Matkailu

Tartto – Viron henkinen pääkaupunki

19.6.2009 Teksti: Anna.fi

TarttoMonet pitävät Tarttoa Viron henkisenä pääkaupunkina, ja Tallinnaa paremmin se tuntuukin edustavan sitä todellista autenttista Viroa. Edulliset hinnat, loistavat ravintolat ja terassit, suuren opiskelijaväestön innoittama hyvä yöelämä sekä mieleenpainuvat nähtävyydet ja kulttuuritapahtumat tekevät Viron toiseksi suurimmasta kaupungista hyvän kesäisen vierailukohteen.

Matkustaminen Tarttoon

Kotimaiset matkatoimistot eivät tällä hetkellä järjestä matkoja Tarttoon, mutta sinne on hyvin helppo päästä omatoimisesti. Ensin Virowebin sivuilta voi katsastaa sopivan lautan tai katamariinin Tallinnaan, ja sieltä voi joko junalla, bussilla tai omalla autolla huristaa reilun parin tunnin matkan täysin kelvollisia teitä pitkin Tarttoon. Noin 50 linja-autoa kulkee päivittäin Tallinnasta Tartoon Autobussijaam-asemalta, matkan hinta kesällä 2008 oli 130 EEK (noin 8,5 euroa) ja matka kestää korkeintaan 3½ tuntia. Kaupunkien välillä on myös Virossa harvinainen rautatie, matkustaminen maksaa suurin piirtein saman verran kuin bussillakin ja matka-aika on vähän alle neljä tuntia.

Viron linja-autojen aikatauluja (englanniksi)
Viron rautateiden verkkosivut (viroksi)

Liikkuminen Tartossa

TarttoTartto on melko pieni kaupunki, mutta siellä voi joutua turvautumaan julkisiin liikennevälineisiin, sillä monet majapaikat ovat keskustan ulkopuolella sijaitsevilla viehättävillä asuinalueilla. Tartossa on 19 bussilinjaa ja kaksi yölinjaa, 21 ja 22, jotka kulkevat päinvastaisiin suuntiin. Liput maksavat 13 kruunua etukäteen ostettuina, 18 kruunua kuskilta ostettuna ja 10 matkan sarjalippu maksaa 100 EEK.

Mikäli mielii matkustella bussilla enemmänkin, on 35 kruunun hintainen rajoittamaton päivälippu hyvä ja jos viipyy kaupungissa pidempään, on 120 kruunun hintainen 10-päivän matkalippu hyvä hankinta. Tärkeä bussilinja kaupungissa on 14, joka kulkee linja-autoasemalle, ja myös 5, 6 ja 6A ovat hyödyllisiä, sillä ne kulkevat rautatieasemalle.

Taksit ovat Tartossa linja-auto- ja rautatieasemiltakin otettuna rehellisiä ja edullisia, ja vartin matka maksaa 4-5 euroa.

Majoitus

Tartossa on kelvollinen määrä yöpymispaikkoja niin ydinkeskustassa kuin sen ulkopuolellakin. Hienoimpia keskustan hotelleja on London (Rüütli 9), joka on neljän tähden hotelli ja joka sijaitsee aivan ydinkeskustan parhaalla paikalla, Yliopiston rakennusten naapurissa. Keskustan ulkopuolella sijaitsevat edullisimmat hotellit, jotka sopivat pienellä budjetilla liikkeellä oleville, sillä esimerkiksi Tähtverestä (Laulupeo puistee 19) ja Hernestä (Herne tänäv 59) saattaa saada huoneita alle 15 eurollakin. Internetin kautta kaikista kaupungin hotelleista saa tietoa, ja varauksen voi tehdä puhelimitse tai sähköpostitse, joten internetin varauspalveluihin ei välttämättä tarvitse turvautua.

