Matkailu

Rethymnon – Venetsialaista ja minolaista historiaa Kreetalla

14.4.2010 Teksti: Anna.fi

RethymnonLoistavat shoppailumahdollisuudet, värikäs arkkitehtuuri, keskustassa sijaitsevat rannat ja hyvät ruoat varmistavat, että Rethymnoniin suuntautuva loma on onnistunut. Sekä turkkilaisten että venetsialaisten rakentamassa vanhassakaupungissa on mukava kävellä katselemassa nähtävyyksiä ja shoppailemassa käsitöitä ja muita tuliaisia. Kaupungin ravintolat etenkin venetsialaisessa satamassa ja pitkällä rantabulevardilla ovat niin paikallisten kuin turistienkin suosiossa, ja niiden tarjonta on monipuolista ja hinnat edullisia. Rethymnon on Kreetan parhaita vierailupaikkoja, kävi siellä sitten pidemmällä lomalla tai vain pistäytymässä.

Matkustaminen Rethymnoniin

Viisi kotimaista matkatoimistoa tekee matkoja Kreetalle, ja listan matkanjärjestäjistä saa Lomat.info –sivuilta. Rethymnoon on helppo matkata muualta Kreetalta, erityisesti Heraklionista ja Haniasta, kuten myös monilta rannikon lomakylistä. Bussit kulkevat tunnin välein suuren osan päivää, ja matka maksaa noin kuusi euroa per tunti suuntaansa.

Omatoimisesti Kreetalle pääsee  lentämällä Heraklioniin. Myös Ateenan ja Helsingin väliä lentää koko joukko lentoyhtiöitä, ja mahdollista on lentää Ateenaan ja tulla sieltä lentokoneella tai lautalla Kreetalle. Lentomahdollisuuksista saa tietoa vaikkapa Ebookersin tai PopTravelin sivuilta suomeksi.

Kreetalle lentää Ateenasta ympäri vuoden lentoja, joista suuresta osasta vastaa Olympic Airlines, mutta myös Aegean Airlines on varteenotettava vaihtoehto. Lautat kulkevat ympärivuotisesti Ateenan ja Kreetan väliä Pirauksesta, Ateenan vieressä olevasta satamakaupungista. Lautta Pirauksesta Kreetalle (Heraklioon, Rethymnoon, Soudaan tai muuhun satamaan) matkaa väliä yhdeksän tuntia ja matka maksaa noin 30 euroa suuntaansa. Etenkin Heraklioniin pääsee miltei kaikkialta Kreikan saaristosta ja myös monesta mantereen satamakaupungista etenkin kesäiseen aikaan (huhti-lokakuu) päivittäin katamariinilla tai lautalla, mutta kesällä edulliset lauttakyydit mm. Santorinin ja Kreetan kulkevat päivittäin.

West Crete.com – Tietopaketti Länsi-Kreetalle matkaaville (englanniksi)
Tietoa Kreetan linja-autoverkostosta (englanniksi)
Tietoa Kreikan lauttareiteistä (englanniksi)
Tietoa Kreetalle kulkevista laivoista (englanniksi)

Liikkuminen Rethymnonissa

Rethymnon on pieni kaupunki, ja sen keskustassa on mukava liikkua kävellen. Mikäli kaupunkiin saapuu linja-autolla, on asemalta pakaasien kanssa turhan pitkä kävelymatka keskustaan, ja näin reilun viiden euron hintainen taksimatka miltei mihin tahansa vanhankaupungin ja sen liepeiden yöpymispaikkoihin on paikallaan. Mikäli Rethymoniin tulee ilman hotellivarausta, voi linja-autoasemalta helposti bongata rehellisen hotellin tai muun asumuksen omistajan, joka yleensä on valmis autollaan kuljettamaan matkalaiset hotellille katsomaan minkälainen yösija on kyseessä.

Rethymnon

Majoitus

Rethymnossa on hyvä määrä erilaisia yöpymisvaihtoehtoja joka makuun ja joka budjetille. Neljän kilometrin päässä keskustasta, Mysirian rannalla on Elizabeth-lerintäalue, kaupungin keskustassa on hyvätasoinen Rethymno Youth Hostel ja lisäksi kaupungissa on niin virallisia hotelleja kuin vierashuoneiksi muutettuja taloja siellä täällä, usein keskustassa ja rannan lähettyvillä.

Huoneita Rethymnonista saa edullisimmillaan loka-huhtikuussa 30-40 eurolla per kahden hengen huone, mutta siellä voi yöpyä myös tyylillä vaikkapa Hotel Fortezzassa vanhankaupungin sydämessä tai rannalla viiden tähden Aquila-hotellissa.

Ruoka ja ravintolat

RethymnonKreetan ruoat ovat tuttuja terveellisyydestään ja tuoreista, erinomaisista aineksista, joihin kuuluvat paikalliset oliiviöljyt, juustot, yrtit ja vihannekset. Kreetan väestö on muuta maata terveempää, ja monien mukaan tämä johtuu jo tuhansia vuosia sitten alkunsa saaneesta ruokakulttuurista, joka suosii tuoreita paikallisia aineksia.

