Matkailu

Teneriffa – Tulivuorisaari

Teksti: Ari Hyvälä Kuvat: Ari Hyvälä

TeneriffaTalvilomalla kannattaa suunnata Teneriffan lämpöön ihailemaan komeita vuorimaisemia ja trooppista luontoa eläimineen. Rantalomaan saa vaihtelua vaikka papukaijapuistossa.

Hotellimme Dunas Paraiso sijaitsi rauhallisella paikalla meren rannalla Playa Paraisossa, josta oli upeat näkymät merelle sekä viereiselle La Gomeran saarelle. Hotellimme oli suuri ja korkealuokkainen All Inclusive -hotelli. Pakettiin kuuluivat kaikki ruokailut, juomat sekä välipalat! Hotellissa järjestettiin monipuolista ohjelmaa kaiken-ikäisille joka päivä, esim. vesijumppaa, käärmeshow, tanssiesityksiä, musiikkia. Aktiivilomailijalle löytyi muun muassa kuntosali, tenniskenttä ja biljardipöydät.

Teiden tulivuori ulottuu 3718 metriin

TeideVuokrasimme auton ja lähdimme kiertämään saarta. Suuntasimme vuorille kohti Teideä. Matka ylös oli elämys! Suuresta korkeuserosta johtuen lämpötila laski +23 asteesta +7:ään asteeseen! Ajoimme Los Cristianoksen kautta Aronaan ja Villaflor-kylään ja sieltä Las Cañadas luonnonpuistoon. Pienet vuoristokylät ovat myös tutustumisen arvoisia. Niissä voi tutustua aitoon espanjalaiseen elämäntyyliin.

Teiden kansallispuistoa hallitsee tulivuoriryhmittymä. Circo de las Cañadas on vuo-renrotko, jonka alueella on monia erilaisia vulkaanisia ilmiöitä, kuten laavavirtoja sekä epätodellisen tuntuisia kivimuodostelmia kuten 2 kilometriä korkea Rogues de Garcia.

Teiden huipulle 3500 metriin pääsee kaapelihissillä, mikäli sääolosuhteet sallivat. Lähtöpaikka on 2300 metrin korkeudessa. Nousu olisi maksanut 24€ henkilöltä. Meillä ei ollut tuuria, sillä sää oli pilvinen ja lämpötila ylhäällä -25 c°! Sain onnekseni napattua kuvan Teiden huipusta lentokoneesta! Mikäli mieli tekee kiivetä huipulle, täytyy hakea erikoislupa Santa Cruzista.

Vuoriston ansiosta valtameren kosteus ei pääse saaren eteläosiin ja alue jää ilman sateita. Sitä vastoin Papukaijasaaren pohjoisosa on täysin erilainen. Kasvillisuus on hyvin rehevää ja muodostuu trooppisista kasveista. Esimerkiksi Orotavan laakso trooppisine kasveineen sekä Esperanza-metsä pinjoineen ovat todella kauniita.

Papukaijapuisto Puerto de la Cruzissa

Loro Parque -papukaijapuisto on saaren ehdoton nähtävyys, josta löytyy muun muassa maailman laajin papukaijavalikoima, 4000 papukaijaa. Laajassa puistossa on myös muita eläimiä kuten gorilloja, krokotiilejä, flamingoja, tiikereitä. Alueelle on istutettu yli 8000 palmua, pieni orkideapuisto sekä muuta kasvillisuutta.

Maailman suurimmassa pingvinaariossa  on yli 200 pingviiniä. Pingvinaariossa on yli 600 000 litraa merivettä sekä maailman suurin ihmisen tekemä jäävuori. Puistossa on myös euroopan suurin delfinaario.

Erikoisuus on Galapagos-saaren jättiläiskilpikonna, joka painaa jopa 185 kg! Myös meren maailmaan pääsee tutustumaan valtavassa akvaariossa. Sisälle on tehty vedenalainen tunneli, josta voi seurata esimerkiksi haiden uiskentelua. Huikea elämys!

PingviinejäUutuutena puistossa ovat upeat miekkavalaat. Kannattaa ehdottomasti osallistua puiston show-tapahtumiin. Miekkavalas-, papukaija-, merileijona- ja delfiinishow ovat spektaakkelimaisia, unohtumattomia kokemuksia. Papukaijat osasivat puhua!!!

Aikuisen lipun hinta oli 30 €. Lapset (6-11 v.) maksavat 19 €. Parkkimaksu puiston  parkkipaikalle oli 2,40 €. Puistossa ja myös rantojen parkkipaikoilla kannattaa varoa huijareita, jotka perivät olemattomia pysäköintimaksuja ja katovat rahojen kanssa.

Playa de las Américas ja Los Gigantes

Playa de las Americas on Euroopan suurin rantalomakohde. Rantaviivaa on noin seitsemän kilometriä. Rantahiekka on lähes kaikkialla mustaa laavahiekkaa. Kävimme Americasissa pari kertaa bussilla. Bussilla liikkuminen Teneriffalla oli edullista. Hotellistamme oli noin 10 km Americasiin ja lippu maksoi 1,70 € suuntaansa. Vastaava matka taksilla maksoi noin 16 €.

Sitä vastoin Americasissa pääsee kyllä rahoistansa eroon, sillä ostoskeskuksia, kauppoja sekä ravintoloita on vieri vieressä. Löytyypä alueelta suomalaisravintoloita, kuten Pipo Cafe rannalla sekä Kippis, Suomi-baari, Centro Américas Shopping –ostoskeskuksessa Las Palmeras -hotellin läheisellä sivukadulta. Göta Kanal on ruotsalainen tanssiravintola.

TeneriffaPoikkesimme katsomassa Los Gigantesin jylhiä maisemia. Vuoret kohoavat heti rannasta noin 500 metrin korkeuteen. Gigantes on pieni, rauhallinen ja suosittu turistikylä Playa Paraisosta 10 km pohjoiseen.

Teneriffa on hieno paikka, jossa on yllin kyllin nähtävää ja koettavaa. Ei ihme, että saari on lukuisten matkailijoiden suosiossa. Oli ilo tutustua uusiin ystäviin.

Matka tehtiin helmikuussa 2008.

X