Pariisista pari tuntia. Euroopan parlamentin rakennukset ja muut vastaavat päämajat kuuluvat kaupungin suosituimpiin nähtävyyksiin, ja näitä on mukava katsella kiertoristeilyjä tekevien jokilaivojen kansilta. Mukava paikka on myös Petite France -alue, joka kanaaleineen ja vanhoine taloineen on kuin suoraan satumaailmasta. Strasbourgin kuuluisin maamerkki on Notre Damen katedraali, jonka ympärillä pyörii päättymätön turistien ja rihkamakauppiaiden hulina, ja sen vanhan ydinkeskustan aukiot ja kadut, kuten Place Gutenberg ja Grand’Rue ovat ensiluokkaista nähtävää.

Hyviä ruoka- ja juomapaikkoja kaupungissa on kaikkialla, mutta pienemmällä budjetilla liikkeellä olevat viihtyvät Krutenaun kaupunginosassa, jossa yliopiston rakennukset sijaitsevat, ja mikäli mielii päästä nauttimaan pari tuoppia edullista saksalaista olutta, kannattaa hypätä bussiin numero 21 ja käydä vartin matkan päässä Kehlin kaupungissa.

Strasbourgin turistitoimiston verkkosivut

Lue lisää Strasbourgista

Shoppailu

HerkkukauppaRanskan hintataso on samaa luokkaa kuin Suomen ja muiden Länsi-Euroopan maiden, mutta valikoima monien tuotteiden osalta on huomattavasti kotimaata parempi. Erityisesti juustot, viinit ja muut elintarvikkeet ovat paitsi edullisia myös huippuluokkaa, ja monet markkinat ja kokonaiset alueet ovat erikoistuneet elintarvikkeisiin. Esimerkiksi Pariisissa Rue Mouffetardin varrelta löytyy kattava valikoima ruokia ja juomia, kuten myös ravintoloita ja putiikkeja, joissa myydään mitä tahansa huippumuodista lastenkenkiin.

Markkinat ovat Pariisin shoppailukulttuurin väriläiskä, ja niistä saa miltei mitä tahansa, usein murto-osalla siitä mitä samasta on muualla tottunut maksamaan. Antiikin ja keräilytavaran ystävät suuntaavat Saint-Oueniin aivan keskustan laidalle Puces-kirpputoreille.

Muuallakin Ranskassa on paljon markkinoita, joista parhaita ovat elintarvikemarkkinat. Kullakin seudulla vieraillessa kannattaa tutustua, missä ja milloin markkinoita pidetään.

Kaupat ovat auki Ranskassa samoin kuin muuallakin, paitsi että yleensä puolestapäivästä alkaen pidetään parin kolmen tunnin tauko. Tämä pätee kaikkiin putiikkeihin ja kauppahalleihin, mutta tavaratalot ja suuret liikkeet ovat auki aamusta iltaan.

Yöelämä

Ranskan juomakulttuuri poikkeaa Pohjois-Euroopan juomakulttuurista siinä mielessä, että alkoholia käytetään runsaasti, mutta harvoin paljon kerrallaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että baareissa ja bistroissa lipitellään samaa juomaa pitkän aikaa, ja hinnat erityisesti oluen osalta saattavat ainakin Pariisin ja muiden kaupunkien keskustoissa olla melkoisia. Hyviä ovat erilaiset Happy Hour -tarjoukset, joita näkee siellä täällä, yleensä viikolla alkuillasta. Baareja Ranskasta löytyy pilvin pimein, ja Pariisissa on paljonkin seutuja, joilla viinilasilliset ja oluttuopitkin saattavat olla kohtuuhintaisia. Le Marais ja Oberkampf ovat hyviä seutuja siirtyä viihteelle, ja erityisesti rue Jean-Pierre-Timbaud ja rue Oberkampf lähellä Parmentier’n metroasemaa tarjoavat kaikille jotakin. Kaikkialta Ranskasta on helppo löytää menoa, kunhan tutustuu turisti-infoissa ja muuallakin jaettaviin ilmaisjakelulehtiin. Aukioloajat ovat Ranskassa melko joustavia, eikä ole vaikeaa löytää läpi yönkin auki olevia paikkoja.

Pariisi

Lue lisää:
Via France – Tietoa tapahtumista koko maassa
Just France – Ranskan matkaopas
France Keys – Ranskan eri seutuja esittelevä matkailusivusto
Discover France – Ranskan matkaopas, myös varaukset

Ranska
Pinta-ala 547 030 km² (ilman merentakaisia alueita)
Maantiede Ranskasta löytyy suuria vuoristoja kuten Alpit, runsaasti rantaviivaa, metsiä, laajoja viljelysalueita ja pohjoisessa karuja maisemia. Maassa on useita suuria jokia kuten Loire ja Seine, ja maan korkein kohta Mont Blanc on 4 808 metrin korkeudessa.
Ilmasto Ranskan länsirannikolla on merellinen ilmasto, johon kuuluu paljon sadetta ja lauhat talvet. Etelä-Ranskassa on Välimeren ilmasto, ja Itä-Ranskassa on pääosin vuoristoilmasto kylmine talvineen ja lämpimine kesineen. Muualla Ranskan sisämaassa talvet ovat yleensä kylmiä ja kesät kuumia ja myrskyisiä.
Valtiomuoto Tasavalta
Pääkaupunki Pariisi  (2,14 miljoonaa asukasta, Suur-Pariisi 12,1 miljoonaa)
Väestö 61,5 miljoonaa asukasta (ilman merentakaisia alueita)
Kieli Ranska
Aikaero Suomeen – 1h
Raha Euro (EUR)
Viisumit Euroopan unionin kansalaiset saavat matkustaa, oleskella ja työskennellä Ranskassa vapaasti ilman erillisiä lupia tai muita dokumentteja. Maa on osa Schengen-aluetta.
Rokotukset Suomessa ja muualla Euroopan unionissa tarvittavat rokotukset pätevät myös Ranskassa.
Ranskan lippu Ranskan kartta: Google Maps
Ranska-kuvia: Flickr
Ranska Wikitravelissa
X