Matkailu

Sporadien saaristo viettelee purjehtijoita

Teksti: Anna.fi

Pohjois-Sporadien saaristo Kreikan itärannikolla käsittää ainoastaan parikymmentä pientä saarta. Koko alue on hyvin kaunista. Suomalaisturistienkin matkakohteena ollut Skiathos sijaitsee Kreikan itärannikolla, Pohjois-Sporadien saariryhmästä lähimpänä mannerta. Se poikkeaa kreikkalaissaarten tutusta olemuksesta vihreydellään. Puita ja kasvullisuutta on paljon. Toki kallioitakin on, mutta myös lukemattomat kalliot ovat jauhautuneet hiekkarannoiksi, joita saarella riittää runsaasti. Eräiden laskujen mukaan jopa 70.

Parasta purjehdusta

Vilvoittava tuuli tervehti viikon purjehdukseen valmistautuvia matkailijoita. Ensimmäisen purjehduspäivän sää ei olisi voinut olla parempi. Aurinko paistoi ja luoteinen tuuli oli todella reipas. Heti Skiathoksen lahdelta lähdettyä alkoi reivaaminen. Lopulta molemmissa purjeissa oli kaksi reiviä, silti nopeus vaihteli seitsemän ja kahdeksan solmun välillä sivumyötäisessä. Koska edessä oli koko päivä ja vene kulki hyvin, päätettiin matka ulottaa aina Alonnisos-saaren pieneen Steni Valan kylään.

Kylä on pieni, mutta sen liepeille on alkanut ilmestyä ulkomaisessa omistuksessa olevaa vapaa-ajan asutusta. Paikallisten mukaan etenkin englantilaiset ja saksalaiset ovat alkaneet ostaa alueelta tontteja ja rakentaa taloja. Syy nykyiseen menoon on kreikkalaisten mukaan selvä. Euron tulon myötä hinnat, vaan ei palkat, ovat nousseet niin paljon, että paikallisten on pakko myydä maata tai muuta omaisuutta pysyäkseen leivässä.

Yö Steni Valassa oli rauhallinen

Rauhallinen oli myös seuraavan päivän purjehdus. Kun ensin oli keksitty, miten päin genaakkeri mastoon ripustetaan, parin sekuntimetrin tuulessa lähinnä ajauduttiin kohti Peristerin saaren kauniita poukamia lounaalle ja uimaan.. Uinnista ei kuitenkaan tullut mitään, sillä alkoi sataa armottomasti.

Palasimme Alonnisos-saarelle, mutta nyt Patitirin kaupunkiin, josta toinen saaren pääteistä johtaa ylös vanhaan kaupunkiin, joka aikanaan rakennettiin vuoren huipulle turvaan. Vanha kaupunki on idyllinen retkikohde, jossa vuosisatoja vanhoista taloista on pidetty hyvää huolta.

Planitis on herran kukkaro. Se sijaitsee Pelagos saaren pohjoispäässä ja lahteen ajetaan vain parikymmentä metriä leveän salmen läpi. Lahtea ympäröivät kaikkialta kukkulat ja vain hiljainen tuuli pyörii pitkin veden pintaa.

Tuoretta kalaa

Kreikkalaiset tuntuvat kalastavan aina öisin. Illan hämyssä saarten rantaan tulee kalaveneitä, jotka lähtevät liikkeelle aamuyön tunteina. Planitiksen lahteen lipui illan hämärissä troolari, jollaista ei olisi uskonut salmesta mahtuvan. Aikansa viivyttyään se palasi avomerelle vetämään trooliaan. Myös seuraavan illan pysähdyspaikassa Skantzourassa rantaan kiinnittyi neljä kalastusvenettä, jotka aamuun mennessä olivat lähteneet.

Oivallinen idea oli ostaa kalastajilta tuoretta kalaa. Vaikka kreikkalaista salaattia voi syödä lounaaksi montakin päivää, tuore kala suoraan merestä houkuttelee. Mikä maku! Seuraavan päivän lounas grillattiin vanhaan nuotiopohjaan viritetyllä tulella. Vain vähän suolaa, ja herkkusuille voita, ja kala maistui ruotoineenkin kuin taivaassa tehdyltä.

Iltapäivän kevyt tuuli antoi veneelle muutaman solmun nopeuden. Purjehdus täysin vatsoin ei voikaan olla kiihkeää, hyvä kun jaksaa rattia pidellä. Skantzouralta suoraan länteen on Skopeloksen saaren eteläisin kärki ja sitä kohti suuntasimme. Niemen takaa löytyisi Agnonda.

Skopeloksen etelä- ja länsirannalla on muutamia satamapaikkoja ja Agnonda on niistä yksi.

Hiekkarantaa silmän kantamattomiin

Viimeiseksikään purjehduspäiväksi ei tuulta saatu, vaikka sitä yritettiin uhraamallakin. Lähes peilityyni pinta heijasteli hehkuvan auringon lämpöä palaillessamme kohti Skiathosta. Satamaan paluuta haluttiin kuitenkin lykätä viimeiseen asti, joten ajoimme aina saaren länsikärjen Koukounariesin hiekkarannalle. Sitä pidetään yhtenä Kreikan upeimmista hiekkarannoista ja ainakin se on pitkä ja kuuma.

Ajomatka Koukounariesista Skiathoksen satamaan ei enää kestänyt kauaa ja lähestyvän lähdön haikeus hiljensi väen. Pohjois- Sporadien saaristo on erinomainen alue viikon purjehdukseen. Välimatkat ovat riittävän lyhyitä, joskin pitkiäkin päivämatkoja voi tehdä, jotta aika ei mene vain merellä.

Teksti ja kuvat: Ari Inkinen

X