slovenia bled
Matkailu

Slovenian Bled – Aktiviteetteja ja kansallismaisemia

Teksti: Elina Järvi Kuvat: iStock

Slovenia houkuttelee matkailijoita kauniilla vesistö- ja vuoristomaisemallaan, rantalomamahdollisuuksillaan ja lukuisten aktiviteettien tarjonnalla. Maan suosituin lomakohde, Bled, tarjoaa ainutlaatuisia nähtävyyksiä ja monipuolisia aktiviteetteja.

slovenia bled

 

”Mini-Euroopaksikin” kutsuttu, kahden miljoonan asukkaan Slovenia on kiehtova yhdistelmä monipuolista luontoa, kulttuuria ja aktiviteetteja. Ja koska etäisyydet ovat lyhyitä, ehtii sen kaupunkeihin tutustua lyhyemmässäkin ajassa. Yhtenä päivänä voi suunnata pääkaupungista Ljubljanasta laskettelemaan Juliaanisille Alpeille, toisen päivän voi viettää Italian ja Kroatian väliin sijoittuvalla Slovenian rannikolla Adrianmeren äärellä.

Smaradginvihreä Bled

Vihreänä säihkyvästä järvestään tunnettu Bled on Slovenian suosituin matkailukohde. Miljöö, jossa kuvankauniin maiseman muodostaa järven keskellä sijaitseva kirkko, houkuttelee kaupunkiin niin häämatkalaisia, reppumatkaajia kuin lukuisia muitakin matkustajia. Bled on suosittu kohde myös amerikkalaisjulkkisten sekä japanilaisten ja kiinalaisten vip-vieraiden keskuudessa.

Nähtävyydet Bledissä

Triglavin kansallispuisto

Triglavin kansallispuisto luo patikointireitteineen loistavat puitteet luontomatkailulle. Huikeista maisemista vastaavat etenkin Vintgarin rotko ja Triglav-vuori. Vintgarin rotkolle vie 1600 metriä pitkä puinen kävelytie, joka kulkee osan matkaa siksakkia Radovna-joen yllä. Kävelyreitti johdattaa myös 16 metriä korkean vesiputouksen luo.

Kansallispuisto sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Bledin keskustasta. Perille pääsee kätevästi joko bussilla tai kävellen, jolloin voi samalla rauhassa tutustua maalaismaisemaan.

Church of the Assumption – kirkko saaren keskellä

Yksi kaupungin tunnetuimpia maamerkkejä on pienellä saarella Bled-järven keskellä sijaitseva, 1600-luvulta peräisin olevassa barokkikirkko, jossa on suuri kultainen alttari ja romaanista tyyliä edustava kappeli. Itse nähtävyyden lisäksi mieleenpainuvan hetken tarjoaa matka saarelle puisella pletna-veneellä. Saarella toimii myös museo.

Bled-järvi

Kaupungin suosituin nähtävyys on kristallinsininen Bled-järvi, jota voi ihastella esimerkiksi kiertämällä järven ympäri kulkevan kuuden kilometrin lenkin. Leudot keväät lämmittävät veden kesä-elokuuksi jopa 26 asteeseen, jolloin järveen kelpaa myös pulahtaa uimaan. Järvellä voi viettää aikaa myös vaikkapa veneillen tai sukeltaen.

slovenia bled

Bledin linna

Bledin linna torneineen ja valleineen sijaitsee jyrkällä rantakalliolla yli sata metriä vedenpinnan yläpuolella, ja tarjoaa sijaintinsa puolesta loistavat näkymät Bledin ylle. Vuonna 1004 syntynsä saaneen linnan yhteydessä toimii museo, joka esittelee monipuolisesti Bledin historiaa. Linnalle pääsee kävellen kolmea, vaikeustasoltaan vaihtelevaa polkua pitkin.

Aktiviteetit

Vesiurheilu

Bled-järven vesi on lämpöasteiltaan urheiluaktiviteetteihin ihanteellista huhtikuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin. Suosittuja retkiä ovat muun muassa 3 Glav Adventuresin järjestämä jokiseikkailu, 11 tunnin vaellusretki sekä uiminen kansallispuistossa ja Soča-joessa. Bled tarjoaa monia mahdollisuuksia myös sukeltamiseen, melontaan ja koskenlaskuun.

Laskettelu

Gorenjskan alueella laskettelumahdollisuus on Juliaanisilla Alpeilla Vogel Ski Centerissä, jossa on 22 kilometriä laskettelurinteitä, kahdeksan kilometriä hiihtolatuja ja lumilautailupuisto.

Muut urheilulajit

Bledissä on oivallista tarjontaa myös riippuliidon, laskuvarjohyppäämisen, maastopyöräilyn ja ratsastuksen ystäville. Lähellä Itävallan rajaa sijaitseva Bledin golfkenttä tunnetaan yhtenä Euroopan kauneimmista.

Kulkuyhteydet Blediin

Lähin lentokenttä sijaitsee pääkaupungissa Ljublianassa. Lähin juna-asema on Jesenice.

Lue myös:
Slovenia on Balkanin helmi

Lähteet:
Slovenian Tourist Board
Destination 360
Lonely Planet

X