Matkailu

Telttailu on helppoa

Teksti: Paula Noronen Kuvat: iStock

Telttailu on mukavaa ja helppoa. Saa nauttia raittiista ulkoilmasta, ja mikä parasta, telttailessa pääsee halvalla. Kaiken lisäksi nykypäivän teltat ovat erittäin helppoja pystyttää. Kokosimme telttailuun liittyvät säännöt ja oikeudet.

telttailu on helppoa

Suomessa saa melko vapaasti telttailla missä haluaa joitakin sääntöjä ja poikkeuksia lukuun ottamatta. Telttaillessa on hyvä muistaa jokamiehenoikeudet. Ne koskevat kaikkia Suomessa oleskelevia ihmisiä, myös ulkomaalaisia.

Mihin teltan saa pystyttää?

Yleinen sääntö on, että teltan saa pystyttää muiden omistamille maille, jos siitä ei aiheudu haittaa eikä häiriötä. Teltan saa pystyttää sellaiseen kohtaan, missä muukin liikkuminen on sallittua. Herkille, helposti vaurioituville luonnonalueille, esimerkiksi pelloille ja istutuksille, ei telttaa saa pystyttää. Lisäksi on muistettava pitää tarpeeksi pitkä etäisyys asumuksiin. Pääperiaatteena muiden mailla telttailussa on, että oleskelu on vain tilapäistä. Suositeltava telttailuaika on korkeintaan viikonloppu. Pidemmästä leiriytymisajasta pitää sopia maanomistajan kanssa. Asuntovaunussa leiriytyminen vaatii aina maanomistajan luvan.

Mitä muiden mailla ei saa tehdä?

Telttaillessa muiden omistamilla alueilla on hyvä muistaa muutama tärkeä asia. Avotulta ei saa tehdä toisen maalle, ellei siihen ole pakottavaa tarvetta. Toisen pihamaata ei saa käyttää kulkutienä. Kaikenlaisten istutuksien tallaaminen on kiellettyä, jos ne voivat siitä vahingoittua. Myöskään puita, pensaita tai sammalta ei saa kerätä toisen mailta. Missään olosuhteissa ei telttapaikalle saa jäädä minkäänlaisia roskia. Lintujen pesiä ei saa tuhota eikä poikasia saa vahingoittaa.

Yleisillä uimarannoilla telttailu ei yleensä ole sallittua. Monissa virkistyspaikoissa on erikseen osoitetut telttailupaikat. Koiran voi ottaa telttaretkelle mukaan, mutta se täytyy muistaa pitää koko ajan kiinni. Koira ei saa koskaan olla irti toisen alueella ilman maanomistajan lupaa.

Mitä telttaretkellä saa tehdä?

Onkiminen ja pilkkiminen ovat sallittuja kaikissa paikoissa, eikä niihin tarvita kalastuslupaa. Jos kalastusvehkeet ovat mato-onkea järeämmät, on lupa hankittava. Luvat ja lisätietoja.

 

mustikkametsä

Luonnonmarjoja, kukkia ja sieniä saa vapaasti kerätä. Jokamiehenoikeuksiin kuuluu myös oikeus veneillä, uida ja peseytyä vesistöissä. Vettä saa käyttää myös talousvetenä. On tietysti muistettava kohtuus kaikessa. Ruoanlaittoon tarvittavan retkikeittimen käyttö on sallittua. Lämmitys- ja valaistuslaitteita saa myös käyttää, kunhan ne ovat maanpohjasta eristettyjä.

Ota muut huomioon

Valitse leirillesi mieluiten sellainen paikka, jossa joku on jo aikaisemmin telttaillut. Näin vältetään tuhot ja painaumat monelta eri alueelta. Vältä luonnon herkkiä kohtia, esimerkiksi jäkäläkankaita. Tiskatessa veden ääressä älä tiskaa suoraan vesistöön, vaan ota pesuvesi astiaan ja kaada se käytettyäsi mahdollisimman kauas vesistöstä. Vältä pesuaineen käyttöä. Itseäsi pestessä laita pesuvesi sankoon ja peseydy kuivalla maalla. Kaada aina kaikki pesuvedet maahan, älä vesistöön. Vessahädän iskiessä kaiva jätteille pieni kuoppa ja peitä se laittamalla sama maapaakku päälle. Käytä säästeliäästi vessapaperia tai käytä luonnon omia tuotteita, esimerkiksi lehtiä. Lisätietoja jokamiehenoikeuksista.

Mitä telttaretkellä tehdään?

Telttaretkellä voi iskeä tekemisen puute. Alla muutamia puuhasteluvinkkejä.

  • Aina voi laulaa – Nuotion ääressä toimivat vanhat kunnon hittibiisit.
  • Ulkoleikit – Muistatko vielä vanhat kunnon ulkoleikit kuten kymmenen tikkua laudalla tai sokko? Ulkoleikkejä voi harrastaa myös aikuisporukassa. Vanhoja kunnon leikkejä.
  • Korttipelit
  • Lukeminen
  • Uiminen
X