Matkailu

Rooma – Shoppailua ja herkuttelua Trasteveressä

Teksti: Peter Erik Forsberg Kuvat: Peter Erik Forsberg

Rooman monista keskustan unohtumattomista kaupunginosista Trastevere on nykyisin tunnelmallisin ja aidosti roomalaisin. Sen keskiaikaiset kujat ovat erinomaisia paikkoja shoppailla, syödä tyypillisiä roomalaisia ruokia tai nauttia pimenevästä illasta jazzia kuunnellen.

Trasteveressa käy nykyään melkoisesti turisteja, mutta toisin kuin muualla Rooman keskustassa, voi siellä edelleenkin istuskella kahviloissa lähinnä paikalliset seuranaan tai tehdä ruokaostoksia toreilla trasteverelaisten perheiden kanssa. Lyhyen matkan päässä Rooman ydinkeskustasta sijaitseva Trastevere on Rooman keskiaikainen helmi, jota ei kannata jättää väliin.

Trastevere, Tiberjoen "toisella puolella"

Keskiaikaisia kujia ja rutkasti tunnelmaa

Centro storico on Rooman pääasiallinen keskiaikainen kaupunginosa. Alue on nykyisin melko turistivoittoinen, eikä sen kaikilla kaduilla ole mitään sen kummempaa tunnelmaakaan. Kun tähän lisää vielä sen, että monet kahvilat ja ravintolat ovat ylihintaisia ja että Campo de’ Fiorin ennen niin mainiot markkinat ovat nykyisin lähinnä turisteille suunnatut, ei ole vaikea lähteä katsomaan todellista keskiaikaista Roomaa Tiberjoen toiselle puolelle Trastevereen.

Ponte Sisto -sillan toisella puolella olevat osat ovat monille tuttuja, eikä Trastevere ole turisteille suinkaan tuntematon paikka. Verrattuna Centro storicoon siellä on kuitenkin melko vähän turisteja. Trastevere on jo pitkään kuulunut Rooman ulkomaalaisten ja etenkin englanninkielisten asukkaiden suosikkiasuinalueisiin. Trasteveressa yleensä arkisin valtaosa katuja mittailevista on paikallisia. Turisteja siellä liikkuu tällöin, joitain alueita lukuun ottamatta, melko vähän. Siellä onkin hyvä tehdä ostoksia ilman turistilisiä. Samalla pääsee näkemään roomalaisten normaalia elämänmenoa, joka sujuu varsin leppoisalla tavalla Trasteveressa.

Trastevere

Trastereveren kohokohtia ovat juuri sen keskiajalta peräisin olevat kujat. Kaupunginosassa kannattaakin vaellella, sillä se on yllättävän laaja. Trastevereen on hyvä suunnata tunnelmallisen Ponte Sisto -sillan kautta kävellen, tai ratitiovaunulla numero 8, joka ylittää Piazza Garibaldi -sillan. Saapui sitten kumpaa reittiä tahansa, on kaupunginosan pääaukio Piazza Santa Maria in Trastevere hyvä katsastaa ensin. Etenkin alkuillasta täällä on ympäri vuoden keskiaikaista tunnelmaa. Aukion kirkko on kaunis ja sen sisälle kannattaa kurkata, sillä se on yksi Rooman vanhimpia 1100-luvulta. Aukiolla on mukava viivähtää hetkisen tai jopa istahtaa drinkille tai aterialle yhdelle terasseista, jotka tosin ovat lähinnä turistien suosiossa.

Trasteveren keskiaikaisilla kujilla Ponte Siston -sillalta aukiolle päin riittää tunnelmaa ympäri vuoden. Eniten keskiaikaisia katuja tallotaan tietenkin kesäaikaan ja viikonloppuisin. Talviaikaan marraskuusta maaliskuulle ja muinakin aikoina aamupäivisin ja illalla Trasteveren kujat ovat melko rauhallisia. Sen ainutlaatuisesta tunnelmasta onkin paras nauttia vähän väljemmissä olosuhteissa.

Mikäli sattuu paikalle turistilaumojen kanssa samaan aikaan, pääsee näitä aina pakoon Trasteveren takana sijaitsevalle Gianicolo-puistoalueelle, joka alkaa Piazza San Pietro in Montorio -aukion takaa. Täällä päänähtävyys on ensimmäiseksi todelliseksi renesanssitaloksi mielletty Tempietto, jonka vieressä olevan kirkon pihalla Pietarin oletetaan tulleen ristinnaulituksi. Itse Gianicolon kukkulan päälle olevaan puistoalueeseen on melkoinen kapuaminen vielä Tempietoltakin. Mikäli haluaa nousta kukkulalle vaivattomasti, voi ottaa bussin 870, joka vie via Paolon kautta Gianicolon huipulle. Sieltä voi nauttia eräistä kaupungin parhaista näkymistä. Bussi 870 saapuu sopivasti Rooman suurimpaan puistoon. Villa Pampili on Rooman ykköspaikkoja piknikille, ja puiston erikoisuuksia ovat eteläamerikkalaiset majavat, jotka pitävät majaa lammen tienoilla.

Tiberjoki

Kun palaa takaisin kukkulan huipulta Trasteveren kaduille, kannattaa tutustua kaupunginosan pääkadun eli viala di Trasteveren toisella puolella oleviin kortteleihin. Ne ovat erityisen kiinnostavia ja sijaitsevat Ponte Garibaldi – ja Ponte Palatino -siltojen välimaastossa. Nämä korttelit ovat varsin viehättäviä, ja niistä löytyy mukavia yllätyksiä, kuten pikkuputiikkeja ja paikallisten suosimia ravintoloita. Paikalta ei kannata poistua, ennen kuin on ylittänyt Ponte Cestio -sillan ja kävellyt maailman pienimmälle asutetulle saarelle, Isola Tiberinalle. Saari ei todellakaan ole suuren suuri, mutta sen kirkko on kaunis ja silloilta on upeat näkymät alas Tiberjoen rannoille, joilla paikalliset ulkoilevat viikonloppuisin. Saarella kannattaa ehdottomasti tutustua myös Ponte Fabricio -sillan kojuihin, joissa myydään paikallisia käsintehtyjä koruja ja muita tuotteita, joita ei muualla ole tarjolla.

Hyvät shoppailumahdollisuudet

Rooman keskusta on kiivas ja joskus ylihintainenkin shoppailupaikka. Kaikenlaista, elintarvikkeista vaatteisiin, onkin hyvä lähteä hakemaan Trasteveresta. Viale di Trastevere, kaupunginosan pääkatu, jota pitkin raitovaunu numero 8 kulkee, on hyvä paikka shoppailulle. Sen varrelta löytyy erilaisia putiikkeja ja markkinakojuja, joissa myydään kaikenlaista vaatteista muuhun tavaraan, yleensä melko edulliseen hintaan. Kadun varrella, kuten muuallakin Trasteveressa, on lähinnä yksityisiä kauppoja ja markkinakojuja. Siellä ei juurikaan ole ketjuliikkeitä tai vain turisteille suunnattuja kauppoja. Kaupunginosa on erinomainen paikka tehdä muodikkaita vaate- ja asusteostoksia. Sieltä löytää myös lahjoja kaikkiin mahdollisiin tilaisuuksiin. Kauppojen valikoimiin kuuluu niin koristuksia kuin hyödyllisiäkin kapineita kotiin. Ruokakauppoja eli alimentari löytyy myös useita.

Trasteveren markkinat

Viala di Trastevere ei ole kovinkaan trendikäs shoppailupaikka. Trasteveren keskiaikaiset kujat, joita on etenkin Ponte Sisto –sillan lähimaastossa, tarjoavat parhaat mahdollisuudet löytää jotakin sellaista mitä muualla ei tule vastaan. Käsintehtyjen vaatteiden ystäville Scala Quattorodici  (via della Scala 13-14) on ehdoton vierailupaikka, ja tämän mainetta keränneen liikkeen vaatteet tulevat niin mittatilaustyönä, kuin suoraan hyllystä. Kädentaidot ovat Trasteveressa kovassa huudossa. Lläheisen via Benedettan numerossa 26b sijaitseva Officina della Carta on hyvä paikka katsastaa käsintehtyjä ja –koristeltuja paperitarvikkeita, joiden joukkoon mahtuu melkoinen valikoima täysin uniikkeja valokuva-albumeita, muistivihkoja ja pahvilaatikoita. Lisää vastaavanlaisia liikkeitä löytyy Ponte Siston vierestä, via del Moron varrelta, kuten numeron 59 Polvere di Tempo, jonka valikoimiin kuuluvat mm. tiimalasit, kaleidoskoopit ja kynttilät. Via del Moron varrelta löytyy myös englanninkielisiä kirjoja myyvä kauppa, Fuori Orario (via del Moro 29), joka myy vaatteita mainstream-pukeutumista vältteleville. Kadun varrelta löytyy myös Valzani-herkkukauppa (via del Moro 37), jonka suklaat, kakut ja muut herkut ovat aitoja italialaisia yksilöllisesti valmistettuja tuotteita. Toinen hyvä elintarvikekauppa löytyy via del Moron ja Piazza Trilussan kulmasta, jossa Ferrara myy gourmet-viinejä ja –elintarvikkeita. Kaupan painopiste on klassisissa italialaisissa ruoissa ja aineksissa, kuten oliiveissa, pestoissa ja säilötyissä hedelmissä.

Trastevere

Trastevere onkin paras paikka Roomassa tulla hakemaan yksilöllisiä tuotteita ja elintarvikkeita. NIitä myydään enemmän yksityisissä ruokakaupoissa, kuin ketjuliikkeissä. Trasteveresta ei kannata etsiä valintamyymälää ja jos yksityiset puodit tuntuvat kalliilta tai kiireisiltä, on hyvä suunnata markkinoille, joita kaupunginosan kaduilla on melkoisesti. Heti Ponte Sisto –sillan vieressä, Piazza Trilussalla on useimpina päivinä markkinakojuja, joilla myydään yleensä luomutuotteita. Kaupunginosan päämarkkinapaikka on Piazza con Casimatolla, ja täällä voi nähdä paikalliset hankkimassa edullisia mutta korkeatasoisia aineksia illallista varten. Myös viale di Trasteveren varrella on lähellä Ponte Garibaldi –siltaa kojuja, joissa myydään edullisia paikallisia elintarvikkeita.

Trastevere on hyvä ostosten teko paikka maanantaista lauantaihin, mutta aina kannattaa ottaa huomioon siestalle pyhitetty tauko, jota monet liikkeet ja markkinapaikat noudattavat iltapäivisin. Lauantaisin tauolta ei tulla yleensä lainkaan takaisin ja sunnuntaisin muut, kuin vain turistille suunnatut liikkeet, ovat kiinni. Tällöin ostosten tekeminen Trasteveressa onnistuu Porte Portesen markkinoilla, jotka pidetään aamupäivisin. Sieltä saa miltei mitä tahansa, usein huomattavasti kauppoja edullisempaan hintaan. Markkinat ovat aamupäivällä, ja raitovaunu numero 8 tuo miltei perille. Täytyy vain kävellä lyhyt matka pysäkiltä sillalle. Metrolla pääsee myös läheiselle Piramide-asemalle, jolta on noin vartin kävelymatka tälle suurelle markkinapaikalle.

Rooman parhaat ruoat

Trastevere on tunnettu monesta hyvästä asiasta. Kaiken muun lisäksi kaupunginosalla on sellainen maine, että sieltä saa hintalaatu-suhteeltaan parempia ruokia, kuin mistään muualta Roomasta. Ravintoloita sen alueelta ei puutukaan, ja erityisen hyvin ruokapaikkoja löytää heti Ponte Sisto –sillan vierestä, via della Scala –kadun hallitsemalta alueelta. Täällä jokaisella ravintolalla ja baarilla on terassi, jolla voi hyvin syödä iltaisin lukuunottamatta talven viileimpiä iltoja. Kesäaikaan nämä terassit ovat suosittuja myöhään yöhön saakka. Ravintolat tarjoavat nimenomaan tyypillisiä roomalaisia ruokia, niin pikaruokien kuin useamman lajin aterioidenkin muodossa.

Trasteveressä ruokaostoksilla

Pizza on kenties kotoisin Napolista, mutta Rooma tuntuu ottaneen pizzojen valmistamisen asiakseen. Roomasta saa erinomaisia, usein aivan pilkkahintaisia pizzoja, joita on hyvä syödä al taglio eli paloina. Parhaita pizzoja ovat yksinkertaiset margherita ja marinara. Pizza, jonka päällä on vain raikkaita tomaattipaloja on myös kevyt ja maistuva välipala. Via della Scalan varrelta saa erinomaisia pizzapaloja, joita voi syödä ravintoloissa vaikkapa oluen kera, mutta mikäli haluaa hakea muutaman erinomaisen pizzapalan piknikkiä varten tai muuten vain, kannattaa suunnata Sisiniin (via di San Francesco a Ripa 137), joka sijaitsee lähellä viale di Trastevere –pääkatua. Sen pizzapalat ovat eräitä kaupungin parhaita. Varsinaisia ravintoloita, joissa pizza usein on hintalaatu-suhteeltaan parhaita aterioita, on niitäkin Trasteveressa kymmenittäin. Hyvä pizzapaikka on vaikkapa Forno la Renella (via del Moro 15-16). Toinen maineeltaan hyvä pizzaravintola on Panattoni (viale di Trastevere 53). Pizzapaikka, jossa voi syödä harvinaisia roomalaisen ja napolilaisen pizzan risteytymiä, on lähellä Ponte Sistoa sijaitseva Dar Poeta (Vicolo del Bologna 46).

Pizzan lisäksi erilaiset pasta-annokset ovat ominta roomalaista ruokaa, ja mikäli haluaa todella maistella kaikkein parhaita paikallisia pastaruokia, kannattaa valita all’amatriciana, joka on klassista guanciale-sianposkesta, pecorino-juustosta ja tomaateista valmistettua roomalaista pastakastiketta. Sitä saa monissa paikoissa rigatoni- tai bucatini-pastan kanssa. Jos haluaa oikein heittäytyä roomalaiseksi mässäilijäksi, on trippa all romana eli sianvatsaa tomaattikastikkeella siihen tukeva ja pollo con peperoni eli kanaa paprikan kanssa kevyempi vaihtoehto. Hienoimmat ravintolat Trasteveressa kuten Paris (Piazza San Calisto 7a) tarjoavat juutalaisen ja roomalaisen keittiöiden yhdistelmiä, joista varsin hyviä on vaikkapa fritto misto con baccala eli kuivattua suolaturskaa vihannesten kera ja carcifio alla giudia eli paikallisia helmi- ja huhtikuun välisenä aikana kasvaneita, rasvassa paistettuja artisokkia. Muita hyviä paikallisia ruokia tarjoavia ravintoloita Trasteveressa ovat Da Lucia (Vicolo del Mattonato 2) ja Da Augusto (Piazza de’Renzi 15).

Trasteveren ravintolatarjontaa

Trastevere on ilta-aikaan hyvä paikka vaihtaa vapaalle, ja siellä voi myös illalla, noin klo 18-21.00, nauttia ns. aperitivo-aterian. Monet Trasteveren ravintolat etenkin lähellä Ponte Sisto –sillan kortteleita mainostavat näitä näyttävästi, ja kohtuuhintaisen illallisen saa ostamalla itselleen drinkin, joka yleensä maksaa 5-10 euroa. Tämä oikeuttaa hakemaan noutopöydästä ruokia. Ne vaihtelevat melkoisestikin paikan ja päivän mukaan. Aperitivoja tarjoavat niin ravintolat kuin baarit. Hyvä tärppi trendikkäälle aperitivo-hetkelle Transteveressa on Freni a Frizoni (via del Politearna 4-6). Tämä ravintola on hyvä paikka paitsi aperitivolle myös aamiaiselle, lounaalle, iltapäiväkahville tai pelkälle yömyssylle.

Iltaa tullaan usein viettämään tylsähköstä Rooman keskustasta Trastevereen. Etenkin via della Scalan hallitsemalla alueella on pilvin pimein drinkkipaikkoja, joista monet alkuillasta mainostavat happy hour –tarjouksia. Mikäli mielii oikein tunnelmoida Trasteveren illassa, kannattaa aperitivon jälkeen hakeutua paikkaan, jossa soi jazz tai blues Hyviä paikkoja vaihtaa vapaalle ovat Lettere Caffe (via di San Francesco a Ripa 100-01), jossa on musiikin lisäksi runonlausuntaa ja stand up –komiikkaa. Big Mama (vicolo di San Francesco a Ripa 18), joka on kesäaikaan suljettuna mutta jonka kellari on talvisin Rooman paras paikka bluesin kuulemiseen.

Trasteveren jazz- ja bluespaikkoja

Lisätietoa Trasteveresta (englanniksi)

X