Matkailu

Södermalm – Shoppailua Tukholmassa

Teksti: Peter Forsberg Kuvat: Peter Forsberg

Hiljattain Pohjoismaiden parhaaksi matkakohteeksi valittu Tukholma on trenditietoinen kaupunki, jonka valttikortteihin kuuluvat sen monipuoliset kaupunginosat. Keskustan monesta hienosta alueesta Södermalm on parhaiten noussut suuren maailman tietoisuuteen, ja sen suosio tuntuu vuosi vuodelta vain kasvavan.

Södermalm on alue, jolle turistit eivät useinkaan eksy, vaikka se on keskustaa parempi paikka tehdä ostoksia ja käydä syömässä. Hintalaatusuhde on Söderissä aina ollut kohdallaan,ja sen tarjonta on tätä nykyä niin kattava, että risteilymatkailija voi hyvin viettää siellä kokonaisen päivänkin.

Södermalm

Södermalmin valttikortteja

Södermalm on jo vuosikymmeniä ollut opiskelijoiden ja hintatietoisten suosima kaupunginosa, jossa hyvin Tukholmaa tuntevat suomalaiset ovat viihtyneet, käyneet syömässä ja viettäneet iltaa. Hintataso on siellä edullisempi kuin Drottninggatanin varrella, ja sen kaupoista ja ravintoloista löytyy huomattavasti parempi valikoima kuin turistien ja liikeihmisten suosimasta ydinkeskustasta.

Söder on suuri saari, jolla riittää tilaa, mutta sen parhaimmat paikat ovat kätevästi keskittyneet melko pienelle alueelle Götgatanin ja Folkungagatanin kulmauksen lähettyville. Tänne on helppo tulla metrolla juuri Medborgarplatsen-asemalle, joskin myös Slussenin kautta on kesäaikaan mukava saapua kaupunginosaan ja tutustua samalla sen kauniisiin merenrantamaisemiin, joita on etenkin Mosebacken kukkuloilla.

Södermalm

Viking Linella kaupunkiin saapuvien on helppo kävellä Söderin parhaille paikolle pitkin Folkungagatania, jolloin kävelymatkaa tulee reilun kilometrin verran. Halutessaan Slussenin seudulle pääsee myös bussilla numero 53, joka kulkee vartissa päärautatieasemalta Slussenille ja Folkungagatania pitkin Londonviadukten-pysäkille, joka on Vikingin terminaalin vieressä.

Päiväksi Tukholmaan saapuvat suuntaavat yleensä suoraan Sergelintorin tuntumaan, mutta aiemminkin Tukholmassa käyneiden kannattaa tutustua Södermalmiin. Tämä alunperin opiskelijoiden, taiteilijoiden ja työläisten asuttama kaupunginosa ei ehkä ole enää vuokriltaan niin edullinen kuin 1990-luvulla, mutta edelleenkin siellä on mahdollista nauttia hyvistä hinnoista, entistä paremmin valikoimin.

Shoppailualueena Södermalm on SoFo-alueen johdolla Tukholman selvä ykkönen niin muodin kuin designinkin suhteen, ja sen antiikkikaupat, keräilyliikkeet ja muut pienet erikoisliikkeet kiinnostavat monia. Hintatasonsa puolesta kaupunginosan putiikit sopivat hyvin kaikille, ja retro- ja alennusvaatteita voi saada hyvinkin edullisesti. Kahviloihin, ruokapaikkoihin ja baareihin pätee sama, ja hintataso on alhaisempi kuin keskustassa mutta palvelu on usein yksillöllisempää kuin keskustan turistirysissä. Söderin liikkeet ja ravintolat ovat pieniä ja niiden sisustukseen on käytetty paljon aikaa ja vaivaa, ja erikoiset putiikit, kahvilat ja ravintolat antavat kaupunginosalle tunnelmaa, jota muualta Pohjoismaista on vaikea löytää.

Vaikka Södermalm on jo pitkään ollut tukholmalaisten suosikkikaupunginosia, on se vasta viime vuosina noussut suuremman maailman tietoisuuteen. Yksi syy suosiolle on ollut Stieg Larssonin Millenium-sarja, sillä Lisbeth Salander ja muut trilogian sankarit asuvat ja käyvät töissäkin kaupunginosassa. Slussenin vieressä sijaitseva Tukholman Kaupunginmuseo antaa enemmän tietoa Södermalmin tästä puolesta, ja järjestää Millenium-kävelykierroksia.

Ostoksille

Södermalm on monipuolinen shoppailupaikka, jonka liikkeet tarjoavat kaikille jotakin. Eniten sinne on viime vuosina ilmaantunut muotia eli vaatteita, kenkiä ja asusteita myyviä liikkeitä. Södermalmissa on helppo tehdä äärimmäisen trendikkäitä ostoksia, mutta siellä on mahdollista katsella myös klassista tyyliä tai muotia vuosien takaa. Nuorekkaat eli noin 20-40-vuotiaat ovat Söderin vaatekaupoissa kuin kotonaan, mutta muutkin kyllä löytävät sieltä kaikenlaista mielenkiintoista.

