Matkailu

Skopje on Makedonian eksoottinen pääkaupunki

Teksti: Peter Forsberg Kuvat: Peter Forsberg

SkopjeMakedonian tasavallan pääkaupunki Skopje on todellakin idän ja lännen risteys. Maan pitkä ja hurja historia on jättänyt jälkeensä uskomattoman kokoelman nähtävyyksiä, joihin kuuluvat niin itämaiset basaarit ja moskeijat kuin sosialismin erikoisuudet ja mielenkiintoiset museotkin.

Skopje on erinomainen vierailupaikka niille, jotka haluavat nähdä jotakin uutta ja joita idän ja lännen törmäyksestä syntynyt eksotiikka kiinnostaa. Carsija-basaarialueen kujat jäävät pysyvästi mieleen, ja kaupungissa on mahdollista nauttia hyvistä ruoista ja juomista.

Matkustaminen Skopjeen

Makedonian mielenkiintoiseen pääkaupunkiin ei tällä hetkellä tehdä Suomesta järjestettyjä matkoja, mutta sinne on helppo päästä omatoimisesti, ja se on myös hyvä matkakohde ryhmile, etenkin Ohridissa vierailuun yhdistettynä. Lentoyhtiöistä Malev lentää Suomen ja Makedonian väliä melko tiiviisti. Lisätietoa reiteistä, hinnoista ja aikatauluista saa Ebookersin tai PopTravelin sivuilta suomeksi. Edullisista lennoista saa tietoa Halvat lennot –verkkosivuilta.

Skopjeen on helppo päästä muualta entisen Jugoslavian alueelta, Bulgariasta ja Kreikasta. Junalla pääsee paikalle Belgradista, Podgoricasta, Ljubljanasta ja Zagrebista. Mukavimpia ovat yli yön kulkeavat junat, joissa on makuuvaunut. Linja-autolla pääsee Skopjeen helposti monelta suunnalta, Thessalonikista, Sarajevosta, Sofiasta ja monesta muustakin paikasta. Maan sisällä on hyvä linja-autoverkosta, ja kolmessa tunnissa matka taittuu mm. Skopjesta Ohridiin.

Liikkuminen Skopjessa

Skopjen kansainväliseltä lentokentältä ei vanhaan kunnon sosialistityyliin ole ollenkaan julkista joukkoliikennettä keskustaan, vaan 20 kilometrin matka täytyy kulkea taksilla, jotka kaikeksi onneksi ovat Makedoniassa aivan pilkkahintaisia. Taksimatkan kentältä keskustaan ei tulisi maksaa enempää kuin 700 dinaaria eli reilut 10 euroa, mutta jotkut kuskit mielellään ottaisivat vaikka kolmekin kertaa enemmän. Paras tapa matkustaa kentältä keskustaan on järjestää kuljetus hotellin kanssa etukäteen, joskaan neuvottelu paikan päällä taksikuskien kanssa ei ole kovin hankalaa, sillä nämä ovat pääasiallisesti täysin rehellisiä.

Skopjessa turisti ei juurikaan joudu turvautumaan julkiseen liikenteeseen. Keskusta on pieni, ja suuri osa nähtävyyksistä sijaitsee pienen alueen sisällä. Taksimatkat ovat edullisia, ja mikäli ei huolimattomuuttaan erehdy pimeään tai epärehelliseen taksiin, maksavat ensimmäiset 3-4 kilometriä noin euron. Jos bussiin haluaa kuitenkin hypätä, maksavat matkat 25-50 senttiä.

Majoitus

Skopjessa on nykyään mahdollista yöpyä hyvin ja edullisesti, oli sitten matkakassa minkälainen tahansa. Budjettimatkailijalle hyvä vaihtoehto Hostel Hostel, jossa tosin yksityishuoneet ovat usein tiukassa mutta joka sijaitsee aivan ydinkeskustan naapurissa ja jonka rentoon meininkiin kuuluu klo 12 asti tarjottava runsas aamiainen. Mikäli tämä hostel on täynnä, on lähellä sijaitseva Art Hostel toinen hyvä vaihtoehto.

