Matkailu

Saariston Rengastie

Teksti: Taina Saarinen Kuvat: Tatu Lertola

Saariston Rengastie on helppo tapa tutustua Turun ainutlaatuiseen saaristomaailmaan. Kahdeksan lauttaa ja kaksitoista siltaa kuljettavat halki silmiä hivelevän maiseman. Varaa aikaa ja nauti kaikkien aistien retkestä.

Saaristolautan kapteeni Mikko Lehtonen

Kivoin isäntä Saaristolautan kapteeni Mikko Lehtonen

Kun alla on vettä 30-40 metriä, tie jatkuu lautoilla ja yhteysaluksilla. Kippari Mikko Lehtonen tietää merikotkista, hylkeistä ja haahkoista. Kannattaa kysyä pääseekö komentosillalle! Iniön ja Houtskarin väliä ajaa m/s Antonia (1 h) ja Kustavista Iniöön m/s Aurora (25 min). Kummassakin on kesäkahvila.

Skärimuseo

Kivointa kulttuuria Skärimuseo

Kesän uusi kohde! Pieni salaisuuksia tihkuva museo esittelee saariston arkea ja elämäntapaa. Esillä nuottaperinnettä ja pirtukuningas Hjalmari Mäkelän pirtureki ja salakuljetusvene. Verkan, Korppoo, avoinna sopimuksen mukaan, puh. 040 741 0545.

Hyppeis Värdshus

Kaunein yöpymispaikka Hyppeis Värdshus

Löydä sisäinen Ansasi ja Taunosi! Romanttinen saaristohotelli alkuperäisen ilmeensä säilyttäneessä 1930-luvun kansakoulussa. Seitsemän yksilöllistä huonetta ja hivelevän tyylikäs ruokasali, jossa nautitaan ranskalais-venäläisen kokin, Sergen, loihtimia kesäkauden lähiruokaherkkuja. Hienostuneelle sitruunatortulle täydellisesti yhteensopiva terassi merinäköalalla. 2 hh alk. 97 e. Hyppeisvägen 540, Houtskär, puh. 045 881 5650, info@hyppeis.fi.

Hyppeis Värdshus

Suomalainen luomuyrttikatkero

Paras drinkki Suomalainen luomuyrttikatkero

Raikas ja kaunis drinksu, jossa maistuvat musta- ja punaherukka, karpalo, mansikka ja ”Artemisia Absinthium”, suomalainen luomuyrttikatkero. Saariston lomakeskuksen ravintola Eik, puh. 050 34 77658, info@saaristonlomakeskus.fi.

Lähiruokaa

Lähiruoka!

Lähiruokaa tarjotaan lähes kaikkialla saaristossa. Siika, hauki, ahven, silakka, kirjolohi ja kampela ovat lähivesiltä, perunat, kasvikset ja leipä lähisaarilta.

Saariston Rengastie

Huikein maisema Meri!

Punamullan ja taivaansinen liitto, matalat männyt, kaislikkokatveet ja graniittirannat.

Lolas Service

Edullisin saaristolaisateria Lolas Service

Lola Schwartzin pöydät notkuvat saaristolaisruokaa: Kustavin savulohta, konjakkigraavattua lohta Iniöstä, haukea, siikaa, silakkaa paikallisista verkoista. Tuliaisiksi Lolan limppua, jossa on saariston leivälle tyypillinen makean ja suolaisen pyhä liitto. Lounas 10 e ark. klo 11-14, saaristolaispöytä 17 e. Käteismaksu. Iniö, Keistiö, puh. 050 5662832.

Bodgårdin aittamajoitus

Hauskin yöpyminen Bodgårdin aittamajoitus

Idyllinen aamiaismajoitus Iniössä, juhannussalon, majstångin, ja harmaakivikirkko Sofia Wilhelminan tuntumassa. Kolme neljän hengen saaristolaisaittaa. Aamiainen nautitaan 1800-luvun hirsitalon isotuvassa. Vieraat ottaa ystävällisesti vastaan vanha Roope-koira. Alk. 40 e/hlö. Jukka Torikka, puh. 041 4566454, Norrby, Iniö.

Bodgårdin aittamajoitus

Saariston Rengastie

Paras pyöräilyvinkki Kiire pois!

Rengastielle kannattaa varata 5-6 kiireetöntä päivää, lyhyemmän reitin ajaa kolmessa päivässä. Saaristossa ei juuri ole pyöräteitä, joten – försiktigt! – aja varovasti. Pyörän voi saada linja-auton kyytiin välillä Turku-Korppoo ja Turku-Kustavi.

Vainionliikenne

Kustavin Savipaja

Paras munkkikahvila Kustavin Savipaja

Tiedossa on tapaus, että tänne on ajettu Helsingistä pelkästään herkuttelemaan munkkiklassikoilla ja sitten palattu. Se ken maistaa, tietää miksi. Savipajan pihapiirissä saa viettää kesäpäivää kaikessa rauhassa. Paikka on itse asiassa käsityöläiskylä, jossa on sepän ja hopeasepän paja, leikkipaikka, mattotupa ja lahjapuoti, jossa myydään muun muassa pellavavaatteita ja sisustustavaroita sekä tehtaanmyymälä Paratiisipaja, josta saa kynttilöitä ja saippuoita. Pihassa on vanhoja moottoripyöriä Javasta Uraliin, ja saaristolaisgrillissä paistuvat silakkahampurilaiset. Iniöntie 411 B, Kustavi. Avoinna päivittäin klo 9-20, puh. 02 845 7700, kustavin.savipaja@kustavi.net.

Kustavin Savipaja

Saariston Rengastie

Paras autoilijan vinkki

Varaa paikat lautoille ja ota selvää aikatauluista, niin ei tule yllätyksiä. Osa lautoista on maksullisia. Henkilöauto 15 e, polkupyörä 5 e. Aikataulut ja hinnat puh. 0400 117123.

Sattmarkin Tupa

Paras shoppailupaikka Sattmarkin Tupa

Pursimiehentupaan laitettu viihtyisä kahvitupa. Tarjolla maatilajäätelöä, luomulimua ja täytekakkuja kauden antimista. Vastasavustettua kalaa ja muuta taattua hyvää Skärgårdssmak-saaristoruokaa. Pihapuodissa tyylikkäitä tekstiilejä ja paikallisia laatutuotteita luonnonmateriaaleista. Ihana tuliainen on fiilistelykirja ”Sattmark”, joka tuo talven keskelle saariston kesän. Sattmarkissa löytyy myös yösija savesta ja oljista rakennetuissa mökeissä. Sattmark 1, Saaristotie, Parainen. Avoinna päivittäin klo 10-20 (7.8. asti, syyskuussa viikonloppuisin klo 12-19), puh. 040 746 0653, info@sattmark.fi.

Sattmarkin Tupa

Saariston Rengastie

Kartta: Outi Kainiemi

Lisätietoja:

 

X