Matkailu

San Francisco – Elämäniloa Tyynenmeren rannalla

Teksti: Anna.fi

Cable car”Jätin sydämeni San Franciscoon…”  Niinhän laulussa sanotaan. Yhdessä niistä monista, joissa San Franciscoa ylistetään. Mutta mikä San Franciscossa sitten viehättää?

Ensi silmäyksellä sen kauneus. San Francisco sijaitsee kirkkaansinisen Tyynen Valtameren rannalla, josta valkoisten talojen reunustamat kapeat kiemurtelevat kujat ja bulevardimaiset kadut nousevat jyrkästi kukkulan rinnettä ylös.

San Franciscoa on rakennettu kautta aikojen asiantuntemuksella, hyvällä maulla ja tyylikkäästi. Kaupungissa tapaa uutta ja vanhaa rinnan. Vanhempaa arkkitehtuuria edustavat kaupungin monet koristeelliset puutalot, joiden julkisivuissa näkee usein mitä mielikuvituksellisempia ja värikkäämpiä maalauksia. Modernia San Franciscoa edustavat puolestaan alakaupungin mahtavat pilvenpiirtäjät, jotka nekin ovat erittäin hyvällä maulla suunniteltuja.

Kaupungin miellyttävyyttä lisää vielä välimerellinen ilmasto, joka takaa 15-20 asteen keskilämpötilan ympäri vuoden. Aamut ovat yleensä utuisia, mutta valo häikäisevä. Puolen päivän aikaan aurinko paistaa jo täydeltä terältä. Parhaimmillaan kaupunki on kuitenkin iltahämyn aikaa. Silloin keltainen usva kietoo kaupungin pehmeään syliinsä.

Hippiliikkeen synnyinseutu

Fisherman's wharfElämäniloa välkkyvä San Francisco on aina vetänyt puoleensa nuoria. 1950-luvun lopulla kaupunkiin tulivat beatnikit ja nuoret taiteilijat, jotka asettuivat studioihinsa, kellareihinsa ja ullakoille. He maalasivat, veistivät, kuvasivat ja sävelsivät.

Jokin San Franciscon ilmapiirissä tehosi: tuntui että kaupungin kahvilat ja jazzluolat olivat täynnä lahjakkuuksia. Ja jos he eivät olleet lahjakkaita, he olivat joka tapauksessa intoa täynnä. 1960-luvulla oli hippien vuoro. He saapuivat kukka hiuksissaan sankoin joukoin San Franciscon kadulle. Osa ryhtyi vastustamaan pommia mielenosoituskulkueissa, osa opetteli soittamaan kitaraa, ja jotkut laajensivat tajuntaansa kannabiksen ja LSD:n avulla.

Vuonna 1967 San Franciscon hippiyhteisö kohosi ”rakkauden kesän” myötä kansainväliseen maineeseen. Ja hippiliike levisi kaikkialle länsimaailmaan -väistämättömine kaupallisine lieveilmiöineen.San Franciscon alkuperäisten hippien lyhyt kukoistuskausi hiipui kuitenkin pois 1970-luvun kuluessa. Nuorisokulttuuriin tulivat uudenlaiset tyylit, muodit ja aatteet. Alkuperäinen hippisukupolvi aikuistui ja siirtyi usein jatkamaan vanhempiensa keskiluokkaista elämää, jota oli aiemmin vastustanut.

Tänä päivänä San Franciscoa kutsutaan myös sateenkaarikaupungiksi. Nimi johtuu siitä, että kaupungin Castro Districtistä on tullut Yhdysvaltojen homokulttuurin mekka. Täällä asuu valtaosa kaupungin homo- ja lesboasukkaista. Ikkunoista roikkuu sateenkaarilippuja, ja lähes jokaisessa kadunkulmassa kävelevät vastaan mies- tai naisparit käsi kädessä.

Ystävälliset sanfranciscolaiset

Cable carSan Francisco on ystävällinen kaupunki, jota turistinkin on helppo lähestyä. Friskolaiset ovat ystävällistä ja avuliasta väkeä, ja heihin voi parhaiten tutustua kaupungin lukemattomissa kahviloissa ja baareissa. He kertovat mielellään, mistä löytyvät kaupungin parhaimmat ravintolat. Jos jaksat kuunnella, he saattavat kertoa koko kaupungin historian.

