Matkailu

Suomen 10 ihaninta kesäkahvilaa

Hurmaava kahvilakäynti kruunaa kesälomapäivän. Nämä kymmenen kahvilaa ovat pienen mutkankin arvoisia.

Teksti:
Mirva Saukkola
Kuvat:
Ella Grangärd, Manu Eloaho, Om-Arkisto, Cirkas

Stundarsin museoalueella hujahtaa viihtyisästi vaikka koko päivä.

Hurmaava kahvilakäynti kruunaa kesälomapäivän. Nämä kymmenen kahvilaa ovat pienen mutkankin arvoisia.

1. Yrteillä höystettyjä vegeherkkuja

Frantsilan kahvila
Aistit elpyvät reissun rasituksista Frantsilan kahvilassa.

Hämeenkyrössä sijaitseva Frantsila tunnetaan yrttivalmisteistaan. Sen pihapiirissä liki 150-vuotiaassa koulurakennuksessa sijaitseva Kehäkukka-kahvila alkaa olla jo yhtä maineikas kotimaanmatkailijoiden parissa.

Suolaisia kasvispiiraita, luomumarjoista loihdittuja makeita herkkuja. Kaikki leivonnaiset syntyvät omassa keittiössä luomujauhoista ja vapaiden kanojen munista. Isompaan nälkään tarjolla on kotiruokakasvislounas. Pappilanjoelle avautuvalla terassilla kesäistä ateriaa on erityisen mukava makustella.

Frantsila hellii myös muita kuin makuaistia. Kehäkukassa on esillä vaihtuvia taidenäyttelyitä, ja puotihuoneessa pääsee shoppailemaan niin Frantsilan yrttivalmisteita kuin paikallisten osaajien valmistamia käsitöitäkin. Kesällä voi syventää yrttitietämystään ja perehtyä eri kasveihin 300 lajin yrttipuutarhassa. Vai tunnistatko jo pelkästä tuoksusta lipstikan tai rakuunan?

Frantsilan Kehäkukka, Yrjö-Koskisentie 1, Hämeenkyrö, frantsilankehakukka.fi

2. Vohveleita talonpoikaistyyliin

Kahvila Cirkas
Cirkas-putiikkikahvila vetää puoleensa herkkusuita ja shoppailijoita.

Stundarsin museoalue Vaasan lähellä houkuttelee historianystäviä kesäpäivän viettoon. Sen kuutisenkymmentä vanhaa rakennusta talonpoikaisine tupineen, aittoineen ja käsityöläisten verstaineen tekevät paikasta mainion vierailukohteen varsinkin lapsiperheille. Alueella pidetään käsityötaitoihin keskittyviä työpajoja etenkin lapsille ja nuorille. Näin ollen Stundarsissa kuluu letkeästi vaikka kokonainen lomapäivä. Sen sijaan alueen Cirkas-putiikkikahvila vetää puoleensa pikaisemminkin pistäytyviä herkkusuita ja shoppailijoita.

Putiikki keskittyy ennen kaikkea paikallisiin sisustustuotteisiin ja herkkuihin, joskin myös kansainvälisiä merkkejä on ujutettu mukaan. Nostalgisen maalaistyylisesti sisustetussa kahvilassa ilahduttavat uuninlämpöiset piirakat ja pullat. Keskiviikot on omistettu vohveleille, joita pääsee tuolloin maistelemaan suoraan raudalta runsaiden täytteiden kera. Päivänpaisteisella säällä paras paikka siemailla sumpit on vehreä museopuutarha.

Cirkas, Stundarsintie 5, Sulva, cirkas.fi

3. Teetä kukkakupeista

TeaHouse of Wehmais
TeaHouse of Wehmais -teehuoneen leivonnaiset tehdään paikan päällä.

Downton Abbey -tunnelmia Savon sydämessä? Reissaa Juvalla sijaitsevaan TeaHouse of Wehmais -teehuoneeseen. Wehmaan kartanon tiluksilla sijaitsevassa teehuoneessa voit nauttia aitoenglantilaisittain iltapäiväteetä kurkkuvoileipien, skonssien ja mansikkahillon kera. Huikean teevalikoiman lajien määrä ylittää jo sadan. Teehuone on sisustettu hersyvän runsailla kukkatapeteilla ja -tekstiileillä, mutta hellepäivänä myös darjeelingin siemailu kauniissa puutarhassa hellii sielua.

TeaHouse of Wehmais on mieluisa pysähdyspaikka kesäreissaajalle, mutta myös paikalliset ovat ottaneet sen omakseen. Siellä on järjestetty niin häitä kuin pyöreiden vuosien synttäreitäkin Downton Abbeyn tunnelmissa. Isommalle porukalle on tarjolla myös tea tasting -maistatustilaisuuksia, joiden kautta pääsee perehtymään teelaatujen erottamisen jaloon taitoon. Tämän kesän uutuus on viereinen Deli & Deco -liike, joka myy teelaatujen ohella kartanon omaa teejäätelöä ja skonssitaikinaa sekä paikallisten tuottajien herkkuja ja sisustustuotteita. Mainio paikka siis painaa jarrua ja piipahtaa ostamassa mökkituliaiset!

