Matkailu

Syyslomalla Slovakiassa ja Unkarissa

Teksti: Anna.fi

SlovakiaLento Wieniin ja siitä bussilla noin tunti Bratislavan linja-autoasemalle (lipun hinta 9 euroa). Kartta kouraan ja kävelemään (karttaan kannattaa satsata, huonolla ei tee mitään, paras on sellainen jossa näkyy kaikki bussi- ja sähköbussireitit) tai reissaamaan julkisilla. Keskustassa pärjää jalan, kauemmaksi kannattaa ottaa ratikka, bussi tai johdinauto.

Julkinen liikenne toimii erinomaisesti, ratikat ja johdinautot sekä bussit kulkevat tiheään mutta pysäkin välit saattavat olla pitkiä. Huokeat hotellit sijaitsevat vanhan kaupungin ulkopuolella mutta julkiset liikennöivät myöhään iltaan asti. Kannattaa ottaa travel card, päivän tai useamman päivän mittainen vapaa julkisten käyttöoikeus. (hinta 24 h 90 sk on noin 2,5 eur) Lippuja voi ostaa ainakin turisti-infosta. Syyskuun lopulla oli vielä t-paita kelit, iltoihin ja aamuihin kannatta varata lämpimämpää.

Bratislava on edullinen, ystävällinen kaupunki. Siellä on pieni ja intiimi keskusta (vanhakaupunki), jossa on paljon mukavia ravintoloita ja kahviloita. Nähtävyydet sijoittuvat osittain vanhankaupungin läheisyyteen. Bratislavassa pärjää englannilla ja saksalla, jos ei puhu slovakiaa.

Nähtävyyksiä mm.: toiminnassa olevia kirkkoja, kuninkaanlinna, ravintolat ja kahvilat, vanhakaupunki. Vanhankaupungin ulkopuolella neuvostohenkisyys näkyy edelleen katukuvassa.Joen toisella puolen sijaitseva ”Uusi kaupunki” on kalsea ja kolkko betonirypäs.

Bratislava on hieno kohde pitkälle viikonlopulle tai läpikulkumatkalla piipahtaa tutustumassa pari päivää, se riittää tärkeimpien nähtävyyksien ja keskustan koluamiseen.

Bratislavasta pääsee n. 2,5- 3 tunnissa junalla (lipun hinta 486 sk/ n. 14 eur /hlö) mm. Budapestiin, nopeat yhteydet myös muualle Eurooppaan.

Budapest

Budapest on  iloinen miljoonakaupunki. Ilmapiiri on ystävällinen ja Budapestissä pärjää englannilla tai saksalla, jollei satu puhumaan unkaria. Budapest on aika edullinen, vaikkakin merkkituotteet maksavat yhtä paljon kuin Suomessa. Ruoka ja juoma on edullista (paitsi kuninkaanlinnan alueella Budassa) ja Budapestissä voi huoletta ruokailla pienissä kadunvarsikahviloissa tai lounasruokaloissa, joista saa erityisen maukkaita paikallisia ruokia. Unkarilaisia ruokia mm. ”pörkölt” (lihapata), ”tötlött” (liha-riisitäytetty paprika), ”lecsó” (maukasta kasvis- tai makkarapataa) ja tietenkin erilaiset variaatiot gulassista. Makeannälkään löytyy kaikkea ihanaa leivoksista makeisiin. Leipomoita on joka nurkalla ja leivokset ovat pieniä taideteoksia, maistuvia sellaisia. Mm. Vaci-kadulta (ostoskatu) löytyy herkkukauppoja, joista saa käsintehtyjä sulkaakonvehteja. Vaci-katu on tosin hieman kallis.

ParlamenttiRuuan lisäksi paikalliset juomat ovat edullisia mm. olut ja viinit ovat suomalaisen mittapuun mukaan edukkaita. Viineistä mm. Egri Bikavér, tai muut paikalliset ”peltitonkka viinit”, joita annostellaan suoraan sammiosta laseihin.

Budapestissä on paljon nähtävää: parlamentti, museot, ooppera, kirkot, kuninkaanlinnan ja kansallismuseon alue Budan puolella (kallis). Menomestat ja ostoskadut sijaitsevat Pestin puolella.

Gellertin vuori ja Margitin saari ovat oivia vehreitä puistomaisia levähdyspaikkoja. Budapestissä on ihanteellinen julkinen liikenne (lippujen hinnat 3 vrk turistilippu 2500 forinttia (n. 10 eur) rajaton oikeus kaikkiin julkisiin metro, ratikat jne.) Ratikat kulkevat muutaman minuutin välein ja linjoja on riittävästi. Kartaksi kannattaa hankkia sellainen josta näkyy eri linjat.

Budapestissä nähtävää riittää, viikossa ei kaikkea ehdi nähdä ja kokea.

Teksti ja kuvat: Irene

 

X