Matkailu

Sintra – Satulinnojen kaupunki

19.11.2008 Teksti: Anna.fi

SintraSintra on satulinnojen kaupunki Lissabonin kupeessa. Se on valkoisten hiekkarantojen, utuisten vuorien ja salaperäisten puutarhojen kaupunki, jolle monet kuuluisuudet ovat menettäneet sydämensä. Sintra on UNESCON maailmaperintäkohde ja paikka, jonne liian moni Portugalin- ja Lissabonin-kävijä jättää ajan tai tietämyksen puutteessa menemättä.

Sintra poikkeaa kaikesta totutusta. Sen palatsit ja rakennukset uhmaavat vuorten rinteillä melkein fysiikan lakeja, ja lähes kaikissa sen rakennusten koristeluissa ja puutarhojen muodoissa korostuu runsauden, monimuotoisuuden ja epäsymmetrisyyden ylistys.

KunnantaloSintra on yllätyksiä. Yhtäkkiä puistosamoajan edessä kohoaa torni, tuolla lähtevät kierreportaat ylös tai alas, ja polku sukeltaa putouksen takaa salaperäiseen luolastoon.

Sintra on seikkailu, joka antaa sitä enemmän, mitä enemmän kävijällä on aikaa. Yhdessä päivässä ihastut, toisena lumoudut, ja kolmantena päivänä päätät tulla takaisin.

Historian havinaa

Portugalin kuninkaalliset hoveineen asuttivat Sintraa jo keskiajalla. Portugalilainen ja kansainvälinen aristokratia suosi Sintraa kesäpaikkanaan vielä 1900-luvulla.

Lissabonia vilpoisemmassa ja sateisemmassa vuoristossa viihdyttiin kuukausia varsinkin kesähelteillä. Koska Sintrasta oli matkaa pääkaupunkiin vajaat 30 kilometriä, maan hallitseminen sujui mainiosti sieltäkin. Sintran metsäisille ja osin merten takaa tuotujen trooppisen kasvien peittämille rinteille rakennettiin taloja ja linnoja, joiden koristelussa ei säästetty aikaa, rahaa eikä suurten löytöretkien vaikutteita.

HiekkarantaYlimystön ajanvietteeseen Sintrassa kuuluivat bridge, eväsretket luonnon helmassa ja oleskelu varsinkin läheisellä Maçasin valkohiekkaisella ja luonnonkivikaarien somistamalla ”omenarannalla”. Ranta sai nimensa (maças = omenat) kauan sitten, kun valtava sade pieksi rinteiden hedelmäpuita ja ranta täyttyi vesivirtojen mukana tulleista omenoista.

Portugalin kuninkaat halusivat tehdä Sintrasta vertaansa vailla olevan ikuisen kaupungin puutarhoineen ja herraskaisine palatseineen. Tavallaan he pääsivät päämääräänsä lopullisesti, kun UNESCO nimesi vuonna 1995 Sintran kaupungin ihmiskunnan perintöjen luetteloon.

Rakastetuimmat

Sintran suosituimmat nähtävyydet ovat Palacio da Pena, Castelo dos Mouros, Palacio Nacional, Quinta da Regaleira, Palacio do Montserrate ja Palacio de Seteais ja vaatimaton Capuchos-luostari. Kaikesta muusta voi tinkiä, mutta vain hullu jättää väliin käynnin Penan palatsissa ja Kansallisessa palatsissa (Palacio Nacional).

Penan palatsi

Penan puiston tekolampiKuningas Don Fernando kirjoitti Lissabonista vuonna 1848 ystävälleen kuningatar Victorialle Englantiin: “Toivon, että tämä pahuksen politiikka sallii meille loman Sintran vehreydessä. Sekä lapset että minä kaipaamme sinne suuresti.”