TeaHouse of Wehmais, Pieksämäentie 234, Juva, teahouse.fi

4. Muisto Michelin-tähdestä

Kahvila Postres
Kesäviikonlopun tyylikkäin brunssi tarjotaan Porvoossa, Cafe Postresissa.

Moni stadilainen jäi kaipaamaan Eteläesplanadilla herkkusuita hemmotellutta Postres-ravintolaa, joka ansioitui Michelin-tähdellä mutta vetäytyi silti Helsingistä. Nykyään sen henki elää Porvoon sydämeen perustetussa, Suvi-Maria Silvolan linjakkaasti sisustamassa Café Postres -artesaanikahvilassa, jonne moni kaasuttaa kauempaakin noutamaan sen maineikasta, juureen leivottua leipää ja makeita pikkuherkkuja. Postresin erikoisuus on italialainen jäätelö eli gelato, joka valmistetaan paikan päällä. Hileisen herkun maut vaihtuvat viikoittain.

Keskellä postikorttimaisen kaunista, vanhaa Porvoota sijaitsevassa Postresissa voi piipahtaa paitsi kahvilla myös arkisin lounaalla, joka koostuu kotiruokavaihtoehdosta, keitosta ja salaatista.

Kahvilan tähtihetkeksi kohoaa viikonloppuinen brunssi. Pöytään on koottu tuhteja vaihtoehtoja, kuten munaruokia ja makkaroita niille, joilla on kiljuva nälkä. Muut voivat lelliä makuhermojaan esimerkiksi Postresin omalla granolalla ja vispipuuroilla.

Postres, Gabriel Hagertin kuja, Porvoo, cafespostres.fi

5. Kakkuja Auran rannoilta

Turkulainen Gaggui on nimetty humoristisesti murteella, ja listalla on muun muassa Voi vattu -juustokakkua ja vegaanista Eioota-suklaakakkua. Lystikkäästä lähestymistavasta huolimatta kakkuja taiteillaan täällä tosissaan, ja Gagguin ilmavat ja modernin elegantisti koristellut luomukset ovat suosittua tarjottavaa esimerkiksi häissä.

Elegantin valoisa Gaggui Kaffela tuo värikkäine mosaiikkilattioineen mieleen keskieurooppalaiset serkkunsa. Makeiden herkkujen ohella siellä voi nauttia vaikkapa palasen kielen kähveltävää päärynä-aurajuustopiirasta tai länsirannikolle ominaiseen tapaan leivottua talon saaristolaisleipää päivittäin vaihtuvien täytteiden kera. Makuseikkailua mielivä tilaa valkosuklaa-aurajuustohapanleipää.

Gaggui Kaffelan kahvit ovat peräisin kivenheiton päästä Turun Kahvipaahtimosta. Hellepäivänä piristää talon oma, teelehdistä siivilöity jäätee.

Gaggui Kaffela, Humalistonkatu 15 a, Turku, gaggui.com

6. Muumilaakson vohvelikeidas

Kahvila Amandis
Vohveli maistuu myös suolaisena.

Naantalin vanhassa satamassa sijaitseva Amandis-kahvila hurmaa jo näkymillään. Sen terassilta voi tiirailla Kultarantaan ja tarkkailla, onko presidenttipari lomailemassa huvilallaan. Puutarhaan ripotellut tuoliryhmät viettelevät viihtymään helteellä, kun taas sateen ropistessa on mukava astella vanhan puuhuvilan sisätiloihin. Amandiksen tunnetuin herkku ovat rapeat, belgialaistyyppiset vohvelit, joita voi nautiskella niin suolaisten kuin makeidenkin täytteiden kera. Savulohi- ja paahtopaistivohvelit paitsi vievät kielen myös täyttävät takuuvarmasti vatsan.

Amandiksessa voi myös yöpyä. Meren rannalla sijaitsevat pikkuhuoneistot sijaitsevat vain kivenheiton päässä ylevästä birgittalaisluostarin kirkosta ja sen alapuolella avautuvasta Nunnalahden hiekkarannasta. Muumimaailmasta katsottuna Amandis on lähin mahdollinen majapaikka.

Amandis, Nunnakatu 5, Naantali, amandis.fi

7. Posliinikeräilijän keidas

Krookilan Wanhat Kupit
Herkkujen lisäksi täältä voi ostaa Arabian tuotannosta poistuneita kuppimalleja 1800-luvulta lähtien.

Antiikkiin hurahtaneen kesälomamatka ei ole täydellinen ilman shoppailulöytöjä. Arabian perinteistä posliinia arvostava kääntää ajopelinsä nokan kohti Raisiota, jossa sijaitseva Krookilan Wanhat Kupit hurmaa häikäisevän laajalla valikoimalla Arabian vanhoja posliiniastioita. Myynnissä on tuotannosta poistuneita malleja 1800-luvulta lähtien. Myyntiin otetut astiat ovat säröttömiä ja siten hyviä keräilykohteita.

