Matkailu

Sitges – Rantaparatiisi Barcelonan naapurissa

Teksti: Peter Forsberg Kuvat: Peter Forsberg

SitgesKatalonian monista toinen toistaan upeammista rannikkokaupungeista Sitges on rantaresortti vailla vertaa. Kauniit pitkät hiekkarannat, palmujen kattama rantapromenadi ja rannikon dramaattiset maisemat varmistavat hyvät puitteet lomalle. Sää näillä suojaisilla poukamilla pysyy lämpimänä suuren osan vuodesta.

Ruoat ovat Kataloniassa erinomaisia, yöelämä on etenkin kesäisin yksi rannikon parhaita ja muutenkin rentoa lomatunnelmaa riittää vapaamielisesssä Sitgesissä. Tuli sitten pidemmälle rantalomalle tai vain päiväretkelle kolmen vartin matkan päästä Barcelonasta on Sitges miellyttävä ja mieleenpainuva vierailupaikka.

Matkustaminen Sitgesiin

Muutama matkatoimisto järjestää matkoja Sitgesiin, kuten Kaleva Travel. Barcelonaan monet kotimaiset matkatoimistot tekevät erilaisia matkoja ympäri vuoden, ja sieltä on helppo käydä junalla Sitgesissä.

Suoria lentoja Helsingistä Barcelonaan tekevät Finnair ja Iberia, ja halpalentoyhtiö Blue1 lentää myös kaupunkien väliä. Lentoja on helppo tarkastella esimerkiksi Seat24 –sivuilla tai PopTravelista suomeksi.

Sitgesissä on hyvä käydä Barcelonassa minkä pituisella retkellä tahansa, sillä junat lähtevät tiuhaan tahtiin etenkin Sants Estacio –asemalta, eikä siellä yleensä tarvitse yli 20 minuuttia junaa odotella. Espanjassa junalla matkustaminen on aina edullisempaa, kun hankkii edestakaisen lipun. Reilun kolmen vartin matkan päässä olevaan Sitgesiin pääsee Barcelonasta edestakaisin noin 6,50 eurolla. Lippu ostetaan etukäteen luukulta ja maksaa voi käteisellä tai kortilla.

Espanjan rautateiden englanninkieliset sivut

Liikkuminen Sitgesissä

SitgesBarcelonan El Prat -lentokenttä sijaitsee vain 10 kilometrin päässä keskustasta. Puolen tunnin välein kulkevalla RENFE C-10 -paikallisjunalla matka kestää noin 20 minuuttia Sants Estacio –asemalle. Lentokentältä ostetaan 1,50 euron hintainen lippu junaan ennen siihen nousemista, ja Sants Estacio –asemalta ostetaan luukulta uusi lippu, mikäli suuntaa rautateitse suoraan Sitgesiin.

Sitges on pienehkö lomakylä, jossa liikkuminen tapahtuu parhaiten kävellen. Matka rautatieasemalta rannalle on noin 10 minuutin mittainen, ja pitkällä rantapromenadilla on mukava kävellä ja pysähtyä välillä vaikka jäätelölle tai virkistävälle juomalle, sillä terasseja sen varrella on melkoinen määrä niin kesällä kuin talvellakin.

Sitgesissä, kuten muuallakin Espanjassa, taksit ovat melko edullisia, ja niitä pyörii rautatieaseman ympäristössä pitkin päivää. Matka minne tahansa kaupungin keskustan alueella maksaa alle 10 euroa.

Majoitus

Sitgesissä on satoja erilaisia hotelleja, joista monet palvelevat lähinnä pakettimatkalaisia mutta joiden joukosta löytyy kaikenlaisia majapaikkoja myös omatoimisesti liikkeellä oleville. Kiivaimpaan matkustusaikaan, kuten karnevaalien aikaan helmi-maaliskuussa ja toukokuusta lokakuun alkupuolelle, hotellit täyttyvät nopeasti, ja tällöin kannattaa tehdä varaus etukäteen.

Kaupungissa on hyvä määrä majapaikkoja matkalla rautatieasemalta rannalle, ja lisää niitä löytyy Passeig de la Ribera –rantabulevardin varrelta. Täällä sijaitsevat halutuimmat majapaikat. Halvimmat hotellit täyttyvät keskitalvellakin melko nopeasti, joten pienellä budjetilla olevien kannattaa hoitaa majapaikka etukäteen kaikkina vuodenaikoina.