Paljon kauppoja löytyy heti Medborgarplatsen-metroaseman viereistä, Götgatanin ja Folkungagatanin kulmasta. Nykyään Götgatanin Slussenin puoleiseen päähän, taide- ja antiikkiliikkeiden ennen hallitsemalle alueelle, on ilmaantunut uudehko muotiin suuntautunut shoppailualue. Ns. Götgatsbacken on paitsi Tukholman yöelämän keskuksia myös vaate- ja asusteliikkeiden luvattua maata. Lukuisten pienempien liikkeiden lisäksi sinne on viime vuosina ilmaantunut muotitavaratalo Bruno (Götgatan 36). Huomionarvoinen on myös DesignTorget-piste (Götgatan 31), jonka tyylikkäät mutta kohtuuhintaiset korut, koristeet, huonekalut ja muotoilu tulevat paitsi aloittelevilta suunnittelijoilta myös kuuluisilta nimiltä. Götgatanin varrella on paljon liikkeitä niin sen Slussenin puoleisessa päässä kuin matkalla kohti Globeniakin, ja hyviä täällä ovat käytettyjen tavaroiden liikkeet, kuten Emmaus numerossa 14 ja Myrorna numerossa 79.

Södermalm

Folkungagatanin varrelta löytyy sieltäkin baareja, ravintoloita ja liikkeitä, ja lähellä Götgatanin risteystä sijaitsevat suuri elintarvikemyymälä ja Systembolaget, ja kun katua jatkaa eteenpäin kohti Vikingin terminaalia, alkaa ilmaantua pieniä erikoisliikkeitä ja rauhallisempia katuja. Alue Folkungagatanilta etelään, suurinpiirtein Ringvägenille asti, tunnetaan SoFo-nimellä, eli ”South of Folkungagatan”. Alue on yksi parhaita shoppailualueita etenkin muodin suhteen koko kaupungissa, ja se on saanut paljon kansainvälistä huomiota viime vuosina. Muodikkaat vaatteet ovat täällä pääosassa, ja yksi parhaista alan liikkeistä on Tjallamalla (Bondegatan 46). Sen tarjontaan kuuluu ruotsalainen muotisuunnittelu, ja vaikkapa malmöläiset Kärleksgatan-luomuvaatteet ovat täällä oivia hankintoja.

Käytettyjä retrovaatteita kaipaaville on Beyond Retro (Åsögatan 144) hyvä pistäytymispaikka. Grandpa (Södermannagatan 21) myy kaikenlaista vaatetta ja tavaraa retrosta viimeiseen huutoon, usein tiskijukkien musiikin siivittämänä. Muista SoFon huomionarvoisista liikkeistä Sivletto (Malmgårdsvägen 16-18) on 50-lukua diggaaville ja muillekin varsinainen aarreaitta, ja tämän putiikin tarjontaan kuuluu vaatteita, kaikenlaisia löytöjä, kampaamo ja kahvila. SoFossa ollessa kannattaa ehdottomasti käydä myös Coctaillissa (Skånegatan 71), jonka muovisen kitschin joukosta löytyy aivan varmasti jotakin jännää kotiin tai lahjaksi.

Kahville

Södermalm on hyvä kahvittelupaikka, ja kahviloita sieltä löytyy joka lähtöön, jo heti Medborgareplatsenin kulmilta Götgatanin ja Folkungagatanin kulmasta. Alue on kuitenkin vilkas eikä ole kaikkien mieleen, ja mikäli mielii nauttia rauhallisen mutta värikkään kahvihetken, on hyvä suunnata Folkungagatania pitkin kohti SoFo-aluetta. Täältä löytyy hyvä määrä paitsi putiikkeja myös kahviloita, joista osa muuntuu iltaa kohden baarimaiseksi. Päivisin niissä ryypiskellään kahvia ja pirtelöitä, ja kakut ja muut kahvileivät ovat yleensä luomua ja hyvin maistuvia. Kahvihetki ei ole ehkä halvimmasta päästä, mutta hinnat ovat yleensä edullisempia kuin ydinkeskustassa ja tunnelmaa kahviloissa ja kesäisillä Söderin terasseilla riittää.

Södermalm

Paras paikka lähteä kahville Söderissä on nuorekas SoFo-alue, jonka monet muoti- ja muut liikkeet ovat nekin kahviloita, ja niissä on usein kampaamoja ja muita palveluita. Varsinaisista kahviloista yksi parhaista on 50- ja 60-lukujen tyyliin sisustettu Cafe String (Nytorgsgatan 38), jossa voi paitsi kahvitella ja syödä pieniä aterioita myös tehdä hankintoja. Kaikki nimittäin Cafe Stringissä silmään pistävä on kaupan, ja jos pitää vaikkapa tuolista, jolla istuu, voi sen ostaa kotiin vietäväksi. Stringin asiakaskunta pääsee myös lauantai- ja sunnuntaiaamuisin nauttimaan erinomaisesta brunssiaamiaisesta.

