Matkailu

Slovakia – Euroopan pieni helmi

Teksti: Peter Erik Forsberg Kuvat: Peter Erik Forsberg

Dom Sv. MartinaSlovakia on matkakohteena Bratislavaa lukuun ottamatta melko tuntematon, mutta siihen lähemmin tutustuvat löytävät sieltä suuren määrän vetonauloja: historiallisia nähtävyyksiä, vuoristoja, laskettelurinteitä, haastavia patikointireittejä sekä edullisia ruokia ja juomia.

Vuonna 1993 itsenäistynyt Slovakia on pitkästä historiastaan huolimatta yksi Euroopan uusimpia maita, ja sen pääkaupunki on Euroopan nuorin pääkaupunki. Slovakia on muutosten kourissa, ja erityisesti maan itäosiin kannattaa käydä tutustumassa ennen kuin edistyksen rattaat polkevat perinteet alleen.

Kulkuyhteydet Suomesta

Slovakiaan pääsee Suomesta helpoiten ostamalla lentolipun Kilroyn kautta, hankkimalla itse lipun maan pääkaupunkiin Bratislavaan Helsingistä lentävällä yhtiöllä tai ostamalla pakettimatkan matkatoimiston kautta. Helsingistä Prahan kautta Bratislavaan lentää Tsekin lentoyhtiö CSA, mutta monet lentoyhtiöt kuten Finnair, SAS ja Lufthansa lentävät Wieniin, jonka kentältä on vain 60 kilometrin mittainen ja 10 euroa maksava bussikuljetus Bratislavaan. Kuljetus järjestetään parin tunnin välein ja matka-aika on noin tunti.

OK-Matkat puolestaan tekee viikonloppumatkoja Bratislavaan sekä patikointimatkoja Ylä-Tatran vuoristoon. Talviseen aikaan Jookoskookos.com-matkatoimisto järjestää neljänä viikkona vuonna 2008 yhdeksän päivän mittaisia laskettelumatkoja Slovakiaan. Myös Ebookers järjestää hiihtomatkoja Slovakian Ylä-Tatran vuoristoon. Omatoimisesti Slovakiaan haluavat pääsevät parhaiten Wienin tai Budapestin kautta. Prahasta on neljän tunnin mittainen juna- tai bussiyhteys Bratislavaan.

Kilroy Travels
Czech Airlines

Liikkuminen Slovakiassa

Bratislavan lentokentältä bussi 61 kulkee vartin välein kaupungin keskustaan, liput maksavat 70 senttiä. Taksi maksaa noin 700 kruunua eli 17 euroa. Bussi- ja rautatieasemilta on raitiovaunuyhteys keskustaan, ja erityisesti rautatieaseman taksikuskeihin kannattaa suhtautua varauksella. Eritoten MB Taxi -yhtiötä kannattaa vältellä. Luotettavia taksikyytejä tarjoavat Bratislavassa Profi Taxi ja Prima Taxi. Taksi maksaa vähemmän, mikäli sen tilaa puhelimitse kuin silloin kun sen ottaa lennosta.

SlovakiaJulkinen liikenne Bratislavassa sujuu vierailijalta parhaiten raitiovaunuilla. Liput ovat edullisia, ja halvimpia ovat 10 minuuttia voimassa olevat liput, jotka maksavat noin 30 senttiä. Lippuja saa kioskeilta ja automaateista, joita on pysäkeillä. Liput leimataan raitiovaunussa. Lippuja tarkastetaan raitiovaunuissa säännöllisesti, ja ilman lippua matkustavat, joutuvat maksamaan noin 20 euron sakon.

Slovakiassa matkustaminen tapahtuu kätevästi niin junilla kuin busseillakin. Bratislavasta maan itäisimpään kolkkaan ja sen toiseksi suurimpaan kaupunkiin Kosiceen voi mennä yöjunalla, mutta muuten matkat ovat suhteellisen lyhyitä. Bussit ovat erityisesti Keski- ja Itä-Slovakiassa parempi vaihtoehto kuin juna. Lippujen hinnat ovat edullisia, korkeintaan kaksi euroa per matkustettu tunti.