Mitään hullunhalpoja hotelleja Sitgesissä ei ole, ja yöpyminen tulee usein edullisemmaksi Barcelonassa. Hosteleja kaupungissa ei tällä hetkellä ole, mutta sen läheltä löytyy El Roca –leirintäalue (puh. +34 93 8940043), joka on avoinna maaliskuusta lokakuun loppupuolelle.

Sitgesissä on myös paljon loma-asuntoja vuokralla, ja se on hyvä paikka tulla oleskelemaan vähän pidemmäksikin aikaa. Loma-asuntoja on kaikenlaisia niin keskustassa kuin sen ulkopuolellakin, ja suuri osa asunnoista on hyvin varusteltuja mutta eivät mitenkään erityisen edullisia.

Ruoka ja ravintolat

Sitgesissä on hyviä ravintoloita ja yleensä onnistuneet ruoat, mutta se on myös jonkin verran Barcelonaa kalliimpi ruokailupaikka, etenkin rannalla lähistöllä olevien ravintoloiden ja muiden ruokapaikkojen suhteen. Rannalta ei talviaikanakaan saa menú del día –lounastarjousta kuin 13-15 eurolla, ja iltaisin syöminen on tätäkin kalliimpaa. Mikäli matkassa on pienellä budjetilla ja haluaa käydä Sitgesissä päiväretkellä Barcelonasta, kannattaa kenties hoitaa pääasiallinen ruokailu Barcelonassa ja käydä vain kahvilla tai välipalalla Sitgesissä.

Sitges

Etenkin kalaruoat ovat Katalonian rannikolla hyviä, ja valikoimat ovat joskus varsin eksoottisia. Seppia eli mustekala on varsin yleistä, ja myös suolattu turska eli bacalao on suosittu kalaruoka Kataloniassa – se saatetaan tarjota vaikkapa salsa-tyylisen tomaattikastikkeen ja salaatin kanssa. Paella, joka on peräisin vähän etelämpää Valenciasta, on sekin hyvää merenelävin höystettynä ja muinakin versioina sitä on saatavana. Muualta Espanjasta peräisin olevat tapakset eli pienet ateriat ovat hyvin tarjolla, ja niitä yleensä syödään oluen tai viinin kanssa iltapäivisin tai iltaisin eräänlaisena välipalana – mutta muutama tapas leivän kera riittää kyllä useimmille varsinaiseksi ateriaksikin. Liharuokia on paljon, ja ilmakuivattu kinkku kuuluu näillä seuduin parhaisiin liharuokiin mutta myös pihvejä ja erinomaisia makkaroita on aina tarjolla.

SitgesMuita kuin espanjalaisia ruokia on tarjolla vähän, mutta yleensä rannalta löytyy hyvin pizzoja ja pastoja, ja myös kebabeja on jonkin verran tarjolla. Ravintoloiden lisäksi monet kahvilat ja baarit ovat hyviä ruokapaikkoja, ja etenkin sellaiset pikkupurtavat kuin bocadillot eli voileivät ja tortilla eli espanjalainen omeletti ovat tyypillisiä baari- ja kahvilaruokia. Kaiken kaikkiaan ei Sitgesissä tarvitse olla huolissaan ruoista, sillä ne ovat miltei poikkeuksetta hyviä ja palvelu pelaa Sitgesin ravintoloissa ystävällisesti ja juostavasti.

Paras aika maistella etenkin paikallisia ruokia on lounasaika, jolloin noin klo 13-15 välisenä aikana monet ravintolat tarjoavat menú del día -ateriakokonaisuuksia. Kasvissyöjille löytyy lounastarjousten joukosta yleensä jotakin, mutta mikäli ei löydy, kannattaa tarjoilijan kanssa neuvotella asiasta. Sitgesin ravintoloissa on paljon ruokaisiakin salaatteja, joissain annoksissa ei ole ollenkaan lihaa ja tapasten joukossa on lihattomia vaihtoehtoja.

Tripadvisor-sivujen vinkkejä Sitgesin ravintolaelämään

Nähtävyydet

Sitges ei varsinaisesti ole suurten nähtävyyksien kaupunki, mutta kätevästi siellä parhaat nähtävyydet ovat rannan vieressä, ja niihin voi tutustua samalla, kun mittailee pitkää ja upeaa rantapromenadia. Rantabulevardi onkin kilometrien pituinen, ja se jatkuu pitkän matkaa kumpaankin suuntaan.