Samainen Don Fernando tapasi tehdä lastensa kanssa pitkiä kävelyretkiä Penan palatsin puistoissa, missä he tunnistivat kilvan kasveja ja hyönteisiä. Pian kuningas tekikin 4,5 km etäisyydellä Sintran keskustasta sijaitsevasta vuorenhuipun linnasta vakinaisen kesäasunnon. Vuodelta 1843 on olemassa kuninkaan itsensä tekemä etsaus, jossa hän leikkii siellä lastensa kanssa.

Palacio Nacional

Palacio NacionalKahdesta valtavasta savupiipusta tunnistettava historiallinen palatsi, Palacio Nacional (myös Palacio Real), on Sintran keskustassa. Hieman tylsän näköinen, maurien linnan pohjalle pystytetty palatsi on sisältä satumaisen kaunis. Kuninkaat Joao I ja Manuel I”Onnekas” saattoivat palatsin siihen uskoon, jonka me näemme. Onneksi herrat ymmärsivät arabien hienojen kaakeleiden arvon ja säilyttivät ne.

Sintran Palacio Nacionalissa on läntisen maailman arvokkain maurien aikaisten kaakeleitten kokoelma. Mikä parasta, värikäs “kokoelma” on nähtävillä alkuperäisillä paikoillaan lattioissa ja seinissä.

Kuten Espanjaa, islaminuskoiset maurit pitivät Portugalia vallassaan vuosisatoja 700-luvulta asti aina niin sanottuun reconquistaan, eli uudelleenvalloitukseen. Vuonna 1235 Don Alfonso III, itsenäisen Portugalin ensimmäinen kuningas, valtasi maan kristityille.

Quinta da Regaleira ja sen palatsi

Quinta da RegaleiraHieno palatsi sikseen, joskin sen korkeimpaan torniin nouseminen palkitsee jalkavaivat. Tärkeintä Regaleirassa on sen kymmenien hehtaarien rinteille rakennettu metsäpuisto, jonka mystiikka ja salaperäiset symbolit täytyy kokea. Loppumattomat polut, jättisaniaiset, erikoiset veistokset, mosaiikkikuvat, luolat ja tekojärvet kiehtovat jopa nuoria matkailijoita.

Regaleiran palatsin ja puiston rakennutti 1800- ja 1900-luvun vaihteessa rikas lakimies Antonio Augusto Carvalho Monteiro (1848-1920). Suunnittelijana oli italialainen kuuluisuus Luigi Mannini. Yhteistyö on gotiikan, manueliinisen arkkitehtuurin ja renessanssin sekoitus, jota ryydittävät Portugalin mytologia ja esoteerinen perinne.

Seteaisin palatsi

Palacio de Seteaisin määräsi rakennettavaksi vaimolleen 1700-luvulla rikas hollantilainen kauppias, Gilmeester. Tarinan mukaan palatsi sai nimensä rouvan seitsemästä aih-huudahduksesta (sete = seitsemän), hänen ihastellessaan palatsia. Erikoisinta Seteaisissa on, että se lienee Sintran ainoa rakennus, joka noudattelee säännöllistä kaavaa.

SeteaisNykyinen Seteais on huippuhotelli, jossa järjestetään sekä romanttisia juhlia että kansainvälisiä tapahtumia. Siellä yöpyvät valtiovieraat ja jetset. Seteais on kautta aikojen houkuttanut kirjailijoita, taiteilijoita ja seikkailijoita. Sintran kevätjuhlien aikaan hotellin vieraisiin lukeutuu maailmankuuluja muusikoita.

Sintra odottaa tulijaa vuoden ympäri. Kauneimpia ovat kevät ja syksy, jolloin hinnatkin ovat siedettävämmät.

Kuuluisia Sintra-faneja

Kuulun dramaturgin Gil Vicenten sanojen mukaan Sintra on maanpäällinen paratiisipuutarha. Sintraa on ylistänyt myös brittikirjailija lordi Byron, jonka mielestä se on kaunein paikka maailmassa. Portugalin kansalliseepoksen tekijä Luís de Camões kuvasi runoissaan Sintran maisemia tarkkaan.