Majoitus

Erityisesti Bratislavassa yöpymismahdollisuuksia on paljon, mutta hotellien hinnat eivät ole paljoakaan kotimaan hintoja edullisempia. Omatoimimatkailijalle paras vaihtoehto on löytää hostel jonkin internetin varauspalvelun kautta, sillä majoituksen järjestäminen paikanpäällä on hankalaa. Hotelliin yöpymään mielevien kannattaa myös tehdä varaus internetin kautta. Maan muissa osissa hotellihuoneet ovat melko edullisia, maaseudulla usein vain 10-15 euroa kahden hengen huoneelta. Internetin varauspalvelujen kautta myös näitä on mahdollista varata, ja pienemmissä paikoissa kaupungin turisti-infosta saa kaikki yöpymisvaihtoehdot selville. Turisti-infoissa on yleensä ainakin yksi englantia puhuva työntekijä. Parhaiten paikallisilta  Slovakiassa taittuu saksan kieli. Slovakian hotellit ja muut palvelut ovat yllättävän hyviä, palvelu ystävällistä ja hinnat Bratislavan ulkopuolella edullisia. Slovakiassa on myös paljon hyviä leirintäalueita, joista saa internetistä tietoa.

Hostelworld.com
Hostelbookers.com
Hostelsweb.com

Harrastusmahdollisuudet

Spis-linnaSlovakia on vuoristoineen, edullisine hintoineen ja lumisine talvineen oiva paikka lasketella, patikoida ja jopa vuorikiipeillä. Tatra-vuoristossa on 26 vuorta, jotka ovat yli 2500 metriä korkeita. Ne tarjoavat kirkkaalla kelillä uskomattomat näkymät, ja myös haasteita kaikkein vaativimmillekin vuorikiipeilijöille ja hiihtäjille. OK-matkojen viikon kestävien patikointimatkojen lisäksi patikointia voi omatoimisesti harrastaa muuallakin Tatra-vuoristossa, mutta myös ”Slovakian paratiisissa” (Slovensky raj).

Patikoida voi toukokuulta syyskuulle, mutta kannattaa muistaa, että korkeimmilla paikoilla sataa lunta jo usein syyskuussa, ja lumet eivät sula ennen toukokuuta. Korkealla liikuttaessa kannattaa varoa myös äkillisiä ukkoskuuroja. Parasta aikaa patikoida on heinä-elokuussa, mutta silloin majoituspaikat ovat usein täynnä ja poluille saattaa muodostua jopa tungosta. Mikäli on liikkeellä kesän kiireimpään aikaan, kannattaa muistaa, että kylissä ja kaupungeissa on runsaasti tilaa, ja hinnat ovat vuoristoa edullisempia.

Esimerkiksi Spisske Podhradin kylä Itä-Slovakiassa on hyvä vaihtoehto, sillä sen linnan raunioilla ja ympäristössä on runsaasti patikointimahdollisuuksia ja mielenkiintoista nähtävää. Kesäiseen aikaan vuorikiipeilijät ja muut korkeista paikoista kiinnostuneet suuntaavat myös Ylä-Tatran vuoristoon, ja maastopyöräilijät viihtyvät Tatran lisäksi Slovakian paratiisissa.

Myös pääkaupunki Bratislava tarjoaa kesäisin harrastusmahdollisuuksia, sillä vaeltelemaan pääsee hyppäämällä bussiin 203 ja ajamalle sen päätepysäkille, mistä on 20 minuutin kävelymatka televisiotornille, josta on upeat näkymät ja jonka huipulla on pyörivä kahvila. Zlate piesky puolestaan sijaitsee raitiovaunujen 2 ja 4 päätepysäkillä, ja tällä järven rannalla sijaitsevalla leirintäalueella voi paitsi telttailla myös soutaa veneellä, purjehtia ja pelata tennistä. Seitsemän kilometrin päässä keskustasta sijaitsevalla leirintäalueella on myös mökkejä, hotelli ja motelli.

Talvella Slovakia on edullinen ja suhteellisen hyvin varustettu kohde murtomaahiihdolle, lumilautailulle ja laskettelulle. Tatra-vuoristo tarjoaa siihen parhaat mahdollisuudet, ja erityisesti Strbske Pleso, Stary Smokovec ja Tatranska Lomnica ovat hyvillä hisseillä varustettuja rinteitä, jotka tarjoavat myös mahdollisuuden murtomaahiihtoon. Näistä Tatranska Lomnica soveltuu paremmin niille, jotka ovat kokeneita laskettelijoita ja lumilautailijoita, kun taas Strbske Pleso ja Stary Smokovec ovat hyviä paikkoja aloittelijoille ja niille, jotka ovat lasketelleet vasta muutaman vuoden. Suksia ja lumilautoja voi vuokrata 10-15 euron päivähintaan.

