Las Teresitas, Teneriffa.
Las Teresitasin ranta sijaitsee lähellä Santa Cruzia.
Matkailu

Teneriffa on monipuolinen vaelluskohde, jossa voi kiivetä tulivuorelle tai suunnata vehreään luonnonpuistoon – poimi vinkit aurinkoiseen aktiivilomaan

Kanariansaarten Teneriffalla voi yhdistää aktiiviloman ja auringossa lekottelun. Jylhät vaelluspolut, upea luonnonpuisto ja hulppeat golfkentät kutsuvat liikkumaan. Vietä lepohetket paikallisten suosimalla uimarannalla, kauempana turistihumusta.
Teksti: Tanja Piha Kuvat: Tanja Piha ja iStock

Lämmin tuulahdus ottaa lomailijat vastaan Teneriffan lentokentällä, ja heti terminaalin ulkopuolella tervehtivät huojuvat palmut. Valon energisoiva vaikutus tuntuu erityisen sykähdyttävältä kahden pandemiavuoden jälkeen. Nyt jos koskaan maisemanvaihdos hellii mieltä ja aktiiviloma auringossa piristää.

Kanariansaariin kuuluva Teneriffa on pieni saari, jonka ajaa autolla ympäri reilussa tunnissa. Tulivuori Teide jakaa saaren kahteen ilmastovyöhykkeeseen: etelässä on kuivaa ja karumpaa, kun taas saaren pohjoisosaa peittävät banaaniplantaasit. Samalla reissulla voi nauttia helteisestä aurinkolomasta ja raikkaasta vuoristoilmasta.

Teneriffalainen surffiopettaja Federico Yafar suuntaa vapaa-ajallaan Teidelle. Laavaperäinen, karu maaperä inspiroi muuten vedessä viihtyvää miestä. Federico kannustaa aktiivilomalaisia nousemaan tulivuorelle, sillä hänen mukaansa vastaavaa kokemusta ei juuri saa muualla Euroopassa. Kanariansaarten korkeimmalta vuorelta näkee kauas merelle.

Teiden luminen huippu nousee miltei 4 000 metriin. Huipulle on mahdollista nousta myös jalan, kunhan varaa ajan ja tulostaa lupadokumentin Teneriffan kansallispuiston verkkosivuilta. Nousu ylös on haastava, joten aivan aloittelijoille se ei sovi. Onneksi lumista huippua voi ihailla eri puolilta saarta myös kiipeämättä vuorelle.

Nainen kävelee tyrskyävän meren rannassa.

Los Realejosin polut tuovat aivan Atlantin rantaan.

Los Realejos tarjoaa hulppeita maisemareittejä vaeltajille

Teneriffalta löytyy paljon myös Teidelle nousua helpompia vaellusreittejä. Hankolainen Carita Alfthan on tullut saarelle pelaamaan tennistä ja patikoimaan. Vaelluskohteeksi valikoitui pohjoisen Los Realejos, josta Carita oli aiemmin nähnyt henkeäsalpaavia maisemia ystävänsä Instagram-tilillä. Tavoitteena oli löytää saaren upeimmat maisemareitit.

– Meillä oli tuuria matkassa. Osuimme paikkaan, josta lähtee hyvin erityyppisiä vaellusreittejä. Niistä oli helppo valita omalle kunnolle ja fiilikselle sopivin, Carita kertoo.

Los Realejosista lähtee reittejä sekä alas Atlantin rannalle että ylös vuorille. Reiteiltä avautuvat uskomattoman kauniit näkymät: palmut huojuvat, aallot lyövät rantaan ja rantaviivan tuntumassa sadat ravut kömpivät kiveä pitkin ylös. Caritan mukaan varusteiksi Los Realejosin reiteille riittävät trikoot, lenkkarit ja vesipullo. Reitit on selkeästi merkitty eikä eksymisen vaaraa ole.

Polku merenrannassa Los Realejosissa.

Carita Alfthan suuntasi Los Realejosiin ystäviensä suosituksesta. Kuva: Milla Alfthanin kotialbumi.

Anagan luonnonpuisto on vehreä keidas vuoristossa

Luonnonpuisto Anaga saaren pohjoiskärjessä on vehreydessään hämmentävä vastakohta etelän karuille maisemille. Matka etelän helteisiltä rannoilta ei ole pitkä, mutta perille pääsy mutkittelevia vuoristoteitä pitkin vie aikaa. Se ei haittaa, sillä maisemat ajoreitin varrella ovat upeat. Auton ikkunoista avautuvat näkymät Atlantille ja laakeripuumetsiin rotkoineen.

Anagan vuoristossa noustaan yli kilometrin korkeuteen, missä ilma on niin viileää, että päälleen kaipaa kevytuntuvatakkia ja muuta lämpimämpää varustusta. Vastaan tulee juoksuryhmiä, pyöräilijöitä ja paikallisia perheitä eväineen.

Luonnonpuisto tunnetaan Unescon biosfäärialueena, jossa vaalitaan ihmisen ja luonnon välistä suhdetta. Vaellusreitit soveltuvat erinomaisesti lyhempiin tai pidempiin vaelluksiin. Reitit ovat täälläkin hyvin merkittyjä, ja monet niistä sopivat myös aloittelijoille. Retkeillä voi joko itsenäisesti tai ohjatusti paikallisen oppaan kanssa.

Anagan luonnon­puisto tarjoaa polkujuoksijalle vaihtelevia maastoja.

Teneriffalla vuosikymmeniä vaelluksia ohjannut Andy Tomkins vinkkaa, että Anagaan kannattaa pakata kunnon vaelluskengät ja riittävästi lämpimiä vaatteita, sillä vuoristossa sää saattaa muuttua nopeasti.

Anagassa kannattaa hakeutua Mirador Pico del Inglés -näköalapaikalle, joka tarinan mukaan on nimetty rotkoon pudonneen englantilaismiehen mukaan. Pilvettömänä päivänä paikka tarjoaa panoraamanäkymät vuorten yli Atlantille. Samalla voi ihastella luonnon omaa tunnelia, puiden reunustamaa Camino Viejo al Pico del Inglésiä.

Anagan luonnonpuistoassa voi kohdata laiduntavia vuohia.

Vuoristoinen näkymä.

Pico del Inglés -näköalapaikalta avautuvat upeat näkymät vuorten yli merelle.

Lue myös: Missä syksyllä on lämmintä? Näihin kohteisiin kannattaa matkustaa syyslomilla

Teneriffa tarjoaa golfaajalle upeat puitteet

Teneriffa vetää puoleensa myös golfin ystäviä. Saarella on yhteensä yhdeksän golfkenttää. Abama Golf sijaitsee saaren länsilaidalla hulppean Ritz-Carlton -hotellin vieressä. Hotellilla voi pistäytyä ylellisellä lounaalla. Sen jälkeen jaksaa pelata täysimittaisen golfkierroksen, vaikka Teneriffan kentillä kuljetaankin pääsääntöisesti golfautolla.

Hillitty ja tyylikäs tunnelma toivottaa pelaajat tervetulleiksi klubille. Abama Golfia rakennettaessa haluttiin vaalia luonnon monimuotoisuutta ja säilyttää yli 300 kasvin elinympäristö. Kentällä on yli 20 000 palmua ja miltei jokaiselta väylältä aukeaa näkymät Teiden lumipeitteiselle huipulle sekä Atlantin aaltoihin.

Toinen pelaamisen arvoinen kenttä lähistöllä on Golf Costa Adeje. Siellä kierros kannattaa ajoittaa alkuiltaan, jolloin pääsee nauttimaan ikimuistoisesta auringonlaskusta viimeisten puttien upotessa reikiin.

Palmuja golfkentällä, Teneriffa.

Abama Golfin hyvin hoidettu kenttä houkuttelee pelaamaan.

Paikallisten suosimat uimapaikat ja rannat

Aktiivilomallakin on hyvä rauhoittua välillä. Moni matkaaja tuntee Teneriffan eteläosien turistikeskusten, Los Christianoksen ja Playa de las Americasin, rannat. Jälkimmäisellä tapahtumia riittää: surffikoulujen asiakkaat kantavat auringonottajien lomassa lautoja kainaloissaan ja harjoittelevat aalloissa.

Jos surffaus ei houkuttele, aalloista pääsee nauttimaan myös pohjoiskärjen Bajamarissa luonnonvesialtaissa. Tyrskyt saattavat olla rajujakin, mutta alue on valvottu. Merivesialtaissa uiminen on ikimuistoinen kokemus.

Aivan Bajamarin altaiden vieressä sijaitsee Cofradia de Bajamar- ravintola, jonka edustalle on pakkautunut pöytää jonottava ihmisrykelmä. Toisin kuin etelän turistirannoilla, täällä sunnuntailounaalla ovat espanjalaiset perheet. Ruoka on erinomaista ja edullisempaa kuin turisteille tarkoitetuissa ravintoloissa. Päivän kala on fantastinen ja leipäkori tyhjenee aiolin kanssa nopeasti.

Luonnonvesiallas Bajamar, Teneriffa.

Bajamarin luonnonvesialtaissa uiminen on ikimuistoinen kokemus.

Paikallisten suosimat hiekkarannat löytyvät hieman syrjäisemmiltä seuduilta.

– Playa del Médano on ranta, jonne suuntaamme ystävieni kanssa nauttimaan päivästä rannalla, surffiopettaja Federico paljastaa.

Tämä eteläinen ranta on paikallisten ehdoton suosikki. Kultainen hiekka, maltilliset aallot ja vuokrattavat aurinkotuolit varjoineen houkuttelevat kävijöitä. Matkailijatkin ovat tervetulleita, kunhan kaikki vievät roskat ja pullot mennessään.

– Nämä rannat ovat meidän kotimme. Haluamme pitää niistä hyvää huolta, Federico muistuttaa.

Artikkeli on ilmestynyt Kotilääkärin numerossa 4/22.

X