Matkailu

Saksa – Linnaromantiikkaa ja olutkulttuuria

Teksti: Peter Erik Forsberg Kuvat: Peter Erik Forsberg

SaksaEuroopan mahtimaa Saksa on tunnettu niin hyvästä oluestaan, kulttuuristaan, arkkitehtuuristaan kuin dramaattisesta historiastaankin. Nykyään Saksa on niin suurten kaupunkien kuin maaseutunsakin osalta matkailijan paratiisi, joka pitää otteessaan kenet tahansa vuosi toisensa jälkeen. Saksan liittotasavalta sopii kohteeksi kaikille lapsiperheistä varttuneempaan väkeen, eikä aika siellä käy ikinä pitkäksi.

Kulkuyhteydet Suomesta

Suomesta on helppo kulkea Saksaan niin ilma- kuin merireittejäkin käyttämällä. Suurimmat lentoyhtiöt kuten Finnair ja Lufthansa lentävät Helsingin ja useiden Saksan kaupunkien välillä tiheään tahtiin. Ryanair lentää edullisesti Tampereen ja Frankfurtin väliä. Valmismatkoja tekevät useat lentoyhtiöt, kuten Etumatkat, Finnsov, OK-matkat, Suomen matkatoimisto ja Kaleva Travel.

Myös lauttayhteydet Helsingistä ja Hangosta Rostockiin ja Travemündeen ovat erityisesti autolla matkustaville parempi vaihtoehto kuin matka Baltian maiden ja Puolan kautta. Junalla Saksaan pääsee Manner-Euroopan eri kolkista EC-junilla, ja suomalaisen kannalta junaan nouseminen Tukholmassa tai Kööpenhaminassa on paras vaihtoehto. Myös bussiyhtiöt kuten Eurolines tekevät matkoja, jotka kulkevat Suomesta Saksaan, yleensä Ruotsin ja Tanskan kautta.

Liikkuminen Saksassa

Saksan tieverkosto on eräs maailman parhaita, ja monia kiinnostavat Autobahn-moottoritiet, joilla ei joitain osuuksia lukuun ottamatta ole ollenkaan nopeusrajoituksia. Näitä teitä ajaessa kuitenkin kannattaa noudattaa ensikertalaisille suositeltua 130 kilometrin nopeusrajoitusta, ja muutenkin kannattaa pitää mielessä, että Autobahnin onnettomuusluvut ovat huikeat, ja kolarit johtuvat miltei aina liian suurista nopeuksista.

AsemallaSaksan kaupunkien välinen liikenne tapahtuu autojen lisäksi miltei yksinomaan rautateitse. Verkosto on erittäin kattava, junien toinen luokka on samaa tasoa kuin muun maailman ensimmäinen luokka ja junien viidenkin minuutin mittaista myöhästymistä pidetään enteenä koko maan rappiolle joutumisesta.

Hinnat ovat kuitenkin korkeat, ja matka esimerkiksi Münchenin ja Berliinin välillä saattaa maksaa yli 100 euroa suuntaansa. Toisaalta tarjoukset, joita annetaan etukäteen lippunsa ostaville, laskevat edestakaisia hintoja joskus jopa puolella. Paljon Saksassa matkustavalle erilaiset alennuskortit saattavat alentaa matkojen hintoja  neljänneksellä. Vanhempien tai isovanhempien seurassa matkustava alle 14-vuotias matkustaa ilmaiseksi. Parhaita junia ovat ICE-junat, ja matka Hampurista Müncheniin kestää junalla kuutisen tuntia, kun siihen autolla kuluu 8 tuntia.

Deusche Bahn (Saksan rautatiet)

Bussilla Saksassa matkustetaan vain silloin kun juna jostain syystä ei johonkin kulje. Berliinistä on bussiyhteyksiä muualle Saksaan, ja myös Eurooppaa ristiin rastiin ajavat bussiyhtiö, kuten Eurolines saattavat parhaimmillaan myydä lippuja huomattavasti junaa edullisemmin.

