Matkailu

Strömsö on hyvä vatsalle

Teksti: Laura Parkkinen Kuvat: Laura Parkkinen

“No miten pyrstötähden laita on?”
“Se lähestyy”, Piisamirotta sanoi.
”Maailman lapset voivat valittaa ja pelätä, mutta filosofi ei koskaan.”
”Saanko tarjota piparkakkuja?”, Muumimamma kysyi.

Strömsö on paitsi suomenruotsalainen elämäntapaohjelma, jossa puuhastellaan, nikkaroidaan ja laitetaan ruokaa, myös paikka. Se on tyyni, rauhallinen, lämmin, turvallinen ja positiivinen kuin Muumimamma, joka ei hätkähdä edes Muumilaaksoa uhkaavaa pyrstötähteä. Luonnonkatastrofit eivät mammaa hetkauta, niiden uhatessa voi mutustella piparkakkuja. Strömsö ei saarnaa tai opeta, vaan julistaa Muumipapan tavoin, että kaikki hauska on hyväksi vatsalle. Ruokaohjeissa ei tuijoteta kaloreihin, vaan satsataan reheviin makuihin. Ahvenanmaalainen kokki laittaa kunnollista kotiruokaa, joka saa kaupan hyllyjen einekset näyttämään surullisilta. Kokki Michael -kotoisesti Micke- vilkaisee välillä jopa tuohtuneena valmislihapullia.

Ulkoilua huvila-idyllissä

Strömsö on saanut nimensä kuvauspaikkansa mukaan. Villa Strömsö sijaitsee kymmenen kilometriä Vaasasta pohjoiseen. Se on turvallinen ja suojassa maailman tyrskyiltä. Pohjanlahti väikkyy ikkunoista. Vuonna 1860 rakennettu huvila on kuulunut aikaisemmin vaasalaiselle kauppiasperheelle. Koristeellisessa puuhuvilassa on veranta, aula, kirjasto, askarteluhuone ja puutyöpaja. Leppoisa tunnelma muistuttaa ikuista sunnuntaita, jolloin perheillä oli loputtomasti aikaa toisilleen.

Kuvauspaikasta on tullut suosittu erilaisten ryhmien vierailukohde. Erityisesti puutyöpaja on herättänyt ihastusta. Terva ja tuore puu tuoksuvat. Strömsö sijaitsee Västervikissä, joka on Vaasan kaupungin omistuksessa oleva ulkoilualue. Siellä on puisto, pienvenesatama, uimaranta ja myös yksi Vaasan kolmesta laiturista, jossa voi pestä kesällä mattoja. Meren läheisyys tuo leppoisan lisän, vuodenaikojen vaihtelut näkyvät. Talvisin kävellään jäätä pitkin, hiihdetään tai vedetään kelkkaa. Ulkoilualueella voi kävellä ja ulkoilla, tai sinne voi tulla uimaan.

Nikkaroinnin kotipesä – evääksi kodikkaita reseptejä ja askarteluohjeita

“Tässä sitä on kulkenut ja uskonut, että hopeatarjotinta voi käyttää vain yhdellä tavalla, ja sitten se on parempi johonkin aivan muuhun”.
Muumimamma, kun pikku -Myy laskee mäkeä hopeisella perintötarjottimella

Osa Strömsön viehätystä on, että siellä puuhastellaan asioita, joita voi harrastaa kotona ja mökillä. Rahaa tärkeämpää on kekseliäisyys ja viitseliäisyys. Kattauksiin sommitellaan lasihelmiä, askarellaan koruja, säilötään hilloja tai nikkaroidaan saunaa. Tai jokin vanha esine saa aivan yllättävän uuden käyttömuodon. Kanaverkosta ja narusta saa korin, vanhoista maisemakorteista voi askarella palapelin. Ohjeet saa ohjelman kotisivuilta ruotsiksi. Syyskuussa Schildts -kustantamo julkaisee kirjan Strömsö suomeksi ja ruotsiksi. Siinä on ohjelmista tuttuja ohjeita ja reseptejä. Useille on ollut tärkeää päästä paikan päälle katsomaan, miltä kananhäkistä muovailtu kori näytti, tai miten saunaa rakennettiin. Nähdä, ettei kyse ole pelkistä kulisseista.

Ken ei ilahtuisi lohikäärmekeppihevosesta, joka on askarreltu vihreästä huovasta? Tai kukapa morsiuspari ei ilahtuisi sinisen hääkattauksen kauniista linnunpesistä. Vaaleansiniseen marsipaanin pintaan on maalattu suklaalla pieniä ruskeita laikkuja, kuin linnunmunia. Ne sommitellaan pienten pesien keskelle. Erilaisia hääkattauksia on ideoitu väriteemojen mukaan. Lapset ilahtuvat teemajuhlista, joissa voi puhallella erimuotoisia saippuakuplia. Puhumattakaan pihalle rakennetusta teltasta, jossa voi viettää intiaanikesää.

Ideoita ikuisen sunnuntain keskeltä

Hieman Muumilaakson tapaan huvilassa vierailee ihmisiä, jotka harrastavat oman näköisiään asioita. Erilaiset ihmiset viihtyvät ja juttelevat letkeästi sohvalla. Heistä yksi on nikkaroinut veneen kodikseen, toisella on ainainen joulu ja kolmas valmistaa perinneruokaa.

Kodikkuus ja itse tekemisen ilo ovat tavallisia asioita, joiden riemun on melkein saattanut unohtaa. Ylpeys itse virkatusta pannumyssystä herää, kun näkee ammattikäsityöläisten esittelevän tuotteitaan. Askartelukaupoista, autotallista ja ullakoilta voi löytää asioita, jotka saavat nopeasti aivan uuden muodon. Ympäri vuotuinen mökkeily ja levollinen puutarhamainen pikkukaupunkilaisidylli jollainen löytyy Astrid Lindgrenin kirjoista, on monen haave, jota Strömsö toteuttaa. Näpertelyn voi yhdistää mielessään tähän paikkaan.

Ideaa mökkeilystä ja unelmaa lomasta voi jatkaa kotona puuhailemalla ja askartelemalla. Kotona ja mökillä voi nikkaroida linnunpönttöjä ja pujotella helmiä naruun, jolloin arkikin käy sunnuntaista. Yhä useampi on löytänyt sunnuntain idean Strömsön villasta Västervikistä.

YLE:n 80-vuotisjuhlan kunniaksi Strömsössä on avoimet ovet 9.9.2006 kello 10- 16. Silloin paikalle järjestetään ilmainen kuljetus Vaasan kaupungintalolta. Strömsö on yksi YLE:n suosituimpia ohjelmia, ja sillä on parhaimmillaan yli 450 000 katsojaa.

Toinen Strömsö on saari Tammisaaren edustalla.

Maria Sandin & Patricia Rodas: Strömsö. Schildts. 2006. Ilmestyy syyskuussa.

Sitaatit kirjasta Tove Jansson : Muumipappa ja pyrstötähti. WSOY.

X