Jopa itse viiniläissäveltäjä Richard Strauss, joka taatusti oli nähnyt linnan jos toisenkin, joutui Sintran pauloihin ja lausui: ”Olen käynyt Italiassa ja Sisiliassa, Kreikassa ja Egyptissä, mutta en ole nähnyt Penan palatsin veroista.”

Hotel Lawrence

Hotel LawrenceMyyttinen Hotelli Lawrence on ensimmäinen Iberian niemimaalle perustettu hotelli vuodelta 1786, ja samalla ensimmäisiä koko maailmassa. (kuva) Hotelli toimii yhä, ja se on pöyhkeilemättömästä ulkoasustaan huolimatta viiden tähden hotelli, jonka tunnelmaan voi virittäytyä vaikka iltapäiväteellä  – muuhun ei tavallisella pulliaisella olekaan Lawrencessa varaa!

Kirjailija lordi Byron oli ensimmäisiä maineikkaita vieraita Lawrencessa, ja hän kirjoitti siellä osia mm. teoksestaan ”The Peregrination of Childe Harold”.

Mikäli Sintran palatsit eivät riitä, lähituntuman valtava Queluz tarjoaa lisää  loistokkuutta. Jos taas portugalilaisten koristekaakeleiden synty kiinnostaa, taksilla pääsee (n. 6 euroa) Portugalin ehkä arvostetuimmalle Viúva Lamegon tehtaalle. Opastus aamupäivisin. Vale da Gardassa oleva Iberian susien suojelualue IWRC sijaitsee vajaan tunnin automatkan päässä Sintrasta tai Lissabonista.

Rantaloma, patikointia ja urheilua

TienviittaKulttuurin välissä kannattaa käydä latautumassa Sintran paratiisimaisilla hiekkarannoilla, joilta avautuu Atlantti. Parhaat rannat ovat San Julião, Magoito, Maçãs, Grande ja Adraga. Rantojen tuntumassa on kahviloita ja hyviä kalaravintoloita. Rannoilla kannattaa purjehtia, kokeilla kalaonnea tai erilaisia surffauslajeja.

Sintra tarjoaa kuntoilijalle tai kävelijälle haasteita. Reitit on merkitty hyvin, ja niitä pitkin pääsee myös palatseille ja linnoille. Kiipeämisen jälkeen alas voi huristella bussilla – mukavammin kyllä päinvastoin.

Majoitusliikkeillä on tarjota ratsastusretkiä. Useissa hotelleissa ja majataloissa on uima-allas. Hienoja golfkenttiä riittää, esimerkiksi Pestanan lomakeskuksessa.

Sintran herkut

QuiejadasParhaat leivonnaiset ovat keskiaikaista alkuperää tai arabien perintöä. Sintra on ylpeä erityisesti ikivanhan Sapan paakariliikkeen Queijadas-leivonnaisista. Kopioita on, mutta aitoja käydään hakemassa kauempaakin. Leipomo on mainittu kaikissa matkaoppaissa.

Hyvän pienen espressokahvin eli bikan seurana maistuvat myös sokeriset traveseirosit. Suolapalaksi ja piknikille mukaan valitaan erilaisia piiraita, empanadas, joissa maistuvat vihannekset, kinkku, juusto ja tietenkin kansalliskala turska.

Lounas alkaa klo 12:30-13, ja silloin terasseillekin katetaan liinat. Kahvivieraat saatetaan jopa käännyttää ruoka-aikaan pois, ja sama pätee koko Portugalissa. Hintojen vertailu kannattaa, ja hyvä kolmen ruokalajin päivämenu löytyy 10 eurolla vähän kauempana keskusaukiolta.

Vinkki: älä juo yleisistä vesihanoista tai puistojen lähteistä.

Tuliaiskassiin

KeramiikkaaMakumuistoista voi tuoda kotiin paketin Sintra kuuluisia queijadas-juustotorttusia. Viininystävä pakkaa laukkuun vinho verde -viiniä.

