Matkailu

Taormina – Pieni kaupunki vuoren rinteellä

Teksti: Hanna Näsänen Kuvat: Hanna Näsänen

Taorminan pieni kaupunki Sisilian itärannikolla on ollut suosittu matkakohde aina 1800-luvulta asti. Kuuluisimpia kaupungin vieraista ovat kirjailijat D. H. Lawrence ja Halldór Laxness. Taorminan viehätystä lisää sen sijainti Monte Tauro -vuoren rinteellä, mutta kuitenkin kätevän matkan päässä meren rannasta.

Taorminan seutu asutettiin vuonna 395 eaa. Jo muutaman vuosikymmenen jälkeen kaupunki sai nimekseen Tauromenion. Roomalaisaikaisista kaduista on löydetty paljon jälkiä ja monia palatseja ja villoja on rakennettu roomalaisille perustuksille ja vanhat mosaiikkilattiat ovat säilyneet näihin päiviin. Taorminan nykyiset kadut ja kirkot kertovat lähinnä keskiajasta.

Porta Catania Taorminan kaupunkia aikoinaan ympäröineen muurin jäänteitä voi vielä nähdä. Muurin vanhat sisäänkäynnit ovat Porta Catania ja Porta Messina. Niitä pidemmälle ei Taorminaan pääse omalla autolla. Porta Messina on kokenut viimeisen muodonmuutoksensa 1800-luvulla Ferdinand IV Bourbonin toimesta. Porta Catanian nykyinen muoto puolestaan on peräisin 1400-luvulta, jolloin sitä kohensivat aragonialaiset hallitsijat, joiden vaakuna on portissa vielä nähtävillä kaupungin oman vaakunan yllä.

Catanian ja Messinan porttien välillä kulkee Taorminan kaupunkikuvaa hallitseva pääkatu Corso Umberto. Sen varrelta löytyvät hienoimmat kaupat ja useimmat ravintolat. Corso Umbertolla parveilevien turistien seassa liikkuu myös paljon paikallisia, jotka mielellään matkaavat lähikaupungeista viettämään iltaa Taorminassa. Corso Umberton terasseilla istuessa voi itse kaupungin lisäksi ihailla italialaisten ulkonäköä. Illalla kadulle tullaan nimittäin näyttäytymään ja esittelemään omaa tulkintaa niin kutsutusta bella figurasta. Sillä tarkoitetaan tyylikästä ja huoliteltua ulkonäköä ja käyttäytymistä.

Corso Umbertolla voi myös tutustua sisilialaisten häätapoihin. Taorminan kirkot ovat suosittuja vihkipaikkoja lähiseudun asukkaille, ja itse vihkitoimituksen jälkeen hääparin on tapana lähteä valokuvaajan kanssa Corso Umbertolle ja erityisesti Piazza 9 Aprilen näköalapaikalle ikuistamaan juhlapäivä kuviin.

Nähtävää Taorminassa

Piazza Duomon kentauriPiazza 9 Aprilen aukio sijaitsee Corso Umberton puolivaiheilla. Näköalapaikalta on upeat näkymät Etnalle ja Naxoksen suuntaan. Iltaisin tyylikkään aukion reunan kahviloissa nautitaan espressoa ja herkullisia jäätelöannoksia. Wünderbar Café tunnetaan kuuluisuuksien suosikkipaikkana. Aukion toisella laidalla seisoo Chiesa di S. Agostino eli Pyhän Augustinuksen kirkko, joka toimii nykyään kaupungin kirjastona.

Aukiolle astutaan käytävästä, joka kulkee vanhan kellotornin, Torre dell’Orologion, ali. Alkuperäisen 1100-luvulla rakennetun tornin tuhouduttua sen paikalle rakennettiin rekonstruktio vuonna 1676, jolloin torniin lisättiin myös kello. Käytävässä kannattaa kiinnittää huomiota hienosti säilyneeseen keskiaikaiseen mosaiikkiteokseen, joka esittää Theotokosta eli jumalan äitiä.