Booking.com – Suomenkielinen hotellivarausjärjestelmä
HostelWorld – Edullisia vaihtoehtoja

Ruoka ja ravintolat

Suutelevat opiskelijatTartossa on hämmästyttävä määrä erilaisia ravintoloita, ja erityisesti aasialaisia ja italialaisia ravintoloita on roppakaupalla. Kaupunki on kätevä lomapaikka myös siinä mielessä, että pääaukion eli Raekoja platsin laidalla voi nauttia tasokkaan aterian terassilla helposti 5-8 eurolla juomineen päivineen. Kaupungista löytyy myös suuren opiskelijaväestön takia huomattava määrä hyvin edullisia kahviloita ja ravintoloita, joissa aterian saa reilusti alle 4 eurolla.

Virolainen ruoka ei ole Tarton ravintoloissa kovin paljon esillä, sillä kuten Suomessakin monet mieluummin syövät vähän eksoottisempia ruokia silloin, kun lähdetään ulos syömään. Hotelli Barclay (Ülikööli 8) on kuitenkin erikoistunut virolaisiin ruokiin, ja erityisesti tarjolla on hernekeittoa, kalaruokia ja sellaisia paikallisia erikoisuuksia kuin mulgipuder (pekonilla höystettyä perunapuuroa). Myös hyvällä paikalla joenrannalla sijaitseva monitoimikeskus Atlantis on hyvä paikka paitsi eestiläisille myös italialaisille ja ranskalaisille ruoille, ja kaikille budjeteille sopii sen arkisin klo 12-14 tarjottava, 70 kruunua maksava, kaiken kattava lounas. Kenties edullisimpia aterioita kaupungissa saa University Cafe -ravintolasta (Ülikooli 20), jossa aterioiden hinnat alkavat 35 kruunusta.

ViroWeb listaa Tarton ravintolat ja verkkosivut

Nähtävyydet

Jaani kirikRaekoja plats on kaupungin eittämätön keskus, ja sen päässä sijaitseva kaupungintalo, jossa myös sijaitsee kaupungin turisti-info, on peräisin 1700-luvulta. Sen edessä sijaitsee kaupungin tunnetuin patsas, suutelevat opiskelijat. Toinen aukion merkittävä rakennus on vino kenraali Barclay de Tollyn asunto 1700- ja 1800-luvun vaihteesta, jossa nykyään sijaitsee kaupungin taidemuseo.

Raekoja plats -aukion välittömässä läheisyydessä sijaitsevat Tarton merkittävän yliopiston rakennukset. Päärakennus on peräisin 1800-luvun alusta, ja siellä sijaitsee Tarton yliopiston museo, kuten myös 1800-luvulta peräisin oleva ”opiskelijavankila”, jonne huonosti käyttäytyneet ylioppilaat paiskottiin miettimään tekosiaan. Molempiin on vain nimellinen pääsymaksu.

Yliopiston alueen merkittävä kirkko on Jaani Kirik (Jaani tänäv 5), joka perustettiin vuonna 1330, joka muutama vuosi sitten peruskorjattiin täysin. Sen suojista löytyy ainutlaatuinen, 1000 terrakottaveistosta esittelevä galleria.

Muualla Tartossa Toomemägi-kukkula on loistava paikka rentoutua kesäiltapäivisin, ja sieltä löytyy myös huippuluokan nähtävää. Toomkirik-tuomiokirkko on alueen merkittävin rakennus, ja sen sisällä on nykyään yliopiston historiaa esittelevä museo. Merkittävä on myös Toomemäellä sijaitseva Tarton Tähtitorni. Kaksi Toomemäen siltaa eli Enkelinsilta ja Pirunsilta ovat suosittuja nähtävyyksiä, ja alueelta löytyy myös merkkihenkilöiden vaikuttavia patsaita.

