Matkailu

Svartholman linnoitussaari – Meri-ilmaa ja mennyttä aikaa

Teksti: vinkkipankki

kylttiLoviisan pikkukaupunki on eteläisen rannikon helmi, joka herää kevään tullen talviunestaan. Aurinkoisena kesäpäivänä Laivasillan alue kuhisee elämää. Niin paikalliset kuin turistitkin rentoutuvat rannan monissa kahviloissa, ravintoloissa ja näyttelyissä – tai lähtevät vesille. Meri-ilmaa ja historiaa janoavan kannattaa ottaa suunta kohti Svartholman linnoitussaarta. Muutaman tunnin reissu sopii mainiosti myös lapsiperheille.

Svartholmaan on kesäaikaan säännöllinen reittiliikenne Laivasillalta. Vajaan tunnin merimatka vesibussilla taittuu suolaista tuulta haistellen ja kauniita maisemia ihaillen. Mukaan yleensä mahtuu, mutta isompien ryhmien kannattaa varata paikat etukäteen. Mustinkaan ei tarvitse jäädä kotiin murjottamaan, sillä koirat ovat tervetulleita vesibussin kyytiin.

Eteen yhtäkkiä ilmestyvä linnoitussaari yllättää ensikertalaisen – se on pieni ja rakennettu jotakuinkin täyteen vaikuttavan näköisiä suojavarustuksia. Muurit kohoavat suoraan merestä. Ne on rakennettu niin, jotta maihinnousu saarelle olisi mahdollisimman vaikeaa. 1700-luvulla rakennetun linnoituksen pääsuunnittelija on Augustin Ehrensvärd, sama tarmokas sotamarsalkka, joka suunnitteli Suomenlinnan. Svartholma tehtiin suojaamaan silloista itärajaa, joka kulki Kymijoella.

Kosteissa kasemateissa virui vankeja

svarttisLinnoituksen kauniita vanhoja muureja koristaa vehreä nurmi. Päälinnakealue muodostuu neljästä bastionista, joiden ympärillä ovat muureista ja maavalleista koostuvat ulkovarustukset. Voi vain arvailla, minkälainen urakka aikanaan on ollut kiikuttaa pikkuiselle saarelle linnoitusrakennelmiin tarvitut kivi- ja tiilitonnit. Englantilainen laivasto-osasto räjäytti Krimin sodan aikana 1855 suuren osan Svartholman varustuksia ja rakennuksia. Museovirasto on kuitenkin viime vuosina entisöinyt tuhoutuneita osia menestyksekkäästi.

Linnoitukseen perehtyminen kannattaakin aloittaa saaren historiasta kertovasta museosta. Näyttelytilassa on esillä muun muassa vanhoja linnoitussuunnitelmia ja esineistöä kuten tykkejä. Jos opastettua kierrosta ei ole lähdössä sopivasti, kannattaa malttaa mielensä ja katsoa museo läpi ennen kuin säntää seikkailemaan vanhojen muurien loukkoihin. Siten niistä saa enemmän irti.

Sotilaskäytön jälkeen Svartholman linnoituksesta tuli vankila. Vanhoihin kasematteihin kurkkiessaan voikin eläytyä hetkeksi niissä viruneiden vankien kohtaloihin. Svartholmaan passitettiin erikoisvankeja – murhamiehiä ja maanpettureita, kuten tsaaria vastaan kapinoineita upseereja.

Yksi tunnetuimmista vangeista on saanut muuriin oman muistolaatan. Vuosina 1826-1836 Svartholmassa asui Otavan Reenpää-suvun kantaisä Henrik Renqvist. Hän oli Itä-Suomen rukoilevaisuuden johtohahmo, joka Liperissä pappina toimiessaan saarnasi tulisieluisesti tapainturmelusta vastaan suututtaen rovastin ja muita arvovaltaisia tahoja. Pastori Renqvist sai komennuksen vankilasaarnaajaksi Svartholmaan. Oikeastaan kyseessä oli vankeusrangaistus, sillä hänellä ei ollut oikeutta poistua merituulten tuivertamalta pikkusaarelta. Kolkkojen, kosteiden kivimuurien suojissa riutunut Renqvist tuskin edes otti ryyppyä murheeseen ja viluun – olihan hän ankara raittiusmies, jonka kynästä syntyi mm. raittiuskirjallisuutemme klassikko Wiinan kauhistus.

Merirosvoja ja lohisoppaa

merirosvokuvaPäiväretki linnakesaarelle sopii hyvin myös lapsiperheille. Lyhyehkö merimatka taittuu kitinöittä, ja perillä on riittävästi viihdykettä ja palveluita pikkuväen tarpeisiin. Saarelta löytyy uimaranta ja pieni leikkipuisto. Lapsille on räätälöity omia ohjelmakokonaisuuksiakin. Merirosvoseikkailulla 3-7-vuotiaat pääsevät merirosvo Svarttiksen kanssa tutkimaan saaren salaisuuksia. Svarttis on Maijaliisa Dieckmannin suositun lastenkirjasarjan päähenkilö, eläkkeellä oleva merirosvo, joka pitää majaansa Svartholman linnoituksen vanhassa leipomossa. Vähän vanhemmille lapsille tarkoitetulla linnoitusseikkailulla tenavat saavat hypätä 1700-luvun ruotusotilaan saappaisiin ja opetella tuiki tärkeitä taitoja kuten miekkailua.

Jos mukaan ei tullut pakattua eväskoria, niin ei hätää. Svartholmassa toimii kesäisin ravintola, josta saa niin lohisopat kuin kunnon pihvit ja jäätelötkin. Ravintolalla on A-oikeudet, ja viikonloppuisin on tarjolla useasti elävää musiikkia. Saarella voi myös yöpyä pienellä telttailualueella. Palveluihin kuuluvat grillauspaikat ja vesipiste. Omalla veneellä tuleville on runsaasti maksuttomia venepaikkoja.

Mantereen puolella voi kierrosta jatkaa, jos linnoitukset jaksavat vielä kiehtoa. Svartholman kanssa samaan aikaan rakennetut maalinnoitukset Ungern ja Rosen vartioivat edelleen Loviisaa itäisen sisääntulotien pohjoispuolella.

Lisätietoja:
Loviisa
Svartholman merilinnoitus

X