Matkailu

River Cloud – Euroopan jokien joutsen Tonavalla

Teksti: Anna.fi

Messinki kiiltääEuroopan joet ovat jännittäviä vesireittejä, eikä niillä matkustaminen ole ollut entisensä sen jälkeen kun legendaarisen Sea Cloud -purjelaivan sisaralus River Cloud lähti vuonna 1996 ensimmäisen kerran seikkailemaan Saksan, Itävallan, Belgian ja Alankomaiden joille. Jos pidät 1930-luvun nostalgisesta charmista, palvelusta ja huipputason kulinarismista, rakastut joka aamu eri kaupunkiin ankkuroituvaan ”Valkoiseen Joutseneen.”

Tällä matkalla risteilemme Tonavalla, mutta paikalla ei ole hirveästi väliä. – Onhan se taivaallista, kun viikon ajan kohdellaan kuin kuningatarta, kuuluu salongista. Joutsen on lipunut liikkeelle kolmen joen ympäröimästä Passausta. Ilz-joki on musta ja Inn harmaa, mutta miksi ihmeessä Tonava ei ole sininen? Tonava on sininen vain rakastavaisten silmin. Mielikuva sinisestä Tonavasta on romanttinen. Käsi kädessä vaimonsa kanssa istuva nallekarhun näköinen saksalaismies näyttää vastarakastuneelta. Nuoruudenrakastetut ovat 30 vuoden eron jälkeen yhdessä. Vaimo huolehtii ja katsoo, ettei kepin kanssa liikkuva nalle törmää esteisiin.

River Cloudin Tonavan ohjelma on hauska. Ensimmäinen aamu valkenee Melkin benediktiiniluostarin naapurissa Itävallassa. Näkymä luostarin kukkulalta on paavillisen harras, mutta muuten talossa ei näy jälkeäkään uskonnon harjoittamisesta. Kultainen kirkko uhkaa kääntää ateistin uskoon. Munkit ovat aika velikultia.

Budapestissa on menneen maailman eleganssia. Kaarlen silta on tyrmäävä, ja Tonavan rantamia reunustavat rakennukset majesteetillisia. Kaupunki on täynnä yllätyksiä. Katukahvilassa pannaan merkille sekä kerjäläinen että valkoista villakoiraa kantava hieno nainen. Vaci Utcalla hierotaan kauppoja, Gellertin kylpylässä sielua.

Illallisella puhutaan rakkaudesta. – Vähän kuluneena se on parhaimmillaan, niin kuin lempivillatakki tai hyvin silitetty kissa.

Nuoret haukottelevat. He odottavat trendikaupunki Bratislavaan pääsyä. Vanhemmat eivät odota mitään. Hyvä, sillä kaupunki ei ole paraatikunnossa. Lehmäveistoksista koostuvan paraatin hiehot ovat ainoina kaupunkilaisina liikkeellä, sade pitää muut sisätiloissa.

Saapuminen VenetsiaanToista on Wienissä. Ringstrassella odottaa Sacher-torttu, Heuriger-viini ja ja Keisarillinen Palatsi. Ilma on kuuma, joten romantikot uneksivat rauhallisesta hetkestä ruusutarhassa. Se tuntuisi kutsuvammalta kuin fiakerit ja vakoojat. Hetkeä ei tule. Vale-mozartit vainoavat irtoeuroja heti, kun poliisin katse välttää.

Loppumatkalla tiedämme toisistamme sen mikä on tarpeen. Amerikkalaiset ovat piilaaksosta, norjalaiset Lillehammerista. Antiikkikauppiaalla on naurava vatsa, lääkäriystävättärillä gourmet-harrastus. Viimeisenä iltana Tonava näyttää siniseltä. Ehkä kaikki ovat rakastuneet, jotkut toisiinsa, kaikki laivaan.

Soile Tours
Sea Cloud

Jaana Rinne

Kuvat: Ralf Örn

X