Matkailu

Siena – Keskiaikainen helmi Toscanan sydämessä

Teksti: Hanna Näsänen Kuvat: Hanna Näsänen

Piazza del CampoSiena on kumpuilevien viinitarhojen ympäröimä keskiaikainen kaupunki Toscanassa. Parhaiten kaupunki tunnetaan hurjasta hevoskilpailustaan.

Kuten monissa Keski-Italian vanhoista kaupungeista, olivat Sienankin ensimmäiset asukit etruskeja, joiden Etruriaksi kutsutun valtakunnan ydinalue oli juuri nykyisessä Toscanassa. Kuitenkin myös roomalaisten jättämä perintö on tärkeää Sienassa. Saena Iulian roomalainen tukikohta perustettiin keisari Augustuksen aikana. Tarina kertoo, että kaupungin perustivat Senio ja Ascanio, Rooman perustajan Remuksen pojat. Kaupungin tunnuksen, Romulusta ja Remusta imettävän suden, voikin bongata siellä täällä pitkin kaupunkia.

1000-luvulta eteenpäin kauppareitti Langobardien alueilta Pohjois-Italiasta Roomaan kulki Sienan kautta ja kaupunki alkoi kukoistaa. Siena kamppaili lähiseutujen hallinnasta läheisen Firenzen kanssa. Seuraavat vuosisadat olivat kaupungin kukoistuskautta ja tältä ajalta onkin peräisin Sienan keskiaikainen keskusta, jonka kapeilla kiemurtelevilla kaduilla on nykyäänkin mukava käyskennellä ja unelmoida menneistä ajoista.

Palazzo PubblicoVuoden 1348 musta surma koetteli kaupunkia rankasti vähentäen asukaslukua noin puoleen. Tästä alkoi Sienan heikkeneminen ja seuraavat vuosisadat kaupunki oli milloin kenenkin hallinnassa. Vuonna 1555 Siena joutui antautumaan Firenzelle ja olikin osa Toscanan suurherttuakuntaa aina Italian yhdistämiseen saakka 1800-luvulla.

Kaupungin elämä kiertyy aukion ympärille

Sienan kuuluisin nähtävyys on sen simpukan muotoinen pääaukio Piazza del Campo. Aukion laidalla seisova valkoisesta marmorista veistetty Fonte Gaia eli Ilon suhkulähde rakennettiin vuonna 1419 kaupungin läpi kulkevien vesiputkien (bottini) päätepisteeksi. Nimensä se sai kaupunkilaisten riemusta veden pulputessa ensimmäistä kertaa altaaseen. Vuonna 1858 tehtiin huonokuntoisesta suihkulähteestä nyt nähtävä kopio, josta jätettiin pois vähäpukeiset Rea Silviaa ja Acca Larentiaa (Romuluksen ja Remuksen äiti ja ottoäiti) esittävät patsaat pois. Alkuperäisen teoksen jäänteet ovat nähtävillä Palazzo Pubblicon loggiassa.

Paliota varten koristeltu katuPiazza del Campo -aukiota hallitsee kaupungintalo (Palazzo Pubblico tai Palazzo Comunale), joka rakennettiin 1200-luvun lopulla. Sisäänpäin kovertuva tiilirakennus syleilee aukiota ja sen suippenevat ikkunat edustavat goottilaista tyylisuuntaa. Nelikulmainen kellotori Torre del Mangia rakennettiin vasta 1300-luvulla, ja tietenkin varta vasten pahimman kilpailijan Firenzen kellotornia korkeammaksi. Kaupungintalossa toimivassa Museo Civicossa (kaupunginmuseo) vieraillessa voi ihailla hienoja freskoja, jotka ajalle epätyypillisesti kuvaavat maallisia tapahtumia. Olihan niiden tilaaja maallista valtaa edustava kaupunginvaltuusto. Yhdessä Piazza del Campo, Palazzo Pubblico ja Torre del Mangia muodostavat Unescon maailmanperintökohteen.

Maailmankuulun Piazza del Camposta tekee kaksi kertaa vuodessa pidettävä palio, eli ratsastuskilpailu, jossa kaupungin eri alueet (contrada) kamppailevat keskenään. Palio järjestetään joka vuosi 2. heinäkuuta ja 16. elokuuta. Kummallakin kerralla kisaa kymmenen kaupungin 17 alueesta. Kullakin alueella on omat tunnusvärinsä ja lippunsa, joilla kadut koristellaan palion aikaan. Hevoset ratsastajineen kiertävät aukion kolmasti sen reunoja pitkin katsojien seuratessa kamppailua aukion keskeltä. Voittaja saa silkkisen palio-liinan, jonka maalaa eri taiteilija varta vasten kullekin kisalle.

