Matkailu

Syö juo kuin guangzhoulainen

Teksti: Jaana Rinne

Matkakissa KantonKiinan ruokapääkaupungissa Kantonissa, nykyään Guangzhoussa herkutellaan vuoden ympäri. Guangzhoulaiset pitävät puutarhanhoidosta, ikebanasta ja kukista. Mutta kaikkein eniten he pitävät ruoasta.

Pitkiin tulipunaisiin qi paohin pukeutuneet sisäänvetäjät kumartavat syvään guangzhoulaisen ravintolan ovella. Ni Hao! Lounas valitaan ryömivistä tai kiemurtelevista pieneläimistä, tai akvaarioissa uiskentelevista kaloista ja äyriäisistä. Yli tuhat ihmistä ruokkivan paikan tyyli on koristeellinen. Nurkat ovat nähneet parhaat päivänsä. Ei haittaa. Herkkulautasten hienostuneisuus muuttaa ison ravintolan hetkessä renessanssipalatsiksi.

Matkakissa KantonSalissa on kaaosmainen hälinä. Mistä on puhe? Shao Fengshao kertoo, että pöydissä kiistellään makuasioista. Kantonilaisessa ruokakulttuurissa ovat edustettuina kaikki kiinalaiset keittiöt Pekingistä Shanghaihin ja Sichuaniin. Makuja on kehitelty 2000 vuotta. Köyhyys on pakottanut lisäämään ruokalistalle ennakkoluulottomuutta vaativia aineksia. Pelko on syytä jättää kotiin, silloin on mahdollista päästä mukaan todelliseen ruokaseikkailuun.

Kantonissa syödään perinteisesti kaikkea mikä liikkuu. Shao kertoo skorpionien, emujen ja jopa koirien kuuluvan ruokavalioon. Käärmeen sijaan maistelen taroa, paikallisesta, perunan korvaavaa juuresta ja kitkerästä melonista ja kananmunista kehitettyä munakasta. Rapeat porsaanlihasuikaleet tarjoillaan mansikoiden kera.

Vanha kantonilainen ruokakulttuuri on kova sana maailmalla. Kohteliaasti hymyileviä brutaaleja kokkeja ostetaan isolla rahalla pitkin herkuttelevaa Amerikkaa ja Eurooppaa. Tokiolaiset Matkakissa Kantonliikemiehet viettivät kaupungissa kuukauden todistaakseen, että Pantxissa tehdään tuhatta erilaista dim sumia. Miehet pitävät listaa ja palasivat kotiin vasta kaikkia lajela kokeiltuaan.

Kantonissa on koettava paikalliset ruokamarkkinat. Markkinoiden yllätys on mustalihainen kana. Se on palvottua herkkua. Musta kana, mutta sitä syömällä tulee pikapikaa raskaaksi. Mustan kanan taika on niin tujua, että sen jälkeen on syytä rauhoittua teeseremonian parissa. Liuhua järven Bonsaipuutarhan teehuoneen tytöt liikkuvat rauhallisen viehkeästi. Saisiko olla oolongia, jasmiinia tai ehkä kehoa ja mieltä rauhoittavaa vihreää teetä? Teessä on viisaus. Se on hitautta. Kolmannen kupillisen jälkeen ei ole kiire minnekään. Onko tämä sitä kuuluisaa zeniä?

Jaana Rinne

Kuvat: Ralf Örn

X