Matkailu

Shanghai – Neonvaloja ja art decoa

Teksti: Jenny Kotiranta Kuvat: Jenny Kotiranta

Shanghain juutalaisgettoaHuangpu-joen varrella kohoavat pilvenpiirtäjät lyövät ensi kertaa Shanghaissa vierailevan ällikällä. Shanghai onkin Kiinan kosmopoliitti, aidosti kansainvälinen kaupunki, jonka värikäs historia, nopeatempoinen elämänrytmi ja tiuhaan vaihtuvat asukkaat pitävät kaupungin alituisessa muutoksessa.

”Maailman kosmopoliitein kaupunki!”, ylistää vuonna 1934 kirjoitettu matkakirja kaupungista. Shanghaissa vieraillessa tuleekin muistaa, että viime vuosikymmenien kehitys ei käännä uutta lehteä kaupungin historiassa. Jo kahdeksankymmentä vuotta sitten Shanghain pilvenpiirtäjät olivat ”toiseksi korkeimpia maailmassa Amerikan jälkeen”, ja sen ”modernit tavaratalot sykkivät samaa tahtia Lontoon, Pariisin ja New Yorkin kanssa”. Shanghai hurmaa kävijänsä aivan yhtä tehokkaasti kuin viime vuosisadan alussa.

Shanghain lyhyt historia

ShanghailaistaidettaVielä 1300-luvun alussa Shanghai oli pahainen kalastajakylä, jota Marco Polo ei katsonut aiheelliseksi listata Kiinan tärkeimpien rannikkokaupunkien joukkoon. 1800-luvulle tultaessa kaupunki oli jo merkittävä välisatama Pohjois- ja Etelä-Kiinan välisessä kaupassa. Länsimaisten tietoisuuteen Shanghai nousi 1800-luvun puolivälissä käytyjen Oopiumsotien myötä. Kiina pakotettiin avaamaan satamiaan länsimaille, ja pian mm. Isolla-Britannialla, Ranskalla ja Yhdysvalloilla oli kaupungissa omat itsehallintoalueensa.

Vilkas ulkomaankauppa loi paitsi vaurautta, myös kaaosta. Valtavia omaisuuksia oopiumkaupalla takoneet kauppiassuvut tekivät tiivistä yhteistyötä Shanghain alamaailman kanssa. Ensimmäisen maailmansodan jälkeisinä vuosina kaupunki nautti kansainvälistä mainetta paitsi ”Idän Pariisina”, myös ”Aasian huorana”. 1920- ja 1930-luvuilla Shanghaissa oli tuhansia, paikallisen mafian pyörittämiä bordelleja ja oopiumluolia.

Länsimaisia Shanghaissa asui 1930-luvulla liki 60 000. Kaupunkiin päätyi mm. tuhansia venäläisiä sekä juutalaispakolaisia Venäjän vallankumouksen ja natsi-Saksan vainojen alta. Shanghai oli myös Kiinan filmiteollisuuden keskus, jossa tuotettiin 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä tuhansia elokuvia.

MetrossaShanghain kulta-aika päättyi Toiseen maailmansotaan ja japanilaisten miehitykseen. Kiinan Kansantasavallan perustamisen jälkeen 1949 kaupunki sulki muun Kiinan tapaan ovensa ulkomaailmalta. Kulttuurivallankumouksen synkkinä vuosina Shanghai joutui pahamaineisen Neljän koplan kynsiin, joka orkesteroi vallankumouksellista kaaosta Shanghaista käsin. Horroksestaan kaupunki heräsi vasta 1980-luvun talousuudistusten myötä. Tätä nykyä miljardi-investointeja vetävä kaupunki on entistä kansainvälisempi ja yksi Aasian merkittävimpiä kauppa- ja finanssikeskuksia.

Puutarhoista pilvenpiirtäjiin

Shanghaihin ei tulla niinkään nähtävyyksien kuin monipuolisten ostosmahdollisuuksien perässä. Tämä on sääli, sillä kaupungilla on paljon annettavaa. Virhe on myös hakea Shanghaista vain temppeleitä ja palatseja. Kiehtovimmat nähtävyydet liittyvät kaupungin omaperäiseen historiaan.

Yksi historiallisesti merkittävimmistä nähtävyyksistä on The Bund, joenvarsialue, jota reunustavat länsimaiden hallinnon aikaiset virasto- ja pankkirakennukset. Goottilaista, uusrenessanssia ja art deco -arkkitehtuuria edustavat rakennukset ovat peräisin 1800-luvulta sekä 1900-lukujen ensimmäisiltä vuosikymmeniltä. Nykyisin osa rakennuksista on edelleen finanssilaitosten hallussa, vaikka joukkoon mahtuu myös luksustason ravintoloita ja klubeja. Yksi joen varren rakennuksista on Peace Hotel, jonka kuuluisimmat yövieraat Charlie Chaplin ja tämän vaimo Paulette Goddard yöpyivät huoneessa numero 51 vuonna 1936.

The Bund

Aivan Bundin alkupäässä sijaitsee Waibaidu-silta, joka Toisen maailmansodan aikaan toimi ”ei-kenenkään-maana” kansainvälisten joukkojen ja japanilaismiehityksen puristuksessa. Japanilaisten miehitysalue sijaitsi sillan itäpuolella, nykyisessä Hongkoun kaupunginosassa. Vuosina 1942-45 tuhansia Shanghaihin paenneita juutalaisia määrättiin muuttamaan Hongkouhun noin neliökilometrin suuruiselle alueelle. Ahtaassa getossa toimi myös Ohel Moshen synagoga, johon vuonna avattiin museo juutalaispakolaisten muistolle (Changyang Lu 62, Hongkou District).

Oma maailmansa on Ranskalainen kaupunginosa (French Concession), jossa on yhä satoja hyvin säilyneitä, eurooppalaistyylisiä huviloita. Alue oli aikoinaan yksi Shanghain huvittelukeskuksista, jonka viranomaiset katsoivat uhkapelejä ja prostituutiota läpi sormien osinkoa vastaan. Aluetta asuttivat 1920- ja 1930-luvuilla ranskalaisten lisäksi gangsterit, varakkaat kiinalaiset sekä venäläiset aristokraatit, jotka Venäjältä paettuaan olivat vajonneet köyhyyteen ja asuivat usein ahtaasti ja kurjissa olosuhteissa. Venäläisten parikerroksisia shikumen-asuntoja on yhä nähtävissä mm. Xintiandin alueella.

Huvila French Concessionissa

Nykyisin ranskalaiseen kaupunginosaan on keskittynyt runsaasti ravintoloita, kahviloita sekä pieniä erikoisliikkeitä. Suosittu kohde alueella on muun muassa pieniä taidegallerioita käsittävä Taikang Lu’n taidealue (Taikang Lu, Lane 210) sekä Fuxing-puisto. Historiasta kiinnostuneet arvostavat mm. Kiinan Tasavallan perustajan, Sun Yat-senin kotimuseota (Xiangshan Lu 7). Kiinan kommunistinen puolue perustettiin heinäkuussa 1921 osoitteessa Xingyelu 76, joka tuolloin toimi tyttökouluna.

Perinteiset nähtävyydet

Perinteisistä nähtävyyksistä suosituimpia lienee 1500-luvulle ajoittuva Yuyuan-puutarha. Legendan mukaan puutarhan rakennutti Ming-dynastian virkamies Pan Yunduan, joka käytti projektiin vuosikymmeniä sekä huomattavan omaisuuden. Puutarhan osti köyhtyneeltä Panin suvulta kauppiaiden kilta, mutta varsinainen rappeutuminen alkoi 1800-luvulla, kun länsimaiset joukot käyttivät puutarhaa sotaväen majoitukseen. Suzhoun kuuluisien puutarhojen tyyliin rakennettu puutarha kunnostettiin alkuperäiseen asuunsa 1950-luvulla. Sittemmin puutarhan ympärille on muodostunut vilkas turistikeskus matkamuistomyymälöineen ja kahviloineen.

Polkupyöriä French Concessionissä

Shanghain tunnetuin temppeli on Jadebuddhan temppeli (Yufosi), joka on kiinalaisittain varsin nuori – vajaan sadan vuoden ikäinen. Temppeli rakennettiin nimensä mukaisesti kahdelle Buddhan patsaalle, jotka munkki Huigen toi mukanaan Burmasta 1800-luvun lopulla. Vaikuttava, 1,9 metrin korkuinen istuva Buddha on veistetty jadea muistuttavasta marmorista. Vuosien mittaan huomattavia summia lahjoittaneet shanghailaiset ovat saaneet omat pienoispatsaansa Buddhan kammion katonrajaan.

Huangpu-joen itäpuolella avautuu pilvenpiirtäjien ja liikekeskusten Pudong, joka vielä 1970-luvulla oli paikallisten maanviljelijöiden käytössä. Pudongin merkittävimmät nähtävyydet ovat pilviä hipovat pilvenpiirtäjät, joista Shanghain finanssikeskus yltää 492 metrin korkeuteen. Toiseksi jäävät Jin Mao -torni (370 metriä) ja Oriental Pearl Tower (350 metriä). Pudongilta on mahdollisuus matkustaa kansainväliselle lentokentälle Maglev-magneettijunalla, joka yltää parhaimmillaan 431 kilometrin tuntinopeuteen.

Shanghailainen lihakauppa

Shoppailu – Luksusmerkkejä aitoina ja kopioina

ShanghailaisputiikkiShanghai on kaupunki, jossa arvostetaan varallisuutta ja jota näytellään mielellään. Vauraimmat ostoskadut – Huaihai Road sekä Nanjing West Road – ovat erikoistuneet luksusmerkkeihin kuten Chaneliin, Dioriin, Louis Vuittoniin sekä Dolce & Gabbanaan. Samat merkit saa huomattavasti edullisemmin Shanghain tiede- ja teknologiamuseon metroasemalta (linja no. 2), joskin laadulta ja aitoudelta ei tule odottaa liikoja. Kirpputorien harrastajat ihastuvat antiikkimarkkinoihin, joista tunnetuin sijaitsee Dongtai-kadun tienoilla (Dongtai Lu – Xizang Lu). Lempeästi arvioiden noin puolet antiikkikadun tavarasta on uustuotantoa.

Vaikka suuria ostoskeskuksia löytyy kaikkialta, suosittuja ostospaikkoja ovat Nanjing East Roadin sekä Xujiahuin keskukset. Nanjing East Road myy edullisempia, länsimaisia sekä hongkongilaisia merkkejä. Xujiahui tunnetaan puolestaan elektroniikkakeskittymänä (metrolinja no. 1).

Vaatteiden teetättäminen on Shanghaissa suosittua, joskin räätälityön laatu ja hinnoittelu vaihtelevat melkoisesti. Suurin räätälikeskittymä sijaitsee Lujiabang Roadilla lähellä Yuyuan-puutarhaa (Lujiabang Lu 399). Vatteita teettävän tulee varautua tiukkaan hintaneuvotteluun sekä useaan sovituskertaan. Monissa tapauksissa paras lopputulos syntyy, kun mukana on kuva halutusta mallista.

Shanghai lautasella

Katukeittiön henkilökuntaaShoppaamisen lisäksi shanghailaiset arvostavat syömistä, mikä näkyy kaupungin ravintolatarjonnassa. Shanghailainen keittiö on tunnettu täyteläisistä mauistaan sekä pitkistä haudutusajoista. Paikalliset keittiömestarit ovat lisäksi luoneet monista kiinalaisista klassikkoruoista lempeämpiä, makeahkoja versioita. Tunnettuja shanghailaisia ruokia ovat mm. hongshao rou (kielelle sulava possupata), da zha xie (Shanghain karvaiset ravut) ja xiaolong bao (katkaravuilla ja sianlihalla täytetyt taikinanyytit).

Paikallisista ravintoloista vankan maineen ovat luoneet mm. Jade Garden (mm. Maoming Nan Lu 127) ja Xiao Nan Guo (mm. Yan’an Xi Lu 396). Kummallakin ketjulla on kaupungissa useita liikkeitä.

Vinkkinä mainittakoon, että ostoskeskusten ravintoloita on turha pelätä – monet niistä ovat varsin hyvin tunnettuja, ja paikalliset aterioivat ostoskeskuksissa mielellään. Suuri ja suosittu Food Court -tyyppinen ravintolakeskittymä löytyy mm. Kansanaukion lähettyviltä (Fuzhou Lu 600) tavaratalon pohjakerroksesta. Lisäksi Shanghaissa toimii tuhansia Kiinan eri maakuntiin erikoistuneita ravintoloja, joiden ruoka on autenttista ja maittavaa. Suosittuja ruokailupaikkoja ovat mm. yunnanilainen Southern Barbarian (Maoming Nan Lu 56, 2/F, Area E, Ju’Roshine Life Art Space) ja sichuanilainen South Beauty (useita sijainteja). Länsimaisen ruoan voi unohtaa matkan ajaksi, sillä ruoan taso on useimmiten epätasaista ja ruoka ylihinnoiteltua laatuun nähden.

Katukeittio

Auringon laskun jälkeen

1920- ja 1930-luvuilla Shanghai oli kuuluisa yöelämästään, josta vuonna 1934 julkaistu matkaopas varoittaa: ”Huvi, gini ja jazz. Shanghain yöelämässä ei ole mitään puritaanista”. Viime vuodet kaupunki on tehnyt parhaansa ottaakseen takaisin maineensa Aasian syntisenä huvikeskuksena.

Vaihtoehtoja on monia, mutta unohtumaton tapa viettää iltaa on piipahtaa yhteen Bundin tyylikkäistä klubeista, siemailla drinkkiä ja ihailla joen toisella puolella syttyvää valomerta. Suosittuja joenvarren näköalabaareja ovat Bar Rouge (Zhongshan Dong Yi Lu 18, 7/F) sekä M1int (Fuzhou Lu 318, 24/F). Jälkimmäisessä ovat tiettävästi viihtyneet kansainväliset tähdet kuten Halle Berry ja Clive Owen.

X