Ruoka ja ravintolat

KakkukahvillaSlovakian perinneruoat muistuttavat paljon Tsekin ruokia, ja tunnetuimpiin paikallisiin aterioihin kuuluvat paistettu juusto (vysmazany syr), joka usein nautitaan pyöreiden pariisinperunoiden ja tartar-kastikkeen kanssa. Bryndzove Halusky on toinen perinneateria, johon kuuluu perunanyyttejä, vuohenjuustoa ja pieniä lihapaloja. Kolmas perinneruoka on kermapohjainen valkosipulikeitto.

Bratislavaa lukuun ottamatta Slovakia ei ole herkkusuun paratiisi, sillä ruoat erityisesti kylissä ja pienemmissä kaupungeissa ovat yksinkertaisia ja rasvaisia eikä valikoima ole kovinkaan hyvä. Itä-Slovakian suurimmassa kaupungissa Kosicessa on huomattava määrä hyviä ravintoloita, ja Bratislavan vanhassakaupungissa ei ole vaikeuksia löytää hyvää ateriaa.

Kasvisruokailijat ovat Slovakiassa usein pulassa, ja paistetun juuston lisäksi salaatit ja valkosipulikeitto ovat yleensä se, mitä valittavissa on. Bratislavassa kasvisruokailijat suuntaavat arkipäivinä Divetaan (Laurinska 8), joka on suosittu, erinomainen ja edullinen kasvisruokapaikka. Govinda (Obchodna 30) kaupungin suosituimman ostoskadun varrella on auki myös viikonloppuisin, ja siellä reilulla kolmella eurolla saa monipuolisia aterioita jälkiruokineen.Herkkusuut, jotka haluavat ruokailla ylellisessä ja ystävällisessä ympäristössä, suuntaavat Paparazziin (Laurinska 1), jonka näyttävät fuusioateriat vetävät paikalle paljon suomalaisia ilta toisensa jälkeen.

BratislavaMuualta Slovakiasta löytyy vaihtelevalla menestyksellä erilaisia ruokapaikkoja, joista edullisimpia ovat paikat nimeltään bistro ja jedalen. Näistä saa usein erikoisuuksia kuten grillattua kanaa ja saksalaisia makkaroita. Myös gulassi on Slovakiassa suosittua, ja kaloista karppi ja taimen ovat helposti löydettävissä. Aterioiden hinnat ovat alhaisia, ja lounaan saa helposti kolmella, illallisen viidellä eurolla.

Juomista slovakialainen viini on erinomaista ja edullista. Tokaj Etelä-Slovakiasta on hyvässä maineessa, samoin kuin Klastorne (punaviini) ja Venusino caro (valkoviini). Jotkut väittävät, että slovakialainen olut on yhtä hyvää kuin tsekkiläinen, mutta totuus on se, että vain Zlaty Basant pääsee lähellekään Tsekin oluita. Slovakian keski- ja itäosissa kannattaa varoa hanaoluita, etenkin Pilsner Urquellia, sillä nämä maistuvat usein huonoilta. Oluen hinta on alhainen, ja Bratislavan vanhassakaupungissakin on helppo löytää euron tuopeja.  Erityisesti Bratislava kunnostautuu klassisten wieniläistyyppisten kahviloiden osalta, ja nämä ovat oivia paikkoja virkistäville kakkukahveille.

Nähtävyydet

Pääkaupunki Bratislava on oiva kohde viikonloppumatkalle. Sen pieni, autoton vanhakaupunki on täynnä hyviä nähtävyyksiä ja aivan vieressä sijaitseva linna on sekin mukava vierailupaikka. Vanhakaupunki on kunnostettu täysin, ja siellä täällä näkee mielenkiintoisia yksityiskohtia, joista erikoiset patsaat tuovat eniten väriä kaupunkikuvaan.