RaitiovaunuSaksan kaupunkien joukkoliikenne perustuu raitionvaunuihin. Suuremmissa kaupungeissa on enimmäkseen maan päällä kulkevia S-Bahn- ja maan alla pääasiallisesti kulkevia U-Bahn-metrojunia, mutta näiden lisäksi käytössä on myös kattava raitiovaunuverkosto, johon käyvät samat liput. Päivälippujen hinnat ovat Berliinissä kuuden euron luokkaa, ja monissa kaupungeissa kaksi ihmistä saa ryhmäalennuksen ja alimmillaan päivälippu on kolme euroa. Monissa kaupungeissa joukkoliikenne toimii ympäri vuorokauden, ja missä tahansa se on kattava, miltei ovelta-ovelle-tyylinen järjestelmä.

Pyörällä liikkuminen on Saksassa niin kaupunkien sisällä kuin muuallakin turvallista ja vaivatonta. Pyöräily on suosittua ja sitä varten on rakennettu huippuluokan pyörätiet. Radwandern eli pyörällä kiertely on hyvin suosittua kaupunkien ulkopuolella, ja erityisesti matkat Reinin, Tonavan ja Elben rantoja pitkin ovat mahtava kokemus. Pyörät voi ottaa junaan reilun viiden eurolla, mutta Autobahn-moottoriteillä pyöräily on suuren sakon uhalla kielletty.

Saksa on patikkaretkeilijän paratiisi. Suuret, miltei koskemattomana pysyneet metsäalueet tarjoavat tietenkin loistavan mahdollisuuden patikointiin, ja jylhillä seuduilla paremmin viihtyvät suuntaavat Baijerin vuoristomaisemiin, joilla talvisin on tietenkin loistavat hiihto- ja lasketteluolosuhteet. Saksassa on yli 2000 virallista leirintäaluetta, jotka ovat suurelta osin avoinna huhtikuusta syyskuuhun, mutta muutama sata näistä on auki läpi vuoden. Niin patikoinnista, vuoristoretkeilystä kuin leirintäalueistakin saa tietoa internetistä.

Tietoa retkeilystä
Tietoa Alppiretkeilystä
Tietoa leirintäalueista

Majoitus

Saksan hotellit ovat tietenkin huippuluokkaa, mutta kannattaa pitää mielessä, että yöpyminen on kallista niin hosteleissa kuin muissakin majoitusmahdollisuuksissa. Hostelien hinnat ovat harvoin alle 18 euroa vuoteelta, lukuun ottamatta sellaisia itäisen Saksan kaupunkeja kuin Dresden ja Leipzig, joissa hintataso monen asian kohdalla on läntisen Saksan kaupunkeja alhaisempi. Halvimmat huoneet Berliinissä ovat kahdelta hengeltä noin 30 euroa per yö.

Hotelleissa hinnat alkavat 30 eurosta yhden hengen ja 45 eurosta kahden hengen huoneista. Saksassa miltei poikkeuksetta huoneen tai pedin hintaan kuuluu laadukas aamiainen. Majoitusmahdollisuuksista saa äärimmäisen kattavasti tietoa internetin kautta, ja myös varaus onnistuu helposti joko englanniksi tai saksaksi.

Tietoa yöpymismahdollisuuksista
Tietoa hotelleista

Ruoka ja ravintolat

Saksa on perinteisesti liha- ja perunamaa, jonka ateriat muistuttavat melkoisesti paitsi kotimaisia myös muun Euroopan keittiöitä. Perinteisestä keittiöstä löytyy paljon maistamisen arvoisia herkkuja, joista Schnitzel, eli wienerleike, on tunnetuimpia, ja sen yhteydessä nautitaan aina ranskalaisia perunoita (pommes frites) ja kastiketta, joka vaihtelee seudun mukaan. Toinen suosittu perinneruoka on Rinderroulade, joka yksinkertaisimmillaan on pienen suolakurkun ympärille kiedottu ohut viipale naudanlihaa, jota paistetaan ja grillataan reilun tunnin ajan.

