Matkailu

Soho – Shoppailua, herkkuhetkiä ja yöelämää Lontoossa

Teksti: Peter Erik Forsberg Kuvat: Peter Erik Forsberg

Lontoon ydinkeskustan kaupunginosista Soho on tunnetuin ja värikkäin, ja siihen on hyvä tutustua perinpohjaisesti. Soho on tullut tutuksi huvittelukaupunginosana, joka aikoinaan oli varsin arveluttava paikka, mutta nykyisin se on siistiytynyt yöelämäänsä myöten melkoisesti. Soho on hyvä paikka mihin vuorokaudenaikaan tahansa, ja yhtä hyvin se käy shoppailulle, aterialle, kahvihetkelle kuin illanviettopaikaksikin.

Soho

Hyviä shoppailukatuja

Sohoa ympäröivät Lontoon suurimmat shoppailukadut, kuten muotiin suuntautuneet Oxford Street ja Regent Street sekä kirjakauppakatu Charing Cross Road. Näiden tarjontaan kuuluu nykyään entistä enemmän mainstream-henkistä muotia ja tavaraa, ja pienemmät putiikit ovat joutuneet muuttamaan muualle, edullisempien vuokrien alueelle. Soho onkin ydinkeskustassa edelleen paikka, jossa on lukuisia ainutlaatuista muotia ja kaikenlaista muuta uniikkia myyviä liikkeitä joka lähtöön, taidetarvikekaupoista levy- ja kenkäkauppoihin. Sohossa on hyvä määrä pieniä liikkeitä mutta siellä on myös Liberty-tavaratalo (Great Malbourough Street), lukuisia ketjuliikkeitä ja muita muualtakin löytyviä muotiliikkeitä.

Liberty-tavaratalon vieressä sijaitseva Carnaby Street –alue oli kuuluisa Lontoon 1960-luvun kulta-ajan vuosina, ja nykyään se on yksi Sohon parhaita kävelykatuja. Carnaby Street ja sen sivukadut muodostavat kiinnostavan alueen, jolla voi shoppailla lähinnä trendikästä tavaraa ja muotia. Carnaby Street –kadulla on eniten mainstream-henkisiä muotiliikkeitä, jotka ovat usein muualtakin löytyviä ketjuliikkeitä, mutta sen sivukatuja kannattaa tutkia pienempien ja edullisempien vaatekauppojen toivossa.

Soho

Carnaby Street, joka sijaitsee kätevästi Regent Streetin vieressä, on helppo paikka vierailla Sohossa nopeasti, mutta siitä kannattaa jatkaa kohti Charing Cross Roadia tutkimaan muitakin katuja. Seuraava merkittävä etappi on Berwick Street, jonka Oasiksen levynkansi toi 1990-luvulla suuremman maailman tietoisuuteen. Se on ainoa keskustan katu, jolla voi vielä tavata perinteiset elintarvikemarkkinat, ja vaikka niiltä tuskin paljon mitään tulee ostettua, on se värikäs tapahtuma aamusta alkuiltaan (ma-la). Kadun varrella on lukuisia mielenkiintoisia, etenkin nuorempia kiinnostavia liikkeitä.

Berwick Streetin levykaupat ovat erinomaisia. Esimerkiksi Sister Ray (Berwick Street 34-35) on erikoistunut 1960- ja 1970-lukujen musiikkiin, Vinyl Junkies (Berwick St. 94) uusimpaan tanssimusiikkiin. Levykauppoja on muuallakin Sohossa melkoisesti, ja niistä on mahdollista löytää mitä tahansa musiikkia: esimerkiksi BM Soho (D’Arbalay Street 25) on erikoistunut tanssimusiikkiin, suuren Foley’s-kirjakaupan (Charing Cross Road 113) yhteydessä oleva Ray’s Jazz on yksi Euroopan parhaita paikkoja löytää jazzia, bluesia ja muuta rytmimusiikkia.

