Matkailu

Sveti Konstantin on rauhallinen perhelomakohde

8.10.2008 Teksti: Anna.fi

Sveti KonstantinBulgarian Sveti Konstantinia mainostetaan lapsiperheille sopivana rantalomakohteena sen rauhallisuuden ja turvallisuuden takia. Sveti Konstantinia pidetäänkin vehreänä rauhan tyyssijana, joka tarjoaa vaihtoehdon Bulgarian vilkkaammille lomakohteille.

Lähes pari kertaa vuodessa lomailleina meille on kertynyt jo paljon kokemusta erilaisista valmismatkoista etelän lämmössä. Bulgariassakin olemme käyneet jo muutaman kerran aiemmin, ja olemme aina pitäneet erityisesti Bulgarian luonnon rehevyydestä, suomalaisen silmää miellyttävästä kauneudesta.

Lapsemme ovat 10- ja 13-vuotiaita, joten heitä ei vielä kiinnosta biletyskohteet, ja meille vanhemmillehan ne ovat enää muisto vain. Eikä ihan turha seikka ole sekään, että lentomatka on siedettävät vajaa kolme tuntia ja Varnan kentältä pääsee Sveti Konstantiniin hujauksessa bussilla tai taksilla.

-Sveti Konstantin ei ole kävijämäärää katsottuna niin suosittu kuin muut Bulgarian kohteet, mutta sille on muodostunut oma vankka asiakaskuntansa, kertoo Meri-Tuulia Tikka Domina Travelista.

Toivoimme lomaltamme rauhallisia kävelyretkiä ja hiljaisia kirjanlukutuokioita hotellin parvekkeella tai allasalueella aurinkovarjon alla. Lapset, Henri ja Lauri tietenkin halusivat uida ja shoppailla. Tällaista lomailua Sveti Konstantin todella tarjoaakin. Kun lapset eivät jaksaneet viettää koko päivää merenrannalla tai uima-allasalueella, he saattoivat jokseenkin turvallisesti vaellella pikkuisessa kylässä, joka tarjosi herkkuja ja huvituksia.

Hotellitarjonta on kirjavaa

Sveti KonstantinHotellien hienohiekkaiset rannat ovat suojaisissa poukamissa, mutta sopivalla säällä ne tarjoavat uimataitoisille lapsille myös riemun hetkiä korkeissa aalloissa. Sen sijaan hotellit ja allasalueet näyttävät moneen muuhun kohteeseen verrattuna hieman nukkavieruilta ja vanhanaikaisilta. Prameisiin jättihotelleihin verrattuna ne ovat suorastaan vaatimattomia.

-Hotelliluokitus on varsin kirjavaa. Jos esimerkiksi Aurinkomatkat luokittelee hotellin kolme plussaksi, paikallinen luokitus on oletettavasti neljä tähteä, toteaa Hanna KallioLoviisan Matka-Agenteista.   

Asuimme meren rannalla sijaitsevassa Dolphe Marinassa, joka on kokonaan all-inclusive-hotelli. All-inclusive-systeemi saattaa vaikuttaa ruoan ja juomien yleiseen tasoon. Ainakin Dolphin Marinessa tuntui taso olevan hieman muiden kohteiden alapuolella, sillä kaikki sen asiakkaat olivat maksaneet ruokansa ja juomansa jo matkan oston yhteydessä. Oman kokemuksemme mukaan vaikuttaisi siltä, että jos osa asiakkaista ei ole ottanut all-inclusivea, on tarjoilun taso korkeampi.

Sveti KonstantinMyöskään bulgarialainen palvelumentaliteetti ei vastaa pohjoismaisia kriteereitä. Tarjoilijalta ei hymyä juuri irtoa allasbaarin tiskillä, ja hotellin ravintola taas toimii täysin itsepalvelusysteemillä, eli henkilökunta ei kommunikoi asiakkaiden kanssa. Ovella ruokailijat tosin otetaan kohteliaasti tervehtien vastaan. Niin hotellissa kuin muuallakin Sveti Konstantinin kylässä palvellaan moitteettomasti englanniksi.

Sveti Konstantinin kylä

Sveti Konstantinin kylä itsessään on siisti ja hyvin hoidettu puistomainen alue, jonka kukkaistutukset ja pikku joki lampineen luovat miellyttävän tunnelman. Illalla sytytetään lukuisat valot, ja ainakin muutama pikkuravintola on satsannut tunnelmavalaistukseen sekä asiakkaiden mukavuuteen pehmustetuin korituolein. Rannan ravintolat ovat myös iltaisin kauniisti valaistuja.

Ravintoloista saa sekä paikallista että kansainvälistä ruokaa. Ulkoisesti varsin vaatimattomat ravintolat tarjoavat erinomaista ruokaa, esimerkiksi intialainen ravintola sai kaikilta perheenjäseniltämme täydet pisteet. Hinnat ovat huokeat ruoan tasoon nähden. Juomat ovat myös kohtuuhintaisia, olutta ja limua voi juoda jokseenkin surutta. Ravintoloita ei ole kuitenkaan kovin paljon, ja vessakammoisille tiedoksi, että wc on yleensä erillinen hökötys ravintolan liepeillä.