Riistat ovat nekin suosittuja erityisesti pienemmissä kaupungeissa ja kylissä, ja näiden aatelia on Rehrücken. Makkoroiden (Wurst) osalta Saksa on ylittämätön paikka niin valikoiman kuin laadunkin suhteen. Eri seutujen makkarat ovat tunnettuja kaikkialla maailmassa, kuten Thüringer ja Frankfurter. Makkarat joko paistetaan tai keitetään kypsiksi, riippuen mistä laadusta on kyse; Bratwurst paistetaan, kun taas Baijerin ylpeys Weisswurst keitetään. Makkara syödään grilliltä ostettaessa hodarina, ja ravintolassa tarjotaan perunoiden, perunamuusin tai perunasalaatin kanssa.

Saksalainen keittiö on kokenut muodonmuutoksen viimeisten vuosikymmenten aikana, ja monet entiset ruoat ovat jäämässä taka-alalle. Raskaiden liha-aterioiden sijaan tarjolla on entistä enemmän Italiasta ja Ranskasta vaikutteita saaneita pöperöitä, jotka sopivat terveellisen ruokavalion ystäville. Myös erilaiset kasvisruokiin erikoistuneet ravintolat ovat tavallisia, ja erityisesti Berliini on kasvisherkkujen osalta lyömätön paikka. Suuret määrät siirtolaisia Aasiasta ovat tuoneet mukanaan hyviä eksoottisia ruokalajeja, ja erityisesti thaimaalaiset ravintolat ovat tasokkaita, kevyempiä vaihtoehtoja.

Durum dönerTurkkilaiset ovat Saksan suurin siirtolaisryhmä, ja he ovat muuttaneet maan ruokailutottumuksia enemmän kuin mikään muu yksittäinen tekijä. Döner Kebab on itse asiassa saksalainen ruoka, sillä turkkilaiset siirtolaiset kehittivät sen Berliinin Kreuzbergin kaupunginosassa 1970-luvulla saksalaisten makutottumuksia mukaillen. Dönerin lisäksi Durum on suosittua, ja näitä saa kaikista kylistä ja kaupungeista paitsi hienosti sisustetuista ravintoloista myös kioskeista ja muista pikaruokapisteistä, jotka ovat suositumpia kuin makkaraa myyvät. Suurista kaupungeista näitä annoksia saa vuorokauden ympäri, ja hinnat ovat uskomattoman edullisia; oheisen kuvan ”super durum” maksaa kolme euroa.

Muutenkin Saksassa syöminen on edullisempaa kuin muualla Länsi-Euroopassa, ja ulkona syöminen on oluen juomisen ohella kansallisharrastus. Suuri osa aterioista nautitaan edelleen Gasthof tai Gasthaus -ravintoloissa, jotka usein ovat perheyrityksiä, joissa tarjotaan perinteisiä herkkuja ja joihin voi mennä myös pelkästään oluelle. Saksassa miltei mikä tahansa olutta myyvä paikka myy myös aterioita, jotka vaihtelevat Bierhalle-oluttupien ja Biergarten-terassien perinteisistä pubiruoista Berliinin ja Münchenin kahvila-baarien päivittäin vaihtuviin, kaikkialta maailmasta vaikutteita imeneisiin fuusioaterioihin.

OluttuoppiSaksalaiset oluet ovat maailmankuuluja, ja valikoima oluiden suhteen on maassa ylittämätön. Ketjuoluet ovat niitä, jotka kulkeutuvat maan rajojen ulkopuolelle, mutta kannattaa muistaa, että Saksassa on yli 1200 panimoa, jotka kaikki tuottavat erinomaisia, usein vain paikallisesti tunnettuja oluita. Maistamisen arvoista on vaalea vehnäolut (Weizenbier tai Weissbier), tumma ale-tyyppinen, Etelä-Saksassa suosittu Alt sekä Kölnin erikoisolut Kölsch. Myös vuodenaikojen mukaan ilmaantuvat oluet ovat suosittuja, kuten talviajan Bockbier tai toukokuun mukanaan tuoma Maibock. Olutta myydään etelässä litran tuopeista, ja puolen litran tuoppi on ”pieni olut”, mutta muualla Saksassa puolen litran tuopit ovat nykyään normi, ja pienemmätkin lasit ovat myös tavallisia.