Tuomiokirkko on mestareiden kädenjälkeä

DuomoSienan duomo on Cattedrale di Santa Maria Assunta. Kilpailutilanne Firenzen kanssa ajoi sienalaiset taas tavoittelemaan suuria. Kirkosta piti tulla maailman suurin katedraali. Rahat loppuivat kuitenkin kesken ja kaupunkilaisten oli tyytyminen kooltaan vaatimattomampaan kirkkoon. Jälkiä laajennustöistä voi vieläkin nähdä kirkon itäsivulla.

Komea kirkosta kuitenkin tuli. Romaanilais-goottilaisen kirkon julkisivu on täynnä jos jonkinmoista koristetta ja muistuttaa jättiläismäistä kermakakkua. Rakennustyöt jatkuivat pitkään, mutta vuonna 1380 julkisivukin vihdoin valmistui.

Sienan duomo on komea myös sisältä. Missä seiniä eivät peitä Michelangelon veistokset tai muiden mestareiden freskot, on ne päällystetty juhlavilla vaakaraidoilla. Kupolin sisäpuolta koristaa erikoinen tähtitaivas ja lattia on päällystetty upeilla mosaiikeilla. Herkimmät näistä taideteoksista ovat suurimman osan vuodesta pahvilla peitettyjä, mutta palion kunniaksi nekin paljastetaan elokuun lopusta lokakuun alkuun.

Pinturicchion freskotDuomo on pullollaan Italian kuuluisimpien mestareiden töitä. Täällä voi ihailla Ghirlandaion freskoja ja Donatellon pronssiveistosta. Libreria Piccolomini –kirjaston seinät on freskoillaan päällystänyt Pinturicchio. Apupoikana toimi tuolloin vielä uuraansa aloitteleva Raffaello.

Museo dell’Opera del Duomo on kirkon yhteydessä toimiva museo, jossa mestareiden töitä on esillä lisää.

Sienan kaduilla vaellellessa ei voi olla poikkeamatta kahville ja maistelemaan kaupungin kuuluisaa tummaa panforte-hedelmäkakkua, joka on maustettu hunajalla, kuivatuilla hedelmillä, manteleilla ja mausteilla. Esimerkiksi Nanninin perheen legendaarinen leipomo Pasticceria Nannini (Via Banchi di Sopra 22–4) on hyvä paikka herkuttelulle. Muita kokeilun arvoisia herkkuja ovat bombolone-donitsi, ricciarelli-mantelipikkuleipä ja cavallucci-anispikkuleipä.

Muita nähtävyyksiä

Santa Maria della Scala – Entinen sairaala on muunnettu laajaksi museokompleksiksi, jossa voi tutustua Sienan tuhatvuotiseen historiaan (Piazza Duomo 2)

Pinacoteca Nazionale – Palazzo Buonsignorissa (Via San Pietro 29) sijaitseva taidemuseo esittelee sienalaisia maalauksia 1200-1500-luvuilta.

La Diana– Sienan vanhoja vesitunneleita, akvedukteja ja lähteitä suojeleva yhdistys. Vanhat rakennelmat sopivat hyvin vaikkapa päiväkävelyn reitiksi. Svut vain italiaksi.

Kulkuyhteydet Sienaan

Piazza TolomeiSiena on hyvä päiväretken kohde esimerkiksi Firenzestä, mutta katsomista riittää useammankin päivän retkelle. Sienan ja Firenzen väliin levittäytyy Chiantin kuuluisa viinialue, jonka viinitiloilla kannattaa pysähtyä ainakin, jos on liikkeellä autolla.

Sienan lentokentälle ei tällä hetkellä ole reittiliikennettä. Lähimmät kansainväliset lentokentät löytyvät Firenzestä ja Pisasta. Bussilla pääsee lähemmäs Sienan vanhaa keskustaa kuin junalla. Pienen kaupungin sisällä liikkuessa ei omia jalkoja kummempia kulkupelejä tarvitse.

SITA-bussiyhtiö
Sena-bussiyhtiö
Trenitalia – Italian rautatiet

Lisää tietoa

Turistitoimistot
Via dei Termini 6
Piazza del Campo 56

Sienan kunnan matkailusivut
Siena Online – Kaupunkia esittelevä matkailuportaali
About Siena – Kaupunkia esittelevä matkailuportaali
Siena Wikipediassa

X