Sintrassa on kuuluisia kaakelinvalmistajia, joten valikoimaa riitttää. Keramiikka on hienoa, ja valikoimaa riittää arkitavarasta presidentin juhlapöytään.

Käsitöistä ovat arvokkaimpia arraiolos-matot, ja korkista tehdyt laatutavarat. Miten olisivat korkkiset aamutossut, sateenvarjo tai tyylikäs stetson-hattu?

Lisää tietoa

Sintran keskustan matkailutoimisto on auki koko päivän ja auttaa kaikessa.
Osoite: Praça da República 23.
Puhelin: 351-21- 923 11 57

Quinta da RegaleiraSintran kunnan sivut, joilla tietoa myös matkailusta ja kulttuurista

Sintrassa on viileämpää ja sateisempaa kuin Lissabonissa. Kesällä lämpötila kohoaa silti helposti 30 asteeseen. Matkailusesonki kestää koko vuoden, mutta kesät ovat ruuhkaisia ja kalliita. Kesämatkailija löytää kaivattua helpotusta Sintran hiekkarannoilta.

Näin Sintraan

Finnair lentää Helsingistä suoraan Lissaboniin joka päivä. Kentältä voi ottaa taksin (n. 40 euroa, mutta hinta pitää sopia!), tai mennä lentokenttäbussilla Lissabonin keskustaan ja Rossion asemalta lähijunalla Sintran keskustaan.

Bussi (20 min.) maksaa muutaman euron, samoin junamatka (40 min.).

Madridista Lissaboniin pääsee bussilla (6h) tai yöjunalla, mutta edulliset tunnin kestävät lennot houkuttavat.

Näin liikut Sintrassa

MiniratikatMuutaman euron turistibussi nro. 434 puuskuttaa keskustasta ylös ensin 3,5 km päässä sijaitsevalle maurilinnoitukselle ja siitä vielä kilometrin eteenpäin Penan palatsille.

Bussi kiertää lenkkiä ja takaisin tullessa kuskit päästelevät tahallaan aika kyytiä, joten pitele kiinni!

Bussi nro. 418 kulkee Sintran ja Estorilin väliä, ja nro. 417 vie Cascaisiin, molemmat tunnin välein. Sintran bussiasema on kauempana keskustasta ja on nimeltään Portela da Sintra. Se on samalla junan toiseksi viimeinen seisake ennen Sintraan saapumista.

Regaleiraan ja Seteaisille nousu on loivempi kuin Penalle. Niille kannattaa vaikka kuntoilla ja kuvata matkalla kauniit lähteet. Hauskin vaihtoehto on hevosvaljakko. Montserraten bussi menee Seteaisin suuntaan.

Sintrasta pääsee kesäisin vanhalla punaisella miniratikalla lähelle rantaa. Lähtöpaikkaan nykytaiteen museon kupeelle on pystytetty mukava miniratikkamuseo.

Palacio Nacionalin luota hypätä romanttiseen vossikkaan, jolla pääsee valitsemilleen Sintran nähtävyyksille. Vossikat omistaa suomalais-portugalilainen perhe, joten ohjaksista saattaa löytyä jopa suomea ymmärtävä kuljettaja.

Asuminen

Casa do ValleSintran pikkukatuja samoillessa ei voi välttää ilmoituksia, joissa tarjotaan huoneita. Jos kumminkin haluaa valita paikkansa ennakkoon, hyvä osoite kodikasta majoitusta hakevalle on Casas rurales -sivuilta.

Erinomaiseksi todettu Casa do Valle keskustan kyljessä tarjoaa sopuhintaista majoitusta muuten hinnakkaassa Sintrassa. Tämän kirjoittaja nautti palatsinäkymien lisäksi isosta uima-altaasta, aamiaisista ja vapaasta internetistä sitruunapuun katveessa.

Teksti ja kuvat: Anna Roschier

Lue myös

Suosittelemme