Varsinaisia hotelleja Skopjessa on nykyään hyvä valikoima muillekin kuin liikeihmisille, ja näiden hintahaitari on varsin laaja. Luksusta hakeville Hotel Arka on hyvä vaihtoehto tunnelmaltaan ainutlaatuisella Carsija-basaarialueella. Edullinen vaihtoehto on Hotel Square, josta kahden hengen huoneen kaikin mukavuuksin saa 60 eurolla.

Ruoka ja ravintolat

HerkkujaKuten muuallakin entisessä Jugoslaviassa ja Balkanin alueella, Skopjessa on mahdollista herkutella erinomaisilla pääruoilla, juomilla ja jälkiruoilla. Monet Balkanin tutut herkut kuten burekit ja shopska-salaatti löytyvät monen ravintolan ja pikaruokapisteen ruokalistalta, mutta täällä ollessa kannattaa maistaa etenkin skara-grillillä valmistettuja liharuokia. Jälkiruoista baklava ja monet muut muslimimaista tutut herkut ovat täälläkin arkipäivää ja äärimmäisen edullisia. Vanhan basaarin alueelta löytyy erinomaisia kahvilan tapaisia herkuttelupaikkoja, joista ei saa ollenkaan kahvia mutta joiden mehut ovat maistamisen arvoisia.

Basaarin alueella on runsaasti mitä erilaisimpia ravintoloita, jotka ovat erikoistuneet kebabeihin ja muihin arabimaista tuttuihin ruokiin. Myös skara-grillin tuotteita saa monesta paikasta, ja ruokia voi nauttia

lämpimään aikaan (maalis-marraskuu) tilavilla terasseilla.Aterioiden hinnat etenkin basaarin alueella ovat alhaisia, ja hyvän illallisen juomineen saa helposti 5-6 eurolla, usein paljon edullisemminkin. Ravintoloissa työskentelevät ihmiset ovat ystävällisiä, puheliaita ja kielitaitoisia, ja heiltä voi kysyä kyseisen ravintolan parhaista paloista ja erikoisuuksista. Kaupungin uudelta puolelta löytyy paljon kansainvälisiä ruokia myyviä ravintoloita, ja niin italialaiset, kiinalaiset kuin muutkin ruoat ovat siellä monessa paikassa tarjolla.

Tyypillisiä paikallisia ruokia ovat juuri skara eli grillattu liha, ja lihanystävän varma valinta täällä, kuten muuallakin Balkanilla, on Mixed grill, jossa tulee erilaisia lihoja höysteiden kera. Muualtakin entisistä sosialistimaista tuttu shopska salata –salaatti on hyvä lisuke tai sopii pieniruokaiselle kasvissyöjälle sellaisenaankin. Sen päällä on yleensä ns. balkanilaista juustoa, joka on köyhän miehen feta-juusto, ja täällä sen toimea tekee paikallinen juustoerikoisuus sirenje, vaalea kuivahko suolattu juusto. Muita paikallisia erikoisuuksia ovat ajvar-tahna, joka on valmistettu grillatuista paprikoista ja tomaateista, ja tarator-keitto, joka on valmistettu jogurtista, kurkusta ja valkosipulista ja joka tarjotaan kylmänä.

Hyviä muualtakin Balkanilta tavattavia ruokia, joita saa helposti myös Skopjesta, ovat etenkin kebab-tyyliset liha-ateriat eli kebapci sekä burek-piiraat, joita on niin liha- kuin kasvisversioina. Kasvissyöjät viihtyvät parhaiten italialaisissa ravintoloissa, joita löytyy etenkin keskustan uudelta puolelta. Kaupungissa on myös jonkin verran kasvisravintoloita, ja keskustan kaksilla markkinoilla herkullinen valikoima tuoreita vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä ja muita elintarvikkeita.