Saksa on myös erinomainen viinimaa. Viinejä valmistetaan 2000 vuoden kokemuksella, ja erityisesti valkoviinit saavat miltei yhtä suositun vastaanoton kuin oluet. Viinit tulevat pääasiallisesti etelästä, ja jotkin seudut, kuten Ahr, ovat tunnettuja myös hyvistä punaviineistä. Viineihin on paras tutustua siellä, missä niitä valmistetaan, ja Weinprobe-maistajaiset ovat oiva tapa tutustua myös paikalliseen kulttuuriin. Eteläisen Saksan viinituvat tarjoavat tuoreita viinejä neljänä kuukautena vuodessa, loppukesällä ja syksyllä.

Nähtävyydet

Potzdamer PlatzBerliini kuuluu maailman suurten metropolien joukkoon myös nähtävyyksiensä osalta. Sen ainutlaatuinen museokaupunginosa pitäisi monia otteessaan viikkokausia, huippuluokan museot ja galleriat ympäri kaupungin eivät nekään heti lopu ja ulkoilmamuseona maan pääkaupunki tarjoaa niin uutta kuin vanhaakin. Branderburger Tor on eräs ensimmäisiä paikkoja, jonne turistit kaupungissa ryntäävät, ja siellä vieraillessa kannattaa myös tutustua läheiseen parlamenttitaloon, jota pidetään yhtenä maailman ihmeistä, kuten myös juutalaisvainojen muistolle pystytettyyn uuteen monumenttiin sekä ennen tyhjänä viruneen Potsdamer Platzin ainutlaatuiseen, suuntaa näyttävään ja suuruudenhulluutta lähentelevään arkkitehtuuriin.

Maan suurista kaupungeista Hampuri tarjoaa myös hätkähdyttävää arkkitehtuuria, joskin myös sen galleriat ja luova henki tuottavat jatkuvasti uutta taiteiden alalla. München ja Frankfurt ovat museoiden luvattua maata, ja itäisen Saksan Dresden puolestaan tarjoaa uskomattoman määrän nähtävää oopperasta Zwingerin palatsien hohtoon. Kaupungeista myös Nürnberg on täynnä kulttuuria, ja itäisessä Saksassa Leipzig on sekin viime vuosina noussut kulttuurikaupungiksi.

Saksa on linnojen ystävälle kiintoisa paikka, sillä linnoja on miltei loputon määrä. Wittenberg, Wartburg, Königstein, Moritzburg ja Wernigerode ovat tunnettuja maan rajojen ulkopuolellakin, ja sellaiset keskiaikaiset kaupungit kuin Goslar ja Regensburg ovat rauhallisempaa menoa etsiville aarreaittoja. Pohjois-Saksan Lübeck, joka on kirjailija Thomas Mannin syntymäkaupunk, ja jonka Buddenbrookit teki tunnetuksi, on Euroopan helmiä upeine arkkitehtuureineen ja sellaisine maailmankuuluine huveineen kuin nukketeatteri Marionettentheater.

Eräs maan kohokohdista on niin sanottu Die Romantische Strasse, joka on näköalatie Würzburgista viiden kaupungin kautta Füsseniin. Tämä 420 kilometriä pitkä reitti, joka tuli tunnetuksi 1950-luvulla yhdysvaltalaisten sotilaiden lomailupaikkana, on mainio pyöräilyreitti. Sitä pitkin kulkee myös Europabus-bussi huhtikuusta lokakuuhun, ja yhdensuuntainen matka maksaa kuutisenkymmentä euroa. Romantische Strassella on risteys myös linnojen kautta kulkevalla Burgstrassella, joka on muodostumassa miltei yhtä suosituksi.

Ostokset

Saksa on shoppailijan paratiisi, sillä tarjonta on valtava ja hintataso on yllättävän edullinen. Tunnetusti elektroniikkatuotteet ovat Saksassa edullisia, mutta myös muoti, keittiötarvikkeet ja retkeilyvarusteet ovat mukavissa hinnoissa. Tietenkin Suomen alkoholipolitiikkaan kyllästyneet nauttivat oluiden ja viinien ostelusta, ja näiden lisäksi monet markkinat ja herkkupuodit myyvät erinomaisia juustoja ja muuta kotiin vietävää. Markkinoista ehkä parhaita ovat joulumarkkinat, joista Münchenin perinteiset vetävät puoleensa ihmisiä ympäri maailman. Hehkuviinin lämmössä miltei jokainen Saksan paikkakunta valmistautuu jouluun upeilla perinteisillä markkinoilla, ja myös pääsiäistä edeltävät markkinat, joita usein järjestetään samalla paikalla kuin joulunkin, ovat vertaansa vailla.

Ympäri vuotiset markkinat ovat suurten kaupunkien vetonauloja, ja niiden aatelia ovat Hampurin Fischmarkt-kalamarkkinat. Markkinat aloitetaan puoli kuudelta sunnuntaiaamuisin, seitsemältä lokakuusta maaliskuuhun, ja ne kestävät puolikymmeneen. Kalan lisäksi täältä saa miltei mitä tahansa juomia ja ruokia, ja huippuluokan juustot, hedelmät ja makeiset kuten myös kynttilät, kirppisvaatteet ja korut vaihtavat omistajaa tiuhaan tahtiin. Markkinat ovat lyömättömät tunnelmaltaan, ja täällä voi tavata täysin kunniallisia kansalaisia, jotka aamun tunteina siemailevat viiniä, maistelevat kalaa ja kuuntelevat lavalla soitettavaa musiikkia.

Fischmarkt on harvinainen esimerkki sunnuntaisin tapahtuvasta shoppailusta, sillä maassa lepopäivää pyhitetään kaikkialla. Valintamyymälät ja ostoskeskukset ovat auki maanantaista lauantaihin iltakahdeksaan, ja pienemmät putiikit yleensä kuuteen, suuremmissa kaupungeissa kahdeksaan.

Yöelämä

BaarissaBerliini, München ja Hampuri ovat eräitä maailman parhaita bailupaikkoja. Monet paikat toimivat päivisin kahviloina, iltaisin baareina ja jotkut vielä heittäytyvät yön tunteina enemmänkin diskoa muistuttaviksi. Berliinin Kreuzberg on edelleenkin loistava paikka trendikkäille baareille ja erityisesti Bergmannstrasse on baarikatujen aatelia.  Myös Oranienstrasse ja Wiener Strasse ovat kaupunginosan helmiä, ja Winterfeldtplatzin tienoo Schönebergissä on hyvä paikka löytää menoa ja meininkiä. Uusia trendikkäitä paikkoja nousee jatkuvasti, ja niin Prenzlauer Berg kuin Friedrichshainkin ovat mainioita paikkoja läpi yön jatkuvalle juhlinnalle. Mitten Oranienburger Strassen yökerhot puolestaan ovat perinteisempiä ja joidenkin mielestä tylsempiä kuin luovasti trendikkäät keskustan ulkopuoliset seudut.

Hampurin St. Pauli ja Reeperbahn iskostuivat suomalaisten tajuntaan Irwin Goodmanin laulusta jo aikoja sitten, ja sinne todellakin monen veri vetää edelleenkin yhä uudestaan. Beatlesien kaltaiset bändit eivät enää ehkä siellä soita, mutta rock- ja jazz-kulttuuri hakevat edelleenkin vertaisiaan. Mikäli haluaa tutustua paikkaan, josta Beatles nousi maailmankartalle, voi käydä Gretel & Alfons -baarissa Grosse Freiheitin varrella.

Münchenin oluttuvat ja biergartenit ovat maailmankuuluja, ja omimmillaan ne ovat Oktoberfest-olutjuhlien aikaan syys-lokakuussa. Tällöin kaupunki on kiireisimmillään eikä vapaita vuoteita löydy ellei sellaista varaa viikkoja etukäteen. Theresienwiesen alueella tapahtuvaan juhlintaan ei ole pääsymaksua, mutta telttoihin kannattaa saapua ajoissa, jotta saa istumapaikan ja pääsee nauttimaan täysin siemauksin paitsi oluesta myös esityksistä. Muutenkin München on yöelämään pyörteisiin tottuneelle paratiisi, ja erityisesti sen oluttuvat ja biergarten-pihat ovat paikkoja, joissa saksalaiset juovat suuren osan niistä 130 litrasta olutta, jota siellä henkeä kohden vuosittain kulutetaan. Myös monilla panimoilla on omia oluthallejaan, joista kuuluisin on valtava Hofbräuhaus (Am Platzl 9). Niille, jotka pitävät sitä turistirysänä, voidaan suositella Augustiner Bierhallea (Neuhauser Strasse 27), joka antaa autenttisen kuvan olutkellareista, joista Hitlerin ura aikoinaan lähti liikkeelle.

Saksan muut kaupungit ovat nekin oivia paikkoja hyville juomille ja viihteelle. Itäisen Saksan kaupungeista Dresden ja erityisesti sen Neustadt-kaupunginosa ovat eräänlainen mini-Berliini, jonka luova hulluus vetää ihmisiä puoleensa kaikkialta maailmasta. Saksassa oluen ja muidenkin alkoholijuomien hintataso on melko alhainen, ja puoli litraa olutta maksaa miltei paikkaan katsomatta kolme euroa. Perinteiset baarit ovat auki yleensä kahteen, mutta baareja, jotka ovat auki aamuunkin asti, ei ole vaikea löytää edes pienemmistä kaupungeista.

Tietoa matkailusta Saksassa

Saksa
Pinta-ala 357 031 km²
Maantiede Saksa muodostuu 16 osavaltiosta, jotka käsittävät alueet Itämereltä Alpeille. Eri maastotyyppejä maasta löytyy useita, aina alavista tasangoista jylhiin vuoristoihin. Suuri osa asumattomasta alueesta on metsien peitossa. Korkein vuori on Zugspitze (2962 metriä).
Ilmasto Leudohko merellinen ilmasto, joka pohjoisessa on talvisin kylmä tuulien takia, mutta yleisesti ottaen talvet ovat lyhyitä ja vuoden keskilämpötila on 9 astetta (Suomessa 2 astetta). Kesät ovat kuumia mutta kosteita. Parhaat ilmat on eteläisessä Saksassa, ja Föhn-tuulet saattavat talvisin esim. Münchenissä parissa tunnissa nostaa lämpötilaa usealla kymmenellä asteella.
Valtiomuoto Liittotasavalta
Pääkaupunki Berliini (3,4 miljoonaa asukasta)
Väestö 83,4 miljoonaa (Varsinaisia saksalaisia 67 miljoonaa, plus siirtolaisia ja muiden maiden kansalaisia 15 miljoonaa)
Kieli Saksa
Aikaero Suomeen – 1h
Raha Euro
Viisumit Euroopan unionin kansalaiset eivät tarvitse viisumia oleskeluun tai työskentelyyn Saksassa. Maa kuuluu Schengen-alueeseen.
Rokotukset Suomessa tarvittavat rokotukset riittävät myös Saksassa.
Saksan lippu Saksan kartta: Google Maps
Saksa-kuvia: Flickr
Saksa Wikitravelissa
X