Vanhan ajan maalaismiljöössä toimivan myymälän yhteydessä odottaa JuhlaMummola-kahvila ja -tilausravintola, jossa voi nauttia kotiruokalounaan tai pullakahvit. Punamullalla maalatut rakennukset ovat peräisin osittain jopa 1700-luvulta, joten vierailu on mainio sukellus entisajan talonpoikaselämään. Krookilan Wanhoja Kuppeja hypistelemään hurauttaa vartissa joko Turusta tai Naantalista, joten vierailu on näppärä ajoittaa vaikkapa keskiajan markkinoilla käynnin yhteyteen.

Krookilan Wanhat Kupit, Krookilankuja 40, Raisio, krookilanwanhatkupit.fi

8. Hengähdyshetki Senaatintorilla

Kahvila El Fant
El Fant on paitsi tunnelmallinen kahvila myös oiva lounaspaikka.

Viime syksynä uudistuneen Helsingin kaupunginmuseon kylkeen, pääkaupungin ytimeen avautui El Fant -kahvila ja -viinibaari. Raikkaat maut ja mutkaton palvelu vakuuttivat pikavauhtia paitsi seudun virastoissa puurtavat työntekijät, myös museovieraat ja turistibusseilla empire-Helsinkiä ihailemaan saapuvat matkailijat.

Viehkeän kotoisasti sisustetussa El Fantissa on mukava aloittaa aamu esimerkiksi talon kaurapuurolla tai chia-vanukkaalla. Kaikki leivät tehdään paikan päällä luomujauhoista, ja niin vihannesten kuin leikkeleidenkin ollessa kyseessä lähiruoka porhaltaa tuontitavaran ohitse. Lounaalla tarjotaan maittavia salaatteja ja keittoja, viikonloppuna herkutellaan runsaalla brunssilla.

Paikka haussa tärkeää treffitapaamista varten? Asetu auringonlaskun aikaan El Fantin sisäpihan terassille ihailemaan 1800-luvun helsinkiläistä arkkitehtuuria ja siemailemaan lasillista viiniä. El Fantin listalle on valittu erikoisuuksia, jotka nostavat hattua luomutuotannolle ja biodynaamiselle viininviljelylle.

El Fant, Katariinankatu 3, Helsinki, elfant.info

9. Saariston lapset

Café Adèle
Café Adèlessa voit nauttia 1910-luvun tunnelmasta.

Sagalundin museo on siepannut monen sydämen. Kemiönsaarella sijaitsevan, vuonna 1900 perustetun puutarhan ympärillä on rakennuksia huvilasta kouluihin. Maisemaa hallitseva päärakennus eli Sagalundsgården kätkee sisälleen Café Adèlen, joka on ristitty paikan perustamista tarmokkaasti edistäneen kirjailija ja opettaja Adèle Wemanin mukaan. Hänellä oli tapana järjestää Sagalundissa kirjallisia iltamia.

Rehtejä kotiruokalounaita tarjoava Café Adèle on mainio paikka lounastankkaukselle, kun ollaan koko perheen voimin liikkeellä. Sagalundin museo näet keskittyy lastenkulttuuriin, ja tenavat pääsevät sukeltamaan niin hyötykasvien viljelyyn kuin menneen ajan leikkeihinkin.

Sagalundin Museo ja Café Adèle, Museotie 7, Kemiö, sagalund.fi

10. Moderni torikahvila

Torikahvit Tampereella eivät enää merkitse pelkästään perinteistä pannusumppia possumunkin kera. Laukontorin My Ellessä voi nauttia raikkaita salaatteja, marjaisia smoothieita ja baristojen taiten valmistamia erikoiskahveja Pyhäjärven aaltojen loiskiessa taustalla. Linjakkaan mustavalkoisilla kalusteilla somistettu kesäkahvila on niin tarjonnaltaan, tyyliltään kuin palvelultaankin modernin nuorekas ja sopii niille, jotka kokevat jo kolunneensa turhan monta perinnepaikkaa läpi. Erityistä plussaa paikka saa runsaista annoksistaan ja kohtuullisista hinnoistaan. Salaatit ovat rapsakoita ja leivät tuoreita.

Koska My Ellen pöydät ovat paljaan taivaan alla, koiranilmalla se ei ole auki. Jos keli on epävakaa ja olet suuntaamassa kahveille My Elleen, kannattaa tilanne tarkistaa kahvilan Facebook-sivulta.

My Elle, Laukontori, Tampere, facebook.com/kahvilamyelle

Lue myös:

Suomen keskiaikaiset linnat kartalla

Kesän parhaat laatikkoviinit

Parhaat dekkarit kesään! 10 hyytävintä uutuusdekkaria ja 3 klassikkoa

Juustokakku lasissa ja 11 muuta luksusjälkiruokaa piknikille!

X