Muodin perässä oleville Sohossa riittää liikkeitä joka lähtöön, ja juuri Carnaby Streetin alue on sopiva paikka löytää sekä ketjuliikkeiden trendikästä tarjontaa että yksilöllisten putiikkien ainutlaatuisia luomuksia. Carnaby Streetin sivukatu Beak Street on erityisen hyvä muotikatu, ja täällä paikallista miesten muotia voi katsella Albamissa (Beak Street 23). Myös Marshall Street on hyvä muotikatu, ja Joie (Marshall Street 37) on trendikästä muotia myyvä vaatekauppa nuorekkaille naisille. Pieniä muotiliikkeitä tulee Sohossa vastaan tämän tästä, ja niin Regent Streetin puoleinen tienoo kuin alue Soho Square –aukion lähettyvilläkin Shafterbury Avenuelta Oxford Streetille on hyvää shoppailualuetta, paitsi vaatteiden ja levyjen, myös kirjojen, elokuvien, elintarvikkeiden ja muiden tuotteiden osalta. Mikäli Sohon sokkeloista ei löydy mieleisiä vaatteita tai muita matkamuistoja, kannattaa mennä suorinta tietä Oxford Streetille, missä etenkin Oxford Circus –risteyksessä on lukuisia pieniä ja suuria vaateliikkeitä, kuten TopShop ja H&M, jolla onkin tällä tienoolla monta liikettä. Lisää muotia löytyy Regent’s Streetin varrelta, ja täälläkin on hyvin varusteltu H&M.

Lina Stores

Sohossa on runsaasti elintarvike- ja alkoholijuomiin erikoistuneita liikkeitä, joista monet ovat kaupungin parhaita paikkoja hakea ruokia ja juomia. Liikkeitä on siellä täällä, mutta Old Compton Streetin varrella on hyvä valikoima sekä korkeatasoisia elintarvikkeita että alkoholijuomia myyviä liikkeitä. Myös muualta löytyy elintarvikepuoteja joka lähtöön, ja esimerkiksi Lina Stores (Brewer Street 18) on erikoistunut italialaisiin elintarvikkeisiin. Saman kadun varrella on mielenkiintoinen valikoima kaikenlaisia liikkeitä, kuten kirjakauppoja, ja sen varrelta löytyy erinomainen valikoima baareja, ravintoloita ja kahviloita.

Street Sensation – Lisätietoa shoppailusta Sohossa ja myös kiinalaisessa kaupunginosassa.

Monipuoliset kahvilat ja ruokapaikat

Soho on viime vuosina kunnostautunut yhtenä kaupungin parhaista shoppailupaikoista, mutta se on pitkään ollut tunnettu huvittelukeskuksena, jonne on kaikkialta Lontoosta lähdetty kahville, syömään ja viettämään iltaa. Sohon maine oli vielä jokin aika sitten melko huono, mutta nykyisin se on monilta osin täysin normaali kaupunginosa, josta yleensä löytyy vähemmän räikeää turismia kuin muualta ydinkeskustasta. Niin paikalliset kuin Lontoota paremmin tuntevat vierailijatkin lähtevätkin nykyään miellään Sohoon kahville ja leivonnaiselle, sillä siellä on eurooppalaisten kahviloiden lisäksi perinteisiä teehuoneita ja aasialaisia kahvipaikkoja.

Bar Italia

Hyviä katuja kahvilalle täällä ovat Carnaby Street –tienoon lisäksi Brewer Street, Old Compton Street ja Wardour Street. Sohossa niin sellaiset ketjukahvilat kuin Caffe Nero että uniikit kahvilat kuten italialaistyylinen Zilli Cafe (Brewer Street 42-44) elävät sulassa sovussa keskenään. Sohossa onkin varteenotettavia ketjuja, kuten Patisserie Valerie (Old Compton Street 44), jonka ensimmäinen kahvila perustettiin tänne ja joka sijaitsee Sohon kahvila-alueella lähellä Charing Cross Roadin ja Shafterbury Avenuen kulmausta. Täältä löytyykin monen kadun varrelta kaikenlaisia kahviloita, joista kaikilla on terassit, ja etenkin Frith Streetin kulmaus on varsinainen pääkallopaikka kahvilalle ja ruokapaikallekin.

Kaikki kahvilat myyvät nykyisin myös lukuisia teelaatuja, eikä kahvia välttelevien ole vaikea löytää muita vaihtoehtoja, kuten pirtelöitä ja teelaajikkeita. Teehuoneitakin alueella on, ja yksi kaikkein kiinnostavimpia on Yauatcha (Broadwick Street 15), jonka alakerrassa on autenttisia kiinalaisia ruokia myyvä ravintola, yläkerrassa teehuone, jonka aasialaiset kakut ja muut makeat palat ovat aina kansainvälisessä Lontoossakin harvinaista herkkua.

Soho on jo pitkään ollut trendikäs ateriointipakka, josta löytyy kaikenlaisia ruokapaikkoja kaikille mauille ja kukkaroille. Sen tarjontaan kuuluu erityisen hyvin italialaisia, ranskalaisia ja muita arvostettuja eurooppalaisia keittiöitä sekä aasialaisia ruokapaikkoja, joista vietnamilaiset ja vähän erikoisemmat aasialaiset ruokapaikat, kuten korealainen Myung Ga (Kingly Street 1), ovat vierailun arvoisia. Tämän lisäksi Sohossa on hyvä määrä kasvisruokia tarjoavia ravintoloita, ja siellä on myös hyvä valikoima kaikenlaisia muita ruokapaikkoja, esim.amerikkalainen 50-luvun hampurilaispaikka Ed’s (Moor Street 12).

Boulevard

Sohossa on ravintoloita siellä täällä, mutta mikäli haluaa nopeasti löytää hyvän ruokapaikan ovat Wardour Street, Greek Street ja Frith Street näihin varsin hyviä. Hyviä paikkoja syödä ovat myös pubit, joista miltei kaikki tarjoavat englantilaisen keittiön parhaita paloja, kuten bangers & mash eli makkaroita ja perunamuusia sekä piiraita. Jotkut pubit, kuten Dog&Duck (Bateman Street 18) tarjoavat yläkerran ruokasalissa kasvisversioita perinteisistä pubiruoista, ja pubit ovat nykyään kohtuuhintaisia ja miellyttäviä paikkoja käydä etenkin lounalla. Lisää ruokia tarjoavia pubeja löytyykin juuri tältä tienoolta, joka on lähellä Soho Square –aukiota.

Sohon lukuisista ravintoloista monet ovat tasokkaita mutta siellä on paljon myös uusia ja arveluttavia ravintoloita. Sohon tarjonta muodostuukin jo pitkään paikalla olleista ravintoloista uusiin yrittäjiin, joista vain harvat kestävät vuotta paria pidempään. Hyvä tärppi aasialaiselle ravintolalle on jo pitkään suosittuna pysytellyt pieni Viet (Greek Street 34), joka tarjoaa erinomaisia vietnamilaisia ruokia ja jonne voi läheisestä kioskista viedä pullon viiniä tai muita alkoholipitoisia ruokajuomia mukaansa. Aasialaisia ruokia menestyksekkäästi on jo pitkään tarjonnut myös Wagamama (Lexington Street 10), ja sekä täällä että Vietissä kasvisruokailijat on otettu hyvin huomioon. Kasvissyöjille Sohossa on paljon hyvä paikkoja, kuten Hummus Bros (Wardour Street 88), jonka ateriat tulevat myös lihan kanssa. Hyviä kasvisravintoloita ovat myös rento Beetroot (Berwick Street 92), ”kommunistipurilaispaikka” Red Veg (Dean Street 95) ja tasokas harekrishna-ravintola Govinda’s (Soho Street 10), joka sijaitsee vilkkaalla ravintola-alueella Oxford Streetin vieressä.

