Matkailu

Riika – Tunnissa perille!

Teksti: Jouni Flinkkilä Kuvat: Jouni Flinkkilä

Kylpylät tarjoavat hoitoja jokaiseen makuun.Tunti siivillä ja olet perillä. Riika on talvisinkin oiva kohde arkkitehtuurista, kulttuurista, kylpylöistä ja hyvästä ruuasta nauttivalle lomailijalle.

Pyöreä ja pehmeä ääni leijuu Riian vanhankaupungin kujilta. Hetkinen… sehän on Maamme-laulu! Kujan päässä seisookin vanhempi mies soittaen hopeanväristä, kuhmuista isoa torvea, tuubaa. Kun saavumme lähemmäksi, hän nostaa katsettaan, keskeyttää hetkeksi soittonsa vain sanoakseen kysyvästi: Finland? Kyllä, vastaamme.

Edellispäivänä 18. marraskuuta kadut olivat olleet täynnä Latvian itsenäisyyspäivän juhlijoita. Huikeat valoperformanssit, ilotulitus, torien teltat orkestereineen ja ravintoloiden kutsuvat ovet loivat itsenäisyyspäivälle riehakkaan tunnelman.

Iloa ja valoa latvialaiset tarvitsevatkin, sillä talouden taantuma on kouraissut maata kovalla kädellä.

Taloudellisen hädän kääntöpuoli on se, että Latvia ja sen 800 vuotta vanha pääkaupunki Riika on rahaa tuovalle turistille entistä edullisempi kohde. Ruoka ja juoma ovat huokeita, samoin yöpyminen tasokkaissakin hotelleissa.

Nähtävyyksiä, kulinarismia ja historiaa

Riika on keskieurooppalaisuudessaan ja kansainvälisyydessään hieno kohde.

Riian keskiaikaisen Vanhankaupungin, Vecrigan, mukulakivisiä kujia voi kuljeskella päiväkausia kyllästymättä. Vanhakaupunki kätkee sisäänsä korkealaatuisia ravintoloita, kahviloita, lukuisia jazzklubeja ja yökerhoja. Se toimii myös kaupungin taide-elämän keskuksena.

Arkkitehtuurin helmiä löytyy niin hansaajan punatiilisistä harjakatoista kuin lukuisista jugendrakennuksista. Jugendtalojen reunustamat bulevardit ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia.

Hienosti entisöidyn keskustan komeimmat nähtävyydet ovat tehneet Riiasta hyvin suositun konserttikaupungin. Kaupungissa on kaunis, edullinen ja hyvätasoinen Kansallisooppera, erinomainen Kansallisteatteri ja Euroopan parhaisiin kuuluvista uruista tunnettu keskiaikainen Tuomiokirkko. Se sijaitsee seitsemän katua yhdistävällä kauniilla aukiolla.

Tuomiokirkko mahtavine urkuineen on Riian symboli. Raatihuoneentori on vanhankaupungin sydän.

Kylpylät

Kylpyläelämää kaipaavan kannattaa heti alkuun siirtää katse Latvian Rivieralle Jurmalaan, josta löytyy vähintään viisi erikokoista ja -tasoista kylpylää. Suurin ja tyylikkäin niistä on Jurmala Baltic Beach Hotel. Se tarjoaa runsaasti erilaisia ja erihintaisia hoitoja ja hierontoja.

Jurmala Beach Hotelin, Hotel Jurmala Span ja muiden Jurmalan kylpylöiden tarjonnan lisäksi Riian keskustasta löytyy useita erilaisia ja eritasoisia kylpylähotelleja ja päiväkauneushoitoloita. Hintataso on vaihteleva jo runsaiden tarjousten vuoksi.

Viikonloppumatkailijakin ehtii rentoutumaan Jurmalan kylpylöissä.

Talvikausi

Talvikautena Jurmalassa on hiljaista, mutta jos haluaa kaupungin vilskeeseen, voi hypätä junaan ja ajaa noin euron maksavalla lipulla Riian keskustaan. Matka kestää puolisen tuntia.

Junalla pääsee aivan Stockmannin ja sitä ympäröivien ostoskeskusten viereen. Aseman läheisyydessä on myös Euroopan suurimpiin kuuluva Centraltirgus-kauppatori.

Ostokset

Tuliaisostoksista tyypillisimpiä ovat taidokkaat meripihkakorut. Käsityöliikkeistä ja gallerioista kannattaa ostaa paikallisten mestareiden tekemiä metalli- ja puuesineitä sekä pellava- ja villa-asusteita. Suomalaisrouvien matkaan tarttuu Latviasta myös paljon kenkiä.

Riiassa on paljon omaperäisiä pikkuputiikkeja ja toisaalta huippumuotia ja merkkivaateketjuja, joissa hinnat ovat tosin Suomen tasoa. Taidegalleriat ja käsityökaupat löytyvät Vanhastakaupungista.

Kylpylöitä ja kauneushoitoloita

Kylpylät tarjoavat hoitoja jokaiseen makuun.

LiveRiga.com – Lisätietoja Riian kohteista ja tapahtumista

X