Toinen vastaavanlainen kahvila on Louie Louie (Bondegatan 13), joka on paikallisen nuorison suosikki live-musiikkeineen ja voileipineen. Kolmas hyvä valinta kahvipaikalle on Bakverket (Bondegatan 59), jonka erikoisuuksiin kuuluu pitkin päivää tarjottava aamiainen. Kahvila on valittu Dagens Nyheterin arvosteluissa alansa parhaaksi, se on suosittu paikka etenkin iltapäivisin ja yksi sen viehättävimpiä piirteitä ovat sen omat leipomotuotteet.

Muualla Södermalmissa kesäaikaan Katarinahissen-hissin vieressä ylhäällä kukkuloilla sijaitseva Mosebacken terassi (Mosebacke Torg 1-3) on loistava paikka niin kahville, drinkille kuin ateriallekin. Tilaa yleensä riittää, tunnelma on leppoisa ja näkymät merelle ja muualle Tukholmaan ovat silmiä hivelevät.

Södermalm

Syömään

Keskustan kaupunginosista Södermalm on hintalaatusuhteeltaan paras ruokailupaikka, ja etenkin lounasaikaan siellä kannattaa käydä syömässä. Hyviä ruokailumahdollisuuksia löytyy heti Medborgarplatsenilta, jolla on useita hyviä pikaruokakioskeja. Nämä myyvät paitsi tyypillisiä ruotsalaisia pikaruokia myös kreikkalaisia ja muita Välimeren herkkuja. Björns Trädgård –puistikon puolella on lukuisia muitakin kioskeja, joilla on hyvät terassit ruokailua varten. Nopeasti ja edullisesti ruokailemaan mielivien kannattaa myös pitää mielessä Söderhallarna-kauppahalli, joka sijaitsee aukion laidalla ja jonka suojista löytyy monipuolinen valikoima kaikenlaista kasvisruokiasta grilliruokiin. Hallissa on kaikenlaisia liikkeitä, ja se on myös hyvä paikka hakea ruokia kotiin vietäksi tai kesäiselle piknikille sen takana sijaitsevalle nurmialueelle.

Medborgarplatsenin ympäristö on pikaruokamahdollisuuksiensa lisäksi hyvä tienoo löytää kunnollinen ravintola. Götgatanin ja Folkungagatanin kulman tienoilla, kummallakin kadulla, on hyvä valikoima kaikenlaisia ravintoloita, joista monet tarjoavat edullisia ”Dagens Rätt” –lounaita. Lounaita on eniten tarjolla ma-pe klo 11-15, mutta jotkut paikat myyvät edullisia lounaita tai muita ateriakokonaisuuksia viikonloppuisinkin. Yleensä lounastarjouksiin sisältyy pääruoan lisäksi salaatti, ruokajuoma ja kahvi, ja miltei poikkeuksetta kasvissyöjät ja laktoosi-intoleranssista kärsivät on otettu huomioon. Lounaspaikkoja on siellä täällä, ja juuri Götgatanin, Folkungagatanin ja niiden sivukatujen varsilta löytyy hyvin nopeasti lounas- tai muukin ruokapaikka.

Paras paikka aterialle, kuten monelle muullekin asialle Söderissä, on SoFo. Monet kahvilat tarjoavat voileipiä ja muita pieniä aterioita, ja aamiainen tai välipala maistuu hyvin alueen hienosti sisustetuissa kahviloissa ja baareissa. Mikäli haluaa kunnolliselle aterialle varmasti hyvään paikkaan, on niitä SoFon alueella nykyisin entistäkin enemmän. Naisten suosikiksi on muodostunut Roxy (Nytorget 6), jonka hienosti sisustetussa huoneissa voi maistella erinomaisia fuusioruokia, kuten mereneläviä ja italialaisen ja pohjoismaisen keittiön risteytymiä. Luomuruokiin erikoistunut Nyagatan (Skånegatan 84) on monipuolinen ja kodikas ravintola, jonka takuulla puhtaisiin ruokiin kuuluvat muun muassa villisika ja kasvisruoat. Eksotiikkaa etsiville turkkilaista keittiötä ruotsalaisella höysteellä tarjoava Ayasofia (Skånegatan 88) on terasseineen mukava valinta SoFon sydämessä.

Aya Sofia

Muuallakin Södermalmissa on hyviä ruokapaikkoja, ja aivan lähellä SoFoa, tosin Folkungagatanin pohjoispuolella sijaitseva Hermans (Fjällgatan 23B) on erinomainen valinta kasvisruokia haluaville. Sen keittiö käyttää vain luomuaineksia, 60 eri maustetta ja kasaa aterioitaan kaikkialta maailmasta tulevilla vaikutteilla. Kesäisin sen suuri terassi on miellyttävä ruokapaikka, ja sen lähellä sijaitseva Mosebacken terassi (Mosebacke Torg 1-3) on toinen miellyttävä paikka syödä lounasta kesäaikaan.

Visit Stockholm – Lisätietoa SoFosta
Dagens Nyheterin juttu parhaista matkakohteista (ruotsiksi)

X