EnkelinsiltaMuualla kaupungissa KGB-museo (Riia mnt 15b) on hyvä vierailukohde niille, jotka haluavat saada lisätietoa ankeista Neuvostoajoista ja etenkin 1940- ja 50-lukujen vainoista. Viron ”henkisenä pääkaupunkina” Tartossa on mahdollista myös tutustua maan historiaan paremmin kuin missään muualla, ja yhtenä koko maan parhaista museoista voidaan pitää Viron kansallismuseota (Kuperjanovi 9), joka kertoo koko Viron ja sen kansan historian ensiluokkaisella tavalla.

Lisätietoa Tarton nähtävyyksistä

Shoppailu

KauppahalliTarton shoppailumahdollisuudet ovat kohtuulliset, ja hinnat ovat monien tuotteiden osalta Tallinnaa edullisempia. Uudet modernit ostoskeskukset sopivat helppoutta arvostaville, ja kaupungin paras ostosparatiisi on Kaubamaja, joka sijaitsee aivan linja-autoaseman ja Turuhoone-kauppahallin vieressä. Kauppahalli on loistava paikka virolaisille elintarvikkeille ja autenttiselle tunnelmalle.

Keskustan ulkopuolella sijaitsevat ostoskeskukset ovat helpon bussimatkan päässä. Matkamuistoja Tartossa saa helposti aivan ydinkeskustasta erilaisista matkamuistomyymälöistä ja gallerioista.

Yöelämä

Tartto on opiskelijakaupunkina vireä yöelämän keskus, ja menoa ja meininkiä sieltä on helppo löytää miltei koska tahansa. Yliopiston lähitienoot ovat parhaita paikkoja löytää edullisempia baareja, joskin miltei poikkeuksetta tuoppi olutta, lonkeroa tai siideriä maksaa 35 EEK – tosin etenkin kesäisin löytyy runsaasti erilaisia tarjouksia.

Jazzin ystävät suuntaavat Illegaardiin (Ülikooli 5), ja trendikkäiden opiskelijoiden suosikkipaikkoihin kuuluu Zavood (Lai 30). Rock-henkisille Krooks (Jakobi 34) on suurine terasseineen ja pitkine aukioloaikoineen hyvä illanviettopaikka, ja toinen kaupungin rock-kapakka on Underground (Küütri 7). Klubeista rock-henkinen Rock & Roll (Tiigi 76A) on hyvä paikka, jos haluaa pitää hauskaa pikkutunneille ja juhlia live-musiikin soidessa. Monet pitävät Club Tallinnia (Narva mnt 27) Viron parhaana klubina, ja sieltä löytyy huippuluokan tiskijukkia, teemailtoja ja  trendikkäitä nuoria.

Niille, jotka eivät välitä baareista tai klubeista, Raekoja plats -aukion kahvilat ja ravintolat terasseineen ovat erinomaisia illanistumispaikkoja, joista saa myös hyviä aterioita, pikkupurtavia ja jälkiruokia.

Tartto on merkittävä kulttuurikaupunki, ja etenkin Vanemuinen-kulttuuritalon teatteri ja konserttisali pystyy tarjoamaan korkeatasoisia kulttuurikokemuksia. Myös joenrannalla sijaitseva Sadamateater (Soola 5B) on tunnettu moderneista, korkeatasoisista esityksistään, ja elokuvien ystäville 4D (Ringtee 75) on hyvä illanviettopaikka.

Piletilevi – Lippuja konsertteihin ja muihin tapahtumiin

Lue lisää:
Visit Tartu – Hyvää tietoa Tartosta
Wikipedian artikkeli Tartosta
Wikitravelin matkaopas Tarttoon

Teksti ja kuvat: Peter Erik Forsberg

Kommentit (5)

Tartossa en ole vieraillut, mutta tutkijatohtori Janika Oras on tuonut sieltä makeisia työpaikalleni Suomeen.

Hienolta näyttää. Hyvin vois mennä tuonne eikä tallinnaan kun ei siellä enään ole halpaa.

Tartossa en ole vieraillut, mutta tutkijatohtori Janika Oras on tuonut sieltä makeisia työpaikalleni Suomeen.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *