Matkailu

Tallinnan parhaat ruokapaikat ja ravintolat – esittelyssä 10 vaihtoehtoa

Viron pääkaupunki maistuu ennakkoluulottomalta ja eläväiseltä. Listasimme 10 ruokapaikkaa, joissa kannattaa ehdottomasti vierailla.

Teksti:
Katja Nykänen
Kuvat:
Jussi Puikkonen

Viron pääkaupunki maistuu ennakkoluulottomalta ja eläväiseltä. Listasimme 10 ruokapaikkaa, joissa kannattaa ehdottomasti vierailla.

Ruokatoimittaja vieraili kymmenessä suosimassaan ruokapaikassa ja kahvilassa Tallinnassa.

1. Kaks Kokka: Kahden kokin kyökki

 

Kuljen kohti Tallinnan keskustaa kaupungin laitoja pitkin. Mere puiestee -kadulla pysähdyn lounaalle. Kokkikaksikko Ranno Pauksonin ja Martin Meikasin bistron ovea etsiessä kartanlukutaito voi joutua koetukselle: sisään Kaks Kokkaan käydään takapihan kautta.

Tänään tarjolla on karamelli-voikastikkeella höystettyä grillikanaa. Hyvää sekin, mutta hivenen pettyneenä haikailen vakioannokseni eli pikantissa tomaattiliemessä uineiden simpukoiden perään.

Kaks Kokka, Mere puiestee 6E. Ma–to 12–23, pe–la 12–00, su 13–22. kakskokka.ee

2. Kohvik August: Kahvila kuin karamelli

Aamuauringossa kylpevälle Kohvik Augustille on vaikea sanoa ei. Väike-Karjan ja Müürivahen kulmauksessa sijaitseva kahvila suorastaan pakottaa minut peremmälle. Pastellisävyin sisustettu August näyttää paperivarjostimineen makealta kuin karamelli. Tiskillä nuokkuu pino kuppeja, jotka ovat eri paria.

Tallinnasta on viime vuosina kehkeytynyt ilotteleva ruokakaupunki. Ilotteleva toden totta on myös kaksi vuotta sitten auennut August, joka illan tullen muuttuu dj:n tahdittamaksi baariksi. Sään salliessa bileet levittäytyvät kadulle asti.

Kohvik August, Väike-Karja 5. Ma–to 9–23, pe 9–02, la 11–02, su 11–21. kohvikaugust.ee

3. Sigmund Freud: Suupielet nostattavia cocktaileja

Viimeistelty cocktailkulttuuri tekee tuloaan Tallinnaan. Yksi drinkkibaaritulokkaista on Sigmund Freud. Herrasmiesmäisesti palvelevat baarimikot ovat ilo silmälle, mutta he osaavat myös asiansa: suolakaramellivodkasta, kerma- ja maapähkinälikööreistä sekä mascarpone-juustosta valmisteltu Honeyspotting (9 euroa) kutkuttaa tilaamaan toisenkin. Jos täällä nappaa cocktailin, talsii loppuillan hymy huulilla.

Sigmund Freud, Sauna 8. Su–to 19–01, pe–la 19–03. sfbaar.ee

 

4. Restoran Tbilisi: Mausteita ja rakkautta säästelemättä

Illan hämärtyessä Tallinnan kadut täyttyvät puheensorinasta ja ruoantuoksusta. Yksi suosikkitavernoistani on Restoran Tbilisi, jossa tuhtia ruokaa tehdään tuntikausia – mausteita ja rakkautta säästelemättä. Lampaalla täytetyt taikinamykyt, hinkalit, kustantavat kaksi euroa ja reipas annos kana–perunasalaattia köyhdyttää kukkaroa vitosen verran. Herkut huuhdotaan mehevillä gruusialaisilla viineillä.

Restoran Tbilisi, Rüütli 18. Tiistaisin suljettu. Avoinna muina päivinä 12–23, paitsi su 12–22. tbilisi.ee

5. Shit and Stuff: Tallinnan pienin terassi

Raskaampikin ateria sulaa, kun puikkelehtii mukulakivikatuja Telliskiven suuntaan. Kello käy vasta puolta päivää, mutta Tallinnaan kotiutunut Wilma Schlizewski haluaa tarjota minulle bravuuridrinkkinsä. Hänen Shit and Stuff -putiikkinsa on paitsi erikoistavarakauppa myös anniskeluravintola, joka tunnetaan kaupungin pienimmästä terassista. Vodkasta, salmiakkikossusta ja mustikoista taiteiltu shotti, Pihkatappi, takaa, että hetkeen ei ala ainakaan nukuttaa.

Shit and Stuffin hinnoittelu ei vaadi laskupäätä: kaikki virvokkeet maksavat kaksi euroa. Rohkein korkkaa Special Forces -viinipullon, jonka kylkeä koristavat maailmanmahdit Trump ja Putin. Viiniä siemaillessa voi tehdä vintagelöytöjä tai istahtaa tatuointipenkkiin Schlizewskin tikattavaksi.

Shit and Stuff, Kopli 4. Avoinna päivittäin 11–18. shitandstuff.ee

6. Kompressor: Puolimetrisiä lettuja

Kompressor on kansankuppila niille, jotka matkustavat minibudjetilla ja haluavat kokea siivun autenttista atmosfääriä. Tökerö palvelu unohtuu, kun saan eteeni tuopin paikallista Tõmmu Hiid -olutta (3 euroa) sekä halkaisijaltaan miltei puolimetrisen letun (5 euroa). Lempparini on sienillä ja sinihomejuustolla täytetty lätty, mutta tällä kertaa maistan makeaa versiota vaahterasiirapin kera.

Kompressor, Rataskaevu 3. Avoinna päivittäin 11–23. kompressorpub.ee

7. Kohvik Moon: Kalamajan mainio Kohvik Moon

Kohvik Moon sijaitsee kivenheiton päässä satamasta, boheemilla Kalamajan alueella. Kievin kana saa seurakseen kevyesti suolattuja kurkkuja, kulebyaka eli venäläinen jänispiiras tuodaan pöytään pirteässä porkkanakastikkeessa. Sisustuksessa on metkoja yksityiskohtia, kuten katosta roikkuva kahvikuppiviritelmä, joka toimittaa valaisimen virkaa. Poistun vatsa pullollaan.

Kohvik Moon, Võrgu 3. Ma–la 12–23, su 13–21. restoranmoon.ee

8. Tuljak: Menneen ajan eleganssia

Kurvaan lounaalle keskustan ulkopuolelle, legendaariseen ravintola Tuljakiin. Herrasväen suosiossa ollut ravintola eli kultakauttaan 1960-luvulla. Sen nykyiset omistajat, Tõnis Siigur, Martti Siimann ja Marko Zukker – tai kolme muskettisoturia, kuten heitä Tallinnan ravintolapiireissä kutsutaan – aikovat palauttaa Tuljakin takaisin kukoistukseensa.

Pääkokki Lauri-Alvari Vahemaa on viilannut perinteitä kunnioittavan ruokalistan moderniin muotoon. Pastramileipä tarjoillaan kulhosta keltuaisen kera. Itse leipä on paahdettu rapeaksi ja lävistetty syömäpuikoin. Sen seurana siemailen Tuljakin omaa olutta.

Tuljak, Pirita tee 26 E. Ma–to 12–23, pe–la 12–00, su 12–22. tuljak.ee

9. Must Puudel: Kahvilamaailman väripilkku

– Suosittelen suklaa-rahkakakkua pekaanipähkinöillä, Margit Udikas-Susi auttaa, kun valinnanvaikeus saartaa minut Must Puudelin kakkukupujen ääressä.

Marimekko-faniksi tunnustautuvan Udikas-Susin kahvila on sisustettu retrokalustein. Se on herkullinen väripilkku katukuvassa. Lusikoin mansikka-kermakakkuani ja katselen, kun kaupunki heräilee hiljalleen uuteen päivään. Siivun seuraan saan Udikas-Susin lempidrinkin, Siberin. Vodkasta ja Cointreausta sekoitettua cocktailia saattelevat greippimehu, limesiivut sekä jäät. Tämän suloisemmin ei aamu voisi alkaa.

Must Puudel, Müürivahe 20. Su–ti 9–23, ma–ti 9–23, ke 9–01, to–la 9–0.

10. Viinin ystävän valtakunta

Tuliaispulloni koukkaan D-terminaalin kupeesta, jonne ravintoloitsija Pekka Terävä kumppaneineen perusti Bottlescoutsin. Mittava viinivalikoima on alan huippujen valitsema, ja tilauksen voi halutessaan tehdä jo ennen matkaa. Pulloja voi tilata myös yksitellen. Kaupan päälle saa asiantuntevaa opastusta niin ruoan ja viinin yhdistämisessä kuin sesonkien huomioimisessakin.

Bottlescouts, Lootsi 14–2. Ti–la 10–18, su 11–19. bottlescouts.com

Julkaistu Annassa 22/17.

Lue lisää:

Tallinnan uudet kohteet top 3: huippuruokaa, designia ja kylpyläelämyksiä

X