Matkailu

Tee se itse -matka Galapagossaarille

Teksti: Maarit Niemelä Kuvat: Maarit Niemelä

Jos matkatoimistojen myymät Galapagoksen matkat ovat budjettisi ulottumattomissa, reissun voi yhtä hyvin järjestää itse. Halpaa ei tämäkään lysti ole, mutta näin ainutlaatuista reissua et kadu jälkikäteen. Matkan loppulaskua pystyy pienentämään seuraavilla vinkeillä.

matka Galapagossaaret

Mistä matkaan?

Galapagossaarille lennetään Ecuadorin kautta, jonne lennot Suomesta maksavat keskimäärin 2 000-3 000 euroa.

Ecuadorissa Guayaquil ja Quito ovat kätevimmät paikat järjestää viime hetken lennot ja risteily saarille. Matkojen järjestämiseen kannattaa varata muutama päivä. Lentoja on hankala ostaa omatoimisesti netistä, joten turvaudu paikallisen matkatoimiston apuun. Varaudu maksamaan meno-paluulipusta 250-320 euroa (Guayaquilista) tai 350-400 euroa (Quitosta). Saapuessasi saarelle sinulta veloitetaan 75 euron kansallispuistomaksu.

Viime hetken matkoja Guayaquilissa myyvät mm. Galasam Tours, joka myy paikkoja omistamilleen aluksille, joiden joukossa on sekä luksusluokan että edullisemman turistiluokan laivoja sekä Dreamkapture Travel, joka myy paikkoja pääasiassa matalamman hintaluokan aluksiin. Quitossa yhteydessä voi olla esimerkiksi Galapagos Natural Life -matkatoimistoon.

laiva

Risteily vai ei?

Risteily on suositeltava tapa nähdä Galapagoksen lukuisia saaria ja niiden omalaatuisia eläimiä. Reilusti etukäteen varaamalla voit varmistaa paikkasi tietyllä aluksella, mutta joudut usein pulittamaan risteilystä täyden hinnan. Viikkoa ennen lähtöpäivää risteilyn hinta on voinut laskea alle puoleen alkuperäisestä. Pyri varmistumaan laivan laadusta lukemalla muiden matkailijoiden kirjoittamia arvioita netistä (esim. TripAdvisor) ja tenttaamalla matkanjärjestäjää.

Viime hetken paikat viikon risteilylle maksavat edullisimmillaan noin 1300 euroa. Risteilyt jaetaan neljään luokkaan: Luxury, First Class, Tourist ja Tourist-Economy. Halutessasi luksusluokan alukselle varaudu maksamaan huomattavasti enemmän, vaikka onnistuisitkin saamaan käsiisi äkkilähdön. Halvimmilla turistiluokan paateilla oppaat eivät välttämättä puhu lainkaan englantia ja ikävät hyttivieraat, kuten torakat, voivat latistaa risteilytunnelmaa.

laiva

Risteilyt kestävät useimmiten viikon, mutta myös 3-4 yön reissuja on mahdollista ostaa. Varmista, että ateriat ja puhdistettu juomavesi kuuluvat risteilyn hintaan. Toisinaan myös snorklausvarusteista, kuten märkäpuvusta, joutuu maksamaan ekstraa. Selvitä myös, joudutko jakamaan hytin/vessan muiden kanssa. Mieti, millainen on mukavuusalueesi ja lado dollareita tiskiin sen mukaisesti. Nyrkkisääntönä Galapagoksen risteilyissä on: sitä saat mistä maksat.

Risteilyllä näet enemmän kuin tekemällä omatoimisia reissuja saarille (näistä saattaa tulla myös yllättävän kalliita!), mutta Galapagoksella voi matkustaa myös ilman risteilyä. Esimerkiksi sukellusharrastajalle nähtävää riittää muutenkin. PADI-sertifioituja sukelluskouluja löytyy pääsaarien kaupungeista Puerto Ayorasta ja Puerto Baquerizo Morenosta. 130 eurolla lunastat kaksi sukellusta vasarapäähaiden, kilpikonnien, merileijonien ja pingviinien seurassa.

galapagos

Milloin kannattaa mennä?

Matkusta Galapagokselle kuumimman sesongin ulkopuolella helmi-huhtikuussa, jolloin muita turisteja on vähemmän ja meri on rauhallisimmillaan. Ilma on kuuma ja kostea, mutta sateet rajoittuvat yleensä lyhyisiin kuuroihin. Hinnat nousevat kiireisimpään aikaan heinä-elokuussa, joulu-tammikuussa ja pääsiäisen aikaan. Syys-lokakuussa meri saattaa olla myrskyisä ja vedet kirpaisevan kylmiä snorklaamiseen, mutta marraskuussa ilmat ovat yleensä jo paremmat ja hinnat yhä alhaalla.

lisko

Tukikohdat saarilla

Monet yhdistävät risteilyyn oleskelun Puerto Ayorassa (Isla Santa Cruz), Puerto Baquerizo Morenossa (Isla San Cristobal) tai Puerto Villamilissa (Isla Isabela).

Puerto Ayora on turismin keskus ja Galapagoksen suurin kaupunki. Se on helpoin paikka järjestää risteily paikanpäältä ja sieltä järjestyvät myös omatoimiset päiväreissut lähisaarille. Budjettihotellista löytää sängyn 15 eurolla / hlö ja ateriat hyvissä ravintoloissa maksavat 5-15 euroa. Paikallisten suosimissa ravintoloissa mahan saa täyteen edullisemmin. 0,6 litran pullo paikallista olutta maksaa ravintolassa 2,5 euroa ja kahvikuppi irtoaa yhdellä eurolla. Santa Cruzin saarella sijaitsee toinen Galapagoksen lentokentistä.

maisema

Puerto Baquerizo Moreno on edellistä pienempi ja rauhallisempi kylä, jossa sijaitsee toinen lentokentistä. Turistille on tarjolla vähemmän palveluita kuin Puerto Ayorassa, mutta moni pitää tämän saaren rauhallisesta menosta enemmän. Kylän rantabulevardi on loistava paikka merileijonien ja merilintujen bongaamiseen. San Cristobalin saarelta pääsee pikaveneellä Santa Cruzille (noin 20 euroa/suunta).

Puerto Villamil on kylistä pienin, mutta sijaitsee suurimmalla saarella Isabelalla. Villamilista löytyy muutamia hotelleja ja ravintoloita, mutta ei esimerkiksi pankkiautomaattia.

Näe muutakin!

Koska suurin kustannus Galapagoksen-matkasta syntyy lennoista Etelä-Amerikkaan, kannattaa samalla reissulla piipahtaa myös jossain muualla. Esimerkiksi kuuluisan Macchu Pichun ehtii nähdä viikossa, mikäli lentää Ecuadorista Liman kautta Cuzcoon. Etelä-Amerikan sisäisiä lentopasseja myy LAN. 

X