Slovakiassa on runsaasti UNESCOn suojelukohteita. Näistä mielenkiintoisimmat sijaitsevat itäisessä Slovakiassa, jonne matkustaminen on eksoottinen kokemus. Eräs upeimpia on Spis-linna (Spissky hrad), joka sijaitsee Spisske Podhradien kylässä. Tämä nykyään suureksi osaksi raunioina oleva, 180 metriä pitkä linnoitus sijaitsee korkean mäen päällä. Vuonna 1209 perustettu linna auttoi tataarien lyömisessä vuonna 1241 ja aina vuoteen 1710 asti koko aluetta johdettiin linnasta käsin. Muutaman euron sisäänpääsymaksua vastaan pääsee tutustumaan linnan jäljellä oleviin osiin, nauttimaan upeista näkymistä ja voipa linnasta hankkia tuliaisiakin kotiin vietäväksi.

BardejovSpisske Podhradien vieressä sijaitsee myös kirkollinen Spisska Kapitula, joka sekin on UNESCOn suojelukohteita. 1200-luvulla perustettu siirtokunta on 1600-luvulla rakennettujen muurien sisällä, ja sen upeasti entisöidyt 30 taloa ja katedraali ovat kesällä ehdoton vierailukohde alueella vieraileville. Kolmas UNESCOn suojelukohde Itä-Slovakiassa on Bardejov, reilun 30 000 asukkaan kaupunki, jonka pääaukion talot, kaupungintalo ja  Chram sv. Egidia -kirkko on kaikki entisöity mitä upeimmalla tavalla. Aukion varrelta löytyy myös suuri määrä ravintoloita, kahviloita ja baareja.

Slovakiassa on niin pieneksi maaksi runsaasti nähtävää. Itäisen Slovakian kaupungeista Levoca on erinomainen pieni paikka parin päivän vierailulle. Maan keskiosissa Zilinan kaupunki, jossa on 85 000 asukasta ja joka on lähellä Tatra-vuoristoa, on upeine keskusaukioineen hyvä vierailupaikka. Länsi-Slovakiassa sijaitseva Trencin on muinainen paikka, aikoinaan Rooman valtakunnan pohjoisin leiri itäisessä Euroopassa, josta löytyy paljon historiallista nähtävää, hyviä ravintoloita ja hotelleja.

TorillaKylien ja kaupunkien lisäksi kannattaa muistaa, että maassa on 300 linnaa, joissa upeissa puitteissa erityisesti kesäiseen aikaan on festivaaleja, teatteriesityksiä, konsertteja ja muita tilaisuuksia. Toinen maan erikoisuus ovat luolat, joista yleisölle avoinna on tällä hetkellä 12, monet niistä UNESCOn suojelukohteita. Kolmas maan vetonaula ovat kylpylät, jotka jo vuosisatoja ovat mutakylpyineen ja terveellisine vesineen houkutelleet paikalle kuninkaallisiakin. Näistä parhaimpia on Piestany vuodelta 1549, joka sijaitsee Vah-joen aurinkoisessa laaksossa.

Itäisen Slovakian suurin kaupunki Kosice (235 000 asukasta) on täysin erilainen kaupunki kuin Bratislava. Kaupunkiin meneminen on kuin matka menneisyyteen, joskin kaupunki on nyt muutosten kourissa. Kosice oli toisen maailmansodan jälkeen jonkin aikaa Tšekkoslovakian pääkaupunki, ja Tšekkoslovakian muuttuminen sosialistiseksi diktatuuriksi sinetöitiin täällä.

Muurein ympäröity historiallinen keskus on leveine kävelykatuineen mukava paikka viettää lomapäivää, eikä ravintolan, kahvilan tai baarin löytäminen tuota vaikeuksia. Perinteisistä markkinoista pitävät suuntaavat Dominikanske nam -aukion varrelle, josta voi löytää paikallisia vihanneksia ja vanhoja naisia, jotka edelleen ovat pukeutuneet huiviin ja perinteisiin asuihin. Hyviä kauppoja, ravintoloita, baareja ja kahviloita on runsaasti Hlavne nam -aukion varrella, ja myös rautatie- ja linja-autoasemille johtava Mlynska on hyvä katu erityisesti shoppailijoille.

KosiceHistoriallisista nähtävyyksistä pääaukiolla olevat kirkot kannattaa käydä katsomassa, ja lähellä pääaukiota sijaitsee myös itäisen Slovakian historiaa valottava museo (nam Maratonu mieru -kadulla), jonka vetonauloihin kuuluu 3000 kultaista kolikkoa esittelevä näyttely.