Keitot ovat täällä hyviä, ja etenkin linssikeitot kuten fakkes (tomaatteja ja linssiä) ja loutzoukaxia (eri linssilaatuja) ovat maistamisen arvoisia ja sopivat myös kasvissyöjille. Kalaruokien ystäville puolestaan nisiotiki on eri kalalajeineen hyvä vaihtoehto.

Salaatit ovat Kreikassa tunnetusti hyviä, ja ovat ravintolassa kuin ravintolassa kasvissyöjien henkireikä. Xoriatiki eli kreikkalainen salaatti (joka menuissa yleensä tunnetaan nimellä Greek salad) on täälläkin suosittua ja sopii pieniruokaisille kokonaiseksi ateriaksi. Patzaria-punajuurisalaatti ja lahano-kaalisalaatti ovat hyviä kebabin tai muun pääannoksen kanssa.

Erilaiset kebabit, ja etenkin paikalliset vartaat eli souvlakit, ovat Rethmynonin valttikortteja, ja niitä myyviä kioskeja ja pikkuravintoloita on siellä täällä vanhassakaupungissa. Hyvän aterian vaikkapa kreikkalaisen Mythos-oluen kanssa saa helposti 5-7 eurolla. Kebab-paikat myyvät myös falafeleja, joita ei Kreetalla suinkaan joka kaupungissa ole tarjolla, ja jotkut kebab-paikat myyvät myös erilaisia annoskokonaisuuksia, joilla saa suurenkin nälän lähtemään melko huokealla hinnalla.

Rethymnon

Ykköspaikka etenkin illalliselle on venetsialainen satama, ja täältä löytyy onneksi sekä turistirysiä että paikallisten suosiossa olevia laaduikkaita mutta kohtuuhintaisia ravintoloita. Toinen vaihtoehto on pitkä Venizelou-rantabulevardi, jonka varrella on suuri määrä nuorison suosiossa olevia kahviloita ja trendikkäitä baareja ja yökerhoja mutta jonka varrella voi myös nauttia hyviä ruokia.

Venetsialaisen sataman monesta eri ravintolasta Samaria (El Venizelou 39) on paikallisten suosiossa, ja siellä voi nauttia hyvän aterina merinäköaloin 6-10 eurolla – keitot ja grillatut lihat ja kalaruoat ovat paikan parhaita paloja. Toinen hyvä vaihtoehto on Symposium, joka sijaitsee Rimondin-suihkulähteen vieressä. Se on tasokas mutta kohtuuhintainen ruokapaikka, jonka verkkosivuilla voi tutustua aterioihin melko tarkastikin. Mikäli mielii jälkiruokaa tai virvoitella kuumana päivänä, on paikkalinen crema-jäätelö, joka valmistetaan lampaanmaidosta, suurta herkkua, ja sitä on hyvä ostaa Mona Lizasta (Paleologou 36).

Kasvissyöjille on tarjolla salaattien ja falafelien lisäksi joitain alkupaloja, mutta kaupungissa ei tällä hetkellä ole pelkästään lihattomia ruokia tarjoavaa ravintolaa. Monissa hotellihuoneissa on keittomahdollisuus, joten aina käypä vaihtoehto on käydä edullisessa paikallisessa supermarketissa tai ostaa lauantain markkinoilta vanhankaupungin vierestä erinomaisia paikallisia vihanneksia, hedelmiä, kaloja, lihoja, juustoja ja mausteita.

Greeka.com – Tietoa Rethymnon ravintoloista (englanniksi)
Completely Crete.com – Tietoa Kreetan ruoista ja juomista (englanniksi)

Nähtävyydet

Rethymnonin kaupunkikuva on sekä turkkilaisten että venetsialaisten vaikutteiden takia värikäs, ja kaupungin arkkitehtuuria pidetään yhtenä Kreetan parhaista. Kävely sekä ottomaanien että venetsialaisten rakentamassa vanhassakaupungissa on elämys, ja minareetit ja muut itämaiset rakennelmat antavat kaupungille melkoisesti lisäväriä.

Fortezza

Vanhankaupungin ohella Rethymnonin merkittävin nähtävyys on 1500-luvulla rakennettu Fortezza-linnake, joka sijaitsee kukkulalla keskustan ja linja-autoaseman välissä ja jolla on sekä venetsialaisia että turkkilaisia rakennelmia sekä pystyssä että aivan viime vuosina hienosti entisöityinä. Alueella on mukava kävellä ja aivan kiireisimpien loma-aikojen ulkopuolella se on rauhallinen paikka, jolta on upeat näkymät merelle ja kaupungin muihin osiin.

Linnakkeen portin vieressä on arkeologinen museo, joka on rakennettu entiseen vankilaan ja jonka mielenkiintoinen esineistö on varustettu selkeillä englanninkielisillä selostuksilla. Museosta löytyy paljon aineistoa muinaisesta minoalaisesta kulttuurista, kuten myös klassisen kauden lasitöitä.

Toinen mielenkiintoinen museo on Historian ja kansanperinteen museo (Vernadou 28-30), joka tutustuttaa alueen maalaiselämään. Sen esineistöön kuuluvat perinteiset työkalut ja muut esineet, kuten punotut korit, itsetehdyt vaatteet ja maatöissä käytetyt työkalut. Samalla kadulla sijaitseva Hellenian konservatorio (Vernadou 1) on hienossa entisessä moskeijassa, ja siellä on usein konsertteja ja muita esityksiä – mutta sisätiloihin voi tutustua miltei koska tahansa ystävällisen henkilökunnan opastuksella. Rakennuksen minareetti on niinkin tuore kuin vuodelta 1890.

Taidetta Rethymnossa voi myös nähdä, ja venetsialaisessa satamassa sijaitseva Kunnan taidemuseo (Himaras 5) on erinomainen paikka tutustua paikallisen taiteilijan, Lefteris Kanakakiksen pysyvään näyttelyyn sekä muiden kreikkalaisten taiteilijoiden töihin, jotka kaikki ovat peräisin vuoden 1950 jälkeiseltä ajalta. Saman katon alla sijaitsee myös Nykytaiteen keskus, joka järjestää muutaman kerran vuodessa vaihtuvia näyttelyitä.

Tietoa Rethymnonin liepeillä sijaitsevista nähtävyyksistä ja rannoista (englanniksi)
Tietoa ja kuvia Rethymnonin kaupungin nähtävyyksistä (englanniksi)

Shoppailu

RethymnonRethymnon on shoppailukaupunkina ensiluokkainen vierailupaikka, ja sinne kannattaa lähteä pelkästään hyvien ostosmahdollisuuksien takia. Koko vanhakaupunki on täynnä toinen toistaan hienompia putiikkeja, jotka ennen kaikkea myyvät paikallisesti valmistettua käsitöitä, taidetta, vaatteita, käyttöesineitä ja paljon muuta. Monissa pajoissa voi seurata erilaisten tuotteiden valmistamista tai korjaamista, ja liikkeissä on ystävällinen vanhanajan palvelu, joka toimii englanniksi ja joskus muillakin kielillä.

Tuotteiden hinnat ovat melko alhaisia, ja vanhankaupungin kujien lisäksi kannattaa katsastaa rantabulevardin tarjonta etenkin käsitöiden ja koristeiden osalta, kuten myös sen takana sijaitseva Arkadiou, kaupungin kaupallinen keskus. Kaupungin markkinoilta ja supermarketeista kannattaa tietenkin ennen kotiinlähtöä hakea elintarvikkeita, etenkin kreetalaista juustoa ja hunajaa, kuten myös oliiviöljyä, mausteita ja paikallisia makeisia. Alkoliholijuomat ovat tietenkin edullisia, ja täällä ouzo, raki ja viini ovat suosittuja tuliaisostoksia.

Lonely Planet listaa Rethymnon shoppailumahdollisuuksia (englanniksi)

Yöelämä

Rethymnon on montaa muuta Kreetan paikkakuntaa parempi paikka juhlia, ja paikallisen yliopiston opiskelijat pitävät huolen siitä, että menoa kaupungin terasseilla ja yökerhoissa riittää miltei koska tahansa. Rantabulevardin lukuisat baarit, kahvilat, klubit ja yökerhot ovat mainioita paikkoja istahtaa katselemaan illan menoa ja nauttimaan lomasta hyvien juomia ja ruokia maistellen.

Venetsialaisen sataman ravintolat sopivat hyvin varttuneemman väen tai perheiden illanviettoon, ja täällä nautitaan myöhäisiä illallisia ja virkistäviä juomia. Vanhankaupungin kujilla on sielläkin jopa monesta Kreikan kolkasta puuttuvia oikea tavallisia baareja, ja monet näistä on sisustettu mielenkiintoisella tavalla. Juomien hinnat eivät paljon Suomen hintoja alhaisempia ole, mutta olut on hyvää ja A-oluen vahvuista, ja palvelu on ystävällistä ja rehellistä. Rethymnonin illanvietto ei ole mitenkään hurjaa puuhaa, ja rantabulevardin ja keskustan meininki sopii varsin hyvin perheillekin. Diskoissa, klubeissa ja yökerhoissa on tietenkin rajumpaa menoa, etenkin kesän kuumina öinä.

Rethymnon

Lonely Planetin vinkit Rethymnon iltaan (englanniksi)

Lue lisää:
Lonely Planetin opas Rethymnoniin (englanniksi)
Ellada.net – Hyvää tietoa Rethymononista ja muistakin Kreetan osista (englanniksi)
Kreeta.info – Kreetaan keskittyvät suomenkieliset verkkosivut

Teksti ja kuvat: Peter Erik Forsberg

Kommentit (1)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *