Matkailu

Rooma – Kaikkien kaupunkien äiti

Teksti: Peter Erik Forsberg Kuvat: Peter Erik Forsberg

RoomaRooman pitkä historia ja sen upeat nähtävyydet vetävät puoleensa miljoonia vierailijoita vuosittain. Tämä lämmin, kosmopoliittinen metropoli on helposti lähestyttävä paikka, joka pystyy tarjoamaan kaikille jotakin. Piti sitten kulttuurista, kirkoista, hyvistä ruoista, museoista, urheilusta tai yöelämästä, pystyy Rooma vastaamaan odotuksiin. Rooma on erinomainen kaupunkilomakohde myös talvisin, sillä jopa joulukuussa päivisin on noin 13 astetta lämmintä. Rooma on todellinen yllätysten kaupunki, jossa on helppo viettää ikimuistoinen loma.

Matkustaminen Roomaan

Monet kotimaiset matkatoimistot tekevät kaupunkilomia Roomaan. Esimerkiksi Aurinkomatkat, Finnmatkat ja Tjäreborg tekevät erityyppisiä pakettimatkoja Italian pääkaupunkiin. Omatoimisesti Roomaan voi lentää suoraan Helsingistä Finnairin koneilla noin kolmessa ja puolessa tunnissa, ja välilaskun kanssa mm. Air Baltic ja Lufthansa lentävät Roomaan. Lentojen hintoja ja aikatauluja voi helposti tarkastella Ebookersin tai PopTravelin sivuilta Suomeksi.

Liikkuminen

Roma TerminiRoomassa on kaksi lentokenttää, ja näistä Fiumicino on 30 kilometrin ja Ciampino 15 kilometrin päässä keskustasta. Fiumicinosta kulkeva Leonardo Express -juna vie päärautatieasemalle (Stazione Termini) puolessa tunnissa, vartin välein (viikonloppuisin tunnin välein) viiden euron hinnalla. Ciampinosta SIT-bussit vievät kuudella eurolla päärautatieasemalle. Taksi maksaa noin 40 euroa Fiumicinosta ja noin 30 euroa Ciampinosta ydinkeskustaan.

Rooma on yksi Euroopan suurimpia kaupunkeja, mutta sen keskusta ei ole valtava ja näin siellä voi helposti nähdä paljonkin ilman julkisiin kulkuneuvoihin turvautumista. Metrossa on vain kaksi linjaa, jotka kohtaavat Stazione Termini -päärautatieasemalla, ja näillä pääsee mm. Colosseumille ja Porta Portesen sunnuntaisille markkinoille. Mikäli haluaa liikkua kaupungin laajalla bussiverkostolla, löytyy päälinja-autoasema Stazione Terminin edustalta.

Yhdensuuntainen matkalippu on voimassa 75 minuuttia ja maksaa euron, ja näitä saa kätevästi metroasemilta tai tupakkakaupoista (tabacchi). Koko päivän voimassa olevat lippu (biglietto giornaliero) maksaa neljä euroa, kolmen päivän lippu (biglietto turistico integrato) 11 euroa, viikkolippu (carta integrata setttimanale) 16 euroa ja kuukausikortti 30 euroa.

Majoitus

Yöpyminen Roomassa saattaa olla hyvinkin kallista, ja ympäri vuoden erityisesti viikonloppuina huoneita tai vuoteita voi olla vaikea saada, mikäli niitä ei ole varannut vähintään viikkoa ennen kaupunkiin saapumista. Roomassa koko vuosi on vilkasta matkustusaikaa, ja monet hostelit nostavat hintojaan viikonloppuisin talvikuukausinakin. Mikäli Roomaan sattuu tulemaan ilman varausta, on Stazione Terminillä hotellinvarauspalvelu, joka on avoinna klo 7-22.

Kätevä sijainti hotellille tai hostelille on Stazione Terminin vieressä tai lähistöllä, sillä siitä on kävelymatka niin Rooman valtakunnan aikaisille nähtävyyksille kuin centro storico -vanhaankaupunkiinkin. Itse vanhakaupunki on tietenkin kaikkein tunnelmallisin ja kallein yöpymispaikka. Pienellä budjetilla matkaavat majoittuvat mielellään päärautatieaeman lähistölle, Vatikaanin liepeille tai Pratin rauhalliseen kaupunginosaan.

Ruoka ja ravintolat

SyömässäRuokailu Roomassa on sinne suuntautuvan matkan kohokohtia, ja vaikka kaupungin keskustasta ja suurten nähtävyyksien läheltä löytyy runsaasti ylihintaisia ravintoloita, kannattaa muistaa, että parhaat ateriat Roomassa tarjotaan yleensä vaatimattomissa ja edullisissa ravintoloissa.

Roomalaiset ruoat ovat yksikertaisia ja maaseutuvaikutteisia, ja niiden salaisuus piilee tarkasti aamulla markkinoilta valituissa aineksissa ja aina tuoreissa, yleensä Roomaa ympäröivän Lazion maakunnan vihanneksissa. Ruoat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan, ja yleensä se, mitä Campo de Fiorin markkinoilla vanhassakaupungissa on kaupan, määrää sen, mitä ravintoloissa kunakin päivänä tarjotaan.

Rooman aterioihin kuuluvat sellaiset kuuluisuudet kuin spaghetti alla carbonara (spagettia kananmunan, pecorino-juuston ja guanciale-kastikkeen kanssa), bucatini all’amatriciana (pastaa tomaatin, pekonin ja chilikastikkeen kanssa) ja pasta con ceci (pastaa kikherneiden kera). Kasvisruokailijoiden on helppo löytää salaatteja ja pasta-annoksia, joissa ei ole ollenkaan lihaa, mutta vehnälle allergisten tulee täällä, kuten muuallakin Italiassa, olla tarkkoina.

Ateriat ovat yleensä äärimmäisen yksinkertaisia, ja ne on ruokalistassa jaoteltu ensimmäiseen ja toiseen annokseen (primo piatto ja secondo piatto). Nykyään harvat syövät täyttä kolmea lajia, ja on täysin hyväksyttävää tilata ensimmäinen tai toinen laji yksistään, tai sen kanssa salaatti tai keitto. Ruokajuomaksi voi nykyään ottaa kivennäisveden ilman, että se herättää tarjoilijassa ärtymystä, mutta litra viiniä maksaa harvoin roomalaisten suosimissa ravintoloissa yli kuutta euroa litralta.

Roomassa aamiainen muodostuu usein vain kahvista ja cornetto-kroisantista, mutta etenkin päärautatieaseman lähettyviltä löytyy paikkoja, jotka loihtivat täyden mannermaisen aamiaisen kuuden euron hinnalla. Lounasaika Roomassa alkaa yleensä yhden aikoihin, puoli kahden maissa ravintolat ovat melko tukossa ja kolmen jälkeen suuri osa niistä suljetaan. Vaikka lounas onkin monille päivän pääateria, joka nautitaan ravintolassa, suosii kiireinen nykymeno myös illallisia, joita varten ravintolat jälleen avaavat ovensa puoli kahdeksan aikoihin. Ravintoloista paikallisten suosiossa ovat trattoria sekä tätä pienempi osteria.

Italian pääkaupunkina Rooma on hyvä paikka maistella myös muiden maan seutujen ruokia, ja esimerkiksi aitoa napolilaista pizzaa saa Roomassa Pizzeria Remosta (Piazza Santa Maria Liberatrice 44) Testaccion kaupunginosasta. Nykyään kosmopoliittisesta Roomasta saa myös muiden maiden ruokia, ja etenkin Lähi-idän kebabit ja sushi ovat saavuttaneet pienimuotoista suosiota.

Nähtävyydet

Roomassa on sen verran nähtävyyksiä, että on muodostunut sanonta Roma, non basta una vita eli yksi elämä ei riitä näkemään kaikkea. Nähtävyyksiä riittää roomalaisajoilta aina viime aikoihin, ja kaiken lisäksi uusia metrolinjoja kaivaessa paljastuu maan alta usein uutta merkittävää nähtävää. Museot ovat nekin merkittäviä, ja alueista Vatikaani lienee kaikkein vaikuttavin. Unohtaa ei myöskään kannata sellaisia kaupunginosia kuin Trastevere, jossa ei ole mitään mullistavaa, mutta jonka pienet kujat ja paikallinen elämänmeno ovat nähtävyys sinänsä. Seuraavassa joitain päänähtävyyksiä.

Roomalaisajan nähtävyydet

ColosseumVaikuttavaa nähtävää ovat roomalaisajan rauniot ja melko hyvin säilyneet rakennukset ja patsaat. Monia nähtävyyksiä voi katsella ulkopuolelta ilmaiseksi, mutta kaikkein parhaat ovat tietenkin maksullisia (yleensä 10-12 euroa, alennuksia lapsille ja eläkeläisille, liput ostetaan nähtävyyksien ulkopuolelta). Colosseum ja Forum Romanum ovat kummatkin ensiluokkaista nähtävää, mutta näiden lähellä ja sisällä kannattaa lompakon ja muiden arvoesineiden kanssa olla erityisen tarkkana vilkkaimpina kuukausina kesällä ja juhlapyhinä. Pantheon vanhassakaupungissa on ilmainen nähtävyys ja se on 2000 ikävuodestaan huolimatta parhaiten säilynyt roomalaisajan nähtävyys. Kiinnostavia ovat myös Capitolium-kukkula foorumin yläpuolella, mistä löytyvät maailman vanhimmat museot ja mistä on hienot maisemat kaikkialle Roomaan.

Vatikaani

Pietarin kirkkoPietarinaukio ja Pietarinkirkko ovat äärimmäisen suosittuja nähtävyyksiä, ja jonot kirkkoon ovat puoliltapäivin alkaen satojen metrien pituisia. Vatikaanin museot ovat nekin Rooman vierailun kohokohtia, mutta kooltaan niin suuria, että niissä kuluu helposti koko päivä.

Centro storico

Rooman vanhakaupunki tarjoaa sellaisia herkkupaloja kuin Fontana di Trevi –suihkulähde, jossa Anita Ekberg pulahti Fellinin elokuvassa La Dolce Vita. Suihkulähteen ympärillä on tietenkin jatkuva kuhina, mutta aamupäivällä se on yleensä melko rauhallinen vierailupaikka. Piazza Navona-aukio on sekin suihkulähteellä varustettu, ja kahvin tai viinin nauttiminen illalla yhdellä sen monista terasseista on monen Roomassa vierailevan tehtävälistalla. Vanhankaupungin vetonauloihin kuuluvat myös ns. Espanjalaiset portaat Piazza Spagnan laidalla, mikä on myös Rooman ykkösshoppailualueita. Myös alue Campo de’ Fiorin torin ympärillä on hyvää kävelyaluetta, sillä sieltä löytyy kirkkoja, palatseja ja muinaisia raunioita. Muutenkin Rooman vanhakaupunki on aluetta, jossa voi päivätolkulla kävellä ilman, että aika kävisi pitkäksi.

Villa Borghese

Villa Borghesen puisto ja museo ovat vertaansa vailla, ja tänne jos minne voi paeta kaupungin kuumuutta ja turistilaumoja. Puistoon pääsee Espanjalaisia portaita pitkin tai Piazzale Flaminio -aukiolta, ja siellä voi, paitsi käyskennellä ja istuskella, myös vuokrata pyörän tai siirtyä paikasta toiseen pienellä kaupunkijunalla.

Museo e Galleria Borghese on yksi Rooman parhaista museoista, ja sen yhdeksän euron pääsymaksu kannattaa pulittaa ainakin kerran elämässään. Sen kokoelmiin kuuluu joitain kaikkein tunnetuimpia taideteoksia, sen kokoelmissa on kuusi Caravaggion teosta ja muutenkin se on kenties maailman paras näyteikkuna 1500- ja 1600-lukujen taiteeseen. Suositeltava vierailupaikka on myös lähellä sijaitseva Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea, joka esittelee Italian parasta taidetta 1800- ja 1900-luvuilta mutta myös muiden maalarien kuten van Goghin, Degas’n ja Klimtin töitä. Lähistöllä sijaitseva Museo Nazionale Etrusco de Villa Giulia sijaitsee 1500-luvulta peräisin olevassa rakennuksessa ja esittelee etruskien historiaa tavalla, joka kiinnostaa myös niitä, jotka eivät tienneet olleensa kiinnostuneita etruskeista.

Rooman viralliset matkailusivut
For Beginners – Tietoa Rooman nähtävyyksistä (englanniksi)
Enjoy Rome – Lisätietoa Rooman nähtävyyksistä (englanniksi)

Shoppailu

MarkkinatRooman pääshoppailukatuja ovat Via del Corso ja Via Condotti, sekä näiden lähikadut. Koko vanhakaupunki on yhtä shoppailualuetta aina Venetsian aukiolta Borghesen puistolle, ja liikkeet myyvät kaikkea antiikista viimeisimpään muotiin. Via Condotti on viimeisimmän muodin ystävien kallis mekka, mutta Via del Corson varrelta voi tehdä uskomattomia löytöjä.

Pienellä budjetilla liikkeellä olevien kannattaa tutustua Via Cola di Rienzoon ja Via del Tritone, Campo de’ Fiori ja Pantheonin väliin jäävään alueeseen. Porta Portesen sunnuntaisille markkinoille kannattaa ehdottomasti mennä ainakin käymään, sillä mitä erilaisimmat tuotteet tarttuvat täältä mukaan 1-5 eurolla. Markkinoista myös Campo de Fiorin -aukion kauppapaikka on vierailun arvoinen.

Liikkeet ovat auki melko normaalilla tavalla, joskin etenkin pienemmillä puodeilla tapoihin kuuluu pitää lounastauko noin kello 13 ja 15 välisenä aikana. Lauantai-iltapäivisin ei kannata lähteä tosissaan shoppailemaan vanhankaupungin kaduille, sillä tungos on erityisesti alkuillasta hämmästyttävää nähtävää. Sunnuntaisin muut kuin markkinat, valintamyymälät ja turisteille suunnatut kaupat ovat kiinni.

Yöelämä

Vaikka toisin voisi luulla, ei Rooman yöelämä ole mitään verrattuna moneen muuhun Euroopan kolkkaan. Baarikulttuuria ei suuressa osassa kaupunkia juurikaan ole, ja monasti ainoita paikkoja, joissa voi särpiä olutta ainakin puoleenyöhön asti, ovat irkkupubit, joissa tuopista olutta pyydetään usein kuusikin euroa. Vaikka katukuvassa onkin paljon Bar-kylttejä, viittaavat nämä ruokaloihin ja kahviloihin ja vaikka niissä tarjotaankin olutta ja muita alkoholijuomia, sulkevat ne ovensa kahdeksan yhdeksän jälkeen illalla, jolloin Rooma suurilta osilta hiljenee. Poikkeuksia ovat turisteille tai opiskelijoille suunnatut alueet, joilla baareja on auki myöhäänkin.

Piazza Navone vanhassakaupungissa on hyvä, joskin ylihintainen, vierailupaikka illan hämärryttyä, ja vanhastakaupungista löytyy erilaisia juomapaikkoja, joista monet ovat auki pikkutunneillekin. Trasteveran kaupunginosa on sekin eräänlainen yöelämän keskus, ja San Lorenzo on paikka, jonne yliopistojen opiskelijat suuntaavat juhlatuulella ollessaan – kannattaa katsastaa paikkoja etenkin Piazza del Mercaton ja Piazza dell’Immacolatan liepeillä. Olut Roomassa on hyvää ja sitä tarjotaan yleensä 0,66 litraa suurista pulloista. Olut on A-oluen vahvuista, ja maksaa 2,5-6 euroa per pullo tai puoli litraa.

Time Out – Tietoa baareista ja ravintoloista (englanniksi)

Tapahtumia

Roomassa sattuu ja tapahtuu ympäri vuoden.

Tapahtumat Aika
Festa di San Giuseppe 19. maaliskuuta Trionfalen kaupunginosassa lähellä Vatikaania on markkinoita, ruokia ja muuta mukavaa
Settimana dei Beni Culturale Huhtikuu Museot ja galleriat ovat pääsymaksuttomia tämän kulttuuriviikon aikana
Rooman syntymäpäivä 21. huhtikuuta Rooman pitkää historiaa juhlitaan kulkueilla, ilontulituksilla ja pääsymaksuttomilla museoilla
Festa di Primavera Toukokuun loppu-kesäkuun alku Taide-, urheilu-, musiikki- ja teatterifestivaalit
Estate Romana Kesä-lokakuu Rooman suurimmat festivaalit, ulkoilmatapahtumia, kulttuuria, aktiviteetteja
RomaEuropa Syys-marraskuu kansainvälistä kulttuuriväkikermaa saapuu paikalle Rooman syysfestivaaleille

Lisätietoa Rooman tapahtumista (englanniksi)

Lue lisää:
Wikitravel – Tietoa Roomasta suomeksi
Italy Heaven – Tietoa Roomasta englanniksi
Matkaopas Roomaan (englanniksi)

X