Sitges

Kannattaa ehdottomasti lähteä myös La Punta –kirkon taakse oleville rannoille, missä Passeig dels Balmins –promenadi vie kohti poukamaisia rantoja ja upeita maisemia. Kun taas matkaa kohti etelää merenrannalla olevasta barokkityylisestä katedraalista, josta paikalliset käyttävät La Punta –nimitystä, on luvassa kilometritolkulla hiekkarantoja ja mitä kaueammas menee, sen suojaisammaksi ne käyvät ja löytääpä täältä jostain kauempaa myös nudistirantoja, joista osa on vain homoille tarkoitettuja.

La PuntaLa Punta –kirkko eli San Bartomeu i Santa Tecla –kirkko on kaunis jo ulkoakinpäin katseltuna, ja sen sijainti Välimeren rannalla, aallonmurtajien ja huvipursisataman vieressä on vertaansa vailla. Sen takaa löytyy kaksi museota vierekkäin: upeassa Marycel–palatsissa sijaitseva galleria esittelee etenkin katalonialaista kuvanveistoja ja sen suojista löytyy melkoisesti tuntematonta aineistoa, joka voi kiinnostaa paikalliseen taiteeseen mieltyneitä. Sen vierestä löytyy Museu Can Ferrat, joka oli aikoinaan taiteilija Santiago Rusinolin (1861-1931) asunto ja ateljee ja josta löytyy valtava määrä hänen maalauksiaan ja veistoksiaan.

Rannalta poispäin kävellessä löytyy vielä kolmas museo, jota monet pitävät kaupungin parhaana. Museu Romantic (Carrer Sant Gaudenci 1) esittelee, kuinka varakas sitgesiläinen perhe eleli 1700- ja 1800-luvuilla, ja näytillä on tietenkin kaikenlaista huonekaluista nukkeihin.

Kaikkiin kolmeen museoon on samat aukioloajat, jotka vaihtelevat vuodenajan mukaan jonkin verran. Koko vuoden museot avaavat ovensa 9:30, pitävät tauon noin klo 14-16 ja sulkevat viimeistään klo 19. Museoihin on melko edulliset pääsyliput, mutta kannattavinta on ostaa yhteislippu, jolla noin seitsemän euron hintaan pääsee tutustumaan kaikkiin museoihin.

Tietoa Sitgesin nähtävyyksistä (englanniksi)

Shoppailu

Sitgesin pienillä kujilla on mukava tehdä kaikenlaisia ostoksia yleensä Suomea edullisemmin hinnoin ja jännittävämmin valikoimin, mutta todellinen shoppailu kannattaa jättää lyhyen matkan päässä sijaitsevaan Barcelonaan, mistä saa mitä tahansa kohtuuhinnalla.

Sitgesin kauppahallista saa hyvin elintarvikkeita, ja sen yhteydessä olevista liikkeistä saa samoja ruokia kuin Barcelonastakin, joten näitä ei kannata lähteä Barcelonasta hakemaan.

Tietoa shoppailusta Sitgesissä (englanniksi)

Yöelämä

Sitgesin yöelämä on kesäaikaan legendaarista, ja monet tulevatkin sinne vain tutustumaan resortin hurjaan meininkiin. Erityisen hyvin kaupungin baareissa viihtyvät homot, ja jotkut paikat suosivat myös lesboja. Heteroille löytyy heillekin paikkoja, joissa ilon voi ottaa irti niin rannalla kuin keskiaikaisen kaupungin kujillakin. Parhaat kuukaudet tulla käymään täällä yöelämän toivossa ovat huhti-lokakuu, kuten myös karnevaalien aika, joka on vuosittain muutaman päivän ajan noin 40 vuorokautta ennen pääsiäistä.

Tietoa Sitgesin yöelämästä (englanniksi)

Sitges

Tapahtumia

Tapahtuma Aika
Karnevaalit Helmi-maaliskuu 40 päivää ennen pääsiäistä (3.9.3.2011) Sitgesin laskiaiskarnevaaleja pidetään yksinä Espanjan parhaista
Katalonian kansainväliset elokuvajuhlat Lokakuu Erinomaiset elokuvafestivaalit joilla niin uutta kuin vanhaakin elokuvaa

Lisätietoa

Sitgesin viralliset matkailusivut (englanniksi)
Gay Sitges Guide (englanniksi)

X