View London – Sohon parhaita ravintoloita
London Town – Kahviloita Sohossa ja sen ympäristössä

Teattereita, pubeja ja klubeja

Perimmiltään Soho on edelleenkin huvittelukeskus, johon tullaan iltaisin teatteriin, musikaaliin, elokuvaan tai baariin. Sen teattereissa, joita on erityisen hyvä valikoima Shafterbury Avenuen ja Wardour Streetin kulmauksen tienoilla, on näytelmiä laidasta laitaan, ja usein niissä esiintyy Hollywood-näyttelijöitä ja muita tunnettuja nimiä. London Theare Box Office on paikka, josta voi katsella lippuja niin näytelmiin kuin musikaaleihinkin, ja Sohon lähettyvillä sijaitsevalla Leicester Square –aukiolla on lukuisia lipunmyyntipisteitä, joista voi hankkia edullisia lippuja saman illan näytökseen. Mikäli haluaa tarkastella minkälaista ohjelmaa Sohon teattereissa on luvassa, on London Theatre Land –sivusto hyvä tapa päästä kärryille tarjonnasta.

Sohossa on hyviä elokuvateattereita, ja yksi parhaista on Curzon (Shafterbury Avenue 99). Lisää elokuvateattereita on läheisen Leicester Square –aukion ympäristössä Sohon ulkopuolella, ja tietoa sekä niiden että Sohon elokuvateatterien tarjonnasta saa This is London –sivuilta.

Soho on tietenkin monelle tullut tutuksi baarien ja yökerhojen alueena, joka illan pimetessä muuttaa olemustaan. Kaiken kaikkiaan Soho on iltaisin siisti paikka, jossa ei ole turvatonta liikkua, ja monet liikkeet ovat avoinna yhtä kauan kuin pubitkin. Ihmisiä etenkin Sohon laitamilla, kuten lähellä Shafterbury Avenueta ja Regent Streetiä, on melkoisesti miltei läpi yön.

Soho

Sohosta on helppo löytää pubi, baari tai klubi nopeasti, etenkin jos suuntaa sinne Oxford Circus – tai Regent Street -metroasemien kautta. Kingley Street, joka on Carnaby Streetin naapurissa, on erinomainen paikka löytää minkälaisen drinkkipaikan sitten haluaakin, sillä sen tarjontaan kuuluvat perinteiset pubit, modernit baarit ja myöhään aukiolevat klubit. Toinen hyvä tienoo löytää hyvä määrä baareja on lähellä Charing Cross Roadia, missä on lukuisia hyviä ravintola- ja baarikatuja. Eläväinen Frith Street on koti monelle illanviettopaikalle, ja huomionarvoinen on jazzklubi Ronnie Scott’s (Frith Street 47). Vieressä sijaitseva Greek Street puolestaan on tunnettu Coach and Horses –pubista (Greek Street 29), jossa Lucian Freud ja Dylan Thomas aikoinaan kävivät. Lisää baareja löytyy lähettyvillä sijaitsevilta Dean Streetilta, Wardour Streetilta ja Rupert Streetilta, jonka paras pubi on tyypillinen englantilainen pubi White Horse (Rupert Street 45).

The Duke of Wellington

Sohon Charing Cross Roadin puoleisessa päässä sijaitseva Old Compton Street vaikuttaa kenestä tahansa nopeasti vilkaistuna normaalilta Sohon vilkkaalta kadulta, jonka varrella on hyviä kauppoja, baareja ja ravintoloita, ja vaikka se onkin hyvä oleskelupaikka kenelle tahansa, on se tunnettu myös Gay Village eli Homokaupunki-nimellä. Nimensä se on saanut siitä, että niin homot kuin lesbotkin viihtyvät sen varrella olevissa kahviloissa, baareissa, ja klubeissa hyvin, ja täällä kaikki saavat pukeutua, miten haluavat ja muutenkin meininki on lain ja sopivuuden sallimissa rajoissa vapaamielistä. Varsinaisiksi instituutioiksi näillä tienoin ovat muodostuneet baarit Admiral Duncan (Old Compton Street 54), lesbojen suosiossa oleva Candy Bar (Carlisle Street 4) ja Comptons (Old Compton Street 53). Kaiken mahdollisen tiedon Old Compton Streetin ja lähitienoon tästä puolesta saa Soho Village –sivuilta.

TimeOut-opas Sohoon

X