Paras tapa tutustua kaupunkiin ja sen nähtävyyksiin on San Franciscon kuuluisa cable car, joka muistuttaa meikäläista raitiovaunua. Niillä liikkuminen kaupungin äkkijyrkillä kaduilla on todellinen elämys. Tunnelma on kuin Linnanmäen vuoristoradalla. Hauskempaa ja sujuvampaa liikennemuotoa on vaikea kuvitella,  siksi San Franciscon cable carilla riittää myös käyttäjiä, monia kymmeniä tuhansia päivässä.

San Franciscoon tutustumisen voi aloittaa vaikkapa Fisherman’s Wharfilta, joka on osa San Franciscon laajaa satama-aluetta. Se on kaupungin asukkaiden huvittelu- ja herkuttelupaikka, jossa nenään tulvahtavat muhevat tuoksut, kun kalakauppiaat keittävät isoja merirapuja, hummereita ja katkarapuja höyryävissä padoissa. 

ChinatownLähellä Fisherman’s Warfia sijaitsee San Franciscon Chinatown, joka on maailman suurin Kiinan ulkopuolinen kiinalaiskaupunki. Chinatowniin mennessä voi poiketa myös San Franciscon italialaiskaupunginosassa North Beachilla, jonka värikkäitä ja vilkkaita kortteleita kierrellessä voi helposti kuvitella olevansa Italiassa.  Kadulla tuoksuvat oliiviöljy ja espresso.

San Franciscon italialaiskorttelista löytyy mm. Hollywoodin huippuohjaajan Francis Coppolan omistama pieni italialaisravintola Cafe Niebaum-Coppola, jossa tarjotaan tietysti Coppolan oman viinitalon viinejä.

Mielenkiintoisia nähtävyyksiä

Fisherman's wharfSan Franciscossa riittää katseltavaa ja ihmeteltävää vaikka kuinka. Kaupungin tunnetuin maamerkki on tietenkin auringossa kimalteleva Golden Gate -silta, jonka rakentamiseen kului yli 4 vuotta. Rakennustyö maksoi kokonaisuudessaan noin 35 miljoonaa dollaria. 

Muita mielenkiintoisia nähtävyyksiä on San Franciscon edustalla sijaitseva Alcatrazin pahamaineinen vankilasaari, jonka kuuluisia asukkeja ovat olleet mm. gangsterit Al Capone ja Konekivääri Kelly. Alcatrazista tehtiin liittovaltion vankila vuonna 1934 ja sen toiminta lopetettiin l963.

Fisherman’s Wharfin satama-alueelta pääsee lautalla vajaassa puolessa tunnissa San Franciscon lahden rannalla sijaitsevaan pieneen idylliseen Sausaliton kaupunkiin, joka on niin sanfranciscolaisten kuin muualta tulleiden turistien suosittu viikonloppukohde.

San Fraciscosta ei myöskään ole pitkä matka Kalifornian kuuluisille viinialueille Napa- ja Sanoma-laaksoihin, joiden kauniit tilukset, mukava ilmapiiri ja mielenkiintoiset viininmaistajaiset ovat kokemisen arvoisia kaikille viininystäville.

RavintolassaMyös kaupungin ulkopuolella sijaitseva Muir Woodsin luonnonpuisto on melkoinen elämys. Täällä voi ihailla jättimäisen kokoisia punapyökkejä, jotka saattavat kasvaa parissa kymmenessä vuodessa tomaatin siemenen kokoisesta siemenestä yli satametrisiksi.

Illalla San Francisco herää eloon ja lukuisat yökerhot ja klubit houkuttelevat kuuntelemaan elävää musikkia, jota on tarjolla kaikenlaista kantrista jazziin.  Kaupungissa on myös lähes 5000 ravintolaa, joiden tarjonnasta löytyy varmasti jokaiselle jotakin.

Teksti ja kuvat: Liisa Simola

X