Ostokset

Slovakiassa vierailevat hankkivat muistoksi tai tuliaisiksi mielellään posliinia, kristallia, koruja, keramiikkaa, nahkatuotteita ja erilaisia erikoistekstiilejä kuten pitsiä. Slovakia ei ole mikään himoshoppailijan paratiisi, mutta Bratislavan vanhassakaupungissa vaateliikkeet, käsitöitä myyvät pienet putiikit ja erityisesti joulun alla pidettävät markkinat Hviezdoslavovo nam – ja Hlavne nam -aukioilla tarjoavat ainutlaatuisia ostoskokemuksia.

Slovakian toisessa suuressa kaupungissa Kosicessa on sielläkin mahdollista hankkia hyvä käsitöitä ja muita tuotteita ydinkeskustan varrelta, mutta muualla Slovakiassa lähinnä nähtävyyksien liepeillä olevat kojut, joista saa matkamuistoja ja käsitöitä, ovat varteenotettavia ostospaikkoja. Liikkeet ovat avoinna samoin kuin kotimaassakin, ja muualla kuin Bratislavassa liikkeet ovat kiinni lauantai-iltapäivästä maanantaiaamuun. Bratislavassa on mahdollista kierrellä vanhankaupungin kauppoja sunnuntaisinkin, mutta erityisesti kesäaikaan monet näistäkin ovat viikonloppuisin kiinni.

Yöelämä

Slovakia tunnetaan joissain piireissä biletyspaikkana, mutta hiihtokeskusten ja Bratislavan ulkopuolella meno on melko hillittyä ja anniskelupaikat sulkevat ovensa aikaisin. Bratislavan vanhakaupunki on nykyään viikonloppuisin täynnä ympäri Euroopan tulevia polttariporukoita ja kaupungin ulkomaalaisperäinen väestö pitää yllä pariakin irkkupubia. Bratislavan parhaita anniskelupaikkoja kannattaa etsiä kesäisin terassien valtaamalta Venturska-kadulta, ja myös Panska-katu on myöhään auki olevien baarien luvattua maata.

Elävää musiikkia voi kuulla erityisesti jazzin muodossa useassakin yökerhossa useana päivänä viikossa. Kosicen keskusta on huomattavasti rauhallisempi juhlimiskohde, mutta kellaribaari Bomba Klub (Hlavna 5) ja Jazz Klub (Kovacska 39) vetävät puoleensa kaupungin ulkomaalaisväestöä ja vierailijoita. Muualla Slovakiassa baarit ja yökerhot löytyvät poikkeuksetta pääaukion laidalta, ja kesäiseen aikaan miltei paikka kuin paikka on pystyttänyt terassin. Juomien hinnat ovat alhaisia, juomat tuodaan miltei poikkeuksetta pöytään ja niin baareissa kuin ravintoloissakin juomarahaa annetaan 5-10 prosenttia.

Travelslovakia.sk
Region.sk
Slovakia.com
Slovakia Wikipediassa

S
Pinta-ala 49 000 km²
Maantiede Slovakia on vuoristoinen maa, jonka pohjoisosia hallitsee Karpaattien vuoristo. Maan korkein kohta on Gerlachousky stit –vuori (2655 m)
Ilmasto Slovakiassa on mannermainen ilmasto, ja kesät ovat lämpimiä mutta sateisia (erityisesti heinä-elokuu), talvet ovat kylmiä ja pilvisiä. Talvikausi kestää Slovakian vuorialueilla ja itäosissa yhtä kauan kuin Suomessakin, ja lunta tulee marraskuulta huhtikuulle. Kesät ovat miltei yhtä lyhyitä, lukuun ottamatta maan länsiosia, joissa kevät alkaa maaliskuussa ja syksy lokakuussa.
Valtiomuoto Tasavalta
Pääkaupunki Bratislava (425 000 asukasta)
Väestö 5,4 miljoonaa
Kieli Slovakia
Aikaero Suomeen – 1h
Raha Slovakian kruunu
Viisumit Euroopan unionin kansalaiset eivät tarvitse viisumia oleskeluun tai työskentelyyn Slovakiassa. Maa on osa Schengen-aluetta 1.1.2008 lähtien, paitsi lentomatkustajien osalta 1.3.2008 alkaen.
Rokotukset Suomessa ja muualla Euroopan unionissa tarvittavat rokotukset pätevät myös Slovakiassa.
Slovakia Slovakian kartta: Google Maps
Slovakia-kuvia: Flickr
Slovakia Wikitravelissa
X