Aivan Catanian portin lähellä sijaitseva Palazzo Duca di S. Stefano eli San Stefanon herttuan palatsi toimi De Spuchesin espanjalaisperäisen perheen kotina Taorminassa. Palatsi on rakennettu 1200-luvulla ja se edustaa sisilialaista gotiikkaa yhdistellen normanni- ja arabiarkkitehtuuria. Katon reunassa kulkevassa friisissä  vuorottelevat musta laavakivi ja Syrakusasta tuotu valkoinen kivi. Palatsissa esitellään kuvanveistäjä Giuseppe Mazullon teoksia. Palatsin piha on kuin salainen puutarha kivimuuriensa sisällä.

Taorminan DuomoTaorminan vaakunaa hallitsee kentauri, jonka voi nähdä myös keskeisellä paikalla Piazza Duomolla. Tänne vuonna 1635 sijoitettu barokkityylinen suihkulähde esittää kentauria, joka kuitenkin poikkeuksellisesti on naispuolinen ja vain kaksijalkainen.

Piazza Duomolla sijaitsee luonnollisesti myös itse Duomo eli tuomiokirkko, jota toisinaan kutsutaan myös katedraaliksi, vaikkei se sitä todellisuudessa ole. Se on rakennettu 1400-luvulla pienen keskiaikaisen kirkon päälle.

Sisilia oli arabivallan alla 800-1000-luvut. Tästä ajasta kertoo kaupungin sydämestä löytyvä Palazzo Corvaja, jonka neliskulmainen torni oli osa kaupungin puolustusta. Palatsia laajennettiin useampaan otteeseen ja 1400-luvulla se toimi Sisilian parlamentin kokoontumispaikkana. Corvajan aatelisperheen mukaan nimetyn palatsin arkkitehtuurin tyylit vaihtelevat arabialaisesta normannilaiseen ja goottilaiseen.

NaumachiePalatsin uusimmassa osassa majailee nykyään turistitoimisto, josta kannattaa vähintää piipahtaa hakemassa kaupungin kartta. Aivan palatsin vieressä voi piipahtaa pieneen Pyhän Katariinan kirkkoon, Chiesa di Santa Catarina, joka on suosittu hääkirkko.

Vuonna 1430 Ceramin prinssi Damiano Rosso lahjoitti omaisuutensa dominikaaniselle veljeskunnalle ryhtyessään munkiksi. Myös hänen vanha kartanonsa muutettiin luostariksi. Nykyään San Domenicon luostari toimii luksushotellina. Sen romanttinen tunnelma ja puutarhan henkeäsalpaavat näkymät ovat jo kauan houkutelleet kuuluisia asiakkaita kuten Wagner, Guy de Maupassant sekä Windsorin herttuapari.

Antiikin aikaan monissa kaupungeissa oli gymnasion, jossa nuoria miehiä koulutettiin hallinnollisiin ja uskonnollisiin tehtäviin. Lisäksi siellä harjoittelivat Olympia-kisojen osallistujat. Gymnasion muodostui urheilukentästä sekä sitä ympäröivistä muureista, joiden varjossa käytiin monia filosofisia keskusteluja. Aivan Taorminan keskustasta löytyy jäänteitä gymnasionista, jota kutsutaan nimellä Naumachiae. Jäljellä on ainoastaan yksi seinä, jonka kaarien alle on kuitenkin helppo kuvitella antiikin herroja syvällisissä mietteissään.

Parco Duca di CesaròKaupungin puutarha Parco Duca di Cesarò on nimetty sen perustamisen aikaisen edustajan mukaan. Sen lahjoitti Cacciola-Trevelyanin perhe 1920-luvulla. Englantilainen aatelisnainen Florence Trevelyan osallistui puutarhan suunnitteluun. Hän oli innokas lintujen tarkkailija, mikä näkyy puistoa hallitsevissa lintutorneissa. Tornit rakennettiin tiilistä ja koristeltiin arabialaiseen tyyliin.

Puutarhan kasvillisuus on välimerellisen runsasta ja ulottuu kolmen hehtaarin alueelle. Puiden katveessa, hämärillä hiekkakujilla käyskennellessä voi ihailla harvinaisiakin kasveja ja vain nauttia upeista näkymistä merelle päin.

Taorminan vanha amfiteatteri on todennäköisesti kreikkalaista perua. Täällä on varmaan esitetty niin Sofokleen tragedioita kuin Aristofaneen komedioitakin. Rakennustyöt kestivät vuosikymmeniä, ja roomalaiset tekivät omat laajennuksensa. Teatterin rakennusajankohdasta ei ole saatu varmuutta, ja jotkut uskovatkin sen syntyneen roomalaisten insinöörien toimesta. Monet sen piirteistä kuitenkin kertovat ainakin käyttäjäkunnan olleen kreikkalaista.

Taorminan amfiteatteriTeatteri on 50 metriä leveä, 120 metriä pitkä ja 20 metriä korkea. Se jää Sisiliassa kokonsa puolesta jälkeen vain Syrakusan teatterista. Sen on laskettu tarjonneen istumapaikat 5400 katsojalle. Teatterin lavan kohdalta puuttuu nykyään 10-metrinen kappale, joka antaa sille oikeastaan aika romanttisen ilmeen. Nyt Etnakin näkyy kaukaisuudessa katsomon penkeille. Teatteri on vieläkin aktiivisessa käytössä esimerkiksi erilaisten konserttien areenana.

Sisilian vanha symboli Trinakria, joka on myös Sisilian alkuperäinen kreikkalainen nimi, näkyy vahvasti myös Taorminan katukuvassa. Sen voi huomata talojen seiniin kiinnitetyissä kaakeleissa tai matkamuistokaupan ikkunassa.

TrinakriaTrinakria toistaa saaren kolmikulmaista muotoa. Symbolin kolme jalkaa siis edustavat Sisilian kolmea niemenkärkeä. Keskellä oleva pää puolestaan kuuluu Medusalle, merten kauhuja edustavalle taruhahmolle. Tarinan mukaan Jupiterin poika Perseus leikkasi nukkuvalta Medusalta pään ja lahjoitti sen sodankäynnin jumalattarelle Minervalle, joka kiinnitti sen kilpeensä.

Taorminassa järjestetään kesä-heinäkuussa Taormina Arte –festivaali, joka pitää sisällään musiikki- ja teatteriesityksiä. Tapahtumaan liittyy myös Taormina Film Fest, joka houkuttelee joka vuosi paikalle myös kansainvälisiä tähtiä.

Ostokset Taorminassa

Corso Umbertolla saattaa shoppailu jäädä ikkunaostoksiin, sillä useimmat vaate- ja koruliikkeet ovat kalliimmasta päästä. Sivukujilta löytyy jo edullisempiakin pikkupuoteja, joista löytyvät perinteiset keramiikkaesineet ja talojen ulkoseinillä nähtävät kaakelitaideteokset myös kotiin viemisiksi. Myös seudulle tyypillisiä manteliherkkuja löytyy monista liikkeistä. Vino alle mandorle eli manteliviini maistuu hyvän aterian päälle, marsipaanista muotoillut iloiset herkut ovat niin kauniita, ettei niitä raatsisi syödäkään.

Kreikkalaiselle teatterille johtavalla Via Teatro Grecolla on katumyyjien kojuissa huokeammat hinnat kuin Corso Umberton liikkeissä. Laavakivestä valmistetut kevyesti kimaltavat koriste-esineet ovat Sisilian erikoisuus, mutta niitäkin on monenlaatuisia.

Edullisimmat ostokset tehdään keskiviikkoisin pidettävillä markkinoilla, joilta myös paikalliset ostavat vaatteita, kosmetiikkaa ja muun muassa laukkuja. Tuotteet eivät laadultaan edusta parhaimmistoa, mutta esimerkiksi mukiinmenevän tekonahkaisen käsilaukun voi saada mukaansa vain muutamalla eurolla. Markkinapaikka löytyy muutama kortteli Catanian portilta Monte Taurolle päin.

Herkuttelijan onnen päivät

Sisilia on herkkusuun paratiisi. Tuoreista raaka-aineista valmistettu ruoka herättää makunystyrät maistelemaan tuttujakin ruokia uudella nautinnolla. Paikallisiin erikoisuuksiin kannattaa tutustua, erityisesti kalaruoan ystäviä hemmotellaan Sisiliassa.

Antipasti-listalta kannattaa kokeilla caponataa, munakoisosta, oliiveista, kapriksista ja selleristä valmistettua salaattia. Primo piattoksi voi valita vaikka lihalla tai juustolla täytettyjä paistettuja riisipalloja, Arancine. Merenelävistä pitävät voivat tilata spagettia mustekalasta ja merisiilin munista valmistetulla kastikkeella, spaghetti al nero di seppia ja spaghetti ai ricci di mare.

Suosittu secondo piatto on miekkakala milloin missäkin muodossa. Esimerkiksi Involtini di pesce spada ovat miekkakalasta valmistettuja rullia, jotka suorastaan sulavat suussa. Liharuoat ovat perinteisesti lammasta tai vuohenlihaa. Tunnetuin herkku on varmasti vitello alla marsala eli marsala-viinissä valmistettu vasikan liha. Herkulliset salsicciat eli makkarat tarjoillaan yleensä fenkolin siemenien kera.

Makeannälkä on helppo tyydyttää Sisiliassa. Jäätelöiden ja sorbettien perinne alkoi Sisiliassa, kun Etnan rinteiltä kerättyyn lumeen sekoitettiin sokeria ja mehua. Gelaterioissa on makuvaihtoehtoja niin että heikompaa pyörryttää ja valinnan tekeminen voi viedä aikaa. Kaikkia ei ihan lyhyellä matkalla ehdi maistamaan. Taorminan seudulla tulee maistaa ainakin pistaaseilla maustettua jäätelö, sillä niitä kasvatetaan Etnan rinteillä. Jäätelöä kevyempi vaihtoehto on granita-jäädyke, joka esimerkiksi kahvin makuisena on piristävä välipala kuumana päivänä.

Leivonnaisista kuuluisimpia ovat cannolo ja cassata. Cannolit ovat keksiputkiloita, jotka on täytetty makealla ricotta-juustolla, jonka seassa saattaa olla myös rusinoita. Cassata puolestaan on makea kakku, joka on täytetty samalla juustotäytteellä ja päällystetty marsipaanilla.

Paste di mandorla ovat ovat mantelipikkuleipiä, jotka on saatettu päällystää esimerkiksi pistaasipähkinöillä. Frutta di Martorana –marsipaanihedelmiä on niin valtavat valikoimat, että ne vaativat erityisiä kauppoja. Täälläkin voi iskeä valinnan vaikeus.

Perinteistä sisilialaista ruokaa Taorminassa tarjoavat useimmat ravintolat. Esimerkiksi Piazza San Domenicolta löytyvässä La Bottessa on edulliset hinnat ja sitä suosivat myös paikalliset. Viihtyisä terassi on appelsiinipuiden varjossa, ja ravintolassa vierailleiden valokuvien joukosta voi bongata vaikka Woody Allenin.

Retkiä Taorminan lähistössä

Taorminaan majoittunut pääsee halutessaan nauttimaan myös rantalomasta. Via Pirandellolta kulkee köysirata meren rannassa sijaitsevaan Mazzaròn kylään noin vartin välein. Portaitakin pääsee, jos reippailu houkuttelee. Kauneimmat näkymät rannikolle saattavatkin löytyä juuri porrasreitin varrelta.

Mazzaròsta etelään sijaitsee Giardini-Naxoksen kunta, josta löytyy Taorminaa lähin juna-asema. Vielä juna-asemalta eteenpäin alkaa Naxoksen rantakaupunki, jossa monet rantalomaa kaipaavat suomalaisetkin majoittuvat. Naxos oli Sisilian vanhin kreikkalaistukikohta. Rannan lisäksi kaupungista löytyy myös merkittävä arkeologinen puisto, jossa voi tutustua kreikkalaisten elämästä jääneisiin jälkiin.

Luonnonsuojelualueeksi julistettu saari Isola bella yhdistyy rannikkoon kapealla hiekkakaistaleella hieman Mazzaròsta etelään. Saari kuului aikanaan samaiselle neiti Trevelyanille, joka osallistui kaupungin puutarhan rakennukseen. Hän rikastutti saaren kasvustoa monilla ulkomaisilla kasveilla.

1950-luvulla saaren omistivat Bosurgin veljekset, jotka omistivat hedelmätuoksuja kauppaavan kansainvälisen yrityksen. Heidän aikanaan saarella vieraili monia varakkaita yrittäjiä ja kuuluisuuksia. Vuonna 1990 Sisilian maakunta osti saaren. Saarella viihtyvät monet merilinnut, ja sitä ympäröivissä vesissä kannattaa ehdottomasti snorklailla värikkäitä kaloja ja muita eliöitä tarkkailemassa. Itse saarelle ei pääse tuosta vain, vaan retki täytyy varata etukäteen.

Ylös vuorille

Castelmolan pikkukaupunki on rakennettu aivan Monte Tauron huipulle. Näköalat kivitalojen väleistä toisaalta alas Taorminaan ja merelle, toisaalta vuorille päin ovat henkeäsalpaavat. Taorminan bussiasemalta Castelmolaan kulkee paikallisbusseja, mutta reippaammat voivat kavuta matkan kiemurtelevaa porrasreittiä. Kaikkein kuumimpana päivänä ei tälle retkelle kannata lähteä, ainakaan ilman vesipulloa ja hyviä kenkiä.

Noin puolimatkassa Castelmolaan voi matkaaja huoahtaa pienen vuoristokirkon vierellä. Kirkko on rakennettu vuonna 1640 luonnollisesti muodostuneeseen luolaan, mikä antaa sille ainutlaatuisen tunnelman.

Upeiden näkymien lisäksi Castelmolassa viehättävät sen kapeat ja kiemurtelevat kujat, joilta löytyy sympaattisia matkamuistomyymälöitä ja edullisia ravintoloita ja kahviloita. Hinnat Castelmolassa ovat nimittäin turistista Taorminaa halvemmat.

Euroopan suurin tulivuori Etna sijaitsee Catanian ja Messinan kaupunkien välissä, lähellä Taorminaa. Se on vieläkin aktiivinen ja puhaltelee jatkuvasti kuumia höyryjä ja pieniä laavapurkauksia. Taorminastakin Etna näkyy, mutta parhaiten yleensä aamuisin. Päivän mittaan se ehtii kerätä huippunsa ympärille sankan pilvipeiton.

Etna on 3323 metriä korkea ja kattaa 1200 km² laajan alueen. Vuoren rinteet eivät kuitenkaan ole täysin karua maastoa, vaan laavavirtojen polttamien alueiden välissä on vehreää luontoa ja jämäköitä mäntyjä. Etnan purkaukset eivät yleensä ole räjähtäviä, mutta laavavirrat saattavat aiheuttaa suurta vahinkoa. Etnan tunnettu historia on pitkä ja se on monien myyttien aiheena. Vanhin tunnettu purkaus tapahtui 1500 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Antiikin kreikkalaiset pitivät Etnaa tulen jumalan Vulkanin majapaikkana.

EtnallaEtnan luonnonpuiston tärkeimmät patikointikeskukset ovat Rifugio Sapienza etelässä, Piano Provenzana pohjoisessa ja Rifugio Citelli idässä. Niiltä järjestetään retkiä aina Etnan huipulle asti. Retkistä kannattaa varautua maksamaan suhteellisen paljon. Fornazzossa Etnan itärinteellä sijaitsee turistikeskus, josta löytyy tietoa Etnan luonnosta, opastettuja patikkaretkiä ja näyttely tulivuoresta.

Useimmat matkanjärjestäjät tekevät retkiä Etnalle, mutta myös vuokra-autolla on suhteellisen helppo löytää perille ja vaikka poiketa matkalla jossain mukavassa vuoristokylässä kahvilla. Etnalle johtavat tiet ovat todella mutkaisia, joten kuskin olisi hyvä olla varovaista sorttia. Myös paikalliset firmat tekevät erilaisia patikointi- ja jeeppikuljetusyhdistelmiä.

Etnan rinteitä kiertää maanantaista lauantaihin yksityisomistuksessa oleva vanhanaikainen juna, Ferrovia Circumetnea, joka kulkee väliä Catania-Riposto, ja pysähtelee matkan varrella monissa kylissä. Matkan kokonaiskesto on noin viisi tuntia, mutta junasta kannattaa hypätä pois esimerkiksi Brontessa maistelemassa pistaasipähkinöitä, Linguaglossassa ihastelemassa laavakivellä kivettyjä katuja tai Randazzossa ihmettelemässä sen välttymistä laavatuhoilta, vaikka sijaitseekin Etnan kylistä lähimpänä kraatereita. Linguaglossasta lähtevät myös monet retket Etnan huipulle.

Messinan kaupunki

MessinaJos turistihulina Taorminassa alkaa riittää, voi suunnata vaikka päiväretkelle läheiseen Messinan kaupunkiin tutustumaan paikallisten todelliseen elämään. Messina on Taorminaa suurempi ja selkeästi vähemmän turistinen, vaikka tarjoaakin kaunista arkkitehtuuria katsottavaksi ja muutamia museoitakin.

Messina sijaitsee Sisilian koillisessa kulmassa, näköyhteyden päässä manner-Italiasta. Se on satamansa ansiosta ollut Sisilian tärkeimpiä kaupunkeja jo vuosisatojen ajan. Roomalaisetkin pitivät sitä strategisesti arvokkaana. Keskiajalla se toimi ristiretkeläisten lähtöpaikkana. Messinan sydämessä sijaitseva Piazza duomo eli tuomiokirkon aukio on matkalaisen ehdottomasti nähtävä.

Piazza Duomolta löytyy 1400-luvulla rakennettu Orion-suihkulähde. Kauniin valkoisen suihkulähteen patsaat esittävät neljää jokea Tiber, Niili, Ebro ja Camaro. Vesi suihkulähteeseen saatiin ohjaamalla Camaro-joen vedet kaupungin ensimmäisen akveduktin avulla Messinaan.

Aukiota hallitsee kuitenkin katedraali, jossa Rikhard Leijonanmieli vuonna 1190 ristiretkelle lähtiessään haki taivaallisia viime hetken neuvoja. Se oli tuolloin upouusi. Suurin osa nykyisestä katedraalista on itseasiassa rekonstruktiota, sillä alkuperäinen on tuhoutunut vuoden 1908 maanjäristyksessä ja vuoden 1943 pommituksissa.

Katedraalin vieressä Piazza Duomolla seisoo myös lähes 60-metrinen kellotorni eli campanile. Sen Strasbourgilaiselta yritykseltä vuonna 1933 tilattu kello on maailman suurin astronominen kello. Siitä näkyvät tunnit, päivät, kuukaudet ja uskonnolliset juhlapäivät. Puolelta päivin kellon kultaiset hahmot esittävät monimutkaisia liikekuvioita.

Taorminasta Messinaan pääsee junalla ja bussilla. Bussiaikataulut selviävät Taorminan linja-autoasemalta. Moottoritietä kulkeva bussi suhaa perille noin tunnissa, mutta rannan pikkukaupunkeja kiertelevällä bussilla on varauduttava pitempään istuntoon. Rantakaupunkien elämää ja rantamaisemia on kuitenkin hauska katsella rauhassa. Eri laivayhtiöiden lauttoja kulkee Messinasta manner-Italiaan Calabriaan (Reggio Calabria) pitkin päivää. Matka kestää vain vartin eikä maksa paljoa.

Taorminan lähistöllä on monia vierailun arvoisia kaupunkeja. Suosituin on varmasti Syrakusa, jonka kuuluisien kreikkalaisten raunioiden tutkimiseen voisi käyttää useampiakin päiviä. Taorminaan saavutaan yleensä Catanian lentokentän kautta. Cataniallakin on tarjottavaa turistille, vaikkei se ehkä olekaan yhtä viehättävä kuin seudun pienemmät kaupungit.

X