Matkailu

Ruotsi on verraton naapuri

Teksti: Anna.fi

RuotsiRuotsi vetää kokoonsa nähden puoleensa suuren määrän turisteja ympäri vuoden. Siellä voi nauttia historiallisista nähtävyyksistä, urbaanista kaupunkikulttuurista ja maailmanluokan tapahtumista. Ruotsi on paljon muutakin kuin Tukholma, ja se sopii lomakohteeksi kenelle tahansa.

Joillekin suomalaisille rakas, joillekin ärsyttävä naapurimaa Ruotsi on yksi maailman tunnetuimpia pieniä maita. Korkea elintaso, huippuluokan tuotteet ja keksinnöt sekä tähdet niin musiikin, urheilun kuin kulttuurinkin parissa ovat antaneet sille ainutlaatuisen maineen.

Kulkuyhteydet Suomesta

Ruotsiin matkustaminen on miltei kaikille suomalaisille tuttua puuhaa, erityisesti Viking Linen ja Silja Linen laivoilla Turusta ja Helsingistä. Omatoimimatkailijalle viimeisin, tervetullut kehitys ovat olleet edulliset lennot erityisesti Helsingin ja Tukholman välillä, mutta myös Göteborgiin ja Pohjois-Ruotsiin saattaa nykyään päästä lentämään pilkkahinnalla. Erilaisia lentomahdollisuuksia voi katsella Lentoja on paras katsella Ebookersin ja Poptravelin suomenkielisiltä sivuilta. Pakettimatkoja Ruotsiin tekevät miltei kaikki matkatoimistot, ja matkat suuntautuvat Tukholman lisäksi Gotlannin saarelle, Göteborgiin ja Åren laskettelukeskuksiin.

Tarkempia tietojapakettimatkavaihtoehdoista

Liikkuminen Ruotsissa

Tukholman lentokentistä Arlanda on yleensä se, jolle Suomesta lennetään, ja sieltä nopein tapa päästä keskustaan on 20 minuuttia kestävä, vartin välein kulkeva nopea junayhteys, joka maksaa 220 kruunua suuntaansa, alle 25-vuotiailta puolet tästä. Tätä edullisempi on Airport Taxi, joka maksaa 100 kruunua ja matka-aika on 40 minuuttia. Yksityinen taksi maksaa 400-450 kruunua. Skavstan lentokenttä sijaitsee 100 kilometrin päässä keskustasta, ja reilun tunnin kestävä bussikuljetus maksaa 130 kruunua suuntaansa.

Silja Linen terminaalilta on helppo kulkea metrolla keskustaan, mutta Viking Linen terminaalilta joutuu tulemaan joko ylihintaisella bussilla tai kävelemään jonkin matkaa bussipysäkille, jolloin säästää muutaman kruunun ja matkaa voi samalla lipulla jatkaa tunnin ajan. Viking Linen terminaalista käveleekin Vanhaan kaupunkiin noin 20 minuutissa. Lähin metroasema on Slussen.

TunnelbananTukholmassa bussit ovat melko kätevä liikkumistapa, mikäli haluaa päästä hyvin lähelle esimerkiksi yöpymispaikkaa, sekä öisin, jolloin ne liikkuvat melko tiheään tahtiin kaikkialle kaupunkiin. Tunnelbana eli Tukholman metro on eräs maailman kiitellyimmistä, ja sen 100 asemaa tekevät siitä ylittämättömän liikkumismuodon niin keskustassa kuin sen ulkopuolellakin, joskin isojen pakaasien kanssa pitkät vilkkaat käytävät saattavat olla hankalia. Metro liikkuu viikolla noin kello yhteen, viikonloppuisin jopa puoli neljään aamulla. Lippujen hinnat ovat nykyään Euroopan kalliimmasta päästä, mutta melko edullista on päiväkortin tai sarjalipun ostaminen.

Storstockholms Lokaltrafik – Tukholman paikallisliikenne

Taksilla liikkuminen on Tukholmassa ja muualla Ruotsissa kallista, joskin jotkut taksiyhtiöt saattavat olla kotimaan takseja edullisempia. Tukholmassa hyvä taksi on Taxi 020 (ilmainen puhelu: 020 20 20 20).

Göteborgissa, Ruotsin toiseksi suurimmassa kaupungissa on myös hyvä julkinen liikenne, ja erityisesti raitiovaunut ovat siellä hyvä liikkumismuoto. Muissa Ruotsin kaupungeissa ei julkisia juuri tarvitse, mutta tarvittaessa paikallisbussit kulkevat kaikkialla maassa.

Tukholman ulkopuolelle matkustettaessa paikallisjunat vievät hyvin melko kauaskin, joskin hinnat ovat kalliinpuoleisia. Bussiyhtiöistä Swebus Express liikkuu lähinnä eteläisessä Ruotsissa ja lippujen hinnat ovat yleensä junaa edullisempia. Tukholman pohjoispuolelle matkustettaessa Ybuss on hyvä vaihtoehto, ja kannattaa muistaa, että junalla pääsee miltei minne tahansa Ruotsissa, ja liput ovat sitä edullisempia mitä aikaisemmin ne tilaa. Ruotsin rautateiden verkkosivuilta voi tutkia mahdollisuuksia ja Tradera, Ruotsin Ebay myy viime tingassa lippuja SJ:n välityksellä edullisesti, yleensä 6-48 tuntia ennen matkan alkamista.

Monet suomalaiset menevät Ruotsiin autolla, ja maan tiet ovatkin hyviä ja leveitä, ja Etelä-Ruotsissa välimatkat ovat suhteellisen lyhyitä. Teillä liikkuminen on suurin piirtein yhtä turvallista kuin kotimaassa, mutta E6-tietä kannattaa varoa, sillä tämän Göteborgin ja Helsingborgin väliä kulkevan tien varrella on ollut runsaasti ryöstöjä ja varkauksia, ja yöpyessä tämän tien varrella kannattaa pysähtyä vain vartioituille leirintäalueille.

Majoitus

Mikäli Ruotsiin ei lähde pakettimatkalle, löytyy sieltä melkoisesti kohtuuhintaisia ja korkeatasoisia yöpymismahdollisuuksia. Hieman ylellisempää majoitusta etsivän kannattaa tutustua Petit Hotel -ketjuun, jonka hotelleja on ympäri maan. Tukholmassa ja muissa suurimmissa kaupungeissa on kymmenittäin hyvätasoisia hosteleja, joissa yöpyminen maksaa 180-250 kruunua per peti, ja kannattaa muistaa, että ilman omia vuodevaatteita joutuu niiden vuokraamisesta pulittamaan reilut viisi euroa.

Hostel Bookers
Hihostels

Telttamatkailu on sekin hyvä vaihtoehto kesäiseen aikaan, ja miltei minne tahansa voi pystyttää teltan ilman mitään maksua. Turvallisempaa ja mukavampaa on kuitenkin yhdellä Ruotsin sadoista leirintäalueista yöpyminen, ja 100-150 kruunun telttapaikkamaksua vastaan pääsee yleensä nauttimaan hyvistä pesu- ja keittiötiloista. Tietoa leirintämahdollisuuksista

Ruoka ja ravintolat

LohtaRuotsalaisia ruokia pidetään yleensä Pohjoismaiden tasoikkaimpina, ja erityisesti kesäiset Ruotsista alkunsa saaneet kalaruoat ovat suosittuja muuallakin maailmassa. Monet ruotsalaiset arkiruoat ovat tietenkin Suomessa tuttuja, mutta paikan päällä kannattaa maistaa autenttisia lihapullia (köttbullar), jotka yleensä tarjoillaan perunan, ruskeankastikkeen ja puolukkahillon kera, pyttipannua (pytt i panna) ja silliä (sill), joka uusien perunoiden kanssa lienee herkullisimpia kesäruokia koko maailmassa. Tasokas on tietenkin perinteinen graavattu lohi (gravlax), joka nautitaan uusien perunoiden ja usein sinappikastikkeen kera. Myös muut kalaruoat, joiden kuningas on lohi, ovat suosittuja ja yleensä erinomaisia. Ravut (kräftör) ovat äveriäiden suosikkiruokaa syksyllä, ja paikallisista jälkiruoista skånelainen spettekaka -kakku on maistamisen arvoista.

Tukholmassa ja muissa suurimmissa kaupungeissa autenttiset kebab-annokset – tai kasvissyöjille falafel – ovat hintalaatusuhteeltaan lyömättömiä. Noin 50 kruunulla saa mahansa täyteen kebab- tai falafel-lautasellisella miltei mihin vuorokaudenaikaan tahansa, ja täyttävän pitaleipä-kebabin saa 25-30 kruunulla. Nykyään myös sushi-ateriat ovat suosittuja, ja maan kreikkalaiset ravintolat ovat hyviä ja niitä tapaa myös pikkukaupungeissa. Kasvisruokalijoille on miltei kaikkialla hyviä vaihtoehtoja, ja salaatteja ja kasvisvaihtoehtoja saa miltei mistä tahansa. Pelkästään kasvisruokaan erikoistuneita paikkoja on suuremmissa kaupungeissa runsaasti.

Monien yllätykseksi Ruotsissa aterioiminen saattaa olla melko edullista. Jopa Tukholman keskustassa voi nauttia erinomaisen lounaan pääruokineen, ruokajuomineen ja jälkiruokakahveineen 50-70 kruunulla. Illalliset ovat kalliimpia, mutta pizza- ja pastapaikat ovat edullisia ja niitä on kaikkialla, ja lisäksi tietenkin maan snagarit eli gatukök-kioskit tarjoavat edullisia pikkupurtavia myöhäänkin yöllä. Pikaruokien ystävät suuntaavat paikalliseen Max-hampurilaisravintolaketjuun, jonka monissa pisteissä syödään hampurilaisaterioita sivistyneesti veitsen ja haarukan kanssa. Pienellä budjetilla matkustaville isojen tavaratalojen elintarvikeosastoilla on erinomaisia tuoreita aterioita myytävänä lihatiskin yhteydessä, ja näistä saa parilla eurolla maittavan piknik-aterian.

Nähtävyydet

Tukholma

LaivaTukholman nähtävyydet ovat miltei kaikille suomalaisille tuttuja, ja pakollinen vierailupaikka on yksi Euroopan upeimmista vanhoistakaupungeita, Gamla Stan. Se on erinomainen paikka niin ostoksille, ravintoloille kuin museoillekin, ja sen sivukujilla pääsee hetkessä eroon suurista turistimassoista. Tukholman museot ovat eräitä Euroopan parhaita, ja osalla niistä ei ole ollenkaan pääsymaksua. Parhaita museoita ovat monien mielestä nykytaiteen museo, Moderna museet,  Vasamuseet, kansainvälisen luokan taidemuseo Nationalmuseet Grand Hotelin naapurissa sekä Skansenin ulkoilmamuseo Djurgårdenin saarella. Tukholman saaristo on sekin kesäiseen aikaan oma nähtävyytensä, ja niille lähtee erilaisia risteilyjä Tukholman edustalta jatkuvasti. Vaikka vierailisi Tukholmassa vain päiväseltään, ehtii lyhyen matkan päässä Tukholman keskustasta Lidingön saarella tutustua taiteilijakoti Millesgårdeniin.

Tukholma on yhtenä maailman kauneimmista pääkaupungeista jo sinänsä nähtävyys, ja sen vilkkaat kosmopoliittiset katunäkymät, hyvät kahvilat ja ravintolat sekä erilaiset taidegalleriat, musiikkiesitykset kesäisin puistoissa ja toreilla sekä luonnon läsnäolo aivan keskustan liepeillä Djurgårdenin saaren kaltasilla vetonauloilla tekevät siitä yhden Euroopan suosituimmista kaupunkilomakohteista.

Tukholman matkailusivusto

Göteborg

Ruotsin toiseksi suurin kaupunki on ainakin omasta mielestään Tukholman kilpailija, ja sitä pidetään yleisesti Tukholmaa keskieurooppalaisempana, lähinnä sijaintinsa takia. Göteborgin upeat, miltei autottomat keskustan kadut, kanaalit, hyvät ravintolat ja museot sekä railakas yöelämä vetävätkin hämmästyttävän paljon turisteja puoleensa.

Kaupungissa vieraillessa Skansen Kronanin linnoitus ja sen lähellä sijaitseva Haga-puutaloalue ovat hyvä vierailukohde, ja Hagassa kannattaa tutustua ns. Långgatan-katuihin, joilta löytyy mielenkiintoista nähtävää. Sisätiloissa pidettävät kalamarkkinat ns. Kalakirkossa (Feskekörka) ovat nähtävyys lähellä satamaa. Museoista merkittäviä ovat Göteborgin taidemuseo (Göteborgs konstmuseum), uusi ympäristöasioihin omistautunut Universeum sekä tietenkin Volvo-museo, joka kertoo kaupungin kuuluisimman tuotteen vaiheista.

Göteborgin matkailusivusto

Gotlanti

Visbyn kaupunki ja Gotlannin saari ovat ainutlaatuinen nähtävyys ja lomapaikka. Täältä löytyy monenlaista nähtävää, ja erityisen hyvä vierailukohde se on lapsiperheille Peppi Pitkätossun kotitaloineen ja tippukiviluolineen.

Gotlannin matkailusivusto

Uppsala

Tämä Ingmar Bergmanin elokuvien ystäville tuttu yliopistokaupunki on paitsi historiallinen paikka täynnä upeaa vanhaa arkkitehtuuria myös vilkas opiskelijakaupunki, jonne voi tehdä vaikka pikavisiitin Tukholmasta. Junamatka kestää vain 40 minuuttia, ja Arlandan kentältä tänne on matkaa 25 minuuttia. Kumpikin matka maksaa hivenen alle 100 kruunua. Päänähtävyyksiin kuuluvat 1400-luvulta peräisin oleva yliopisto, 1500-luvulla rakennettu linna, Uppsalan katedraali ja erilaiset puistot ja puutarhat, kuten Carl Linnaeus Gården. Kaupungissa on myös hyviä ravintoloita, niitäkin parempia baareja ja majoitusmahdollisuuksia niin vaativille kuin pienibudjettisillekin.

Uppsalan matkailusivusto

Malmö

Vielä 1990-luvun alussa tämä Ruotsin kolmanneksi suurin kaupunki tuntui tippuneen kehityksen kärryistä ja jämähtäneen epäonnistuneeksi jälkiteolliseksi kaupungiksi, mutta erilaiset projektit, kuten silta Kööpenhaminaan ovat elävöittäneet eivät vain Malmön, vaan myös koko Skånen täysin uuteen uskoon. Kööpenhaminan kanssa miltei kaksoiskaupungin roolissa oleva maan leudoimman sään omaava kaupunki on erinomainen vierailupaikka, etenkin jos käy päiväretkellä Kööpenhaminassa tai vaikka läheisessä Lundin yliopistokaupungissa, jonne on vartin junamatka.

TuulimyllyKaupungin päänähtävyyksiin kuuluvat sen keskustan kolme äärimmäisen vaikuttavaa aukiota ja linna (Malmöhus), jonka suojista löytyvät myös tiede- ja merenkulkumuseo. Lähettyvillä pidetään myös Fiskehoddorna-kalamarkkinat. Gamla Väster -kaupunginosa on loistava paikka taidegallerioille, ravintoloille ja baareille, kuten myös Davidshalltorg, jonne muotitietoiset suuntaavat shoppailemaan ja kahville. Kaupungin tarjontaan kuuluvat myös upeat puistot, ilmaiset festivaalit ja nopeat juna- ja bussiyhteydet Kööpenhaminaan.

Malmön matkailusivusto

Shoppailu

Ruotsin maine kalliina maana on pitänyt pintansa, mutta totuus on se, että jo pitkään siellä on voinut monien tuotteiden osalta nauttia kotimaata edullisemmasta hintatasosta. Erityisen hyviä aikoja lähteä Tukholmaan tai muuallekin maahan shoppailemaan ovat tammikuun ja heinä-elokuun alennusmyynnit, joista saa erityisesti vaatteita huomattavasti kotimaata kattavammalla tarjonnalla.

Erilaiset design-tuotteet ovat Ruotsin valttikortteja, ja myös käsityöt ja muunlaiset uniikit tuotteet kuuluvat tarjontaan. Makeisten ystävät löytävät maasta hämmästyttävän valikoiman erityisesti salmiakkeja ja suklaita, ja maan herkkupuodit ovat nekin kotimaan vastaavia paremmin varusteltuja. Herkkuja on Tukholmassa paras katsella ja ostella Östermalmin torin laidalla sijaitsevasta kauppahallista, joka tunnetaan paikallisten keskuudessa nimellä Hallen. Sen suojista löytyy useita hyviä ruokapaikkoja, ja sen kojut myyvät korkealuokkaisia elintarvikkeita, makeisia ja juomia usein yllättävän hyvällä hintalaatusuhteella, ja varsin vaikuttava on kalaruokaa keskittynyt osio.

KampelaMuuallakin Ruotsissa on kalaruokiin erikoistuneita markkinoita paljon, ja erityisesti joulun alla eivät ainoastaan Tukholman torit ja aukiot vaan myös pientenkin kaupunkien torit sonnustautuvat joulutamineisiin markkinoilla, joiden perinteet ulottuvat kauas. Kannattaa muistaa, että Ruotsissa liikkeiden aukioloajat ovat Euroopan vapaimpien joukossa, ja shoppailu onnistuu elintarvikkeiden osalta myöhäänkin illalla ja myös sellaiset juhlapyhät kuin pääsiäisen voi omistaa shoppailulle, sillä siellä missä turistit liikkuvat ovat liikkeet avoinna pyhäpäivisinkin ympäri vuoden.

Yöelämä

Ruotsin yöelämä on melko tavalla kotimaata muistuttavaa, eikä maan baareissa ja yökerhoissa liikkuvalle ole luvassa ikäviä yllätyksiä. Suurten kaupunkien keskustoissa on mahdollista nauttia hyviä ruotsalaisia oluita melko edullisestikin, alkaen 25 kruunua joko puolen litran pullo tai ns. stor stark (0.4 L). Olut on yleensä a-oluen vahvuista, ja miltei poikkeuksetta jokainen noutaa tuoppinsa itse. Baareissa meno muistuttaa melko tavalla Suomea, sillä narikoita on etenkin talvisin maksuineen miltei joka paikassa, suosittujen baarien ja yökerhojen ovilla on pitkiäkin jonoja ja tupakointi on sallittua vain ulkotiloissa tai lasikopeissa, joihin ei saa viedä juomia ja joissa yleensä baarin henkilökunta viettää enemmän aikaa kuin asiakkaat.

TerassillaTukholma on hyvä bailupaikka minkälaisella budjetilla liikkuvalle tahansa, sillä mm. Södermalm ja Skt. Eriksplatsin tienoo ovat täynnä edullisia juomapaikkoja, kun taas äveriäät juhlijat suuntaavat Stureplanin seudulle. Tietoa Tukholman yöelämästä on helppo saada lukuisista ilmaisjakelulehdistä, ja sama pätee myös mihin tahansa muuhun Ruotsin kaupunkiin. Baarit sulkevat ovensa samoihin aikoihin kuin Suomessakin, ja yökerhot ovat auki pisimmillään viiteen asti aamulla.

Ruotsin matkailusivusto

Teksti ja kuvat: Peter Erik Forsberg

Ruotsi
Pinta-ala 449 964 km²
Maantiede Ruotsi on hyvin samanlainen maa maantieteeltään kuin Suomi. Maan väestöstä kaksi kolmasosaa asuu Tukholman eteläpuolella, ja tässä maan lauhaisimmassa osassa viljellään maata kun taas osat Tukholmasta pohjoiseen ovat suureksi osaksi metsien peittämiä. Maan korkein kohta on Kebnekaise (2111 metriä).
Ilmasto Ruotsin ilmasto on eteläosissa suhteellisen lauhaa mutta pohjoisosissa talvisin kylmää ja kesät ovat lyhyitä.
Valtiomuoto Perustuslaillinen monarkia
Pääkaupunki Tukholma  (782 855 miljoonaa asukasta)
Väestö 9,2 miljoonaa asukasta
Kielet Ruotsi ja vähemmistökieliä kuten suomi ja saame
Aikaero Suomeen – 1h
Raha Ruotsin kruunu (SEK)
Viisumit Euroopan unionin kansalaiset saavat matkustaa, oleskella ja työskennellä Ruotsissa vapaasti ilman erillisiä lupia tai muita dokumentteja. Maa on osa Schengen-aluetta.
Rokotukset Suomessa ja muualla Euroopan unionissa tarvittavat rokotukset pätevät myös Ruotsissa.
Ruotsin lippu Ruotsin kartta: Google Maps
Ruotsi-kuvia: Flickr
Ruotsi Wikitravelissa

 

X