Ruokaa

Lonely Planetin vinkit Skopjen ravintoloihin (englanniksi)
Happy Cow – kasvisvaihtoehtoja (englanniksi)

Nähtävyydet

Mustafa Pasan moskeijaSkopjessa ja sen ympäristössä on valtava määrä mielenkiintoisia nähtävyyksiä, jotka tässä pitkään täysin sulkeutuneessa maassa eivät ole olleet maailman yleisessä tietoisuudessa. Skopje on jakautunut muslimien ja kristillisten pääosin asuttamiin osiin, joskin nämä elävät aivan sulassa sovussa samoilla seudillakin, kummatkin omia tapojaan ja perinteitään noudattaen.

Carsija eli muslimivoittoinen vanhakaupunki on kivirakennuksineen ja kujineen ensiluokkainen kävelypaikka, ja hyvää tunnelmaa siellä on etenkin aikaisin aamulla, kun ravintoloitsijat pesevät grillejään. Carsijaan mennessä Plostad Madedonija –aukiolta kannattaa huomio kiinnittää Kamin most –kivisiltaan, joka rakennettiin 500-luvulla ja johon siitä lähtien jokainen kaupungin pormestari on jättänyt jonkinlaisen merkin itsestään.

Carsija-basaarialueelle sillalta tullessa huomio kiinnittyy seuraavaksi Sveti Dimitrija –ortodoksikirkkoon, jonka alueella kannattaa vierailla ja jonka pihalla ahkerasti sytytellään kynttilöitä pitkin päivää. Itse basaarialueelta löytyy edelleenkin kolme keskiaikaista kivihotellia, jotka ovat peräisin 1400-luvulta ja joissa nykyään sijaitsee Skopjen yliopiston tiloja, ravintola ja Makedonian kansallismuseo (Curciska bb). Museossa kannattaa vierailla, sillä sieltä löytyy esineistöä 7500 vuoden takaa, ja se antaa muutenkin hyvän kuvan tämän kiehtovan seudun pitkästä historiasta.

Carsijassa muita suuria nähtävyyksiä ovat lähinnä moskeijat, etenkin Mustafa Pasan moskeija, joka sijaitsee Kale-linnakkeen naapurissa. Tämän linnoituksen rauniot ovat pakollinen kapuamispaikka Skopjessa vieraillessa, ja tästä 1000-luvulla rakennetusta linnasta on hyvät panoraamanäkymät kaikkialle kaupunkiin ja sitä ympäröiville vuorille.

Skopjen uudelta puoleta löytyy kaikenlaista nähtävää, ja Makedonia-aukion patsaat ja muut näkymät ovat mielenkiintoisia, ja myös sosialistista arkkitehtuuria edustava abstraksi pääpostitalo, joka sijaitsee suuren Skopjen vapautus –muistomerkin vieressä. Kaupungin uuden puolen kohokotiin kuuluu myös Äiti Teresan patsas ja muistotalo (Ul Marsal Tito), johon on ilmainen sisäänpääsy ja joka sijaitsee kauppojen ja ravintoloiden reunustamalla pääkävelykadulla.

Museoista vierailunarvoinen on Kaupunginmuseo (MH Jasmin Mito Hadivasilev bb), jonka kello on pysähtynyt osoittamaan 5:17 heinäkuun 27. päivänä vuonna 1963, jolloin suuri maanjäristys mullisti koko kaupungin. 1066 ihmistä kuoli, ja museon esineistö antaa hyvän kuvan maanjäristyksen voimasta. Nähtävään kuuluu Marsalka Titon tervehdys kärsiville kansalaisille sekä suljettujen kauppojen ja baarien alue, josta löytyy myös hylättyjä junavaunuja ja tykkejä.

Lonely Planetin vinkit Skopjen nähtävyyksiin (englanniksi)

Skopje

Shoppailu

ShoppailuSkopje on eksoottinen shoppailukaupunki, josta voi takuuvarmasti tuoda kotiin ainutlaatuisia matkamuistoja. Carsija-basaarialue on täynnä kauppoja, joista saa tyypillisiä paikallisia matkamuistoja, kuten kuparisia kahvipannuja ja muita kuparista valmistettuja tuotteita,  mattoja ja lähinnä naisille ja lapsille tarkoitettuja Makedonki-kenkiä. Carsijan lopussa oleva muslimitori on sekä sisä- että ulkotiloineen mahtava kokemus, ja täällä pääsee näkemään ja haistelemaan Balkanin parhaita elintarvikkeita, herkuista arkipäivän tuotteisiin. Itämaiseen tapaan lautapelit ovat edullisia ja taidokkaasti valmistettuja, ja markkinoiden liepeillä on myös paljon putiikkeja, joissa on mielenkiintoisia tuotteita.

Kivisillan toisella puolella kaupungin keskustan uudella puolella on muutama ostoskeskus ja muita moderneja shoppailumahdollisuuksia. Makedoniassa, kuten muissakin alueen maissa tosin kansainväliset tuotemerkit ja luksus maksavat saman verran elleivät enemmän kuin kotimaassa, mutta paikalliset tuotteet ovat hyvin edullisia.

Lonely Planetin shoppailuvinkkejä (englanniksi)

Yöelämä

OluttaSkopjessa on hyviä baareja, ja paikalliset ovat varojensa antamien mahdollisuuksien mukaan melkoisia juhlijoita. Sekä kaupungin uudella että vanhalla puolella voi ilon ottaa irti railakkaastikin.

Viime aikoina ankara tupakkalaki on herättänyt eripuraa kaupunkilaisten keskuudessa, ja jotkut ravintolat ovat jopa lakkoilleet sen takia – aluksi tupakointi oli kielletty terasseillakin. Maaliskuun puolivälissä 2010 maan parlamentti väljensi tupakkalakia, ja tupakointi on sen jälkeen ollut sallittu terasseilla. Muutoksia lakiin saattaa olla luvassa, sillä ravintoloitsijoiden tulot ovat laskeneet 90% sen jälkeen, kun tupakkalaki tuli voimaan. Toinen hivenen erikoinen laki on Suomeakin jyrkempi alkoholilaki, jonka mukaan alkoholituotteita ei saa klo 19 jälkeen myydä muualla kuin anniskelupaikoissa ja vain niissä nautittaviksi.

Lainpykälistä huolimatta Skopje on hyvä juhlimispaikka, jossa voi istuskella rauhallisesti baarissa tai kahvilan terassilla tai viettää aikaansa trendikkäässä klubissa. Hyvää seutua löytää klubi on Gradski Trgovski Centar –ostoskeskuksen ympäristö ja sen takana sijaitseva rantabulevardi, johon lämpimään aikaan ilmaantuu kymmenittäin cocktail-baareja ja muita anniskelupaikkoja.  Kesäiseen aikaan kaupunginpuistossa lähellä futuristista postitoimistoa pidetään ulkoilmadiskoja, joissa esiintyy kansainvälisesti tunnettuja tiskijukkia.

Skopjessa voi myös nauttia kulttuurista. University Hall (Bul Partizanski Odredi bb) on klassisten konserttien ja muiden musiikkiesitysten pitopaikka ja siellä voi kolmella neljällä eurolla kuulla tasokasta musiikkia. Lastenteatteri (Ul Evlija Celebi 4) on Carsijassa sijaitseva musikaalien ja nukketeatteriesitysten pitopaikka, ja euron hintaisille lipuille saa siellä varmasti vastinetta. Kino Kultura –elokuvateatteri (Ul Luj Paster 2) esittää melko uusia englanninkielisiä elokuvia alkuperäisversioina.

In Your Pocket -oppaan vinkit Skopjen yöelämään (englanniksi)

Kahvilla

Lue lisää:
Skopjen viralliset verkkosivut
Skopje Online – Tietoa tapahtumista ja miltei kaikesta muusta kaupunkiin liittyvästä (englanniksi)
In Your Pocket -opas Skopjeen (englanniksi)

X