Kylän myyntikojuista saa muutamalla levalla tuoreita hedelmiä, marjoja, maissintähkiä ja muuta hyvää. Shoppailutarjonta on kuitenkin melko suppea, kuten yleensäkin turistikeskuksissa. Turistikrääsän lisäksi nuorisolle on kuitenkin tarjolla ihan kohtuuhintaisia ja suomalaista muotia mukailevia huppareita ja farkkuja, siis muitakin kuin merkkituotejäljennöksiä, joita niitäkin on runsaasti. Pikkutuliaisia tuoksusaippuoista villasukkiin on myös tarjolla. Samoin muita käsitöitä, kenkiä, laukkuja ja keramiikkaa.

Myyjät eivät yritä liian innokkaasti tarjota tuotteitaan ohi kulkeville turisteille, vaan itse asiassa moni ottaa nokosia tai lueskee kirjaa auringolta suojassa. Lauri, 10, osti itselleen skeittilaudan, joka osoittautuikin luultua huonommaksi. Kymmenvuotiaankin englanninkielellä palauttaminen onnistui ilman huijausyrityksiä.

Liikkuminen kylässä on helppoa, kaikki on lähellä, joten kävelemällä pääsee. Väsyneempi voi kulkea minijunalla tai vuokrata kohtuuhinnalla polkupyörän, joita tosin ei ole kovinkaan paljon saatavilla. Polkupyörien lisäksi kylään voi tutustua myös katetuilla polkuautoilla.

Sveti Konstantinissa viihdytään rannalla

Sveti KonstantinSveti Konstantinissa ei ole suurkaupungin tai edes kaupungin tarjoamia huvittelumahdollisuuksia, mutta merellä voi liikkua polkuveneillä tai suihkia ”banaanilla” moottoriveneen perässä. Sveti Konstantinissa voi myös harrastaa keilailua, pelata biljardia, tennistä tai lentopalloa.

Kalastusretket ovat myös suosittuja. Kauppaa hierotaan ahkerasti satamalaitureilla, ja lahjaksi voi saada paikallista hajuvettä (arvo 0,50 BGN) ja lapsille annetaan kuivattuja merihevosia. Retki tulee nelihenkiselle perheelle melko kalliiksi, mutta se tarjoaa ainakin lapsille elämyksen, sillä veneeltä voi nähdä muun muassa delfiineitä leikkimässä aalloissa. Kalastaminenkin on mukavaa, koska kalaa myös saa. Lopulta saalis syödään yhdessä veneporukan kanssa.

Sveti KonstantinSveti Konstantinin oma ehdoton vetonaula on lämmin mineraalivesiallas, joka saa vetensä maanalaisesta lähteestä. On suloista pulikoida illan pimetessä 38-asteisessa vedessä. Sveti Konstantin tulikin 40-luvulla tunnetuksi juuri näistä parantavista mineraalikylvyistään. Jokseenkin rikinkatkuinen vesi houkuttelee altaalle paljon paikallisiakin, sillä sisäänpääsymaksu ei ole korkea. En tiedä parantaako vesi todellakin reumaa ja muuta kipua, mutta elämyksenä siinä uiminen jää mieleen.    

Varnan huvitukset vain kivenheiton päässä

Varnaan on Sveti Konstantinista matkaa vain kymmenen kilometriä, ja se taittuu kymmenessä minuutissa taksilla, joka maksaa noin 20 BGN. Hinnasta kannattaa sopia ennakkoon, muuten matkan hinta voi hyvinkin tuplaantua. Takseilla on siis Svetissäkin omat mittarisysteeminsä, jolla kuljettaja vaivihkaa lisää taksaansa. Sveti Konstantinista Varnan kaupunkiin mentäessä hinnasta sopiminen käy helpommin kuin takaisin päin tullessa: onhan kuumuudessa uupuneen matkailijan pakko päästä hotellilleen, ja monen tinkimisinto on päivän mittaan heikentynyt. Muutamalta taksilta pois kääntyminen kuitenkin kannattaa, sillä aina löytyy myös sopuhintainen kuski.

Jos haluaa käydä Varnassa todella halvalla, voi tietenkin kulkea paikallisella bussilla. Kahden teini-ikäisen poikansa kanssa bussissa matkustaneelle suomalaisnaiselle kävi kuitenkin köpelösti. Hän piti laukkuaan sylissään matkan aikana, mutta silti se viillettiin auki ja kaikki arvokas vietiin. Ilmoituksen tekeminen poliisille oli mutkikasta sekin. Kaikkiaan ryöstön selvittelyyn kului liian paljon kallista loma-aikaa.

Varnassa kannattaa kuitenkin piipahtaa, sillä kertaheitolla voi kokea vanhan kauppatorin tunnelman sekä nähdä modernin kauppakeskuksen tarjonnan. Varna on opiskelijakaupunki, ja siellä on myös museoita ja muuta kulttuuria.

Lasten kanssa kannattaa ehdottomasti käydä myös Varnan Kultahietikon Aquapolis-vesipuistossa, joka on vain kymmenen kilometrin päässä. Päivittäin 10-18 avoinna oleva vesipuisto on mukava lomakokemus lapsille. Ihan pienet pääsevät sisään ilmaiseksi, mutta alle 120-senttiset eivät saa laskea suurimmista vesiliukumäistä. Aikuisilta sisäänpääsymaksu on 27 BGN ja 90-120 -senttisiltä lapsilta se on 10 BGN. Vesipuistossa on ravintola, snack-baari ja maksullinen tavarasäilytys.

Teksti ja kuvat: Reija Kokkola

Suosittelemme