Matkailu

Tallinna – Rocca al Maren ulkomuseo 51 v.

Teksti: Anna.fi

Tallinnan vanhan kaupungin jo moneen kertaan katselleelle tai muuten vain hengähdystaukoa kaipaavalle Rocca al Maren ulkomuseo on varteenotettava retkikohde. Kävelyretkellä Koplin lahden rannalle vehmaaseen metsään pikku kyliksi sijoitettujen maalaistalojen lomassa voi eläytyä entisaikojen asuinoloihin tai vain nauttia luonnosta. Alueen keskellä linnunlaulu voittaa vastarannalla Koplin niemellä sijaitsevan sataman kolkkeen ja mantereen puolella kulkevan maantien huminan.

Vuonna 1957 perustettu Rocca al Maren ulkomuseo on juuri saavuttanut puolen vuosisadan iän eli on huomattavasti nuorempi kuin Helsingin Seurasaari tai Tukholman Skansen. Rakennuksista nuorimmat ovat 1900-luvulta, vanhimmat 1700-luvulta. Rakennukset on ryhmitelty pihapiireiksi tai kylämäisiksi kokonaisuuksiksi kuvastamaan neljän etnografisen alueen, Pohjois-, Länsi- ja Etelä-Viron sekä Itämeren saarien elin- ja asuinoloja. Nimen Rocca al Mare eli ”kallio meren äärellä” ulkomuseo on perinyt pormestari ja kauppias A.G. de Sucontonin alueelle 1860-luvulla kesähuvilaksi perustamalta kartanolta.

Länsi-virolaiseen Sassi-Jaanin taloon sijoitetussa näyttelyssä voi perehtyä virolaistaloille ominaisten olki- tai ruokokattojen rakentamisvaiheisiin. Hyvin rakennetun lähes puolen metrin paksuisen olkikaton kerrotaan kestävän jopa kuusikymmentä vuotta. Talotyypille on ominaista katon korkeus: kun kattolappeet ovat kaksi kolmannesta talon korkeudesta, lappeiden alle jäävä tila toimii energiaa säästävänä lämpösäiliönä.

Kaislakattoja voi Viron maaseudulla ajellessa nähdä sekä vanhoissa että uusissa perinnehenkisissä taloissa. Useammin silmään sattuu modernisoitu korkeakattoinen rakennus, jonka hirsiseinät on rapattu ja katon oljet vaihdettu aaltomineriittiin.

Maaseutuväestön asuinrakennusten lisäksi alueella on muun muassa kirkko, kyläkoulu, vesi- ja tuulimyllyjä ja kalastajien verkkovajoja. Ulkomuseossa järjestetään myös työnäytöksiä ja kansanperinnetapahtumia.

Nopean ja varsinkin perheen nuorimpia viihdyttävän tavan tutustua ulkomuseoon tarjoaa päivystävä hevosmies kärryineen. Museon sisäänkäyntinä toimivassa paviljongissa on käsityömyymälä, jonka hinnat ovat ehkä vanhan kaupungin puoteja hieman edullisempia. Alueen keskellä sijaitsevassa Kolun kievarissa voi nauttia kahvit tai kotiruokaa. Vaikka museoalue on nimensä mukaisesti kivien reunustamalla merenrannalla, uiminen ei siellä ole sallittua.

Ulkomuseo (Eesti Vabaõhumuuseum) sijaitsee Koplin lahden rannalla, Haaberstin liikekeskuksen takana. Balti Jaam-asemalta lähtevällä bussilla 21 pääsee lähes sisäänkäynnin vieressä sijaitsevalle Rocca al Maren pysäkille. Sisäänkäynnin edustalla on pysäköintipaikka. Museo on auki läpi vuoden muutamaa pyhäpäivää lukuunottamatta toukokuusta syyskuuhun klo 10-20 ja talviaikaan klo 10-17.

Lisää tietoa englanniksi ulkomuseon kotisivuilta

Teksti ja kuva: Kaija Pulkkinen

X